AGENDA ZILEI//01.06.2023

Meroslava Parii
31/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Summit-ul Comunității Politice Europene

UNDE: Castelul Mimi, satul Bulboaca, raionul Anenii Noi

CÂND:

10:00  Conform agendei, în primele două ore va avea loc îtntâmpinarea delegațiilor, rând pe rând, fiecare participant va fi întâmpinat de președinta Republlicii Moldova, Maia Sandu. Pe durata celor două ore în care se vor aduna la reuniuune, liderii europeni vor susține declarații pentru presă

12:00 - Ceremonia oficială de începere a Summit-ului, durata 30 de minute. După aceasta, programul va continua cu o fotografie de familie a participanților la reuniune. Ulterior, oficialii europeni se vor reuni în discuții concentrate pe subiectele de securitate, energie și conectivitate, iar mai apoi discuțiile vor continua în format bilateral

17:00 - Este planificată o conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu liderii europeni

19:00 - Încheierea Summit-ului CPE

CONTEXT: Summit-ul Comunității Politice Europene a adunat 50 de oficiali din Uniunea Europeană. Amintim că, în Republica Moldova este organizat cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Comunitatea Politică Europeană este un for Guvernamental paneuropean înființat anul trecut la inițiativa Președintelui francez Emmanuel Macron. Platforma, care întrunește liderii europeni, are drept scop discutarea și identificarea soluțiilor pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

 

În legătură cu desfășurarea celui de-al doilea  Summit al Comunității Politice Europene, traficul va fi temporar suspendat pe perioade scurte de timp în legătură cu deplasarea coloanelor oficiale în Chișinău. Urmare a întâlnirii dintre autorități și agenții economici din perimetrul de securitate, unii dintre comercianți au optat pentru sistarea activității pentru data de 1 iunie, și anume: Centrele Comercial „Gemenii”, „Unic”, „MallDova”, Întreprinderea Municipală „Piața Centrală” și piețele din adiacent.

În scopul asigurării siguranței securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor fără pilot (drone) sunt interzise pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar planurile de zbor depuse în adresa Autorității Aeronautice Civile, nu sunt acceptate pentru intervalul de timp 31 mai ora locală 00:00 până pe 2 iunie ora locală 07:00.

Parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău, va activa în regim special, conform următorului program: În perioada 1 iunie (ora locală 00:01) – 2 iunie (ora locală 07:00),  Aeroportul Internațional  din Chișinău este declarat zonă temporar restricționată. Publicul larg nu va avea acces în zona Aeroportului. În perioada 28.05 – 02.06 (până la 07:00 ora locală) accesul în parcare va fi interzis pe toate nivelele. Mașinile parcate până pe 28 mai, vor putea fi recuperate până pe 31 mai, ora 23:00 sau după 2 iunie, ora 07:00.

 

Eveniment: Ziua Internațională a Copilului

UNDE: Orașul Glodeni, Grădina Publică

CÂND: 09:00

CONTEXT: Primăria  Orașului  Glodeni, invită toți doritorii de la mic la mare la  sărbătoarea „Ziua Internațională a Copilului”. În cadrul evenimentului: Program artistic cu participarea copiilor din instituțiile de învățământ din orașul Glodeni; Distracție la maxim împreună cu animatori, surprize (bule de săpun, desene); Starturi vesele; Festivalul Culorilor (Centrul de Cultură Glodeni), Muzică de distracție.

 

Eveniment: Ziua Internațională a Copilului

UNDE: Orașul Cahul

CÂND: 09:00-20:00

CONTEXT: Din programul activităților consacrate Zilei Internaționale a Copilului: Expoziție de arte vizuale; Desen pe asfalt; Colorăm Copilăria: Program artistic, jocuri distractive; Program de Concert, Poienițe distractive.

 

Kids Expo 2023 – Dăruiește un Zâmbet Fiecărui Copil

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00 – 1, 2, 3, 4 iunie, curent

CONTEXT: Distracții, gustoșenii, cadouri și oferte speciale la produse pentru copii și părinți la Moldexpo. Celebrați vesel, vioi și în culorile curcubeului împreună cu noi. Distracția va fi neapărat însoțită de cântece, dansuri și multe concursuri cu participarea copiilor.

 

Eveniment: „Sărbătoarea Copilăriei”

UNDE: Orașul Ungheni, Parcul „Micul Cluj”

CÂND: 10:00

CONTEXT: De ziua Copilului, Parcul „Micul Cluj” își va deschide larg porțile, pentru toți doritorii de a sărbători Copilăria. Este pregătit un amplu program pentru toate gusturile.

 

Viitorul sunteți Voi! - Ziua Copiilor

UNDE: Scuarul Casei de Cultură orașul Cricova

CÂND: 10:00-15:00

CONTEXT: Vă așteptăm să ne bucurăm împreună  de Ziua Copiilor. În cadrul evenimentului: Program artistic; Fă o bucurie, donează o jucărie; Program distractiv cu animatori; Desen pe asfalt; Ateliere interactive; Face painting și multe alte surprize.

 

Eveniment: „Ziua Copiilor”

UNDE: Orașul Florești

CÂND: 10:00

CONTEXT: Primăria Florești vă invită la evenimentul „Ziua Copiilor”. Din program: Dulcea mea Copilărie, montaj literar-muzical; Cursă ciclistică , role și trotinete; Desenul pe asfalt; Lansarea Centrului Educațional „Indigo Mental Club Florești”; Discoteca copiilor, distracții.

 

Ziua Copilului la OrheiLand

UNDE: OrheiLand, orașul Orhei

CÂND: 11:00

CONTEXT: De Ziua Internațională a Copilului, atât cei mici, cât și adulții vor putea petrece clipe de neuitat în cel mai mare parc distractiv din țară și regiune. Vor avea loc mai multe evenimente la care vor participa animatori, precum și interpreți îndrăgiți din țară, dar și din străinătate, printre care Willy William.

 

Eveniment: De Ziua Copilului

UNDE: Elefant.md, bd Mircea cel Bătrân, 39

CÂND: 11:00

CONTEXT: De Ziua Copilului îți dăm întâlnire la showroom-ul de pe bd. Mircea cel Bătrân, să celebrăm împreună. Un moment special al evenimentului va fi expoziția de picturi ale copiilor. Vom vernisa desenele cu elefanți aduse de copii în magazinile elefant.md și vom avea o sesiune de premiere pentru a-i răsplăti me micuții artiști talentați. Am pregătit un program plin de activități distractive, perfecte pentru cei mici, dar plăcute și pentru cei mari.

 

Spectacol: „De Ziua Copilului”

UNDE: Neon Time, str. Alecu Russo, 20

CÂND: 13:00 și 15:00

CONTEXT:  De Ziua Copilului, Neone Time, a pregătit o petrecere perfectă. Participanții se vor întruchipa în personajele preferate prin facepaint și bodyart cu ajutorul Pictorului sau de sine stătător. Alte jocuri de creație ca: jenga, construcții în domino, pixel board, planșe de colorat cu carioci specializate și recuzita fluorescentă cu baloane, ochelari, pălării, vor colora petrecerea.

 

Recital de Poezie – 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 13:00

CONTEXT: Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, vă invităm la un recital de poezie. Participanții vor avea ocazia să asiste la un recital de poezie din cartea „Covorul cu bujori” de Irina Nechit.

 

Training: Stiluri parentale versus educația copiilor

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 14:30

CONTEXT: A fi părinte este cea mai dificilă și cea mai ușoară meserie din lume în același timp. De modul în care părintele își îndeplinește rolul depinde viitorul copilului. Abilități dobândite: Identificarea consecințelor așteptărilor părinților viza vi de educația copiilor; Identificarea soluțiilor pentru crearea unui climat familial psihologic pentru educarea copiilor; Îmbunătățirea aptitudinilor personale în lucru cu părinții.

 

Creative Accelerator – Locul unde ideile cresc mai mari și aduc bani

UNDE: Artcor, str. 31 august 1989, 137

CÂND: 15:00

CONTEXT: În cadrul atelierului ne propunem să acordăm suport afacerilor creative, startup-urilor createh  și creator-artiștilor care vor: Să creeze produse WAW, cu potențial de creștere; Să vândă pe piețe externe la un număr cât mai mare de persoane/companii. Cine poate  participa la program: Creatori și artiști (ex. cărți, muzică, artă, fotografie design, packaging, artiști digitali etc, Branduri, companii de creație și  antreprenori; Startup-uri din domeniul Createch.

 

Eveniment:„Să Sărbătorim Copilăria”

UNDE: Orașul Drochia

CÂND: 16:00

CONTEXT: Dragi Drochieni și oaspeți ai orașului, vă invităm în Parcul Central să sărbătorim Copilăria. Organizatori Primăria orașului Drochia în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport al municipiului Drochia.

 

Sărbătorim Ziua Internațională a Copilului

UNDE: Panda Kids, str. Nicolae Testemițanu, 29/5

CÂND: 16:00

CONTEXT: Chiar dacă este zi de Summit, noi vă așteptăm cu toată familia să ne distrăm alături de dansatori, artiști de circ, show-uri bubble, animatori, concursuri, balet, muzică și ansamblul „Veselia”. Copilăria trăiește în fiecare dintre noi, ea merită celebrată.

 

Transmisia Live: „Rămân acasă, merg la...”

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Pagina Facebook

CÂND: 17:00

CONTEXT: Dacă ești în căutarea unei viitoare  profesii sau vrei să te dedici unei activități originale și neobișnuite, atumci te invităm la cel de-al patrulea eveniment Online din acest an al Proiectului de orientare profesională „Rămân acasă, merg la...” La eveniment vor participa trei invitați: un conferențiar în domeniul urbanismului la UTM, șeful Centrului de Urbanism din Moldova și o studentă la arhitectură la UTM.

 

Curs: Restart Personal

UNDE: VEO COAH ACADEMY, Online

CÂND: 17:00

CONTEXT: Persoanele care doresc: Să își cunoască adevăratul său potențial; Să își creeze nivelul încrederii în sine și a stimei față de sine: să cunoască tehnici în vederea facerii alegerilor în viața sa și să devină mai determinate și încrezute în momentul procesului dat; Să depășească anumite frici personale și multe altele, veți afla în cadrul cursului nostru.

 

Spectacol: „Cameristele”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul „Cameristele” de Jean Genet, în regia lui Hwang Woon Ki de la Cultural Production DOMO (Corea de Sud), este povestea a două servitoare care slujesc o doamnă, o reprezentare în care ipostazele și stările psihologice ale personajelor se amestecă într-un tot halucinant.

 

BANII VORBESC - Secretele bunăstării financiare
UNDE: Biblioteca publică de drept, str. Armenească, 42
CÂND: 19:00
CONTEXT: V-ați întrebat vreodată cum ar trebui să gestionăm banii? V-ați luptat vreodată să găsiți cea mai bună opțiune pentru a face acest lucru? Cu toții am fost în această situație, iar următoarea întâlnire va fi dedicată acestui subiect. Eugenia Surucinschi ne va ghida cu sfaturi utile și perspective unice în domeniul managementului financiar.
 

Spectacol: „Deja nu-i de râs!”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:30

CONTEXT: De 1 iunie, nu uita de copilul din tine, ia-ți doza de umor necesară și petrece această zi alături de noi – Standupovka. Doar pentru voi – cei mai îndrăgiți comedianți al Primului Club de Stand Up din Moldova.

 

Spectacol: „Vântul în plopi”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 20:00

CONTEXT: La  Teatrul „Mihai Eminescu”,  se va juca un spectacol al Teatrului Dramatic Profesional de Stat „Lado Meskhishvili” din Kutaisi, Georgia – ”Vântul în plopi” de Gerald Sibleyras.

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministra Mediului, Iordanca Iordanov, participă la negocierile sub auspiciile UNESCO privind combaterea poluării cu plastic. În perioada 29 mai – 2 iunie 2023, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație Știință și Cultură UNESCO, cu sediul la Paris, Franța, are loc  cea de-a două sesiune a Comitetului interguvernamental de negociere pentru dezvoltarea unui nou instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul Marin. Reuniunea a fost precedată de consultări regionale pe 28 mai. În rezoluția „Încheierea poluării cu plastic: spre un instrument internațional obligatoriu din puncr de vedere juridic”, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a solicitat directorului executiv al UNEP să convoace un comitet de negociere interguvernamental, cu scopul de a finaliza lucrările până la sfârșitul anului 2024.

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
31/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii