AGENDA ZILEI//03.05.2023

Meroslava Parii
02/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Conferință de presă cu tema: „Poziția fracțiunii PSRM în CMC cu privire la proiectul de reabilitare a râului Bâc, în sumă de 20 mln. euro”

UNDE: sala de ședințe a CMC, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: ora 9.30 

 

Ședința Guvernului Repubicii Moldova din 3 mai 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Consultări publice

UNDE: Summit Events, Sala New York, str. Tighnia 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Consultările publice sunt organizate de Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX pe marginea proiectului de Regulament privind particularitățile de desemnare și înregistrate a candidaților la alegerile locale.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 3 mai 2023

UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Interviul video cu ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Interviul cu ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase va avea ca temă:„Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: eveniment istoric, context regional și opotunități deschise”.

 

Flashmob #ZLP 2023

UNDE: Ambasada Rusiei în Republica Moldova,  bd. Ștefan cel Mare, 153

CÂND: 11:00

CONTEXT: Invităm reprezentanții comunității media și ai organizațiilor societății civile, activiști civici, studenți etc. la un flashmob sub sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat”, pentru un moment de solidarizare cu jurnaliști care reflectă din teatrul de război și cu cei care își fac onest meseria indiferent de circumstanțe. Activitate: Lansarea Memoriului privind libertatea presei în perioada 2022-2023, organizator Centrul pentru Jurnalism Independent; Anunțarea Laureatului „Premiului Tudor Iașcenco”, 2023,  organizator  Asociația Presei Independente; Lansarea înscrierii în cadrul Rețelei Jurnaliștilor de Investigație, care va întruni jurnaliști de la diferite instituții media din Moldova -Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Independente.

 

Inaugurarea Centrului de Cercetări ale Imaginarului „Lucian Blaga”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

 

Seminar: Ornamentul ca structură semiotică în lumea modernă

UNDE: Departamentul Informațional Biblioteconomic ULIM, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 11:00

CONTEXT: Seminarul este organizat în cadrul Salonului „SCIENTIA”, ediția a 15-a, 2023, de către Departamentul Informațional Biblioteconomic ULIM în parteneriat cu Catedra Design, Facultatea Informatică, Inginerie și Design, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 3 mai 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6, (intrate din str. Pușkin), str. Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:15

 

Prelegeri susținute de Mariela Pavalache, Universitatea Transilvania din Brașov

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, Bloc 1, Sala Mediatica,  str. Ion Creangă, 1

CÂND: 3 mai – 11:30-13:00; 13:10-14:40; 4 mai – 09:40-11.10

CONTEXT:  Vă invităm la prelegerile susținute de Mariela Pavalache, Decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Transilvania din  Brașov. Programul prelegerilor va conține subiectele din istoria psihologiei, analiza tradițională și psihologia organizațională, etc. 

 

Recital de poezie și muzică: „În lumina Învierii”

UNDE: Biblioteca „Liviu Rebreanu”,  str. Socoleni, 9

CÂND: 13:00

CONTEXT: Biblioteca  „Liviu Rebreanu” din Chișinău, vă invită la un Recital de poezie și muzică „În lumina Învierii”, din creația autoarei Veronica Bumbu”. La eveniment vor participa poeți, scriitori, cantautori, interpreți din Republica Moldova.

 

Conferință științifică: Tendințele actuale ale lingvisticii și glotodidacticii – Ediția a III-a

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, Sala Francofoniei, bloc I, etaj 7, str. Ion Creangă, 1                 

CÂND: 14:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Webinar: Educația financiară sau despre istoria banilor

UNDE: Liceul  „Columna”, str. Alba Iulia, 5/2

CÂND: 14:40

CONTEXT:  Educația financiară nu e o noțiune abstractă, importantă doar pentru adulții care vor să învețe cum să aibă grijă de banii lor, ce este esențială pentru copii și adolescenți, întrucât îi ajută să-și dezvolte anumite abilități și aptitudini care în viitor îi pot  ajuta să devină adulți educați financiar și să aibă un start cu dreptul în viață.  Ce poate să facă educația financiară, este să ne ofere niște principii, niste instrumente pe care noi să le aplicăm. Invitatul nostru, expert, Andrei Covalschi, ne va oferi strategii corecte de a învăța să ne stabilim obiectivele, de a lua decizii financiare potrivite pentru toate visurile  noastre.

 

Seminar: „Managementul eficient al unei ședințe cu părinții”

UNDE: Liceul de Creativitate și Inoventică „Prometeu-Prim”,  str. Nicolae Iorga, 2

CÂND: 15:00

CONTEXT: Instituția noastră pune accent pe importanța colaborării cu părinții și pe parteneriate profesor-părinte. Din acest considerent, organizăm un seminar pentru diriginți cu genericul: „Managementul eficient al unei ședințe cu părinții”, care va fi moderat de specialiști experți în educație, dr. Ecaterina Moga, psiholog, și prof. Geanina Spiriduș, formator național, Bacău, România.

 

Webinar: Școala viitorilor părinți

UNDE: Spitalul Internațional Medpark. Bloc B, etaj 6, Sala de conferințe, str. Andrei Doga, 24

CÂND: 15:00

CONTEXT: Un subiect deosebit care poate stârni frici, dar care la fel trebuie discutat, analizat. Specialiștii Centrului de Medicină Matero-Fatală Medpark, și-au propus să combată frica și să dezmintă mituri care deseori sunt legate de ventuză sau oricare alt instrument obstetricial.  În echipă, medicul obstetrician-ginecolog, medicul neonatolog și medicul neurolog-pediatru, vor veni cu informații utile, din prima sursă pentru a informa viitorii părinți, dar și pentru a stabili un dialog în care voi întrebați, iar medicii răspund.

 

Eveniment: Ilie Bogdesco – 100 de ani de la naștere

UNDE: Muzeul  Național de Arte al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 16:00

CONTEXT: Ilie Bogdesco, pictor înzestrat, cu un talent neordinar, care a creat, pe parcursul a șase decenii o operă superbă în grafica de șavalet, în gravură și arta monumentală, a caligrafat și desăvârșit și autor al ilustrațiilr realizate pentru circa 100 de cărți, devenite clasice și cunoscute în arta europeană, ne-a lăsat o moștenire importantă – grafica de carte și caligrafia. Vă invităm la vernisajul expoziției sale.

 

Demo Day in Moldova

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:30

CONTEXT: WMF – We Make Future este locul în care trebuie să fie cea mai inovatoare și dinamică comunitate. Alăturați-vă delegației din Moldova – un grup de 8  startup-uri și prezentați-vă potențialul în fața investitorilor și partenerilor la acest eveniment imersiv, care celebrează inovația digitală, tehnologică și socială. Cu 77 de scene verticale, peste 600 de discursuri de la vorbitorii internaționali și o zonă dedicată întâlnirilor B2B, aceasta este ocazia perfectă pentru a vă duce ideea la următorul nivel. Această inițiativă este organizată de Startup Moldova împreună cu We Make Future, cu sprijinul Future Technologies Activity, finanțat de USAID și UKAID.

 

Webinar: Anemia la Copii

UNDE: ADOR, str. Ion Creangă 68/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: Anemia reprezintă un diagnostic des întâlnit în pediatrie și, deseori, este cauzată de carența de fier. Potrivit specialiștilor, aproximativ unul din 7 copii dezvoltă anemie până la vârsta de 2 ani, respectiv au imunitate scăzută, sunt lipsiți de energie ș.a. În cadrul webinarului, vorbim de sănătate. Pe parcursul acestuia, vom  aborda: Cauzele simptomele anemiei; Care este necesarul de fier recomandat copiilor; Categoriile de risc și regimul alimentar al copilului anemic; Tratamentul afecțiunii și care sunt suplimentele necesare.

 

Master Class: 7 pași de întocmire a unui plan de trading

UNDE: Royal Tower, str. Mihai Viteazul, 4

CÂND: 18:00

CONTEXT: Toți traderii știu cât de important este un plan în tranzacționare. Este fundamentul pe care se bazează succesul acestuia și un pas care nu trebuie ratat atunci, când alegi să activezi în acest domeniu.  De aceea, vom stabili împreună care sunt cei 7 pași de întocmire a unui plan de tranzacționare. Vom discuta ce presupun aceștia, cum ajungem din punctul inițial în punctul final și rezultatele la care trebuie să ne așteptăm odată ce avem planul bine închegat.

 

Webinar: Intervenția psihologului  școlar în cazul abuzului sexual

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Abuzul sexual asupra copiilor are consecințe negative pe tot parcursul vieții. Mulți oameni și acum refuză să creadă că se întâmplă abuzuri sexuale copiilor. Dar este posibil ca 1 din 4 copii din lume să fie abuzat sexual. Care este rolul psihologului școlar și care sunt acele instrumente care ne ajută să prevenim abuzul sexual și cum să asigurăm echilibrul emoțional al copilului abuzat sexual? Acest subiect va fi discutat în cadrul webinarului nostru. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intrevenții psihologice în școală”.

 

Concert: „Inspirația Primăverii”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Concertul „Inspirația Primîverii” este rezultatul activității creative a profesorilor, studenților, masteranzilor Departamentului Artă Coregrafică și Performanță Motrică al Academiei de Muzică și Arte Plastice (AMTAR), care prezintă montările coregrafilor celebri, profesorilor și studenților, prin toate genurile de artă a dansului.

 

Eveniment: Prezentarea albumului „Meditations” de Cristian Chiaburu

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:30

CONTEXT: Acest concert și album vă provoacă să vă îmbrățișați propria natură umană care nu poate reprezenta altceva decât libertate și frumusețe. Și cum altfel să povestim despre libertate dacă nu prin jazz și improvizație? Fiecare piesă din acest album este o meditație care oferă ascultătorului o experiență muzicală ce-l ajută să-și exploreze în mod introspectiv propriile gânduri și emoții și îl încurajează să-și adreseze niște întrebări care îl vor ajuta în perseverența de a se împăca cu sine și de a înțelege ce este important în viața sa.

 

Forumul Național al Lucrătorilor de Tineret

UNDE: Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, bd. Ștefan cel Mare, 196

CÂND: 2-5 mai, 2023

CONTEXT: Peste 60 de specialiști din cadrul organizațiilor și centrelor de tineret, al structurilor informale de participare a tinerilor, participă la Forumul Național al Lucrătorilor de Tineret, cu genericul: „Importanța ocupației lucrătorului de tineret în contextul Anului European al Competențelor. Evenimentul are drept scop promovarea unei platforme de comunicare și învățare de la egal la egal între practicieni, în corelație cu tendințele și perspectivele de consolidare a comunității lucrătorilor de tineret din Republica Moldova. Evenimentul este organizat la inițiativa Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, precum și UNFPA și Fundația Europeană de Tineret a Consiliului Europei.

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 01.05-05.05, 2023, un grup de profesori și reprezentanți ai administrației din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”  din Cahul, se află într-o mobilitate academică în Turcia la Dicle Universitesi în cadrul Progamului ERASMUS+.

Meroslava Parii
02/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii