AGENDA ZILEI//03.07.2023

Meroslava Parii
02/07/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

ADMITEREA 2023
UNDE: Universitatea de Studii Europene din Moldova – Online

CÂND: 08:00-17:00
CONTEXT: La înregistrarea online urmează a fi atașate toate documentele necesare - scanate. Pentru a vă fi mai ușor, începeți îndeplinirea formei cu alegerea Ciclului de studii (ciclul I sau ciclul II). După acest pas puteți alege specialitatea și frecvența dorită. După îndeplinirea câmpurilor urmează atașarea documentelor scanate/fotografiate, în format care oferă posibilitatea citirii datelor din documente. Expedierea formei este posibilă doar după bifarea câmpurilor cu referire la acordul Dvs. Important: După expedierea dosarului online - Dvs veți primi neapărat o scrisoare de confirmare a faptului că Documentele Dvs au fost expediate - la adresa de mail pe care ați menționat-o în anchetă. Dacă nu găsiți această scrisoare în mapa Inbox - vă rugăm să verificați Junk/Spam. Documentele în original urmează a fi depuse până la 28 august 2023.

 

 

Tabăra de zi pentru copii

UNDE: Primăria orașului Rîșcani

CÂND: 08:00-17:00

CONTEXT: Primăria orașului Rîșcani vine să sprijine părinții angajați și deschide o tabără de zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Tabăra va fi amplasată pe teritoriul Instituției de Educație Timpurie nr.10 începând cu data de 3 iulie până la 11 august. În total vor fi 3 ture, o tură va dura 10 zile lucrătoare. Copiii vor putea fi sub supravegherea educatorilor îcepând cu orele 08:00 până la 17:00. Pentru copii va fi creat un program educațional special, care va include și o vizită gratuită de două ori la bazinul din complexul «Phoenix». Toate cheltuielile financiare vor fi acoperite de Primăria orașului Rîșcani. Pentru a depune cererea de înscriere în tabăra de zi vă puteți adresa la Primăria orașului Rîșcani, et. 2, anticamera.

 

Club de vacanță: „Minunile lumii”

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 08:00-17:00, 03-14 iulie, curent
CONTEXT: Mergem spre următoarea destinație și anume: Turul-3 „Minunile lumii" al clubului de vacanță  Academia TA. Vom avea șansa să călătorim virtual în mai multe locații de talie mondială, vom admira și vom cunoaște personalități care au schimbat lumea și vom descoperi cele mai minunate taine a lumii. Te așteaptă provocări inedite și fantastice, cum ar fi : Ceramică; Ochelari virtuali; Quiz-uri; Quest-uri; Victorine; Labirinturi; Crafty art; Colaj artistic; Șah; Happy Dance; Ștafete; Lut polimeric.

 

 

Tabăra de vară NORTEK

UNDE: Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, BălțiCÂND: 08:30-17:00, 3-14 iulie, curent
CONTEXT: De această dată, pe lângă activitățile planificate de cadrele didactice universitare experimentate, vin cu activități inedite și partenerii noștri - DRÄXLMAIER. Oferă copilului tău o experiență de neuitat și înregistrează-l la al doilea tur al taberei cu sejur de zi la Nortek. Din program: Ateliere de creație, IT; Inginerie; Matematică distractivă; Limba engleză;  Sport și activități la aer liber. Număr de contact: 060376767. Link de înregistrare

 

 

Târgul Universităților din România, Ediția a XII-a
UNDE: Aleea Clasicilor, Chișinău

CÂND: 09:00
CONTEXT: Federația Tinerilor Basarabeni vă aduce vești bune. În perioada 3-6 iulie vom desfășura cea de-a XII-a ediție a evenimentului „Târgul Universităților din România”. După cum v-am obișnuit, Târgul Universităților se desfășoară în orașele-cheie ale Republicii Moldova, iar în acest an evenimentul are următorul program: 3 iulie - Chișinău, Aleea Clasicilor, interval orar 09:00 – 16:00; 4 iulie - Ungheni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 09:00 – 16:00; 5 iulie - Bălți, Grădina Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 09:00 – 16:00; 6 iulie - Cahul, Grădina Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, interval orar: 09:00-16:00.
 

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023. Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
 

 

Scoala Diplomatiei - Tabara in Engleza pentru adolescenti
UNDE: Academia Prospera, str. Capriana 50 (ASEM, Bloc C)

CÂND: 10:00-16:00
CONTEXT: Tabăra e unică. Are loc o dată în an, doar în timpul verii și este doar pentru adolescenți. Aceștia vor primi cunoștințe despre profesia de diplomat și vor avea posibilitatea să primească răspunsuri la orice întrebare din domeniul diplomației. Adolescenții vor învăța despre organizații internaționale, misiuni diplomatice, noi termeni și concepții. Toate acestea prin intermediul excursiilor, întâlnirilor cu ambasadorii străini. Diplomacy School este cu predare în limba engleză. De asemenea vor fi 8 excursii și vizite în ambasade.
 

 

Prezentarea candidatului Platformei DA la alegerile pentru funcția de primar al mnicipiului Chișinău

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 10:00

 

 

Expoziție: „Patrimoniul cultural în viziunea tinerilor creatori

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00-18:00, până la data de 14 iulie, curent

CONTEXT: Facultatea de Arte Plastice și  Design UPSC vă invită la vernisajul „Patrimoniul cultural în viziunea tinerilor creatori”, ediția 2023. Lucrărille studenților Facultății au încântat, prin originalitate și viziune, publicul, evenimentul fiind realizat în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”. În cadrul expoziției, sunt prezentate lucrări originale de grafică și pictură, realizate în variate tehnici tradiționale și moderne, precum gravura, pictura în acuarelă și pictura în ulei. Operele create de tinerii artiști disting natura plaiului natal și, în special, aspectele arhitecturale ale orașului Chișinău.

 


Money101 - Startup Summer Camp
UNDE: Artcor, str. 31 august 1989, 137

CÂND: 10:00

CONTEXT:  Dacă ai între 13 și 17 ani și vrei să afli cum să pui pe roate propria afacere, atunci hai cu noi în tabăra „Money 101 - Startup Summer Camp”. Vom petrece împreună 5 zile în care vom învăța, dar ne vom și distra.  Ce anume vom învăța: antreprenoriat și educație financiară,  marketing pitching și public speaking,  time & project management. Participarea este gratuită. Mai multe detalii AICI

 

Dezbaterea publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Stalinizarea și destalinizarea în context european”.

 

 

Ședința extraordinară  a Consiliului municipal Ungheni

UNDE: Sala CIC a Primăriei Ungheni

CÂND: 11:00

CONTEXT: Luni, 3 iulie, ora 11:00, va avea loc ședința extraordinară a Consiliului Municipal Ungheni. În discuție vor fi puse mai multe chestiuni, printre care: Cu privire la aprobarea transmiterii unor bunuri din proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale mun. Ungheni în proprietatea raionului Ungheni; Cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul Primăriei Municipiului Ungheni etc.

 

 

Training pentru adolescenți - Inteligența emoțională
UNDE: ACB, str. Alexandru cel Bun 83

CÂND: 11:00 – 3 iulie; 15:00 – 6 iulie
CONTEXT: Cursul de dezvoltare a inteligenței emoționale pentru adolescenți va ajuta la recunoașterea emoțiilor, atât proprii, cât și ale altora. Participanții vor învăța să stabilească relații sănătoase, să înțeleagă și să respecte limitele celorlalți și să dezvolte empatia - capacitatea de a percepe emoțiile și sentimentele altora. Acesta permite o mai bună înțelegere a sinelui și a celor din jur, precum și comunicarea și soluționarea conflictelor în mod eficient. Adolescenții care dezvoltă această abilitate se descurcă mai bine cu stresul și pot atinge cu succes obiectivele lor. Programul este plin de exerciții pentru perceperea, utilizarea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor.

 

 

BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.

 

 

Lex Expert - curs de educație digitală
UNDE: Biblioteca Publică de Drept, filiala BM "B.P.Hasdeu", str. Armenească, 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Utilizarea bazelor de date luridice: Utilizarea Catalogului electronic; Top surse – modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.
 

 

Pictură Murală Egipteană
UNDE: New Acropolis Republica Moldova, str. Armenească, 81

CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce egiptene cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Scriere hieroglifică, simbolism și mitologie a Ochiului lui RA; Pictură murală pe reproducerea arheologică: Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice.

 

 

Conferițianță de presă

UNDE: Agenția IPNN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința este organizată  de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China cu tema: „Expoziția Internațională de Energie Verde din Guangzhou, R.P. China, 08-10 august 2023”.

 


Seminar: Cariera în sfera politică
UNDE: Institutul de Instruire în Dezvoltare „MileniuM”, bd. Ștefan cel Mare, 196

CÂND: 13:00

CONTEXT: Te invităm la prima discuție cu invitați speciali din cadrul cursului nostru de orientare profesională "un pas in viitor”. De data aceasta o să-l avem alături pe Dumitru Ivanov, consilier municipal, președinte al organizației de tineret. El o să ne povestească despre cariera lui profesională, ce l-a motivat să se implice în sfera politică, care au fost instrumentele ce l-au ajutat, și care au fost momente de cotitură în care era gata să renunțe, ce ar face diferit dacă s-ar întoarce acum în trecut și care sunt lecțiile învățate din acest context. O să ne spună pentru cine crede el că este un asemenea parcurs și ce recomandări are el pentru tinerii care încă își caută drumul în viață.
 

 

Seminar științific de Profil: „Strategii sindicale internaționale în condițiile globalizării: implicații pentru Republica Moldova”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc central, aula 511, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul Seminarului Științific de Profil, la specialitatea 562.03 – Probleme și strategii ale dezvoltării globale și regionale, confirmat prin decizia Consiliului de Conducere al ANACEC nr. 14 din 26 februarie 2021, va fi examinată teza de doctor, cu tema: „Strategii sindicale internaționale în condițiile globalizării: Implicații pentru Republica Moldova”, autor Irina Nicolaescu. Cоnducătоr științific: Valentina Teosa, doctor habilitat în politologie, profesor universitar.
 


Curs: MS Office pentru Antreprenori  și Contabili Word, Excel, Power Point
UNDE: Vioser, Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 18:00
CONTEXT: Din program: Funcționalitățile EXCEL în domeniul de activitate; Asigurarea compamiei pentru stabilitatea de procesare a datelor; Soluții pentru planificarea și măsurarea eficienței. ș.a. Participă la cursul MS OFFICE destinat Antreprenorilor, Managerilor Contabililor, cât și celor care îl utilizează în propria  afacere, și vei obține claritate aferent subiectelor indicate și răspunsuri la întrebări din partea unui profesionist și expert în domeniu.

 

 

Master class: "O pâlnie de vânzări eficientă. Cum să obții clienți prin marketing online”
UNDE: Orașul Bălți, Offline

CÂND: 18:30
CONTEXT: În cadrul evenimentului veți învăța: Conceptul de pâlnie de vânzări și rolul acesteia în procesul de achiziție și conversie a clienților; O prezentare generală a principalelor instrumente și canale de marketing online; Publicul țintă și cercetarea de piață; Crearea de site-uri de vânzare; Diferite strategii de atragere a traficului; Metode și tehnici de conversie a vizitatorilor în clienți potențiali; Utilizarea instrumentelor automate de marketing pentru o interacțiune eficientă cu clienții; Introducerea unui sistem de monitorizare și analiză a rezultatelor pâlniei de vânzări.
 

 

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova găzduiește un eveniment sportiv Internațional la o disciplină olimpică: CAMPIONATUL EUROPEAN DE HALTERE (Tineret, Under 15). Timp de 10 zile consecutive (1-10 iulie) în incinta Arena Chișinău peste 400 de sportivi din 38 de țări vor concura alături de aproximativ 40 de tineri halterofili din Republica Moldova. Întrarea pe tot parcursul campionatului este liberă. Haideți să susținem tinerii noștri campioni.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

În perioada 1 iulie – 31 august 2023,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va recepționa cereri pentru compensații din partea deținătorilor de patentă care trec la activitatea independentă. Solicitarea compensației de pâna la 10.000 lei pentru beneficiar,  se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate de compensare, însoțită de documente confirmative privind cheltuielile suportate, prin intermediul formularului electronic, care poate fi completat AICI

 

Încep înscrierile la noul program de formare continuă în agribusiness din Republica Moldova – lansat de UTM, ADMA și MAIA. Structurat în șase module care vor fi livrate în regim mixt (on-line și cu prezență fizică) pe parcursul a doi ani, programul oferă 39 unități de curs care vor însuma 65 credite ECTS. Datorită formatului de studiu, studenții nu vor fi nevoiți să renunțe la activitatea profesională pentru a parcurge programul. Disciplinele de studiu din curriculă vor fi livrate de către experți din Universitățile Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei și de către experți practicieni din cadrul companiilor de top din Moldova. În cadrul programului, vei interacționa cu mentori străini și locali, vei putea alege tema tezei de master, iar experții din UE,  de la UTM și reprezentanții mediului de afaceri te vor ghida pentru a desfășura un studiu pe măsură și a obține cunoștințele necesare businessului agricol modern. Programul cuprinde discipline precum digitalizarea agriculturii, management, marketing, economie, strategii de afaceri, securitate alimentară, siguranța alimentelor și multe altele. Termen de depunere a dosarelor până la data de 25 august, curent. Pentru mai multe detalii AICI


 

Comisia economie, buget și finanțe anunță despre organizarea concursului deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Termenul  limită de depunere a dosarelor - 10 iulie 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Cancelaria de Stat anunță concurs pentru funcția vacantă de secretar general adjunct al Ministerului Sănătății.  Persoana selectată va contribui la realizarea misiunii și a obiectivelor strategice ale ministerului prin coordonarea procesului de implementare a cerințelor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, secretarul general adjunct va fi responsabil pentru coordonarea activității subdiviziunilor din aparatul central al ministerului și autorităților administrative, precum și asigurarea procesului de elaborare și avizare a proiectelor de acte normative, în conformitate cu cerințele de aderare la UE.  Documentele necesare pentru participarea la concurs pot fi depuse, până la data de 5 iulie, curent, prin e-mail, personal sau prin poștă. Mai multe detalii privind sarcinile de bază ale funcției, condițiile de participare, cerințele specifice și setul de documente care urmează a fi prezentat, găsiți AICI

 

Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în parteneriat cu DVV International Moldova anunță deschisă înregistrarea la o nouă rundă de cursuri de dezvoltare personală și profesională, oferite de către Centru Municipal de Învățare și Educație a Adulților (Sectorul Râșcani, str. Matei Basarab, 14) pentru perioada iulie - august 2023. Formular de înregistrare

 

Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților are la bază memorandumul privind înțelegerea și cooperarea reciprocă încheiat între Primăria Municipiului Chișinău și Reprezentanța Asociației Germane pentru Educația Adulților în Republica Moldova AO „DVV International Moldova” cu scopul de a realiza cel de-al patrulea obiectiv al Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, și anume promovarea valorii procesului de învățare și educație a adulților și a învățării pe tot parcursul vieții. Date de contact: 022/ 20-16-04, [email protected]

 

Reamintim că jurnaliștii, fotoreporterii și studenții facultăților de jurnalism pot depune dosarele de participare la concursul național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Toate informațiile le găsiți pe link-ul de mai jos. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie 2023, ora 18.00. Pentru mai multe detalii AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de o delegație parlamentară, va efectua o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 3-5 iulie 2023. Igor Grosu se va întâlni cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care va susține și o conferință de presă. La Parlamentul European, Igor Grosu va avea o intervenție în cadrul audierilor organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE și va discuta cu Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureșan.

 

Au început lucrările celei de-a 43-a seisiuni  FAO, care se  desfășoară  in perioada 1-7 iulie, curent, la Roma. În cadrul actualei sesiuni urmează să fie ales directorul general al organizației, președintele independent și membrii Consiliului FAO. Republica Moldova este reprezentată de Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și de Ambasadorul Republicii Moldova în Italia,  Anatolie Urecheanu.

 

Ambasada Republicii Moldova în Estonia anunţă despre suspendarea temporară a activităţii secţiei consulare pentru perioada 03 iulie - 06 august 2023. Secţia consulară îşi va relua activitatea începând cu data de 07 august 2023. În situații de urgență, accidente sau decese, vă rugăm să apelați la numărul de urgență al Ambasadei +37258583844, să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice: [email protected], sau vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova. Ne cerem scuze pentru eventuale incomodităţi create şi contăm pe buna înţelegere.

Meroslava Parii
02/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii