EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023 și în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național.
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iulie 2023
UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenfa Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei Electorale Centrale din 4 iulie 2023
UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Curții de Contruri de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Sănătății încheiate la 31 decembrie 2022 asupra situațiilor financiare de Operațiuni „Modernizarea sectorului Sănătății în Republica Modova”
UNDE: Online
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Training: Normele Contabile în Sistemul Bugetar: Perioada 2022-2023. Sinteza modificărilor și completărilor
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Compania Vioser Tax Trainings vă invită în data de 04 Iulie 2023 la un training foarte util și necesar fiecărui contabil care activează în cadrul unei Instituții Bugetare: ,,Sinteza modificărilor și completărilor a Normelor contabile în sistemul bugetar pentru perioada 2022-2023”.
Târgul Universităților din România, Ediția a XII-a
UNDE: Aleea Clasicilor, Chișinău
CÂND: 09:00
CONTEXT: Federația Tinerilor Basarabeni vă aduce vești bune. În perioada 3-6 iulie vom desfășura cea de-a XII-a ediție a evenimentului „Târgul Universităților din România”. După cum v-am obișnuit, Târgul Universităților se desfășoară în orașele-cheie ale Republicii Moldova, iar în acest an evenimentul are următorul program: 4 iulie - Ungheni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 09:00 – 16:00; 5 iulie - Bălți, Grădina Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 09:00 – 16:00; 6 iulie - Cahul, Grădina Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, interval orar: 09:00-16:00.
Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.
Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00-18:00
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023. Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
Ceremonia oficială de semnare a contractului de grant pentru implementarea proiectului de renovare a 5 săli de clasă și spațiile conexe
UNDE: Ambasada Japoniei în Republica Moldova. bd. Ștefan cel Mare, 73/1
CÂND: 14:00
Programul de Educație Financiară pentru Tineri – Ediția a II-a
UNDE: Centrul Municipal de Tineret Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90
CÂND: 16:00
CONTEXT: Programul este desfășurat în parteneriat cu OTP Bank, Moldova și Fundația pentru educație financiară OK în scopul promovării educației financiare în randul tinerilor. Agenda programului: 04 iulie - Ce este Educația Financiară. Pașii necesari pentru a ajunge la siguranța financiară. Planificarea financiară - cheia succesului spre independență financiară. 06 iulie - Bugetul personal - recomandări și reguli de urmat. Cum să economisim SMART. Asigurarea de viață - cum să alegem produsul potrivit și ce avantaje ne oferă. La program poate participa orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 ani, absolut gratuit.
Ședințe de consiliere de criză
UNDE: Altruism, str. 31 August 1989, 98
CÂND: 16:00 – 20:00
CONTEXT: Vă invităm cu drag să beneficiați gratuit de servicii de consiliere de criză din cadrul organizației noastre. Puteți beneficia de acestea în fiecare zi de joi în perioada 22 iunie -27 iulie. Serviciul este prestat în limbile română, ucraineană engleză, rusă. Nu este nevoie să vă înregistrați. Consilierii de serviciu vă așteaptă în fiecare seară de joi. Acest serviciu este prestat în cadrul Maratonului de Sănătate Emoțională dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea Asociației Obștești “Altruism” cu ajutorul psihologilor voluntari din Republica Moldova și Ucraina.
Webinar: Copilul cu ADHD în școală
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19
CÂND: 18:00
COTEXT: In ultimii ani hiperactivitatea a devenit un termen cunoscut și utilizat pe larg atât în mediul academic, cât și în comunicarea cotidiană. Mulți părinți, inclusiv cadrele didactice, tind să facă generalizări și să eticheteze copilul în baza unor indicatori comportamentali singulari. Rolul psihologulu este, pe de o parte, să aducă informații corecte cadrelor didactice și părinților, și pe de altă parte să realizeze activități care să ajute copilul cu ADHD să facă față cerințelor și regulilor școlare și cadrele didactice. În cadrul webinarul vom pune în discuție rolul psihologului școlar în activitatea cu copiii cu ADHD.
Ședința Clubului Top Toastmasters Chișinău
UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1
CONTEXT: Dacă ești pasionat de oratorie, vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi, te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
Atelier: „Sprijin pentru integrarea pe piața UE a întrepriderilor mici și mijlocii din Republica Moldova”
UNDE: Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, bd. Ștefan cel Mare, 134
CÂND: 3-4 iulie, curent
CONTEXT: În cadrul Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului are loc atelierul de lucru „Sprijin pentru integrarea pe piața UE a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova”. În cadrul atelierului participă experți din Republica Cehă din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului și Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a Artizanatului, care prezenta experiența IMM-urilor din Cehia. Discuțiile abordate în cadrul atelierului sunt legate de sprijinul acordat IMM-urilor orientate spre export, respectarea legislației și a standardelor la intrarea pe piața UE, identificarea problemelor comune ale întreprinderilor din Republica Moldova și a soluțiilor pentru depășirea acestora, inclusiv dezvoltarea de instrumente în acest sens.
Expoziție: „Achiziții noi în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”
UNDE: BNRM, Bloc Central Spațiu expozițional parter, str. 31 August 1989, 78A
CÂND: Până la data de 14 septembrie, curent
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze, expoziția cu genericul „Achiziții noi în colecțiile special ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”, având scopul de a valorifica documentele recent achiziționate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale: Moldavistica, carte veche și rară, arte și hărți, audiovideoteca, referințe, carte în limbi străine. Expoziția oferă publicului larg o varietate de tipuri de documente valoroase și reprezentative, cum ar fi: cărți, albume, discuri de vinil, documente electronice pe diverse suporturi, cărți poștale etc. Documentele expuse, circa 200 exemplare, sunt remarcabile atât prin valoarea intrinsecă, cât și prin prestanța editorial-poligrafică.
Începând cu data de 3 iulie, curent, patru studente din anul IV de la Facultatea de Medicină și Sănătate Publică a Universității Internaționale de Științe Umanitare din orașul Odesa, Ucraina, se vor afla la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în mobilitate academică. Studentele sunt însoțite de prorectorul pentru activitate științifică și clinică, Liudmyla Kovalevska. Durata mobilității este de patru săptămâni, perioadă în care studentele din Ucraina vor participa împreună cu semenii lor de la universitatea noastră la toate activitățile prevăzute pentru stagiul de practică medicală pentru acest an de studii. Mobilitatea academică este organizată în conformitate cu acordul de colaborare, semnat între Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea Internațională de Științe Umanitare din orașul Odesa, în iunie anul trecut.
Vă invităm să participaţi la sondaj lansat în cadrul proiectului „Consiliul Local de Transparență Bălți”. Asociația Obștească „Clinica Juridică din Bălți” desfășoară un sondaj în cadrul proiectului „Consiliul Local de Transparență Bălți”, derulat cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Sondajul are drept scop analiza opiniilor locuitorilor mun. Bălți (inclusiv satele Elizaveta și Sadovoe) și atitudinea lor față de fenomenul corupției la nivel local, pentru identificarea soluțiilor din partea cetățenilor în rezolvarea problemelor corupției la nivel local. Vă invităm, respectuos, să participaţi la sondaj și vă asigurăm că este anonim. Vă rugăm să răspundeți la întrebări cu maximă sinceritate, bifând opțiunile de răspuns, accesînd link-ul
Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova găzduiește un eveniment sportiv Internațional la o disciplină olimpică: CAMPIONATUL EUROPEAN DE HALTERE (Tineret, Under 15). Timp de 10 zile consecutive (1-10 iulie) în incinta Arena Chișinău peste 400 de sportivi din 38 de țări vor concura alături de aproximativ 40 de tineri halterofili din Republica Moldova. Intrarea pe tot parcursul campionatului este liberă. Haideți să susținem tinerii noștri campioni.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Primăria municipiului Ungheni lansează concursul de fotografie „Ungheni – orașul meu”, la care poate participa orice doritor, indiferent de vârstă și ocupație. Așteptăm fotografii cât mai frumoase și inspirate la adresa de email: [email protected]
Termenul limită: 7 august. Vedeți aici Regulamentul concursului: http://ungheni.md/atentie-concurs-de-fotografie/
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investișionale privimd lucrările de îmbunătățiri funciare, ameliorarea și protecția solului. Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.
Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI
Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarele posturi: I NNL Law Enforcement Program Program Coordinator. Termen limită pentru depunerea cererilor: 7 iulie 2023. Pentru a aplica, accesați. INLL Law Enforcement Program Coordinator, Pentru a aplica, accesați. Termen limită de aplicare: 7 iulie 2023. Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).
Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 se termină pe data de 4 iulie, curent.
UNDE: Secretariatul Comun a Programului la adresa: [email protected]
CÂND: Termen limită de aplicare: 4 iulie, curent
CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK; Proiecte de scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată la link-ul
Cancelaria de Stat anunță concurs pentru funcția vacantă de secretar general adjunct al Ministerului Sănătății. Persoana selectată va contribui la realizarea misiunii și a obiectivelor strategice ale ministerului prin coordonarea procesului de implementare a cerințelor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, secretarul general adjunct va fi responsabil pentru coordonarea activității subdiviziunilor din aparatul central al ministerului și autorităților administrative, precum și asigurarea procesului de elaborare și avizare a proiectelor de acte normative, în conformitate cu cerințele de aderare la UE. Documentele necesare pentru participarea la concurs pot fi depuse, până la data de 5 iulie,ora 17:00, prin e-mail, personal sau prin poștă. Mai multe detalii privind sarcinile de bază ale funcției, condițiile de participare, cerințele specifice și setul de documente care urmează a fi prezentat, găsiți aici: https://cariere.gov.md/.../secretar-general.../20622...
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de o delegație parlamentară, va efectua o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 3-5 iulie 2023. Igor Grosu se va întâlni cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care va susține și o conferință de presă. La Parlamentul European, Igor Grosu va avea o intervenție în cadrul audierilor organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE și va discuta cu Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureșan.
Continuă lucrările celei de-a 43-a seisiuni FAO, care se desfășoară in perioada 1-7 iulie, curent, la Roma. În cadrul actualei sesiuni urmează să fie ales directorul general al organizației, președintele independent și membrii Consiliului FAO. Republica Moldova este reprezentată de Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și de Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu. Aflat la Roma, vicepremierul Vladimir Bolea a avut întrevederi cu mai mulți omologi și oficiali prezenți la cea de-a 43-ea sesiune a Conferinței FAO, printre care se numără : Majnun Mammadov (Azerbaidjan), Avi Dichter (Israel), Han Changfu (China), Gabriela Dancău (ambasadoarea României în Italia). Discuțiile au evidențiat oportunitatea menținerii unui dialog permanent între state și necesitatea dezvoltării relațiilor dintre oamenii de afaceri.
În context, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Statului Israel, a înaintat o scrisoare de intenție privind conturarea unui Memorandum de Înțelegere. Scopul documentului este de a extinde și consolida relațiile de cooperare între Republica Moldova și Israel în domeniul agroindustrial.
Global event for Fashion Professionals. Evenimentul expozițional francez Première Vision Paris pune în evidență cele mai interesante propuneri internaționale din lumea modei, a designului și a stilului de viață. Acesta se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2023 la Parc des expositions de Paris-Nord Villepinte, Franța. Scopul Premiere Vision Paris 2023 este să inspire și să stimuleze generarea de noi idei în materie de modă, cu numeroase evenimente de networking și conferințe de nișă. Detalii despre eveniment AICI
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: