AGENDA ZILEI//05.05.2023

Meroslava Parii
04/05/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Apel de înscriere pentru jurnaliștii de investigatie la un trainingul în cadrul Rețelei Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic (WIJN)

CÂND: 13:00-14:00 și 15:00-16:30, în perioada 10-11 mai, curent

CONTEXT: Participanții la training din Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia vor avea ocazia să afle mai multe despre Rețeaua Jurnalistelor de Investigație (WIJN – Women Investigative Journalists Network) să învețe cum să coopereze în grupuri de jurnaliști din mai multe țări și să discute idei pentru investigații comune, inclusiv pe subiecte sensibile la gen. În cadrul trainingului jurnaliștii vor lucra la identificarea subiectelor de investigație transfrontaliere și vor putea forma echipe comune cu jurnaliști din statele participante. Doritorii de a se înscrie la trainingul pentru jurnalism de investigație transfrontalier trebuie să completeze următorul formular în limba rusă sau engleză. Pentru consultări, întrebări suplimentare sau nelămuriri contactați: Cornelia Cozonac, coordonatoarea WIJN în Moldova: [email protected]. Detalii AICI

Europarlamentarul  Dragoș Tudorache, membru responsabil pentru Republica Moldova al Grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerilor (DEG), efectuează pe 4-6 mai, o vizită la Chișinău. Scopul vizitei este discutarea măsurilor necesare pentru implementarea prevederilor normative legate de  transparența proprietății și a finanțării serviciilor media audiovizuale pentru combaterea interferențelor externe și a  dezinformării. Deputatul european va avea întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu; cu prim-ministrul Dorin Recean; cu președinta Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu-Eșanu; cu președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu. De asemenea, este programată o întâlnire cu membrii Grupului de experți în domeniul mass-media pe lângă comisia parlamentară de specialitate.

 

Conferință de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Conferința este susținută de Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, privind lansarea Programului Național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale.

 

Fashion Hackathon

UNDE: ZIPHOUSE, str. Studenților 9/19

CÂND: 09:00

CONTEXT: Invităm toți studenții și tinerii designeri să se alăture competiției fulger – Fashion Hackathon. Timp de două zile participanții selectați vor lupta pentru premmile motivante ale competiției și își vor testa inventivitatea, creând în echipă o ținută demnă de o defilare de modă. În cadrul acestei ediții, echipele vor beneficia de un workshop de crearea accesoriilor din plastic topit, element pe care îl vor implementa ulterior în proiectul său.

 

Conferință Științifică  Internațională

UNDE: Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți, Sala Polivalentă

CÂND: 09:30

CONTEXT: Vă invităm la Conferința Științifică Internațională „Interuniversitaria”, ediția a XIX-a. Pentru mai multe detalii AICI

 

Audieri publice organizate de Comisia juridică, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

De la educația electorală universitară, către cabina de vot: întroducerea cursului de educație electorală în universitățile din Republica Moldova

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Centrul „Clasa Viitorului”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Summitul Comunității Politice Europene – responsabilități și oportunități pentru clasa politică”.

 

Conferință de presă

UNDE: Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură, bd. Dacia, 39

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Ministerul Culturii privind anunțarea rezultatelor concursului internațional de soluții arhitecturale „Renaște Filarmonica”.

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 5 mai, 2023, vor avea ca subiect: „Turismul în Republica Moldova”

 

Prezentare de carte:„Scriitori din Basarabia”

UNDE: Moldexpo. Pavilionul Central, Sala de conferințe, etaj 2,  str. Ghioceilor, 1

CÂND: 11:30

CONTEXT: Facultatea de Filologie și Istorie a UPSC și Editura Știința, invită la prezentarea cărții scriitorului și criticului literar Daniel Cristea-Enache „Scriitori din Basarabia”.

 

Zilele Europei la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova,  Aula Mediatecii, etaj 4, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:00

CONTEXT: În cadrul Campaniei de informare privind suportul UE, asistența UE în Republica Moldova, vor avea loc mai multe sesiuni de informare, expoziții. Vox „EU și UE”  în viața  voastră zi cu zi (VOX jurnalistic realizat de studenții specialitatea jurnalism, în parteneriat cu Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism), PhotoVoice: proiect fotografic – eveniment creativ: Uniunea Europeană prin ochii tinerilor reflecții ilustrate prin ochii studențolor „ulimiști”.     Lecția Publică va fi prezentată de Ambasadorul  Republicii Polone  în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Limba de lucru: Engleză.

 

Forumul Educației România – Republica Moldova

UNDE: Centrul Mediacor. Str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00, 5-6 mai, curent

CONTEXT: Forumul reprezintă oportunitatea de a explora și multiplica păstrarea și afirmarea identității lingvistice a cetățenilor, care să reprezinte interesele naționale în spațiul românesc. Astfel, prin organizarea evenimentului se urmărește consolidarea legăturilor între sistemele educaționale din România și Republica Moldova, prin valorificarea conținuturilor din programele școlare, a personalităților în domeniu, implicând acțiuni de conștientizare a apartenenței la identitatea românească, contribuind nemijlocit la promovarea imaginii ambelor state.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința este susținută de activiștii pentru protecția animalelor Eduard Volcov, Olga Gerș, Diana Iurna și Olga Supceanova cu tema: „Bucuria a fost de scurtă durată, autoritățile pregătesc un masacru al cânilor fără stăpâni”.

 

Training: Business Campus

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 13:10

CONTEXT: În cadrul trainingului vei descoperi parcursul antreprenoarei Natalia Blanari, fondatoare CEO Cartego și beneficiară Dreampus. Vei descoperi o oportunitate, care te va ajuta să înveți, cum să dezvolți propria afacere chiar din universitate, printr-o abordare practică și inovatoare, în cadrul Programului Național Business Campus. Vei adresa întrebări și vei avea răspunsuri imediate.

 

Ședința Biroului Permanent

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă, susținută de directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu

UNDE: CNA, Bbulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 198. Intrarea – prin Sala de audiență. 

CÂND: 14.00

CONTEXT: Conferința de presă va fi viza rezultatele perchezițiilor efectuate de CNA în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților.

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, 105

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Recital de poezie și muzică

UNDE: Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, bd. Dacia, 20

CÂND: 15:00

 

Eveniment: Vernisajul Vinului

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vernisajul Vinului, revine, în această primăvară cu cea de-a XIX-a Ediție pentru a bucura toți iubitorii de vin din Moldova cu vinuri fine, de calitate, autohtone. Oaspeții Vernisajului, vor avea posibilitatea să descopere o gamă largă de vinuri, pentru toate preferințele, participând la degustările reunite în cadrul evenimentululi, dar și mai valoros, vor fi parte a inițiativei importante de promovare și susținere a vinurilor create de producătorii din Moldova.

 

Ediția a XXV -a a Salonului Internațional de Carte Pentru Copii și Tineret

UNDE: Complexul Expozițional „Moldexpo”, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 4-7 mai, curent

CONTEXT: La ediția din acest an în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău, vor fi prezentate cărți editate de peste 50 de edituri din Republica Moldova, România, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Anglia. Vor avea loc circa 45 de lansări de carte, înâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte. Cu prilejul desfășurării Anului culturii ucrainene în Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina și Secția Națională IBBY în Ucraina, în cadrul evenimentului va fi organizată o Expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni și vor avea loc întâlniri ale copiilor, inclusiv refugiați, cu un scriitor din Ucraina.


 

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Republicane la Limba și Literatura Română (limba de instruire)

UNDE: MediaCor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

 

Experiența de degustare a berii Tekwil & EFES

UNDE: EFES Vitanta, str. Uzinelor, 167

CÂND: 18:00

CONTEXT: Fie că ești pasionat de bere sau doar cauți o experiență distractivă, acest eveniment este pentru tine. Alături de expertul EFES, vei avea ocazia să guști o varietate de beri și să afli despre procesul de fabricare, ingredientele și aromele care fac fiecare bere unică.

 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei  Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Spectacol: „Mobilă și durere”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un regizor, tocmai din România, Constantin Radu Tudosie, a venit la Chișinău și, cu actorii Teatrulul Republican, crează un univers teatral, unde personajele se află cu un picior în morala socialistă, iar cu al doilea într-o fiertură lipsită de moralitate. Acțiunea piesei, apropo, are loc în România ceaușistă. Pe la sfârșitul „ceaușismului”, adică, în vremuri deloc departe de cele în care ne aflăm.

 

Spectacol: „Decameronul”

UNDE: Teatrul fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: În contextul promovării dialogului intercultural și multilingvismului, în susținerea Anului Culturii Ucrainene în Republica Moldova, Agenția Relații Interetnice, vă invită la spectacolul Teatrului Dramatic Academic din Donețk or. Mariupol „Decameronul”. O interpretare modernă a romanului lui Boccaccio, în centrul căruia e omul slab, păcătos, care luptă cu ispitele, durerile și dezamăgirile sale, totodată, știe să trăiască din plin victoriile, dragostea, bucuriile și speranța.

 

Proiecție de film: „Omul Grizzly”

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Sciusev, 79

CÂND: 19:30

CONTEXT: Un documentar de excepție al regizorului Werner Herzog, care învestighează viața în sălbăticie și moartea lui Timothi Treadwell, un impătimit al urșilor Grizzly. Filmul se bazează pe jurnalul video al lui Treadwell, montat de Herzog în combinație cu propriul material – inteviuri de diverse persoane din anturajul lui Treadwell, filmări în localitățile vizitate de acesta și un monolog-narațiune care aparține chiar regizorului.

 

Ministerul Justiției anunță organizarea și desfășurarea concursului de selectare a unui cabinte/birou asociat de avocați, inclusiv avocați străini/companii de avocați străine, pentru reprezentarea intereselor Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”

UNDE: Ministerul Justiției al Republicii Moldova, etaj 1, birou 128,  str. 31 August 1989, 82

CÂND: Termenul-limită de recepționare și înregistrare a documentelor referitoare la concurs: 16 mai, curent, ora 09:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Concurs: „Tânărul Creator” – O Nouă Ediție

UNDE: Comisia de Admitere a UTM, str. Studenților, 9/9, corpul de studii nr.5, aula 5-1

CÂND: Prezentarea lucrărilor la concurs până la data de 12 mai, curent

CONTEXT: Din dorința de a stimula și promova pasiunea tinerilor pentru inovație și creație în inginerie, UTM organizează an de an concursul „Tânărul creator”, în cadrul căruia elevii școlilor, liceelor, colegiilor își  pot prezenta creațiile în domeniile 1Creativitatea tehnică” și „Creativitatea artistică: arhitectură, design, desen artistic, pictură, sculptură”.

Meroslava Parii
04/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii