AGENDA ZILEI//05.06.2023

Meroslava Parii
04/06/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Tabăra Misterele Egiptenilor

UNDE: Clubul de Creație Apollo, str. Armenească, 81

CÂND: 08:30 – 5 iunie, 17:30 – 9 iunie

CONTEXT: Clubul de Creație Apollo, este un club dedicat artelor, un cadou generos unde copiii sunt antrenați în activități variate, prin care aceștia să aibă parte de dezvoltare personală și culturală.

 

Ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău din 5 iunie 2023

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Conferință: „Incluziunea Tinerilor NEET”

UNDE: Consiliul Național al Tineretului, str. Petru Rareș, 18

CÂND: 09:00 – 5 iunie, 18:00 – 7 iunie, curent

CONTEXT: Consiliul Național al Tineretului din Moldova organizează Conferința ”Incluziunea Tinerilor NEET”, în cadrul  proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu benificiază de educație, formare și  locuri de muncă”, implementat de Fundația Est-Europeană în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Consiliului Național al Tineretului din Molodva și Agenția de Dezvoltare Regională din Transnistria, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia.

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va susține o conferință de presă, pe marginea summitului Comunității Politice Europene.

UNDE: Președinția R/Moldova, Bdul Ștefean cel Mare și Sfânt, 154 

CÂND: 10:00

CONTEXT: Reprezentanții presei sunt așteptați la Președinție începând cu ora 09:40. Accesul se va face în baza legitimațiilor de presă și a acreditărilor.

 

Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

UNDE: Parlamentul RM/ Sala Europa

CÂND: Ora 10.00

CONTEXT: Audierile sunt organizate de Comisia politică externă și integrare europeană 

 

Curs de „Jurnalism narativ” cu Oana Sandu

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00 – 5 iunie, 14:00 – 7 iunie

CONTEXT: Prin intermediul acestui workshop, vei avea șansa de a explora tehnici și instrumente specifice acestui gen jurnalistic, care îți vor permite să transmiți povești într-un mod captivant și relevant. Subiecte în cadrul atelierului: Cum aduni informațiile; Cum organizezi un proces de documentare; Cum intervievezi ca să obții intimitate și o relație de încredere cu sursele tale; Cum construiești un reportaj folosind tehnici narative.

 

Conferință de presă cu genericul: Reformă de dragul reformei... REFORMA PATENTEI DE ÎNTREPRINZĂTOR.

CÂND: luni, 5 iunie 2023, 10:00
UNDE: str. Pușkin 22, Casa Presei, Sala IPN, of. 446
TRANSMIS LIVE: www.ipn.mdFB.com/ipn.mdYouTube,

 

ASK AN Expert: Sell on Amazon Like a PRO, Learn The Secrets of E-Commerce

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00

CONTEXT: Bradley Sutton a luat cu asalt lumea e-commerce cu expertiza sa în crearea de conținut și branding. Cu o experiență de peste 20 de ani, el este gata să te învețe toate secretele e-comerțului. Bradley Sutton, vine la Chișinău să-ți împărtășească experiența, să te ajute să-ți vinzi produsele pe Amazon și să-ți dezvolți afacerea.

 

Curs de oratorie pentru copii și adolescenți - Profesional Speaker Junior

UNDE: Professional Speaker, str. Tighina, 49/4

CÂND: 10:00

CONTEXT: Rezultate obținute: Vei învăța cum să-ți stăpânești și să-ți gestionezi emoțiile cănd vorbești în fața clasei sau în fața unui grup; Vei fi ghidat cum să structurezi și să întroduci punctele tale forte în prezentările tale de succes; Vei pregăti și vei face discursuri care vor fi evaluate și mentorate minuțios de tineri și vei primi feedback de la colegii de curs; Vei învăța și vei  descoperi secretele cum să-ți poziționezi corpul pentru a te simți liber; Vei învăța 50 de reguli cum să creezi și să structurezi o prezentare reușită în Power Point ș.a.

 

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Provocarea Verii 2023

UNDE: Biblioteca „Târgul Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 10:00

CONTEXT: Biblioteca „Târgul Mureș” își redeschide larg ușile și în acest an, oferind vizitatorilor diverse oportunități de lectură, cunoaștere, explorare cu resurse unice în cadrul Programului estiv „Provocarea verii”. Genericul ediției 2023 „Chișinău – oraș verde, oraș eco”, va genera interes pe subiecte ecologice, prin formarea conștiinței ecologice la copii.

 

Lansarea platformei 101 Promo-Lex.md – activitatea Parlamentului la un click distanță

UNDE: Asociația Promo-Lex, str. Petru Movilă 23/13

CÂND: 11:00

 

Interviu video cu comentatorul Igor Boțan, intitulat „Summitul Comunității Politice Europene pe interesul tuturor”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă organizată de Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” pe subiectul parteneriatelor sale regionale

UNDE: Partidul  Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 11:00

 

Curs de educație digitală

UNDE: Biblioteca Publică de Drept, str. Armenească , 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Subiectele principale: Utlizarea bazelor de date juridice; Utlizarea catalogului electronic; Top surse – modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-cariera unui CV. Căutarea unui loc de muncă. În urma instruirilor, participanții vor dobândi competențe de accesare, căutare, navigare și descărcare a fișierilor din bazele de date juridice la care este abonată biblioteca.

 

Eveniment de lansare/diseminare a rezultatelor studiului tematic global cu privire la corelația dintre educație și îngrijire a copiilor în instituții rezidențiale, organizat de către Comisia protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu AO „Lumos Moldova”

UNDE: Paralmentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 12:00

 

Festivalul Industriilor Creative 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 13:00

 

Conferința de mediu cu genericul ”Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 14:00

CONTEXT: 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului – Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate. Participanții la Conferința de Mediu, sunt rugați să se înregistreze la locul desfășurării evenimentului, în intervalul 13:30-14:00, pentru a respecta măsurile de securitate înainte de sesiunea de deschidere, ținând cont de prezența conducerii de vârf a țării.

 

Prezentarea publică cu genericul „Understanding Ukraine Peace în Europe”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului: Prezentare publică a unui grup de deputați din Rada Supremă a Ucrainei, referitor la războiul de agresiune a Federației Ruse. Vorbitorii vor reflecta situația actuală din Ucarina și procesele naționale în contextul războiului.

 

Conferința de mediu cu genericul „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”. Panelurile:„Economia circulară și tranziția verde – provocările naționale” și „Buna guvernanță în domeniul protecției mediului”

UNDE: Summit Events, Sala New York, str. Tighina, 49/3

CÂND: 14:45

 

Expoziție de fotografie veche „Vilnius - 700” 

UNDE: Muxeul Național de Istorie a Moldovei, or. Chișinău, str. 31 August 1989, 121 A. 

CÂND: 16.00 

CONTEXT: Expoziția este organizată de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova. Expoziția care prezintă o mică selecție de imagini istorice ale Vilniusului a fost creată cu ocazia aniversării a 700 de ani de la prima mențiune a numele capitalei Lituaniei - Vilnius într-o scrisoare a marelui Duce al Lituaniei Ghediminas, trimisă cître Europa de Vest  la 25 ianuarie 1323.   

 

Simpozionul „Integrarea Europeanî - Repere Bancare”

UNDE: FintehHub, ASEM, str. Bănulescu Bodoni, 59

CONTEXT: Prin decizia de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și obținerea statutului de țară candidat, integrarea europeană a devenit prioritatea națională a țării noastre. Un pas important în parcursul european îl reprezintă implementarea legislației și standardelor UE, inclusiv în domeniul bancar. În acest context, ASEM în parteneriat cu Liga Bancherilor din Moldova organizeză Simpozionul „Integrarea Europeană – Repere Bancare”.

 

Creative industry meetup: Discovering Japan

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Japonia este clasificată a treia  piață din lume, din industria gaming . Industria a început să se dezvolte în anii 60 și în timpul „buble economy”, a dat naștere celor mai mari emblematice jocuri din lume. Evenimentul Discovering Japan,  marchează începutul relațiilor de colaborare pe subiectul de game design și development între Moldova și Japonia, în cadrul căruia veți avea ocazia să discutați cu Sho Sato, expertul jocurilor digitale și non-digitale, care vine, pentru câteva zile din Japonia, la Festivalul Industriilor Creative în Moldova.

 

Concert: „Unde Noi”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 20:00

CONTEXT: Încheiem Festivalul Industriilor Creative cu un trio vibrant – trupă conceptuală electronică, de avangardă, care împinge limitele performanței LIVE prin arta muzicii și sunetelor în buclă. Un grup de muzicieni care îmbină instrumente tradiționale și neconvenționale, voci și elemente electronice pentru a crea o tapiserie sonoră bogată și dinamică.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Comisia specială  pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a inițiat concursul pentru  selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului. Până la data de 30 iunie, curent, candidații pot depune dosarul de participare la concurs personal, prin poștă sau la  adresa electronică : [email protected].

 

Program: Antreprenoriatul Bootcamp

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova,  str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18-23 iunie, curent

CONTEXT: Bootcamp în această vară propune un program intensiv, rapid, compus de laboratoare de provocare, în care studenții lucrează cu mentrori și alți studenți, pentru a învăța despre antreprenoriat și pentru a crea produse inovatoare. Vei învăța multe lucruri interesante  și curioase de la antreprenori, investitori și mentori de la companii lider din SUA, la nivel global și local. Echipa câștigătoare va avea șansa de a-și include produsul în cadrul câmpului de antreprenoriat de iarnă de la UC Berkeley, California. Link-ul pentru înregistrare pentru Antreprenoriat Bootcamp.

 

Prima probă de examen din cadrul sesiunii de bacalaureat 2023 a avut loc pe data de 2 iunie, curent. 3217 candidați care au studiat în clasele cu predare în limbile minorităților naționale au scris proba  de examen la Limba și Literatura Română. Menționăm că șase dintre candidații înscriși la examen, au obținut nota 10, din oficiu, la această probă, în baza premiilor obținute în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și Literatura Română (alolingvi), edița 2023. Sesiunea de bacalaureat 2023 se desfășoară în perioada 2-20 iunie, în 93 de centre de bacalaureat și participă 18.400 de candidați.

 

Concursul „Teza mea în 180 de secunde”

UNDE: Biroul Național al Agenției a Francofoniei (AUF), str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Termen de înscriere până la data de 6 iunie, 2023

CONTEXT: Concursul „Teza mea în 180 de secunde” oferă studenților doctoranzi posibilitatea de a-și prezenta tema de cercetare în termeni simpli unui public divers non-academic. Fiecare participant/ă trebuie să facă în trei minute, o prezentare clară, concisă, dar convingătoare asupra proiectului său de cercetare. Pentru mai multe detalii: AICI

 

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

 

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță, că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice în cadrul Programului ERASMUS+ pentru semestrul I, anul de studii 2023-2024, Middle East Techical University, Ankara, Turcia. Domenii propuse: Limbi moderne; Istorie; Pedagogie;  Psihologie; Drept; Administrație publică; IT; Business și administrare; Contabilitate; Inginerie. Perioada aplicare 19 mai – 25 iunie 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații Externe și Mobilitatea Academică, birou 224.

 

Concurs Național  de Creație Literară – „Orașul meu”. Cu prilejul  Zilei Internaționale a Muzeelor s-a lansat Concursul Național de Creație Literară „Orașul meu”, în conformitate cu Planul de activitate al proeictului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”. Concursul este adresat tinerilor pasionați de literatură și cultură, elevilor din învățământului  obligatoriu și profesional tehnic. Fiecare participant este  liber să scrie despre orașul Chișinău sau oricare alt oraș din Republica Moldova, punându-i în valoare specific cultural și arhitectoral, parcursul istoric, simbolurile reprezentative, personalitățile remarcabile și/sau alte tipuri de reflecții care ar reprezenta imaginea orașului respectiv. Secțiunile: Proză – schiță, eseu, povestire (2–5 pagini); Poezie – minim o poezie. Termenul de înscriere – 18 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua o vizită oficială în Italia, în perioada 4-7 iunie, curent. Șeful legislativului se va întâlni cu conducerea Parlamentului Italiei – Președintele Senatului, Ignazio La Russa și Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana. Agenda vizitei include discuții cu parlamentarii din comisiile pentru politica externă din Senat și Camera Deputaților, precum și viceministrul Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va mai participa la inaugurarea Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, care a fost construit recent în Parlamentul italiei. La Roma, șeful Legislativului va discuta despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova cu reprezentanții mai multor companii italiene. Tradițional, în agenda vizitei sunt incluse întâlniri ale Președintelui Parlamentului cu cetățenii moldoveni care locuiesc, învață sau muncesc în Italia. Discuțiile vor avea loc la Milano, Padova și la Roma.

 

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

 

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

 

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

Meroslava Parii
04/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii