AGENDA ZILEI//05.07.2023

Meroslava Parii
04/07/2023
Grafică: CIJM

                          

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Conferință de presă susținută de Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, privind particularitățile Acordului de liber schimb, semnat de  Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA)

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 

 

Festivitatea de premiere a absolvenților cu media 10 (zece) la examenul de bacalaureat

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 


Curs practic de contabilitate pentru începători: "Principiile contabilităţii şi impozitării"
UNDE: Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Program: Bazele contabilităţii; Contabilitatea financiară; Contabilitatea impozitului pe venit;  Legislaţia fiscală a Republicii Moldova; Întocmirea şi analiza situațiilor financiare;  Etica profesională a contabililor şi auditorilor. Avantajele pentru participanți: Formatori certificați cu o vastă experiență profesională și pedagogică; Caracter practic - aplicativ al cursului; Prețuri accesibile. Posibilitatea achitării în rate; Reduceri pentru membrii ACAP și clienții corporativi; Sprijin în căutarea unui loc de muncă. Cursul este destinat tuturor persoanelor interesate în studierea profesiei de contabil, precum și în îmbunătățirea și perfecționarea cunoștințelor din acest domeniu.

 

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
 

 

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței potae fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Guvernului  Republicii Moldova din 5 iulie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Expoziție: „Drumul Războiului”

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August, 1989, 115

CÂND: 10:00-18-6:00 – zilnic, până la data de 16 iulie, curent

CONTEXT: Expoziția multimedia „Drumul Războiului”, care face parte din proiectul documentar cu același nume, va fi lansată la etajul trei al Muzeului Național de Artă al Moldovei și va fi prezentată publicului într-un mod inedit. În cadrul acesteia, vor fi expuse toate materialele adunate de jurnaliștii Viorica Tataru și Andrei Captarenco în cele mai afectate zone de război ale Ucrainei. Autorii proiectului recomandă ca expoziția să fie vizitată de persoane cu vârsta mai mare de 18 ani.


Terapia prin artă pentru femei: "Familia mea interioară"
UNDE: Altruism Moldova, str. 31 August 1989, 98

CÂND: 10:00
CONTEXT: Artterapia este o modalitate de auto-exprimare și auto-explorare exact a Individualității și Unicității tale, precum și de conștientizare a stării tale Actuale, Cerere, Răspuns la o întrebare îngrijorătoare - prin partea cea mai sinceră - care este inconștientul nostru. Procesul de Art Terapie favorizează restabilirea echilibrului mental și armonizarea emoțiilor. Terapia prin artă promovează exprimarea în siguranță a sentimentelor negative, reprimate, inacceptabile din punct de vedere social. De asemenea - doar vino și bucură-te de procesul creativ.

 

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului din 5 iulie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Lansarea Serviciului social „Centrul de zi pentru  copii de la 4 luni până la 3 ani”

UNDE: Bd. Cuza Vodă, 20/4

CÂND: 11:00

 

 

Briefing de presă al deputaților Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru Conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Laser Expo - Light Evolution
UNDE: Mediacor, Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00, 5-9 iulie, curent
CONTEXT: Descoperă Laser Expo - Light Evolution. Te invităm să fii martorul unei experiențe unice într-un univers al simfoniei Laserelor. Într-o atmosferă desprinsă din vis, vei face parte dintr-o coregrafie imersivă de lasere, într-o continuă schimbare.

 

 

Facultatea de Drept - Decernarea diplomelor
UNDE: Universitatea de Studii Europene din Moldova – USEM, str. Ghenadie Iablocikin, 2/1

CÂND: 13:00
CPNTEXT: Dragi absolvenți USEM!
Vă felicităm din tot sufletul cu realizarea parcursului academic al ciclului I studii superioare de licență și ciclul II studii superioare de masterat. Vă anunțăm că miercuri, în incinta Cantinei USEM, va avea loc înmânarea solemnă a diplomelor Ciclul I și II. Ținuta festivă este binevenită.
 

 

Training: Cum îmi ajut copilul să își exprime emoțiile
UNDE: Altruism Moldova, str. 31 August 1989, 98

CÂND: 14:00
CONTEXT: Evenimentul este dedicat unui subiect important - sănătății emoționale în relație cu copilul. Vom discuta despre cum puteți înțelege mai bine lumea emoțională a copilului dumneavoastră. Psihologul Valeria Krasov va vorbi despre provocările ce apar în procesul de a stabili o comunicare emoțională cu copilul. Seminarul este o oportunitate excelentă de a explora subiectul, de a împărtăși experiența cu alți părinți și de a primi răspunsuri la întrebările personale de la expert în domeniu. Întâlnirea gratuită este oferită în cadrul Maratonului Sănătății Emoționale, dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea Asociației "Altruism".
 

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglmentare în Energetică din 5 iulie 2023

UNDE: Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI 

https://anre.md/anre-anunta-sedinta-publica-pe-3-373

 

 

Universitatea Wesleyan: Cum să obțineți o bursă
UNDE: America House, str. Mitropoit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27

CÂND: 16:00
CONTEXT: Veniți la prezentarea "Universitatea Wesleyan: Cum să obții o bursă" despre bursele și universitățile din Statele Unite ale Americii. Vei obține informații utile despre cum să fii acceptat și despre viața de student în SUA de la Costel Voica, absolvent al Wesleyan University, CT, SUA, care a trecut prin tot procesul și îți va împărtăși experiența sa.

 

 

Consultări publice asupra proiectului de lege privind protecția animalelor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare,105

CÂND: 16:00

 

Webinar: Intervenție în situații de criză
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Fiecare persoană poate veni cu propria definiție pentru noțiunea de criză. Dar, indiferent de definiția oferită, orice criză aduce schimbări. Cum să facem ca aceste schimbări să fie cât mai puțin invazive? Cum să revenim în formă într-un timp cât mai scurt? Care este rolul psihologului școlar într-o situație de criză? Iată câteva întrebări la care vom da răspuns în cadrul webinarului. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar.

 

 

Master Class: Indicatorii Macroeconomici
UNDE: Royal Tower, str. Mihai Viteazul, 4

CÂND: 18:00
CONTEXT: Pentru a tranzacționa cu succes pe piețele financiare, este important să știți ce indicatori macroeconomici pot influența acțiunea prețului și oricare dintre tranzacțiile deschise sau potențiale. Mulți traderi tind să analizeze calendarul pieței pentru săptămâna următoare pentru a ști când poate crește volatilitatea pieței și cum pot gestiona riscurile. Însă acest lucru necesită și înțelegerea a ceea ce sunt de fapt acești indicatori și cum aceștia influențează activitatea traderilor zi de zi. Astfel, în cadrul Master Class-ului din această săptămână veți afla care sunt indicatorii macroeconomici și ce indicatori de top ar trebui să urmăriți dacă ne dorim o creștere prosperă a contului, dar și a bagajului nostru de cunoștințe.
 

 

Seminar: Recuperarea copiilor cu dizabilități
UNDE: ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Copiii cu dizabilități (TSA, paralizie, sindromul Down ș.a.) trebuie să beneficieze de un program special, adaptat pentru recuperare, care să îi ajute să își formeze capacitățile și să își dezvolte potențialul fizic și psihic. În cadrul seminarului vom discuta  despre: Potențialul de dezvoltare al copiilor;  Modurile și tehnicile terapeutice de activare a potențialului; Comunicarea și colaborarea eficientă; Integrarea copiiilor în societate. Te așteptăm să găsim modalități pentru a oferi copilului suport și sprijin coerent și continuu, care i-ar asigura o dezvoltare frumoasă.
 


Pub Quiz: Sezonul #22
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Acesta este un joc intelectual – distractiv, unde fiecare participant, poate fi util și cu plăcere să își petreacă timpul, să își demonstreze ingeniozitatea și norocul, și nu în ultimul rând să își demonstreze cunoștințele sale, răspunzând la întrebări într-o companie de oameni veseli și pasionați. Jocul constă din mai multe runde, ce au tematici variate (de la melodii din copilărie până la fizica aplicată, și de la bucătăria moldovenească până la inovațiile japoneze). La finele fiecărei runde, prezentatorul colectează fișele cu răspunsuri, pentru a identifica echipa învingătoare. La final, pe primul loc se plasează echipa ce a dat un număr cât mai mare de răspunsuri corecte.

 

 

Concurs de idei: „Ce pot face eu pentru orașul meu?”

UNDE: Primăria Ungheni

CÂND: 4-7 iulie, curent

CONTEXT: Vedeți Regulamentul concursului de idei „Ce pot face EU pentru orașul meu” aici: http://ungheni.md/regulamentul-concursului-ce-pot-face.../

 

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova găzduiește un eveniment sportiv Internațional la o disciplină olimpică: CAMPIONATUL EUROPEAN DE HALTERE (Tineret, Under 15). Timp de 10 zile consecutive (1-10 iulie) în incinta Arena Chișinău peste 400 de sportivi din 38 de țări vor concura alături de aproximativ 40 de tineri halterofili din Republica Moldova. Intrarea pe tot parcursul campionatului este liberă. Haideți să susținem tinerii noștri campioni.

 

  APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) te invită să te înscrii în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova! Aici vei beneficia de oportunități de creștere profesională, training-uri cu cei mai buni experți locali și internaționali, vizite de studii și stagii la redacții cu renume din mai multe țări, mentorat, asistență juridică și susținere financiară pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul Rețelei vei avea acces la baze de date locale și internaționale. Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este deschisă tuturor jurnaliștilor interesați de jurnalismul de investigație, inclusiv celor fără experiență în domeniu. Pentru a vă înscrie în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este necesar să trimiteți la adresa [email protected] CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție, cu detalii despre experiența pe care o aveți în jurnalismul de investigație. Vor fi selectați doar jurnaliștii care respectă în activitatea profesională etica și deontologia profesională. Termenul limită pentru prima etapă de înscriere în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație este 15 iulie. Doar jurnaliștii selectați vor fi anunțați.
Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este administrată de Centrul de Investigație Jurnalistice în colaborare cu Asociația Presei Independente. Activitatea este organizată cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova.În perioada 3 – 28 iulie 2023, Academia Militară  „Alexandru cel Bun” anunţă concursul de admitere pentru anul de studii 2023-2024,  studii superioare de licenţă la specialităţile:
Conducerea subunităţilor de infanterie; Conducerea subunităţilor de artilerie; Conducerea subunităţilor de comunicaţii şi informatică. Durata studiilor: 3 ani. Studiile, echipamentul, cazarea şi alimentarea — sunt oferite gratuit. În timpul studiilor, studenții militari participă la diferite exerciții și stagii internaționale în România, Germania, Bulgaria, Franța și Statele Unite ale Americii. Absolvenţilor Academiei Militare li se acordă: Gradul primar al corpului de ofiţeri „locotenent”; Permis de conducere categoria „B”, „C”; Loc de serviciu garantat în una din unitățile militare Naționale; Participarea în misiuni internaționale de menținere a Păcii. Pentru mai multe detalii AICI
 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarele posturi:  I NNL Law Enforcement Program Program Coordinator. Termen limită pentru depunerea cererilor: 7 iulie 2023. Pentru a aplica, accesați:  https://bit.ly/3NoA2UC, INLL Law Enforcement Program Coordinator. Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/42XJiER. Termen limită de aplicare: 7 iulie 2023 Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, Consulatul General al Republicii Moldova la Barcelona realizează proiectul  „Consulatul vine mai aproape de tine”, scopul căruia constituie acordarea asistenței consulare în teritoriu. În acest context aducem la cunoștință că, in perioada  05 - 06 iulie 2023,  în or. Palma (Mallorca), vor fi prestate următoarele servicii consulare: acțiuni notariale (procuri sau declarații), evidență consulară, acte de stare civilă, cazier judiciar, buletine de identitate, cetățenie. Prestarea serviciilor va avea loc la sediul din: Calle Margarida Caimari 9,
 or. Palma, între orele 10:00-13:00 și 14:00-16:00. Persoanele cointeresate de beneficierea serviciilor menționate sunt rugate să se programeze, prealabil,  la adresa e-mail: [email protected], cu invocarea motivului, numelui/prenumelui solicitantului, localității/Regiunii de reședință din Spania și a unui număr de telefon. Consulatul General va desfășura asemenea acțiuni și în alte regiuni ale Spaniei situate în circumscripția consulară atribuită acestuia. Urmăriți anunțurile.

                                     

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de o delegație parlamentară,  efectuează  o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 3-5 iulie 2023. Igor Grosu se va întâlni cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care va susține și o conferință de presă. La Parlamentul European, Igor Grosu va avea o intervenție în cadrul audierilor organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE și va discuta cu Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureșan.

 

Continuă lucrările celei de-a 43-a seisiuni  FAO, care se  desfășoară  in perioada 1-7 iulie, curent, la Roma. În cadrul actualei sesiuni urmează să fie ales directorul general al organizației, președintele independent și membrii Consiliului FAO. Republica Moldova este reprezentată de Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și de Ambasadorul Republicii Moldova în Italia,  Anatolie Urecheanu. Aflat la Roma, vicepremierul Vladimir Bolea a avut întrevederi cu mai mulți omologi și oficiali prezenți la cea de-a 43-ea sesiune a Conferinței FAO, printre care se numără : Majnun Mammadov (Azerbaijan), Avi Dichter (Israel), Han Changfu (China), Gabriela Dancău (ambasadoarea României în Italia). Discuțiile au evidențiat oportunitatea menținerii unui dialog permanent între state și necesitatea dezvoltării relațiilor dintre oamenii de afaceri.
 

Global event for Fashion Professionals. Evenimentul expozițional francez Première Vision Paris pune în evidență cele mai interesante propuneri internaționale din lumea modei, a designului și a stilului de viață. Acesta se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2023 la Parc des expositions de Paris-Nord Villepinte, Franța. Scopul Premiere Vision Paris  2023 este să inspire și să stimuleze generarea de noi idei în materie de modă, cu numeroase evenimente de networking și conferințe de nișă. Detalii despre eveniment AICI


 

Meroslava Parii
04/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii