EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Prim-ministrul Dorin Recean, va întreprinde joi, 6 iulie, o vizită de lucru în raionul Florești. Pentru început, șeful Executivului va merge la un fermier din localitatea Lunga. Afacerea, deținută de soții Pădureț, este specializată în cultivarea legumelor ecologice. Ulterior, Prim-ministrul, Dorin Recean, se va deplasa în orașul Florești, unde va depune flori la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist și va avea o întrevedere cu autoritățile publice locale și serviciile desconcentrate din raion. De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri va vizita întreprinderea de producere a afumăturilor din satul Domulgeni și grădinița din localitate, care se renovează prin intermediul Programului Național „Satul European”. După ora 13:00, prim-ministrul Dorin Recean va susține o conferință de totalizare a vizitei în raionul Florești, care va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Guvernului.
Miting de comemorare a victimelor regimului stalinist
UNDE: Gara Feroviară Chișinău, str. Aleea Gării, 1
CÂND: 08:00
Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 08:30
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Conferință de Bioinformatică și Genomică Computațională
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 09:00
CONTEXT: Conferința din acest an aduce împreună 13 speakeri de la universități de top din SUA, Elveția, Franța, Danemarca, Turcia, Polonia și România, și se adresează mediului academic și industrial din Moldova, România și Ucraina: studenți, tineri cercetători, masteranzi. Obiectivul școlii EBCG23 este de a instrui persoanele interesate în ceea ce privește instrumentele și metodele bioinformatice de ultimă generație pentru analiza a datelor biomedicale. În cadrul evenimentului, organizatorii, de asemenea, își propun să construiască o rețea de participanți și speakeri pentru a promova colaborarea și dezvoltarea bioinformaticii în Moldova.
Participarea la conferință este gratuită, cu înregistrare prealabilă pe acest formular: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeu.../viewform
Limba de comunicare: engleza
Training-ul cu tema : „7 Instrumente care funcționează în vânzări 2023”
UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3
CÂND: 09:30-11:00
CONTEXT: Traningul va fi susținut de Alina Andriută, Autor, Business consultant, Antreprenor, Trainer Internațional, Expert Construcții Departamente de Vânzări și Management. Alina Andriuță are la activ peste 400 proiecte gestionate în Moldova și o comunitate de peste 100 000 de participanți la evenimente de creștere și dezvoltare personală. Agenda include următoarele subiecte: Trigerele care ajută să faci vânzări în 2023; Stiluri de Management a vânzărilor și efectul lor; Strategii de execuție - cum poate fi sporită productivitatea echipei de vânzări; Impactul pieței de HR asupra vânzărilor.
Ședința plenară din 6 iulie 2023
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Documentele contabile ale entității: păstrare, corectare, restabilire, nimiciri
UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 10:00
CONTEXT: Cu siguranță, în cadrul Departamentului financiar-contabil al unei entități se manifestă cel mare flux de documente: facturi fiscale, bonuri fiscale, foi de parcurs, act de achiziții, deconturi de avans etc. De asemenea, este cunoscut că modul de organizare al activității în departamentele de contabilitate influențează direct eficiența activității companiilor, iar amenzile sunt usturătoare dacă nu poți să faci dovadă existenței celor mai importante documente ale entității. Iată, de ce ne-am propus în cadrul acestui seminar să discutăm modul în care sunt aranjate (ordonate), păstrate, arhivate si distruse documentele contabile într-o companie.
Ședința ”Soluționarea litigiilor comerciale prin metode alternative - arbitraj și mediere”
UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd, Ștefan cel Mare, 151
CÂND: 10:00
CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) vă invită la ședința deschisă informativ-practică a Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale cu tematica „Soluționarea litigiilor (disputelor) comerciale prin metode alternative”. Scopul evenimentului este de a explica și a încuraja recurgerea membrilor CCI a RM la arbitraj și mediere pentru soluționarea litigiilor comerciale. Arbitrajul comercial are rolul de a oferi o cale rapidă și eficientă de rezolvare a disputelor, evitând în același timp costurile și întârzierile asociate procesului în instanțele de judecată. Rolul principal al arbitrajului comercial este de a asigura o soluționare rapidă, echitabilă și definitivă a conflictelor dintre părți.
Ceremonia Oficială de inaugurare a unității renovate de examinare medico-legală a victimelor violenței fizice și sexuale, din cadrul Centrului de Medicină Legală din municipiul Chișinău
UNDE: Centrul de Medicină Legală, str. Korolenko, 8
CÂND: 11:00
Conferința regională privind Banii în Politică 2023 „Finanțarea campaniilor electorale online: provocări și soluții”
UNDE: Castel Mimi, satul Bulboaca, Anenii Noi
CÂND: 11:00
CONTEXT: Conferința va reuni autorități cu atribuții de control și supraveghere a finanțării politice, monitori ai societății civile, partide politice, organizații internaționale și reprezentanți ai platformelor on-line, mass-media, experți în domeniul electoral și al finanțării politice din întreaga regiune a Europei de Est. Timp de două zile, participanții vor analiza principalele tendințe și vor identifica soluții eficiente și practici în protejarea integrității finanțării politice și electorale în era digitală. Evenimentul este organizat de Comisia Electorală Centrală cu Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Fundația Internațională pentru Sistemele Electorale (IFES) și Institutul Național Democrat (NDI).
Ședința Consiliului Audiovizualului din 6 iule 2023
UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46
CÂND: 11:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Laser Expo - Light Evolution
UNDE: Mediacor, Alexei Mateevici, 60
CÂND: 11:00, 5-9 iulie, curent
CONTEXT: Descoperă Laser Expo - Light Evolution. Te invităm să fii martorul unei experiențe unice într-un univers al simfoniei Laserelor. Într-o atmosferă desprinsă din vis, vei face parte dintr-o coregrafie imersivă de lasere, într-o continuă schimbare.
Conferință de presă susținută de Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Molodva, Nicu Popescu
UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80
CÂND: 11:30
CONTEXT: Conferința de presă va putea fi urmărită în regim online și pe pagina Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 12:00
CONTEXT: Conferința de presă va fi susținută de către avocatul Ilie Rotaru cu tema: „Îndemn pentru liderii PAS să înceteze antireformele din Republica Moldova”.
Training: Cine sunt eu? Art-terapie pentru adolescenți
UNDE: Altruism Moldova, str. 31 August, 1989, 98
CÂND: 14:00
CONTEXT: Invităm cu drag tinerii de 14-17 ani la o ședință creativă de explorare a răspunsurilor la întrebarea ”Cine sunt eu”? Cu ajutorul instrumentelor psihologice, precum art-terapia și cărțile metaforice, adolescenții vor căuta să se cunoască mai bine pe sine. Atelierul va contribui la consolidarea imaginii și a încrederii în sine. Este recomandat tuturor adolescenților, pe care le preocupă această tematică.
Training pentru adolescenți - Inteligența emoțională
UNDE: ACB, str. Alecsandru cel Bun, 83
CÂND: 15:00
CONTEXT: Cursul de dezvoltare a inteligenței emoționale pentru adolescenți va ajuta la recunoașterea emoțiilor, atât proprii, cât și ale altora. Participanții vor învăța să stabilească relații sănătoase, să înțeleagă și să respecte limitele celorlalți și să dezvolte empatia - capacitatea de a percepe emoțiile și sentimentele altora. Acesta permite o mai bună înțelegere a sinelui și a celor din jur, precum și comunicarea și soluționarea conflictelor în mod eficient. Adolescenții care dezvoltă această abilitate se descurcă mai bine cu stresul și pot atinge cu succes obiectivele lor.
Programul este plin de exerciții pentru perceperea, utilizarea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor.
Ședința Comisiei economie, buget și finanțe
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 15:30
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
EcoVisio Birthday & Community Evening
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15
CÂND: 15:30
CONTEXT: Anul 2023 este unul remarcabil pentru noi - pentru echipa și comunitatea EcoVisio. Implinim 10 ani de activitate, de dezvoltare sustenabilă și creare a comunității și mediului pe care îl dorim și merităm în jurul nostru! Pentru a recunoaște și a sărbători aceste realizări, vă invităm să vă alăturați la Ziua de naștere EcoVisio – Ecovisio Birthday & Communuty Evening. În cadrul evenimentului, vom prezenta rezultatele muncii noastre din ultimii ani, impactul pe care l-am avut, lecțiile pe care le-am învățat. Această seară vă va oferi o privire mai apropiată asupra reușitelor și schimbărilor noastre dar şi ne vor ajuta să ne cunoaştem mai bine.
Stagiul de practică: Puneți punctul pe ”i” și tăiați cu litere mari
UNDE: Turnul Endava, str. Arborilor, 21A
CÂND: 17:00
CONTEXT: Vino alături de noi pentru o conversație aprofundată despre cea mai căutată oportunitate de Internship din Moldova. Vom pune punctul pe "i" și vom pune cruce la "t", fără a lăsa niciuna dintre întrebările tale fără răspuns. În timpul evenimentului nostru, vor fi realizate materiale foto-video. Prin urmare, prin participarea la eveniment, sunteți de acord cu utilizarea conținutului vizual aferent pe platformele/canalele online ale Endava.
Începe dialogul nostru încărcând întrebările tale AICI (Passcode: Endava2025)
Declarațiile de presă ale Prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, și ale Comisarului European pentru Economie, Paolo Gentiloni
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin) str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 17:40
Volumul de debut: „Coerența labirintică” de Vasile Gribincea
UNDE: Librăria Din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126
CÂND: 18:15
CONTEXT: La Librăria din Centru, va avea loc lansarea volumului de poezie „Coerența labirintică”, de Vasile Gribincea, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. Nu va lipsi Sesiunea de autografe. Alături de autor vor vorbi: Vasile Romanciuc, Nina Corcinschi, Lucia Țurcanu, Șerban Axinte. Moderator: Em. Galaicu-Păun.
Întâlnire cu Excelența Sa Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova Dl Graham Paul
UNDE: Bernardazzi Grand Hotel, str. Bernardazzi, 38
CÂND: 19:00
CONTEXT: Avem plăcerea să vă anunțăm că Excelența Sa, Domnul Ambasador al Franței Graham Paul, va fi speaker la evenimentul nostru despre relațiile bilaterale dintre Franța și Republica Moldova. În cadrul acestui eveniment captivant, veți avea oportunitatea de a explora cultura franceză, istoria Franței, gastronomia rafinată și diplomația franceză, alături de alte aspecte interesante despre această minunată țară. Vă invităm să vă alăturați nouă locația noastră, pentru a asculta prezentarea inspirațională a Excelenței Sale și pentru a descoperi mai multe despre cultura și istoria fascinantă a Franței. Nu ratați această oportunitate unică de a învăța mai multe despre această țară extraordinară și de a întâlni o personalitate importantă în lumea diplomatică.
Marș Comemorativ în memoria victimelor represiunilor staliniste
UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1
CÂND: 19:40
CONTEXT: Operațiunea „Sud”, care a avut loc între 6-9 iulie 1949, este considerată al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din fosta RSS Moldovenească. Aproape 36.000 de oameni au fost transportați în vagoane de vite în Siberia. Nu uităm, nu iertăm! Ne adunăm la Academia de Științe a Moldovei și mergem în număr cât mai mare spre Gara Feroviară, la monumentul "Trenul Durerii" să pomenim strămoșii noștri care au avut de suferit în cele trei valuri masive de deportări.
Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova găzduiește un eveniment sportiv Internațional la o disciplină olimpică: CAMPIONATUL EUROPEAN DE HALTERE (Tineret, Under 15).
Timp de 10 zile consecutive (1-10 iulie) în incinta Arena Chișinău peste 400 de sportivi din 38 de țări vor concura alături de aproximativ 40 de tineri halterofili din Republica Moldova.
Întrarea pe tot parcursul campionatului este liberă. Haideți să susținem tinerii noștri campioni.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Vrei să faci jurnalism de investigație de calitate? Vrei să lucrezi în echipă cu jurnaliști de investigație cu experiență din Moldova și din alte țări? Înscrie-te în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova! Aici vei învăța cum să documentezi scheme de corupție, gestionare frauduloasă a banilor publici, cum să găsești averile ascunse ale demnitarilor. Vei beneficia de oportunități de creștere profesională, training-uri cu cei mai buni experți locali și internaționali, vizite de studii și stagii la redacții cu renume din mai multe țări, mentorat, asistență juridică și susținere financiară pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul Rețelei vei avea acces la baze de date locale și internaționale. Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este deschisă tuturor jurnaliștilor interesați de jurnalismul de investigație, inclusiv celor fără experiență în domeniu. Pentru a vă înscrie în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este necesar să trimiteți la adresa [email protected] CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție, cu detalii despre experiența pe care o aveți în jurnalismul de investigație. Vor fi selectați doar jurnaliștii care respectă în activitatea profesională etica și deontologia profesională.
Termenul limită pentru prima etapă de înscriere în Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație este 15 iulie. Doar jurnaliștii selectați vor fi anunțați.
Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova este administrată de Centrul de Investigație Jurnalistice în colaborare cu Asociația Presei Independente.
Activitatea este organizată cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova.
Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarele posturi: I NNL Law Enforcement Program Program Coordinator. Termen limită pentru depunerea cererilor: 7 iulie 2023. Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/3NoA2UC
INLL Law Enforcement Program Coordinator
Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/42XJiER
Termen limită de aplicare: 7 iulie 2023
Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).
Ministerul Justiției este în căutarea unei persoane pentru suplinirea funcției vacante de Secretar general adjunct. Persoana selectată va contribui la realizarea misiunii și a obiectivelor strategice ale ministerului prin coordonarea procesului de implementare a cerințelor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, Secretarul general adjunct al Ministerului Justiției va fi responsabil pentru coordonarea activității subdiviziunilor din aparatul central al ministerului și autorităților administrative, precum și asigurarea procesului de elaborare și avizare a proiectelor de acte normative în conformitate cu cerințele de aderare la UE. Documentele necesare pentru participarea la concurs pot fi depuse, până la data de 11 iulie, la ora 17:00, prin e-mail, personal sau prin poștă. Mai multe detalii privind sarcinile de bază ale funcției, condițiile de participare, cerințele specifice și setul de documente ce urmează a fi prezentat, le găsiți pe https://cariere.gov.md/.../secretar-general-adjunct.../20752.
Ministerul Finanțelor, de comun cu Centrul de Tehnologii Informaţionale în Finanţe anunță lansarea noului funcțional de raportare a achizițiilor de valoare mică prin intermediul platformei electronice de achiziții ,,mtender.md”. Dezvoltarea acestei funcționalități va avea un impact semnificativ asupra eficienței și transparenței procesului de achiziții publice. Prin intermediul platformei electronice de achiziții ,,mtender.md”, autoritățile contractante pot raporta și gestiona toate contractele/facturile de achiziții publice de valoare mică într-un mod simplu și centralizat, comparativ cu procedura standartă ce include mai multe etape. Informațiile detaliate privind procedura de raportare a achizițiilor de valoare mică pot fi consultate prin accesarea ghidului de utilizare disponibil pe platforma „mtender.md”: https://mtender.md/Home/Guide . Acesta oferă instrucțiuni și orientări clare privind modul de utilizare a platformei pentru raportarea corectă a achizițiilor.
Funcționalitatea va fi disponibilă pe platforma electronică de achiziții „mtender.md” începând cu data 10 iulie 2023 și este un serviciu gratuit.
Comunicatul integral poate fi accesat AICI
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției “Umăr la Umăr: sărbătorirea comunităților și a meșteșugului țeserii tradiționale a cămășilor cu altiță în România și Republica Moldova”, care va avea loc joi, 6 iulie 2023, ora 17:00, la sediul UNESCO, Paris, Hall Ségur. Intrarea se va efectua la adresa 7 place de Fontenoy, 75007 Paris. Expoziția, dedicată înscrierii, în decembrie 2022, a elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, va include cămăși cu altiță și costume din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală de la Chișinău și ale Muzeului Țăranului Român, precum și ale comunităților din ambele țări. Vă așteptăm să celebrăm împreună patrimoniul viu al țărilor noastre și să arătăm întregii lumi splendoarea și bogăția acestui element unic al identității noastre culturale.
Continuă lucrările celei de-a 43-a seisiuni FAO, care se desfășoară in perioada 1-7 iulie, curent, la Roma. În cadrul actualei sesiuni urmează să fie ales directorul general al organizației, președintele independent și membrii Consiliului FAO. Republica Moldova este reprezentată de Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și de Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu. Aflat la Roma, vicepremierul Vladimir Bolea a avut întrevederi cu mai mulți omologi și oficiali prezenți la cea de-a 43-ea sesiune a Conferinței FAO, printre care se numără : Majnun Mammadov (Azerbaijan), Avi Dichter (Israel), Han Changfu (China), Gabriela Dancău (ambasadoarea României în Italia). Discuțiile au evidențiat oportunitatea menținerii unui dialog permanent între state și necesitatea dezvoltării relațiilor dintre oamenii de afaceri.
Global event for Fashion Professionals
Evenimentul expozițional francez Première Vision Paris pune în evidență cele mai interesante propuneri internaționale din lumea modei, a designului și a stilului de viață. Acesta se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2023 la Parc des expositions de Paris-Nord Villepinte, Franța.
Scopul Premiere Vision Paris 2023 este să inspire și să stimuleze generarea de noi idei în materie de modă, cu numeroase evenimente de networking și conferințe de nișă.
Detalii despre eveniment AICI
Reamintim că datorită programului #BRIDGE aveți posibilitatea de a Vă rambursa până la 1500$ din costurile de participare, transport și cazare. Mai multă informație despre program găsiți AICI
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: