AGENDA ZILEI//08.02.2023

Meroslava Parii
07/02/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Barometrul de afaceri din Republica Moldova

UNDE: Agenția IPN, str. Pușkin, 22 etaj 4, biroul 446

CÂND: 10:30

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.

 

Viitorul apei: provocări și soluții

UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1, Sala Azurie și Online

CÂND: 11:00

CONTEXT: Prelegerea este prezentată de profesorul american Ashok Vaseashta, de la Institutul Internațional al Apei Curate, Universitatea Norwich, SUA. Savantul vine să ne atenționeze cu privire la cele două provocări iminente pentru existența umană, care se manifestă într-o progresie alarmantă – schimbările climatice și lipsa apei.

 

MASTERCLASS  DE CANTO

UNDE: Academia de Muzică  Teatru și  Arte Plastice,  str. Alexei Mateevici  87, blocul II, Sala Mare

CÂND: 12:00

CONTEXT: Întâlnire cu Mauro Augustini, bariton din Italia, solist al teatrelor notorii internaționale, protagonistul Operelor Verdiene.

 

Sesiuni de informare

UNDE: Centrul de Tineret, sectorul Buiucani, str. Ghidighici, 3

CÂND: 15:00 – sesiune de informare „Acordarea primului ajutor medical: alături de echipa IGSU”;

             16:00 Time to career „Descoperă profesia de kinetoterapeut”

CONTEXT: Centrul de Tineret, sectorul Buiucani, informează că din februarie 2023, fiecare lună va avea o anumită tematică. Astfel, luna februarie este dedicată domeniului sănătății și științelor. Vor fi organizate și activități interactive și distractive în scopul educării tinerilor cu privire la propria noastră sănătate, dar și dezvoltarea unor abilități esențiale, cum ar fi acordarea primului ajutor medical.

 

MANAGEMENTUL FEBREI LA COPII

UNDE:  Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă , 68/1,

CÂND: 18:00

CONTEXT: Sezonul de iarnă, cel mai des este asociat de către părinți cu virozele, care vin la pachet cu mai multe simptome, printre care și febră. Care este primul ajutor pe care i-l acorzi copilului? Ce investigații sunt necesare? Cum stabilim despre ce  este vorba? La aceste și la alte întrebări vă vor răspunde experți in medicină în cadrul seminarului.

 

Expoziție de pictură „CHIȘINĂUL NEVĂZUT”

UNDE: Muzeul  Național de Istorie a Moldove, str. Alexei Mateevici,  60A

CÂND:  07-21 februarie

CONTEXT:  Chișinăul descris în tablourile lui Veaceslav Ignatenco nu este Chișinăul pe care îl văd turiștii, ci orașul pe care oamenii mai învârstă și-l amintesc din copilărie, din tinerețe. Sunt curți liniștite, case cu un etaj, străzi umbroase luminate de soare. Multe case înfățișate în tablourile pictorului au fost deja demolate, copacii tăiați și înlocuiți cu clădiri cu mai multe etaje. Când te uiți la aceste peisaje urbane, e ca și cum ai fi transportat într-o mașină a timpului, sînt lucruri pe care nu le mai vezi în timpurile noastre. Pentru artist, fiecare colț al orașului – este istoria Chișinăului și a oamenilor săi.

 

CONCURS INTERNAȚIONAL „MARIA CEBOTARI” – EDIȚIA I

UNDE: Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: La  etapa finală a Concursului  Internațional al Interpreților de Operă  „Maria Cebotari” vor participa laureații și membrii juriului al concursului, și  Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”.

 

Spectacol „DE VORBĂ CU EMMA”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str.Alexei Mateevici 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Noi, oamenii, înțelegem pe alții doar atunci, când am trăit o istorie asemănătoare cu a lor. Probabil una dintre cele mai bine vândute cărți a anului 2015 în Republica Moldova, „De vorbă cu Emma”, vine în fața fanilor prezentată într-o formă nouă de artă – teatrul.

 

MASTERCLASS: VIN ET FROMAGE

UNDE: Purcari Wine Bar, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 19:00 – 22:00

CONTEXT: Un eveniment unic, în care puteți testa 5 dintre cele mai bune cașcavaluri  din lume, în asociere cu  5 vinuri premium, din Republica Moldova, Italia și Franța.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Un convoi din 12 autospeciale, 55 de salvatori și 2 câini de căutare, urmează să ajungă la destinație, în Turcia și Siria, pentru a oferi suport la salvarea victimelor cutremurului devastator. Misiunea se va desfășura pe parcursul unei săptămâni.

În perioada 4-8 februarie curent, prim-ministra Natalia Gavriliță se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde are loc cea de-a 7 reuniune a Consiliului de Asociere UR – Republica Moldova. În premieră, țara noastră este prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită de lucru în Regatul Suediei, la invitația omologului său Andreas Norlen. Oficialul se va afla acolo în perioada 6-9 februarie.

Miltarii moldoveni participă la o nouă ediție a exercițiului „JCET-2023”. Antrenamentele se desfășoară în perioada de 6-17 februarie curent, la un centru de instruire din România. Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii celor două unități și dezvltarea capabilităților pentru executarea misiunilor speciale.

Meroslava Parii
07/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii