AGENDA ZILEI//08.06.2023

Meroslava Parii
07/06/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Acțiunea de protest „Acționăm în judecată CET Nord pentru încrederea zilei de mâine”

UNDE: Judecătoria Bălți, str. Hotin, 43

CÂND: 08:45

 

Eveniment: Inaugurarea Congresului de Urologie, Dializă și Transplant Renal din Republica Moldova și Săptămâna Medicală Balcanică – Ediția a XXXVII-a

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul Sociocultural Universitar, str. Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 09:00, 7-9 iunie, curent

CONTEXT: Săptămâna Medicală Balcanică, va avea ca generic: „Perspective ale medicinei balcanice în era post COVID – 19”. La eveniment vor fi prezenți, Dorin Recean, Prim-ministru al Republicii Moldova, Dr. Ana Nemerenco, Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Dr. Emil Ceban, Rector al USMF, E.S. Graham Paul, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Molodva, Dr. Camelia Diaconu, secretar General Internațional al Uniunii Medicale Balcanice, Președinte a secției Române a Uniunii Medicale Balcanice, Dr. Hendrik Van Poppel, Președinte al Biroului Politic al Asociației Europene de Urologie, Leuven, Belgia, și alți oaspeți înalți. Societatea Urologilor din Republica Moldova în parteneriat cu USMF, sub egida Ministerului Sănătății, organizează Congresul al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal din RM cu paricipare Internațională.

 

Ședința Plenară din  8 iunie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Lansare a Platformei educaționale Online – Resurse EDU: Renunță la Plastic

UNDE: Colegiul de Ecologie, Sala de conferințe, etaj 5, str. Burebista, 70

CÂND: 10:00

CONTEXT: Platforma are drept scop de a promova practici sustenabile și de a contribui la reducerea utilizării materialelor plastice prin implicarea și abilitatea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Prin intermediul acestei platforme, ne dorim să oferim profesorilor resurse și instrumente digitale care să le permită să predea în rândul elevilor de diferite vârste subiectul poluării cu plastic, măsuri de prevenire a poluării, renunțarea la ambalaje de unică folosință, etc.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova cu tema: „Totalizarea proiectului „Solidarietate și activism pentru pace”: acțiuni și rezultate”.

 

Inaugurarea oficială a Laboratorului Profesiile Viitorului

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc 4, etaj 3, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

 

Ceremonia de transmitere a oficiilor mobile echipate și necesare pentru buna funcționare a controlului vamal la punctul de frontieră „Leova-Bumbăta”

UNDE: Leova, Punctul de trecere a Fronierei Leova-Bumbăta

CÂND: 11:00

CONTEXT: Punctul de tecere Leova-Bumbăta, oferă cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hâncești, Cimișlia, Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii noi și Ștefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE. La ceremonie va participa Prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, Premierul Dorin Recean va avea întrevederi cu autoritățile publice locale din raionul Leova la sediul Consiliului raional, după care va discuta cu tinerii Școlii Profesionale din Leova.

 

Ceremonia de semnare a contractului de grant pentru implementarea proiectului de dotare a IMSP „Centrul de sănătate Râșcani” cu echipament pentru ultrasonografie

UNDE: Ambasada Japoniei în Republica Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 73/1

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 14:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Federația de Judo din Moldova cu tema:„ Rezultate remarcabile ale judocanilor moldoveni pe arena internațională”.

 

Expoziția filatelică: „Vreme trece, vreme vine...”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istroie Naturală, Mihai  Kogălniceanu, 82

CÂND: 14:00

CONTEXT: La 8 iunie, curent, se inaugurează Expoziția filatelică – Vreme trece, vreme vine..., care va marca 25 de ani de colaborare între Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova și Asociația Filateliștilor din județul Botoșani, România. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira  exponate filatelice și cartofile ale colecționarilor din Moldova și România, apreciate cu medalii și premii speciale la diferite activități expoziționale. Expoziția va putea fi vizitată până în luna august.

 

Proiectul de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la...”

UNDE: DIEZ, Pagina Facebook

CÂND: 17:00

CONTEXT: Republica Moldova este o țară agrară și unul dintre elementele care ne reprezintă ca țară și cu care ne mândrim foarte mult este vinul. În ultimii ani, profesia de oenologie a devenit tot mai căutată, deoarece persoanele care sunt pasionate de vin și de producerea acestuia își doresc studii specializate. În cadrul evenimentului vom discuta despre oenologie. Vor participa trei invitați: un doctor conferențiar în cadrul Departamentului Oenologie și Chimie de la UTM, o studentă la Tehnologia vinului, UTM, și un specialist în oenologie.

 

Final Fashion Show //Young Designers Competition – Zgeneration – 23

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 18:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului veți cunoaște cei mai talentați creatori locali, în cadrul defilării de modă – Yong Designers Competition Zgeneration 2023, aflată la cea de-a VI-a ediție și divizată în două categorii – Art și Ready-To-Wear. Proiectul durează timp de 6 luni, la care participă cei mai promițători tineri designeri, pentru a crea propria colecție vestimentară formată din 5-7 ținute, pe care vei avea șansa șă le vizualizezi în cadrul show-ului.

 

Concert: Recital de Orgă

UNDE: Sala cu Orgă, bd Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Anna Strezeva prezintă creații originale pentru orgă de J.S.Bach, F.Liszt, C. Framck și poem simfonic de M.Ravel în propria transcriere pentru orgă.

 

Winewithus Food&Wine Pairing împreună cu Unicon Winery

UNDE: Atypic, str. Pușkin , 44/1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Deschidem sezonul estival cu o seară de neuitat. La eveniment va fi prezent un fotograf și un sommelier, care vă va povesti totul despre originea vinului. Vă așteaptă vinuri aromate asortate și bucate delicioase.

 

Spectacol: „Doctor de femei” de Georges Feydeau

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18.30

CONTEXT: Spectacolul „Doctor de femei” este o comedie  intrigantă despre infidelitatea conjugală, un subiect captivant, dintotdeauna actual în societate, care le dă mult de gândit bărbaților afemeiați. În perioada 7 iunie – 6 iulie, curent, Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează Turneul memoriei cu spectacolul-documentar „Dosarele Siberiei”, un spectacol de comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul Pruto-Nistrea în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (194o-1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice. Programul Turneului: 7 iunie – Casa de Cultură Ungheni; 11 iunie – Chișinău; 13 iunie – Bălți, 14 iunie – Nâncești, 20 iunie – Edineț, 21 iunie Cimișlia, 5 iulie – Rezina, 6 iulie – Chișinău.

 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Praelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Moliere”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane, primind 5 nominalizări la Premiile „Cesar” în 2013. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

Webinar: Sunt mamă și vreau să fiu eficientă în relația cu copilul meu

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 19:00

CONTEXT: Este ușor să fii mamă? Ce pierde o femeie și ce câștigă o femeie, când devine mamă? Ce pași trebuie făcuți pentru a fi o mamă eficientă? În cadrul webinarului vom răspunde la aceste întrebări și vom discuta despre rolul mamei, despre modelele ineficiente de interacțiune cu copilul și vom elabora un traseu pentru dezvoltarea competenței parentale. Abilități dobândite: Actualizarea rolului mamei; Conștientizarea modelelor ineficiente de interacțiune cu copilul; Determinarea etapelor creșterii eficienței materne.

 

Expoziție: „Scritorii promoției 70. Portret în grup: Marcela Benea, 75”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, organizează Expoziția și medalionul literar, intitulat „Scriitorii promoției 70. Portret în grup: Marcelea Benea, 75”, în semn de omagiu pentru poeta Marcela Benea, la cei 75 de ani de la naștere.

Expoziția prezintă viața și opera Marcelei Benea în cărți, manuscrise, documente, artă plastică și fotografii. Expoziția va fi deschisă până la data de 2 iulie, curent.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: [email protected]     

 

Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior „Învățământul Superior din Moldova, finanțat de Banca Mondială. Prima etapă a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane  de euro. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară. Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

  EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 6-8 iunie, curent,  două vizite de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei și Stcoholm, Regatul Suediei, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE. La Bruxelles, Ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu Mircea Ceoană, secretarul  general adjunct al NATO, Gert Jan Koopman, Directorul general pentru politică europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene precum și cu alți oficiali europeni. Miercuri, 7 iunie, la Stockholm, vicepremierul Nicu Popescu, va avea întrevederi cu Tobias Billstrom, Ministrul Suedez al Afacerilor Externe, cu Jessikka Roswall, Ministra pentru Afaceri Europene și cu alți oficiali suedezi. De asemenea programul de lucru va include participarea vicepremierului Nicu Popescu, la Conferința „Sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și viitorul apărării europene”. Pentru informații actualizate din cadrul vizitei, invităm instituțiile mass-media să urmărească vizita oficială a Ministrului Nicu Popescu pe: Telegram, Twiter și Facebook.

 

În perioada 6-8 iunie, curent, Minsistrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, efectuează o vizită de lucru al Bruxelles, unde participă la mai multe întrevederi și evenimente. Împreună cu deputata Doina Gherman. Ministrul s-a întâlnit cu Brigit Van Hout, directoarea Oficiului Fondul Națiunilor Uinite pentru Populație (UNFPA) din Bruxelles. Pe parcursul întrevederii, părțile au discutat despre prevenirea și combaterea violenței față de femei, în acest sens fiind menționate Programul Național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023-2027 și Programul de  promovare și asigurare e egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pentru anii 2023-2027, aprobat recent. De asemenea, Ministrul Alexei Buzu  s-a întâlnit  cu Enrico Tormen și Suzana Kondradova, reprezentanții Alianței UE pentru investiții în copii, cu care au discutat despre reforma sistemului de asistență socială. Pe parcurs, Oficialul va avea încă trei întrevederi: cu Dubravka Suica, vicepreședintele Comisiei Europene, cu Nicolas Schmit, Comisarul european pentru locuri de muncă și protecție socială, și cu Andriana Sukova, director General adjunct al Directoratului General Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune.

 

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea împreună cu secretarul de Stat MAIA Andrian Digolean, întreprind o viziă de lucru în Reoublica Populară Chineză, în perioada 7-12 iunie, curent. Scopul vizitei este de a valorifica și aprofunda mecanismul de cooperare în sectorul vitivinicol. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale al Republicii Populare Chineze, vor semna un Memorandum de înțelegere privind consolidarea cooperării în sectorul vinicol. Suplimentar, agenda vizitei include un șir de întrevederi ale oficialilor moldoveni cu liderii chinezi, cu miniștrii agriculturii celor mai cunoscute țări producătoare de vin din lume, cu membrii comunităților științifice și de afaceri. De asemenea, vor vizita mai multe crame, ferme specializate în creștera bovinelor și întreprinderi agricole care au investit în sisteme de irigare moderne.

 

Pentru prima dată în istoria țării noastre, Republicii Moldova i s-a conferit rolul de vicepreședinte a cele de-a 111-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, care se desfășoară la Geneva, Elveția, în perioada 5-16 iunie, curent. Această funcție va fi îndeplinită de Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, care în această calitate, va prezida mai multe sesiuni plenare la care vor participa miniștri, secretari de stat, directori, inspectori de muncă, parteneri sociali, dar și alți oficiali delegați, să se expună asupra raportului Directorului  general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilibert F.Houngbo, pe tema: „Progresele în domeniul justiției sociale”.

Meroslava Parii
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii