AGENDA ZILEI//11.04.2023

Meroslava Parii
10/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Episcopul Ioan al Sorocii, în fruntea unei delegații de 60 de persoane, pleacă la Ierusalim pentru a aduce, în data de 15 aprilie, Focul Haric.  

 

Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă îi integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bul. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Ședința Curții Constituționale în cadrul căreia se vor examina sesizările nr. 54A/2022 și nr. 111g/2022, privind controlul constituționalității articolului 3665 din Codul contravențional și a articolului 1 din Legea privind contractarea activității, în redacția Legii nr. 102 din 14 aprilie 2022

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 10:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Dezbatere: „Protecția spațiului informațional: contracararea noilor amenințări”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, Sala Begonia, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30

CONTEXT: Dezbaterea va cuprinde două sesiuni de bază: Provocările la adresa securității naționale; Acțiunile  autorităților pentru contracararea acestor pericole. Evenimentul este parte a Proiectului regional „Amplifică, verifică, implică: accesul la informație pentru democratizare și bună guvernare în Eurasia”, implementat de Institutul pentru Raportare despe Război și Pace, care promovează creșterea democratică, guvernanța participativă și cooperarea transfrontalieră prin consolidarea societății civile și a mass-media independente din Asia Centrală, Europa de Est și Caucaz. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din Novergia.

 

Training: Contabilitatea în Transportul Auto

UNDE: Vioser, etaj 3, of.339, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:30

CONTEXT: În cadrul Trainigului vom face claritate la capitolul interpretare și aplicabilitatea prevederilor actelor legislative, inclusiv contabilizarea  corectă a diferitor operațiuni contabile aferente tranzacțiilor specifice domeniului de Transport Auto.

 

Lansarea studiului „Hărțuirea sexuală la locul de muncă: între percepții și realitate”

UNDE: Online

CÂND: 11:00

 

Consultări publice pe marginea proiectului hotărârii de Guvern pentru modificarea Legii apelor

UNDE: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, birou 1015, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda consultărilor poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin,  22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința are ca temă: Prezentarea cărții „Reportaj ucrainean în ebraică” de Edward Doks”.

 

Seminar: „Crearea înregistrării ORCID și conectarea ID-ului la alte sisteme informaționale”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Sala  Clasa Viitorului, bloc 1, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca UPSC organizează, în colaborare cu Secția  Managementului Cercetării, Dezvoltării și Inovării, seminarul cu tema „Crearea înregistrării ORCID și conectarea Id-ului la alte sisteme informaționale”. Agenda cuprinde: Setări pentru vizibilitatea și partajarea elementelor din înregistrarea ORCID; Acordarea permisiunilor organizațiilor de încredere; Metadate pentru descrierea publicațiilor; Importarea metadatelor din alte sisteme.

 

Briefing de presă susținut de Președintele Curții Constituționale al Republicii Moldova, Domnica Manole

UNDE: Curtea Constituțională a Republcii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 15:00

 

Seminar: „Viață cu hipertensiune arterială”

UNDE: Spitalul Internațional Medpark, bloc B (nou), etaj 6, Sala de conferințe, str. Andrei Doga, 24

CÂND: 15:00

CONTEXT: Te invităm la Școala pentru Sănătatea inimii din cadrul proiectului Fundației Medpark – O oră pentru sănătate. Subiectul abordat va fi: „Viața cu hipertensiune arterială”. Evenimentul este destinat pentru toate categoriile de vârstă, atât pentru persoanele bolnave cât și pentru cele sănătoase, deoarece să previi o boală este mult mai ușor decât să o tratezi.

 

Training: Fashion Brands Meetup

UNDE: ZIPHOUSE, str. Studenților, 9/19

CÂND: 15:00

CONTEXT: E timpul să revoluționăm industria modei și să avem nevoie de cea mai importantă opinie, cea a comunității noastre. Te așteptăm la o discuție despe când și cum trebuie să se realizeze cele mai cool defilări de modă la nivel local, o discuție constructivă despre viitorul modei în Republica  Moldova.

 

Club de presă cu Ion Ceban

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00

CONTEXT: Ion Ceban, primarul General al Municipiului Chișinău, este invitatul Clubului de Presă organizat tradițional de Școala de Jurnalism din Moldova. Agenda presupune două ore de discuții cu Ion Ceban pe subiecte de interes public. Prima parte a evenimentului va fi consrtuită sub formă de întrebări-răspunsuri, cu posibilitatea publicării acestora, cea de a doua parte fiind rezervată comunicării off the record.

 

Webinar: Calea spre o disciplină  fără conflicte

UNDE: Psihologie MS, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Orice copil are nevoie de ordine și reguli în familie. Regulile și rutina rezonabilă oferă copilului un sentiment de securitate. Și dacă în familie există probleme în acest sens, cel mai probabil problema nu este în regulile în sine, ci în  modalitățile de „implementare ” a acestora. Abilități dobândite: Identificarea condițiilor care dezvoltă disciplina la copii; Utilizarea „e -mesajelor”  în disciplina copiilor.

 

Expoziție de pictură „IDIOT” – de Cristina Demian

UNDE: Cortego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 18:00

CONTEXT: Creația Crisitinei Demian e o lume alcătuită din gesturi și chipuri lipsite de prezență, dar certe sunt paletele de culori, repetivitatea unor mituri proprii artistei, trăsăturile portretelor vorbesc despre un stil care stă ferm pe „propriile picoare”, o voce fermă (deja)  prin care artista ne transmite mesajul ei. Odată cunoscute lucrările sale, stilul ei rămâne recunoscibil.

 

Spectacol: „Love me XXI”

UNDE: Teatrul  Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Noi stim multe despre anxietăți, trădări, singurătăți și durități așa încât s-ar părea că nu știm nimica despre fericire, ne deschidem atât de rar sufletele. Așteptăm, tot așteptăm în stații de autobuz în care urcăm cu speranța , că ăsta este ultimul și nici într-un caz după asta nu va veni altul. Fugim alert, ca la maraton, dar cel mai des de noi. Zicem iubire, dar pronunțăm artificial love.

 

Eveniment: Front-end development UI/UX design

UNDE: Artcor, 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: La eveniment o să-ți dăm toate detaliile necesare ca să poți alege direcția în IT ce se potrivește, ai să faci cunoștință cu echipa noastră din Moldova și desigur ai să ne poți pune orice întrebare legată de începutul carierei în IT.

 

Ședința comună: Timișoara English Speakers și Top Toastmasters Chișinău

UNDE: Centrul Keystone, str. Albișoara 42/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Dacă ești pasionat de oratorie și vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi, speakerii noștri te invită la o ședință comună, prin care să vă împărtășească ideile lor despre tema serii, dar și voi despre ideile  voastre.

                                         

Eveniment: „Economic Diplomacy Roundtable Moldova”

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80

CONTEXT: Oficiali guvernamentali, șefi ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre peste hotare, reprezentanți ai  mediului privat și organizațiilor internaționale vor discuta pe parcursul următoarelor zile despre cum pot fi utilizate mai activ instrumentele de politică externă pentru promovarea intereselor economice a Republicii Moldova peste hotare. Va avea loc, de asemenea, un schimb de experiență și bune practici cu invitați din SUA, UE și Asia. La deschiderea mesei rotunde, prim-ministrul Dorin Recean, a vorbit despre rolul diplomației în dezvoltarea economică a Republcii Moldova. Totodată, premierul Dorin Recean a prezentat o listă formată din nouă puncte care va servi drept bază în activitatea ulterioară a misiunilor diplomatice.

 

Militarii din cadrul Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre”  sun instruți la poligoanele Armatei Națioale. Instruirea, care se va desfășura în perioada 10-14 aprilie curent, va cuprinde atât ședințe teoretice, cât și practice, bazate pe scenarii specifiche teatrelor de operații internaționale.  Principalele teme studiate se vor referi la tacticile, tehnicile și procedurile folosite de pacificatori în operațiile de menținere a păcii, inclusiv în timpul patrulărilor și pazei obiectivelor importante. De asemenea, militarii vor utiliza în cadrul antrenamentelor transportoarele de tip „Piranha-3 H” care se află în dotarea unității. În acest context vă informăm că tehnica militară urmează să se deplaseze din unitate spre centrele de instruire. Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent.
 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, participă în perioada 10 – 13 aprilie, 2023, la Conferința privind securitatea alimentară și provocările pentru siguranța alimentelor în Europa de Sud-est, care are loc la Podgorica, Muntenegru. La Conferință vor fi  discutate probleme actuale și comune pentru toți. Printre cele mai importante subiecte de abordare sunt: asigurarea siguranței alimentelor ca, responsabilitate comună, în ce măsură alimentele de pe piață sunt sigure și valoroase din punct de vedere nutrițional, sunt consumatorii sufucient de protejati  împotriva posibilelor fraude și  înșelăciuni alimentare, creșterea durabilității și rezilienției sistemelor alimentare. Vladimir Bolea va avea mai multe discursuri în cadrul sesiunilor Conferinței. Oficialul  moldovean va prezenta situația în domeniul agroalimentar al Republicii Moldova, precum și măsurile, care se întreprind pentru a face față situației și provocărilor din regiune.

Meroslava Parii
10/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii