EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
La București are loc Reuniunea trilaterală România-Republica Moldova-Ucraina. În cadrul întâlnirilor urmează a fi discutate subiecte, precum securitatea regională, aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE și organizarea de către Republica Moldova a Summit-ului Comunității Politice Europene pe 1 iunie 2023.
Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 3, birou 302, bd. Ștefan cel Mare 105
CÂND: 08:30
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Judecătoria Bălți, ședință de judecată
UNDE: Judecătoria Bălți
CÂND: 9.00
CONTEXT: Judecătoria Bălți va examina demersurile procurorilor privind arestarea preventivă a celor 6 persoane, reținute de CNA în dosarele mitei la eliberarea permiselor de conducere. Este vorba despre persoane publice și agenți economici, din Edineț și Dondușeni, care au fost reținute pe data de 11 aprilie de procurorii oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie.
Ședința Plenară din 13 aprilie 2023
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Evenimentul de donare a 2 unități de ambulanțe, de tip B și C și a echipamentului oferit de Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova
UNDE: Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, str. Constantin Vârnav, 16
CÂND: 10:00
Training: Contabilitatea în domeniul Alimentației Publice
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Dacă vrei să fii la curent cu toate aspectele problematice ale contabilității și impozitării în domeniul alimentației publice, să cunoști care sunt actele legislative și normative ce reglamentează activitatea, vă invittăm la trainingul nostru, vom face claritate la capitolul interpretarea și aplicabilitatea prevederilor actelor legislative, inclusiv contabilizarea corectă a operațiunilor contabile aferente tranzacțiilor specifice domeniului Alimentației Publice.
Conferință Științifică Internațională
UNDE: Universitatea de Stat de Fizică și Sport, str. Andrei Doga, 22
CÂND: 09:30
CONTEXT: Tema Conferinței Științifice a Tinerilor Cercetători cu participare internațională are ca temă: „Probleme actuale ale teoriei și practicii fizice”. Pentru mai multe detalii AICI
Conferința Internațională Free Market Road Show 2023 (FMRS)
UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, bloc F, Sala 203, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 61
CÂND:10:00
CONTEXT: Academia de Studii Economice din Moldova împreună cu Centrul Economic Austriac (Viena), organizează Conferința Internațională Free Market Road Show 2023. Noi standarde au intrat în vigoare în aproape toate domeniile de politică și ne schimbă viața, uneori în mod vizibil, alteori pe ascuns, dar adesea permanent. Deaceea, ediția din anul 2023, are în centrul atenției diferite probleme economice și sociale cu genericul: „Is the New Standard worth striving for?”. În calitate de think austriac, Free Market Road Show, este recunoscut la nivel internațional ca fiind „cel mai mare eveniment de acest gen”.
Fintech Future Conference
UNDE: Finteh HUB, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59
CÂND: 11:00
CONTEXT: La 1 an de la lansarea Fintech Hub, ne propunem să aducem împreună reprezentanții cheie ai industriei Fintech din Republica Moldova care contribuie la dezvoltarea ecosistemului. În cadrul evenimentului veți avea posibilitatea să discutați cu instituțiile importante de ecosistem, ce vor oferi informații cu privire la evoluția reglementărilor și politicilor în domeniu, astfel veți afla despre noile cerințe și modificări care se vor face în perioada următoare.
Atelier cu genericul: Gestionarea deșeuriolor electronice (DEEE)
UNDE: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, , bloc A
CÂND: 11:30
CONTEXT: Atelierul de informare cu genericul „Gestionarea deșeurilor electronice (DEEE), va fi însoțit și de o campanie de colectare a deșeurilor elecronice. Unul dintre principiile managementului durabil al deșeurilor este încurajarea reducerii generării de deșeu, alegerea cu grijă a produselor din materiale durabile și evitarea obiectelor de unică folosință unde e posibil, încurajarea reutilizării sau donarea obiectelor de care nu mai aveți nevoie dar ar aduce valoare altor persoane, re-inventarea.
Conferință de presă
UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 12:00
CONTEXT: Conferința de presă va fi susținută de Fracțiunea PAS din CMC.
Întâlnire cu personalități din domeniul de profil, Facultatea de Informatică, Inginerie și Design ULIM
UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, MEDIATECA, etaj 4, str: Vlaicu Pârcălab, 52
CÂND: 12:30
CONTEXT: Invitata întâlnirii este Natalia Spînu, Director al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Tema evenimentului: „Importanța securității cibernetice în contextul integrării Europene”.
Masă rotundă – Manifestație Științifică Internațională
UNDE: Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Sala Albastră, str. 31 August 1989, 121A
CÂND: 13:00
CONTEXT: Manifestarea are ca temă:„ Arheologul Emanuil Rikman – 100 de ani de la naștere”. Pentru mai multe detalii AICI
Spectacol „Micul Prinț”
UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93
CÂND: 13:30
CONTEXT: „Micul prinț” – un spectacol pentru întreaga familie, o poveste încântătoare, interesantă și sensibilă, despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Vă invităm pe mic și mare să descoperiți această poveste și să vă redescoperiți pe voi înșivă.
Training: Învață să rezolvi conflictele
UNDE: Psihologie Md, bd. Dacia 65/19
CÎND: 14:30
CONTEXT: Zilnic ne ciocnim de lucruri care uneori ne deranjează doar, alteori sunt provocate de conflicte. Diverse sunt cauzele unui conflict. Strategiile utilizate de oameni, de multe ori sunt aceleași. Vă vom face cunoștință cu 5 strategii de conduită în situațiile de conflict. Vom răspunde la toate întrebările care vă interesează. Trainingul se desfășoară cu prezența fizică.
Evenimentul „Business talks cu Dumitru Alaiba – Provocările sectorului Construcțiilor”
UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, Bloc B, Student Hub ASEM, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59
CÂND: 15:00
Workshopul: „Asistența cuplului mamă-copil în dificultate”
UNDE. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, bloc 2, sala 53, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 15:00
CONTEXT: UPSC în parteneriat cu Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, organizează Workshopul : „Asistența cuplului mamă+copil în dificultate”.
Atelier de creație
UNDE: Kasandruța, str. Vasile Alecsandri, 111/7
CÂND: 15:00
CONTEXT: La acest atelier veți avea posibilitatea să vă familiarizați cu etapele pregătirii suprafețelor pentru decorare, să vă încărcați cu energie pozitivă și să vă complectați colecția dumneavoastră cu un accesoriu unic, confecționat de măinile proprii.
Conferință de presă susținută de Miniștrii Afacerilor Externe și Miniștrii Apărării ai României, Republicii Moldova și Ucrainei
UNDE: Online
CÂND: 15:10
Meetup – cum să faci un podcast?
UNDE: MediaCor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 16:00
Curs//Design for wine – Ediția a II-a
UNDE: Artcor, Sala Mediatica, str. 31 August 1989, 137
CÂND: 18:00
CONTEXT: Te invităm la curs practic, intensiv, în care vei învăța cum să utilizezi corect instrumentele de marketing și comunicare în combinație cu cele tehnice de design, pentru a crea o etichetă de vin. Această activitate este susținută de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologii viitoare, finanțat de USAUD și Suedia.
Webinar: Cum să fii pozitiv în condiții de stres?
UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19
CÂND: 18:00
CONTEXT: De obicei, atenția noastră este centrată pe ceea ce avem de făcut. Suntem preocupați în totalitate de ceea ce trebuim să facem, hrănind astfel starea de stres. Numeroase studii au demonstrat că pentru nu a permite stresului să pună stăpânire pe noi, este bine să valorificăm propriile realizări. Cum? De exemplu prin pozitivare.
Spectacol: „O zi din viața lui Helen”
UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigire Vieru, 11
CÂND: 18:30
CONTEXT: „O zi din viața lui Helen”, este o adaptare după piesa „Las că vezi tu”, a autorului austriac Helmut Peschina. O istorie banală a unei vieți (ne)trăite, povestită de către o femeie care își sărbătorește aniversarea de șaptezeci de ani. Vă invităm să trăiți o zi din viața lui Helen, urmărind-o ca printr-un microscop chiar în bucătăria apartamentului ei. Cei mai norocoși vor avea posibilitatea s-o ajute la prepararea unei salate speciale, salata de varză.
Spectacol: „Jurnalul Pacientei”
UNDE: Teatrul „Geneza Art”, str. Alexei Mateevici. 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Spectacolul este inspirat dintr-un scenariu impresionant care a cucerit milioane de cititori. Una dintre cele mai curioase distribuții pe scena Geneza Art, într-o poveste despre crima și pedeapsa din iubire și traume emoționale.
Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare și Ambasada Republicii Slovace la Chișinău, a lansat apelul de propuneri pentru Granturi Mici, disponibile pentru Republica Moldova în anul 2023. Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 5 mai, curent. Proiectele trebuie să fie implementate în educație, sănătate, buna guvernare, utilizarea durabilă a resurselor naturale, consolidarea societății civile, siguranța alimentară, mediu, egalitate de gen. Toate informațiile necesare sunt disponibile AICI
Militarii din cadrul Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” participă la activitățile de instruire la poligoanele Armatei Națioale. Instruirea, care se va desfășura în perioada 10-14 aprilie curent, va cuprinde atât ședințe teoretice, cât și practice, bazate pe scenarii specifiche teatrelor de operații internaționale. Principalele teme studiate se vor referi la tacticile, tehnicile și procedurile folosite de pacificatori în operațiile de menținere a păcii, inclusiv în timpul patrulărilor și pazei obiectivelor importante. De asemenea, militarii vor utiliza în cadrul antrenamentelor transportoarele de tip „Piranha-3 H” care se află în dotarea unității. În acest context vă informăm că tehnica militară urmează să se deplaseze din unitate spre centrele de instruire. Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent.
Eveniment: „Economic Diplomasy Roundtable Moldova”
UNDE: Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80
CONTEXT: Oficiali guvernamentali, șefi ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre peste hotare, reprezentanți ai mediului privat și organizațiilor internaționale vor discuta pe parcursul următoarelor zile despre cum pot fi utilizate mai activ instrumentele de politică externă pentru promovarea intereselor economice a Republicii Moldova peste hotare. Va avea loc, de asemenea, un schimb de experiență și bune practici cu invitați din SUA, UE și Asia. La deschiderea mesei rotunde, prim-ministrul Dorin Recean, a vorbit despre rolul diplomației în dezvoltarea economică a Republcii Moldova. Totodată, premierul Dorin Recean a prezentat o listă formată din nouă puncte care va servi drept bază în activitatea ulterioară a misiunilor diplomatice.
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
În perioada 12-13 aprilie, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, participă la reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și cei ai apărării ai României, Republicii Moldova și Ucrainei, care va avea loc la București. De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu, va avea întrevederi bilaterale cu omologul său român, Bogdan Aurescu, dar și cu cel ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul îmtâlnirilor urmând să se discute subiecte precum securitatea regională dar și alte subiecte de actualitate.
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, participă în perioada 10 – 13 aprilie, 2023, la Conferința privind securitatea alimentară și provocările pentru siguranța alimentelor în Europa de Sud-est, care are loc la Podgorica, Muntenegru. La Conferință vor fi discutate probleme actuale și comune pentru toți. Printre cele mai importante subiecte de abordare sunt: asigurarea siguranței alimentelor ca, responsabilitate comună, în ce măsură alimentele de pe piață sunt sigure și valoroase din punct de vedere nutrițional, sunt consumatorii sufucient de protejati împotriva posibilelor fraude și înșelăciuni alimentare, creșterea durabilității și rezilienției sistemelor alimentare. Vladimir Bolea va avea mai multe discursuri în cadrul sesiunilor Conferinței. Oficialul moldovean va prezenta situația în domeniul agroalimentar al Republicii Moldova, precum și măsurile, care se întreprind pentru a face față situației și provocărilor din regiune.
Ministra Veronica Sirețeanu împreună cu colegii din Ministerul Finanțelor și echipa Băncii Naționale a Moldovei participă, în perioada 11-14 aprilie, la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, care au loc la Washington, SUA. La reuniune participă reprezentanți ai autorităților similare din toate țările unde se înregistrează prezența acestor două organizații internaționale, dar și reprezentanți ai entităților și organizațiilor - parteneri de dezvoltare. În zilele următoare, echipa de la Minister, va continua discuțiile cu FMI, JICA (Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională), BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare), CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), cu miniștii de finanțe din Polonia și Olanda, cu autoritățile de stat americane ș.a. Ministra Sirețeanu va susține vineri, 14 aprilie curent, un discurs în cadrul reuniunii ministeriale privind capitalul uman (Human Capital Ministerial Conclave).
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: