EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Svetlana Cerovic, noua reprezentantă rezident a FMI, se află într-o vizită de familiarizare la Chișinău, în perioada 12-15 iunie. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, i-a urat bun venit și a apreciat suportul oferit de FMI Republicii Moldova în mai multe direcții, pentru a aborda problemele economice și pentru a promova stabilitatea financiară. Oficialii au reiterat angajamentul față de reformele economice și respectiv continuarea colaborării, importantă pentru sustenabilitatea economică din Republica Moldova.
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 13 iunie 2023
UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Conferința Women4 Security
UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16
CÂND: 09:00-11:00
CONTEXT: Platforma Women4 Security are scopul de a dezvolta cultura organizațională și cea de securitate în Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin identificarea și conturarea inițiativelor comune în societate, în mediul instituțional și politic. Peste 200 de femei din Republica Moldova și România vor participa la întevederea la cea de-a doua ediție a conferinței Women4SEcurity, unde vor discuta despre dezvoltarea sustenabilă a parteneriatelor de lungă durată în domeniul secutității, dar și alte subiecte de actualitate.
„Selecția” invită agricultorii la Ziua Câmpului
UNDE: 13 iunie – Drochia și Sângerei; 14 iunie – Glodeni și Hâncești; 15 iunie – Edineț și Briceni; 16 iunie – Ocnița, Dondușeni și Ialoveni; 19 iunie – Râșcani și Rezina; 20 iunie – Ștefan Vodă; Telenești și Cantemir.
CÂND: 09:00
CONTEXT: Institutul „Selecția”, va desfășura în perioada 7-20 iunie Ziua Câmpului pentru producătorii agricoli din diferite raioane ale țării noastre. Vizita pe terenurile agricole gestionate de „Selecția” va include familiarizarea cu testările efectuate pe soiuri și hibrizi de diferită origine a culturilor de câmp, posibilități de reducere a cheltuielilor de producere pentru sporirea competitivității economice și de adaptare la schimbările climatice.
Training: Contabilitatea imobilizărilor Corporale și Necorporale
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Vei învăța să faci corect Recunoașterea și Evaluarea Inițială a imobilizărilor Corporale și Necorporale; Înțelegi cum efectuezi Evaluare ulterioară, Amortizare, Reevaluarea și Deprecierea. Care sunt efectele fiscale; Primești studii de caz exemplificate și detaliat explicate pentru fiecare tip de operațiune cu imobilizările Corporale și Necorporale.
Training: „Cum să creezi o prezență, comunicare și promovare în mediul Online?”
UNDE: ZipHouse, str. Studenților, 9/19
CÂND: 09:00
CONTEXT: Speakerul și expertul Dumitru Talmazan te va ajuta să implementezi cu succes tips&tricks, idei fresh și tactici noi în comunicarea ta digitală, dar va veni și cu recomandări personalizate pentru brandul tău. Din program: Personal branding; Tendințe în social media; Analiza Concurențială; Strategia de comunicare; Auditul conturilor.
Consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor)
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:30
Dezbateri publice asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, organizate de Comisia securutate națională, apărare și ordine publică
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării Guvernului Republicii Moldova nr. 184H/2023 privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”
UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28
CÂND: 10:00
Panel de discuții: „Digilența datelor: validarea adevărului”
UNDE: Asociația Presei Independente, str. București 41/5
CÂND: 10:00-12:00
CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) și UNICEF Moldova va invită la panelul de discuții „Diligența datelor: validarea adevarului”. La eveniment sunt așteptați studenți de la facultațile de jurnalism și comunicare din țară, jurnaliști și editori, comunicatori ai instituțiilor publice. Subiecte de discuție: Experiența de reflectare în media a miturilor și dezinformarii despre COVID-19 și procesul de vaccinare; Cum afectează dezinformarea procesul de imunizare? Cât de importantă este informarea onestă pentru a crește cultura sanitară? Metode, surse și aplicații pentru verificarea informațiilor și dezmințirea falsurilor.
Lansarea Proiectului-pilot de instalare a contoarelor inteligente
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 10:00
Forum de afaceri dedicat promovării și dinamizării relațiilor economice și comerciale ale Republicii Moldova și României cu Republica Tunisia
UNDE: Camera de Comerț a României
CÂND: 10:00
CONTEXT: Camera de Comerț și Inudustrie a României va organiza în colaborare cu Ambasada Republicii Tunisia un forum de afaceri. Cu acest prilej, în calitate de vorbitor la acest eveniment, pentru a face cunoscute oportunitățile de afaceri și investiții pe care Republica Moldova le oferă mediului de afaceri internațional este invitat Președintele Camerei de Comerț și Industrie a RM, Segiu Harea. Pentru informații, contactați Secția Relații Internaționale a Camerei de Comerț și Industrie RM.
Conferință de presă după ceremonia de semnare a Contractului de executare a lucrărilor de construcție a drumului M3, de ocolire a orașului Vulcănești, Chișinău-Comrat-Giurgiulești-Frontieră cu România
UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 10:15
Conferinșă de presă organizată de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cu tema: „Riscuri reale ca în Republica Moldova să fie „tăiată” ramura pisciculturii”
UNDE: Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, str. Pușkin, 39/1
CÂND: 11:00
Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 13 iunie 2023
UNDE: Primăria municipiului Chișinău, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 11:00
Ceremonia de înmânare a certificatelor de grant pentru crearea și dezvoltarea întreprindelor sociale
UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97
CÂND: 11:30
Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302G, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 16:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Școala de Vară: Calea spre dscoperiri științifice”
UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1
CÂND: 13-15 iunie, curent
CONTEXT: Școala de vară va avea loc la Academia de Științe a Moldovei și este organizată în colaborare cu Academia Română și Academia Tinerilor din Republica Moldova. Prelegerile vor fi susținute de cercetători remarcabili din Republica Moldova, România și alte state, iar participanții vor avea ocazia inedită să participe la prelegerile laureaților Premiului Nobel: Prof. Hiroshi Amano din Japonia și Prof. Richard Roberts din SUA. Mai multe detalii la https://bit.ly/3IgWOMD Eveniment organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă” (GA 101060678). #noapteacercetatorilor #EuropeanResearchersNight.
Webinar: Dragostea în adolescență riscuri și provocări
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19
CÂND: 18:00
CONTEXT: Adolescența este perioada frământărilor, a încercărilor, a transformărilor, dar și a primei dragoste. Cum să iubești și să-ți păstrezi sănătatea mentală, fizică și psihică? Este întrebarea la care vom încerca să găsim răspunsul în cadrul webinarului.
Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar.
Spectacol: „TOC”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai întors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa la intrare sau nu? Ca într-un final să te întorci din drum și să verifici. 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului, pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă.
Ședința Clubului Top Toastmasters Chișinău
UNDE: Keystone Moldova, str. Albișoara, 42/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
Campionatul European de Armwrestling
UNDE: CIE, Modexpo, Pavilionul 2, str. Ghioceilor, 1
CÂND: 11-17 iunie, curent
CONTEXT: În capitala țării, Chișinău, a luat start Campionatul European de Armwrestling. La competiție vor participa: juniori, seniori și veterani, precum și toate categoriile sportivilor paralimpici, și peste 1000 de sportivi din 30 de state ale lumii.
Expoziție de documente și fotografii „Calvarul deportărilor”
UNDE: Muzeul Parlamentului, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: Până la sfârșitul lunii iulie
CONTEXT: Cu ocazia comemorării victimelor deportărilor, Muzeul Parlamentului găzduiește o expoziție dedicată acelor evenimente tragice, care au marcat istoria țării noastre. Expoziția de documente și fotografii „Calvarul deportărilor” conține dosarele și listele în original ale persoanelor deportate în perioada regimului sovietic totalitar, documente ale persoanelor supuse represiunilor politice din diferite localități ale țării, listele persoanelor condamnate de către tribunalele militare, precum și amintiri ale persoanelor deportate.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Ne mărim echipa de voluntari! Dacă vrei să înveți lucruri noi, să te dezvolți sau ai timp liber și vrei să-l dedici voluntariatului; Atunci te așteptăm în echipă, tot ce trebuie să faci pentru asta este doar să completezi acest formular https://forms.gle/grEZUfvhShk6qpwK9. Termen limită de înscriere: 15 Iunie 2023. În calitate de voluntar/ voluntară vei avea multe avantaje: Îți vei perfecționa abilitățile în domeniul pe care-l alegi; Vei dobândi cunoştințe noi; Vei lucra împreună cu cea mai bună echipă de voluntari; Vei primi insigne electronice recunoscute la nivel internațional; Vei avea carnet de voluntar.
Continuă depunerea proiectelor în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret, care urmează să beneficieze de finanțare. Ministerul Educației și Cercetării invită organizațiile necomerciale de tineret din țară să aplice la concurs până pe data de 17 iulie, curent. Câștigătorii vor obține suport logistic și financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor și proiectelor înaintate. Pentru anul curent vor fi acordate finanțări în valoare de până la 10 milioane de lei. Dosarul complet va fi depus în format electronic (PDF și Word/Excel) la adresa de e-mail: agenție@tineret.gov.md.
Organizațiile non-profit din sectoarele culturale și creative din Republica Moldova pot participa la concursul EU4Culture, destinat proiectelor culturale și de inovare transversală. Propunerile pot fi depuse individual sau în cadrul unui consorțiu format din doi până la cinci parteneri. Concursul va sprijini proiecte cu o durată de până la 10 luni, care vor fi implementate în perioada octombrie 2023 - iulie 2024. Valoarea maximă a grantului solicitat pentru fiecare proiect este de 25.000 de euro. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 25 iulie 2023. Pentru a se înscrie, cei interesați trebuie să completeze un formular special pe portalul: Goethe Application Portal (GAP) și să prezinte documentele solicitate: https://gap-online.goethe.de/ro/ #MoldovaCreativă
#EuropaAcasa. Detalii, AICI
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are scop recunoașterea și recompensarea performațelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Vicepremierul Nicu Popescu efectuează în perioada 13 – 16 iunie curent două vizite de lucru la Paris, Republica Franceză și Valletta, Malta, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE.
Marți, 13 iunie, Ministrul Nicu Popescu se va întâlni la Paris cu omologul său francez, Ministrul pentru Europa și al afacerilor externe, Catherine Colonna, președintele comisiei afaceri europene, Jean-Francois Rapin, Consilierul prim-ministrului pentru Europa, secretarul general pentru afaceri europene Emmanuel Puisais-Jauvin, precum și cu alți oficiali francezi și șefi de organizații internaționale. La finalul zilei de marți, la sediul Ambasadei Republicii Moldova din Paris, oficialul moldovean se va întâlni și cu diaspora noastră din Franța. Totodată, Vicepremierul Nicu Popescu va susține un discurs în cadrul unei conferințe dedicate relațiilor moldo-franceze, în prezența Președintei Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet. De asemenea, oficialul moldovean va efectua prima sa vizită oficială în Malta, unde va avea întâlniri cu Ministrul Afacerilor Externe, Europene și al Comerțului, Ian Borg precum și cu mai mulți oficiali din guvernul și Parlamentul Maltei.
Pentru prima dată în istoria țării noastre, Republicii Moldova i s-a conferit rolul de vicepreședinte a cele de-a 111-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, care se desfășoară la Geneva, Elveția, în perioada 5-16 iunie, curent. Această funcție va fi îndeplinită de Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, care în această calitate, va prezida mai multe sesiuni plenare la care vor participa miniștri, secretari de stat, directori, inspectori de muncă, parteneri sociali, dar și alți oficiali delegați, să se expună asupra raportului Directorului general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilibert F.Houngbo, pe tema: „Progresele în domeniul justiției sociale”.
În perioada 12-14 iunie curent, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, se află în vizită de lucru în Elveția, pentru a participa la Conferința Internațională a Muncii. În contextul vizitei, ministrul va avea întâlniri cu mai mulți oficiali. Astăzi, demnitarul a avut o întrevedere cu ambasadoarea Andrea Studer, șefa Unității pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) din cadrul Departamentului pentru Europa și cu Christopher Middleton, manager pentru programe, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Părțile au discutat despre criza energetică, reformele și programele lansate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, combaterea sărăciei în rândul copiilor, promovarea egalității de gen, dezvoltarea serviciilor de creșă ș.a. Ministrul s-a întâlnit cu Stéphane Rossini, Directorul Oficiului Federal de Asigurări Sociale și urmează să aibă o întrevedere cu noul director al Organizației Internaționale a Muncii Gilbert F. Houngbo.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii