AGENDA ZILEI/14.04.2023

Meroslava Parii
13/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ședința Plenară din 14 ianuarie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă: Avocata Copilului  

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința va fi susținută de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, cu tema: „Prezentarea raportului tematic privind respectarea drepturilor copilului cu boli mintale”.

 

Forumul Internațional de Antreprenoriat „Business Up”

UNDE: Strada Ghioceilor, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Comunitatea Internațională de Afaceri „Equim” Moldova și Comunitatea de Afaceri „Traktor”, vă invită la Forumul Internațional de Antreprenoriat „Business UP”. Pentru prima dată în Moldova, o oportunitate unică de a face parte din „Equim – o comunitate internațională, care reunește fondatorii de afaceri din generația întâi. Acest forum nu este despre afaceri, ci despre oamenii de afaceri. În cadrul forumului vom vorbi despre o persoană ca resursa principală pentru o afacere de succes, dezvoltarea și extinderea acesteia, precum și schimbări calitative în țară și lume.

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 14 aprilie 2023, vor avea ca temă: „Decesele în Reoublica Moldova din cauza accidentelor rutiere”.

Conferință de  presă: deputații neafiliați Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan
 

CE: Conferință de presă cu genericul: „Anunț despre prioritatea de politica externă a Republicii Moldova”

CÂND: vineri, 14 aprilie 2023, 12:00
UNDE: str. Pușkin 22, Casa Presei, Sala IPN, of. 446
TRANSMIS LIVE: www.ipn.mdFB.com/ipn.mdYouTube,

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 14 aprilie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală,  str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 14:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate  fi vizualizată AICI

CNA: conferință de presă 

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu și directorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteața, vor susține o conferință de presă comună pe subiecte de actualitate.

UNDE: Evenimentul va avea loc  la sediul Centrului Național Anticorupție, la ora 15.00, bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt 198.

CÂND: 15.00 

Atelier de Paști

UNDE: Centrul Municipal de Tineret Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 15:00

 

Lecturi Pascale

UNDE: Valea Trandafirilor

CÂND: 15:00

CONTEXT: În cadrul întâlnirii  se va citi Evanghelia  de Ioan.

 

Spectacol interactiv pentru copii: „Istoria de Paște – În căutarea oului de aur”

UNDE: Oasis Shopping Mall, str. Bogdan Voievod, 1

CÂND: 17:00

CONTEXT: Timp  de mulți ani micuța iepuraș a fost apărătoarea oului Pascal de aur. O vrăjitoare rea a vrut să conducă sărbătoarea „Paștelui” și l-a furat. Pentru a afla cum se vor încheia aventurile pentru fetița iepură, prietenul Greieraș și noii ei prieteni, vă invităm la spectacolul interactiv.

 

Concurs de Creație: „Edineț – Oraș inteligent”

UNDE: Primaria orașului Edineț

CÂND: Termen de expediere a lucrărilor – 20 aprilie, curent

CONTEXT: Te invităm  să te alături  Concursului de Creație  a unui logou pentru „Edineț – Oraș inteligent”, în cadrul Proiectului „Edineț oraș cu  perspective de viitor”, implementat de Primăria Edineț  și finanțat de Uniunea Europeană.

 

Top-ul marca ULIM „Cei mai buni jurnaliști”

UNDE: Universitatea Liberă  Internațională din Moldova,  str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Votingul se va desfășura pe perioada 10-30 aprilie, curent

CONTEXT: ULIM a dat start TOP-ului anual marca ULIM „Cei mai buni jurnaliști”, Ediția a 5-a. Este o selecție a celor mai buni specialiști din jurnalismul tv, radio și online, făcută de către tinerii din comunitatea studenților de la toate facultățile universității și elevii din cadrul Colegiului ULIM. Votingul se va desfășura pe perioada 10-30 aprilie, 2023.

 

Training: Posibilități de colaborare

UNDE: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Piața Independenței, 1

CÂND: 10 – 14 aprilie, curent

CONTEXT: În cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, profesorii Serkan Ekmen, Cihad Gunduz și Yunus Kurttekin, de la Dicle Universitesi, Turcia, realizează un stagiu de training. Rectorul USC, Sergiu Cornea și profesorii de la Dicle Universitesi, Turcia au discutat noi posibilități de colaborare între cele două instituții de învătământ superior.

 

Queer Cinema Club: „Marile femei regizoare” # 4

UNDE: Queer Cafe, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 18:30

CONTEXT: O dată pe lună, alegem cu multă  dragoste câte un film din toate colțurile lumii, regizat de o femeie, și discutăm împreună cu voi importanța cinematografică și culturală a filmului. De astă dată vă prezentăm lucrarea regizoarei Sarah Polley – ”Women Talking”, SUA, 2022.  O istorie importantă despre vocea femeilor într-o societate patriarhală și cum femeile își iau propriile decizii. Moderatorul ciclului: Leo Zbancă.

 

O seară cu Flacăra  închinării

UNDE: Biserica Sfânta Treime, bd. Dacia, 13

CÂND: 19:00

CONTEXT: Ia o pauză din alergarea ta și îndreaptă-ți privirea spe Cel care e sursa noastră de existență, care are un scop cu viața ta, care te iubește la nebunie și pe care salvarea ta l-a costat totul. Dumnezeu merită să-i dăm toată adorarea și lauda noastră. Asta vrem să facem împreună.

 

Spectacol „TOC”

UNDE: Teatrul „Geneza Art”, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai întors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa de la intrare sau nu? Ca într-un final să te întorci din drum și să verifici. Ceea ce spun, nu e neapărat un semn de îngrijorare pentru tine ori pentru mine, decât dacă acest lucru reprezintă o „terapie” a rutinei, care se repetă iar și iar. Și tocmai din acest motiv, 6 personaje, s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă. Genul spectacolului – comedie.

 

Proiecție de film: „Sarea Pământului”

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Sciusev, 79

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vă  invităm la un film epic, cu o imagine spectaculoasă. În ultimii ani, Sebastiao Salgado, a străbătut continentele în căutarea umanității în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaționale, foamete, războaie și exod. De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune și flore sălbatice și a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumusețea planetei.

 

Live Music

UNDE: Velgar, str. Mitropolit Varlaam, 84

CÂND: 19:30

CONTEXT: Muzuca Live este un element esențial al experienței culinare. Fie că sunteți în căutarea unei seri liniștite sau doriți să vă distrați – evenimentul nostru este perfect pentru dvs. Vă așteaptă o seară memorabilă cu muzică și bucate alese alături de maestul Mihail  Glivich.

 

Open Mic

UNDE: Open Mic, str. Sciusev, 93

CÂND: 19:30

CONTEXT: Open Mic-ul e locul unde poate veni și evolua cu stand up-ul său orice doritor. Sarcina principală, e să fie amuzant. Aici comedianții începători și cei experimentați își verifică glumele, ca ulterior șă le prezinte la concertele mari. Fiecare seară de Open Mic, este una memorabilă, irepetibilă și la maxim de organică!

 

Milonga de Vineri

UNDE: Sala House Cafe, str. Alexandru cel Bun, 83

CÂND: 20:00

CONTEXT: Evenimentul este organizat de Tango Argentino Moldova, care vă invită la o  seară specială, e destul,  doar să luați cu voi buna dispoziție și să dansați împreună cu noi.

 

Primăria Municipiului Chișinău organizează în perioada 12-15 aprilie, 2023, Târgul de Paște, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, cu intrare din str. Mitropolit Varlaam. Vizitatorii sunt așteptați cu o varietate de produse tradiționale (pască, cozonac, ouă vopsite și alte produse alimentare), cadouri și decorațiuni specifice sărbătorilor luminate.  Adresele amplasării punctelor de comerț sunt: bd. Mircea cel Bătrân, scuarul arborelui solar (alee); bd. Mircea cel  Bătrân, intersecție cu str. Igor Vieru (alee).

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERNE

Ministra Veronica Sirețeanu împreună cu colegii din Ministerul Finanțelor și echipa Băncii Naționale a Moldovei participă, în perioada 11-14 aprilie, la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupul Băncii Mondiale, care au loc la Washigton, SUA. La reuniune participă reprezentanți ai autorităților similare din toate țările unde se înregistrează prezența acestor două organizații internaționale, dar și reprezentanți ai entităților și organizațiilor – parteneri de dezvoltare. În aceste zilele, echipa de la Minister, va continua discuțiile cu FMI (Agenda Japoneză pentru Cooperare Internațională), BERD (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), cu miniștrii de finanțe din Polonia și Olanda, cu autoritățile de stat americane ș.a. Ministra Veronica Sirețeanu va susține vineri, 14 aprilie curent, un discurs în cadrul reuniunii ministeriale privind capitalul uman (Human Capital  Ministerial Conclave).

Meroslava Parii
13/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii