AGENDA ZILEI//14.06.2023

Meroslava Parii
13/06/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Eveniment: Donează sânge, salvează vieți
UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 09:00 -16:30
CONTEXT: De Ziua Mondială a Donatorului, alătură-te echipei Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, pentru a participa la Campania Națională de donare voluntară a Sângelui, organizată de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Vei primi cel mai frumos cadou, și anume satisfacția de a ajuta într-un mod cât se poate de real o altă ființă umană aflată în nevoie de sânge.

 

Training: „Cum să creezi o prezență, comunicare și promovare în mediul Online?”

UNDE: ZipHouse, str. Studenților, 9/19

CÂND: 09:00

CONTEXT: Speakerul și expertul Dumitru Talmazan te va ajuta să implementezi cu succes tips&tricks, idei fresh și tactici noi în comunicarea ta digitală, dar va veni și cu recomandări personalizate pentru brandul tău. Din program: Personal branding; Tendințe în social media; Analiza Concurențială; Strategia de comunicare; Auditul conturilor.

 

Acțiune: Ziua Câmpului

UNDE: 7 iunie – Orhei, Șoldănești, Taraclia; 8 iunie – Ungheni, Fălești; 9 iunie – Găgăuzia; 12 iunie – Floreși, Soroca; 13 iunie – Drochia, Sângerei; 14 iunie – Glodeni, Hâncești; 15 iunie – Edineț, Briceni; 16 iunie – Ocnița, Dondușeni, Ialoveni; 19 iunie – Râșcani, Rezina; 20 iunie – Ștefan Vodă, Telenești, Cantemir.

CÂND: 09:00

CONTEXT: Savanții de la ICCC „Selecția” vor organiza vizite în câmp, unde vor oferi participanților posibilitatea de a se familiariza cu cele mai recente cercetări și inovații din domeniul agriculturii, cum ar fi testarea soiurilor și hibrizilor de diferită origine a culturilor de câmp. Producătorii agricoli vor putea afla noi posibilități de reducere a cheltuielilor de producție pentru sporirea competitivității economice, precum și soluții de adaptare la schimbările climatice, deosebit de relevante pentru agricultura moldovenească.

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Audieri publice organizate de Comisia economie, buget și finanțe cu privire la Proiectul de lege pentru modificarea Legii concurenței

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Atelierul de inițiere și instruire „Moldova Turistică”. Programul USAID de granturi pentru IMM-uri: recomandări și tendințe pentru proiecte de succes

UNDE: MediaCor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00

 

Ședința Curții Constituționale de examinare  a sesizării Guvernului Republicii Moldova nr. 184H/2023 privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 10:00

 

PROVOCAREA VERII 2023
UNDE: Biblioteca „Târgu Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 10:00
CONTEXT: Biblioteca „Târgu Mureș” își redeschide larg ușile și în acest an, oferind vizitatorilor diverse oportunități de lectură, cunoaștere, explorare cu resurse unice în cadrul Programului estival „Provocarea verii”, ediția a V-a, care se desfășoară în perioada iunie – iulie 2023.
Genericul ediției 2023 „Chișinău – oraș verde, oraș eco!” va genera interes pe subiecte ecologice, prin formarea conștiinței ecologice la copii. Programul estival urmărește formarea atitudinii de protejare a mediului și creștere a spiritului de responsabilitate faţă de natură, încurajarea copiilor de a participa la menținerea și dezvoltarea unui oraș verde și ecologic.
 

Clubul de presă: Situația Refugiaților ucraineni în Moldova. Cum să ajuți fără să dăunezi
Unde: Hotelul Jolly Alon, etajul 2, Sala de conferințe, str. Maria  Cebotari, 37

CÂND: 10:00
CONTEXT: IPIS, în parteneriat cu Expert-Grup, vă invită la Clubul de presă: Situația Refugiaților ucraineni în Moldova. Cum să ajuți fără să dăunezi. Vom discuta despre măsurile pe care le poate întreprinde statul în acest sens.
 

Ședința Guvernului din 14 iunie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț și Industrie din Franța-Moldova cu tema: „Barometrul de afaceri din Republica Moldova”.

 

Atelier profesional:„Activități interactive de valorizare a lecturii”

CÂND: 10:00

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova,  Online
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la atelierul profesional „Activități interactive de valorizare a lecturii” susținut de Mariana MARIN.
Activitatea face parte din Campania de promovare a patrimoniului scris 20 scriitori, experți/20 întâlniri din cadrul programului Național LecturaCentral ediția a VI-a, 2023 cu genericul „Lecturii în susținerea incluziunii digitale, sociale și culturale a membrilor comunității”. Acest atelier este adresat comunității bibliotecare și altor specialiști interesați de domeniul cărții și lecturii.
 

Expoziție „Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Conferință de presa după Ședința Guvernului din 14 iunie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str, Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Audieri publice cu privire la implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Training: „Operații în verde cu organele butucului”

UNDE: Comuna Stăuceni, str. Grătiești, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Producătorii de struguri pot beneficia de instruire în cadrul unui  atelier tematic privimd întreținerea plantațiilor de viță de vie și efectuarea  opreațiilor în verde.


Atelier: Aspectele legale ale unui start-up
UNDE: Fintech HUB, str. Gavriil Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 17:00
CONTEXT: Vă invităm să participați la workshopul „Aspectele legale ale unui start-up” cu Cristian Papanaga, avocat specializat în dreptul afacerilor, litigii comerciale și civile, Avocat Asociat BAA Țurcan Cazac și Președintele Asociației Tinerilor Avocați. Atelierul este conceput pentru antreprenori și fondatorii de startup-uri și va oferi informații valoroase despre domeniul juridic și administrativ. În cadrul acestui workshop interactiv, vom aborda subiecte esențiale precum obținerea actelor permisive, înregistrarea unei mărci, decizii corporative, taxe, obligații administrative, comerțul electronic, tipuri de contracte cu rezidenți și nerezidenți, deschiderea conturilor bancare, tranzacții de separare, proprietate intelectuală, protecția datelor personale și multe altele.

 

Webinar: Luarea deciziilor privind traseul profesional

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: De multe ori visele, dorințele, planurile noastre cu privire la cariera profesională rămân doar vise, dorințe, planuri. De ce? Deoarece este necesar să luăm decizii. Ce sunt deciziile și rolul lor în evoluția profesională – este subiectul webinarului nostru.


Seminar: Cum alimentația poate influența comportamentul copilului?
UNDE: ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: O alimentație sănătoasă și echilibrată încă din copilărie are efecte pozitive de-a lungul întregii vieți, prevenind apariția diferitor boli. Nu este o noutate că mulți copii preferă fast-foodurile sau sunt pretențioși la mâncare, drept consecință copiii sunt lipsiți de energie, ajung supraponderali/subponderali sau prezintă anumite probleme de digestie sau tulburări de comportament. Vom discuta despre: ce alimente sunt necesare pentru concentrare și învățare; care ingrediente pot provoca comportament agitat; care sunt alimentele pe care copilul le poate consuma înainte de somn; influența comportamentului alimentar acasă/influențele externe ș.a.

 

Seara Poeziei de Dragoste

UNDE: Muzeul  Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la Seara Poeziei de Dragoste „Flori de tei deasupra noastră or să cadă...”, lecturi din textele poeților contemporani.


Apricot Ale Presentation
UNDE: Keller Holz Gastro, bd. Ștefan cel Mare, 71
CÂND: 19:00
CONTEXT: Vă așteptăm la prezentarea noului tip Apricot Ale. Berăria Keller Holz este din nou pregătită să introducă un nou tip de fructe. O bere cu fermentare superioară, cu o tulpină de drojdie belgiană plăcută și eterică, preparată cu o proporție considerabilă de malț de grâu și fulgi de grâu și fermentată cu o cantitate literalmente incomparabilă de piure de caise. Aroma și gustul intens al caiselor moldovenești au lăsat puține sau chiar nici o șansă de a resimți malțul și hameiul.
 

Școala de Vară: Calea spre dscoperiri științifice”

UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1

CÂND: 13-15 iunie, curent
CONTEXT:  Școala de vară va avea loc la Academia de Științe a Moldovei și este organizată în colaborare cu Academia Română și Academia Tinerilor din Republica Moldova. Prelegerile vor fi susținute de cercetători remarcabili din Republica Moldova, România și alte state, iar participanții vor avea ocazia inedită să participe la prelegerile laureaților Premiului Nobel: Prof. Hiroshi Amano din Japonia și Prof. Richard Roberts din SUA. Mai multe detalii AICI.  Eveniment organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă” (GA 101060678). #noapteacercetatorilor  #EuropeanResearchersNight.

 

În perioada 7 iunie – 6 iulie, curent, Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează Turneul memoriei cu spectacolul-documentar „Dosarele Siberiei”, un spectacol de comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul Pruto-Nistrean  în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (194o-1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice. Programul Turneului: 14 iunie – Hâncești, 20 iunie – Edineț, 21 iunie Cimișlia, 5 iulie – Rezina, 6 iulie – Chișinău.

 

Expoziție: „Scritorii promoției 70. Portret în grup: Marcela Benea, 75”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, organizează Expoziția și medalionul literar, intitulat „Scriitorii promoției 70. Portret în grup: Marcelea Benea, 75”, în semn de omagiu pentru poeta Marcela Benea, la cei 75 de ani de la naștere.

Expoziția prezintă viața și opera Marcelei Benea în cărți, manuscrise, documente, artă plastică și fotografii. Expoziția va fi deschisă până la data de 2 iulie, curent.

 

Campionatul European de Armwrestling

UNDE: CIE, Modexpo, Pavilionul 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 11-17 iunie, curent

CONTEXT: În capitala țării, Chișinău, a luat start Campionatul European de Armwrestling. La competiție vor participa: juniori, seniori și veterani, precum și toate categoriile sportivilor paralimpici, și peste 1000 de sportivi din 30 de state ale lumii.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investiționale privimd lucrările de îmbunătățiri  funciare, ameliorarea și protecția solului.  Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.

 

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: stageinternational@avocatparis.org     

 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Vicepremierul Nicu Popescu efectuează în perioada 13 – 16 iunie curent două vizite de lucru la Paris, Republica Franceză și Valletta, Malta, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE. Ministrul Nicu Popescu se va întâlni la Paris cu omologul său francez, Ministrul pentru Europa și al Afacerilor Externe, Catherine Colonna, Președintele comisiei afaceri europene, Jean-Francois Rapin,  Consilierul prim-ministrului pentru Europa, secretarul general pentru afaceri europene Emmanuel Puisais-Jauvin, precum și cu alți oficiali francezi și șefi de organizații internaționale. Totodată, Vicepremierul Nicu Popescu va susține un discurs în cadrul unei conferințe dedicate relațiilor moldo-franceze, în prezența Președintei Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet. De asemenea, oficialul moldovean va efectua prima sa vizită oficială în Malta, unde va avea întâlniri cu Ministrul Afacerilor Externe, Europene și al Comerțului, Ian Borg precum și cu mai mulți oficiali din guvernul și parlamentul Maltei.

 

Pentru prima dată în istoria țării noastre, Republicii Moldova i s-a conferit rolul de vicepreședinte a cele de-a 111-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, care se desfășoară la Geneva, Elveția, în perioada 5-16 iunie, curent. Această funcție va fi îndeplinită de Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, care în această calitate, va prezida mai multe sesiuni plenare la care vor participa miniștri, secretari de stat, directori, inspectori de muncă, parteneri sociali, dar și alți oficiali delegați, să se expună asupra raportului Directorului  general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilibert F.Houngbo, pe tema: „Progresele în domeniul justiției sociale”.

 

În perioada 12-14 iunie, curent, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, se află în vizită de lucru în Elveția, pentru a participarea  la  cea de-a 111-a Sesiuni a Conferinței  Internaționale a Muncii. În contextul vizitei, ministrul va avea întâlniri cu mai mulți oficiali, cu care va discuta  despre criza energetică, reformele și programele lansate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, combaterea sărăciei în rândul copiilor, promovarea egalității de gen, dezvoltarea serviciilor de creșă ș.a.

 

În perioada 13-15 iunie curent, secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale Alexandru Iacub, se află în vizită de lucru la Berlin, Germania, pentru a participa la Forumul Global pentru Protecția Socială Adaptivă „Protecția vieților și a mijloacelor de trai în perioadele de criză”. Secretarul general va avea o intervenție în sesiunea paralelă nr. 2 din 15 iunie „Rolul protecției sociale în sprijinirea populației strămutate forțat în perioadele de criză”, unde va vorbi despre reformele demarate de Minister, în special despre reformarea sistemului de asistență socială din Republica Moldova și importanța acestuia pentru gestionarea situațiilor de criză, inclusiv despre rolul său în asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.

 

Pentru a sărbători Ziua IA, în Suedia, Stockholm, este organizată expoziția "Bluza tradițională cu broderie", care prezintă bluze tradiționale din România și Republica Moldova. Vernisajul va avea loc miercuri, 14 iunie 2023, la ora 18:00, în incinta Institutului Cultural Român (Skeppsbron 20), iar evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Suedia, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și Episcopia Română pentru Europa de Nord. Expoziția IA este deschisă publicului până la 25 iunie 2023 și cuprinde ii din regiunea Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Române a Europei de Nord și ii din Republica Moldova.

 

În perioada 12-16 iunie 2023 , un grup de specialiști de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, se află într-o deplasare specială prin intermediul programului Erasmus+ (KA171). Aceștia participă la evenimentul 7th METU INTERNATIONAL STAFF TRAINING WEEK - Responses and Reactions of Internationalization, organizat de prestigioasa Middle East Technical University (METU) din Ankara.

Meroslava Parii
13/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii