AGENDA ZILEI//16.02.2024

Meroslava Parii
15/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Masă rotundă organizată de Asociația Promo-LEX cu tema „Alegerile locale generale 2023: Constatări și Recomandări a Misiunii Promo-LEX”

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina 49/3

CÂND: 09:00

 

Închiderea anului 2023 în ONG

UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Dacă ai întâmpinat deseori dificultăți la gestionarea contabilității sau la închiderea anului financiar în organizațiile necomerciale (ONC), știai că rapoartele specifice, particularitățile fiscale și elaborarea Politicilor Contabile ale Organizațiilor Necomerciale vin cu multe semne de întrebare, te-ai confruntat cu situații în care modul de contabilizare sau întocmirea situațiilor financiare în ONC te-au pus în dificultate, și dacă ești contabil dornic să explorezi aspectele fiscale și de raportare specifice domeniului ONC, te invităm la trainingul nostru ”Închiderea anului 2023 în ONC”, susținut de Lidia Cauș, Dr. conferențiar univ., contabil practician, lector și formator recunoscut în domeniul contabilității organizațiilor necomerciale.

 

Evenimnetul de inaugurare a tomografului computerizat din cadrul Institutului de Cardiologie

UNDE: Institutul de Cardiologie, str. Nicolae Testemițanu, 29/1

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă susținută de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind măsurile inițiate pentru asigurarea integrității examenelor naționale de absolvire a gimnaziului

UNDE: Guvernul Republiciii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul conferinței, de asemenea, va fi prezentată o analiză comparativă a rezultatelor obținute de elevi în cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și a examenului național de bacalaureat.

 

Conferință științifică „Echilibrul acido-bazic. Aspecte de utilizare în practica medicului ATI”

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Medicină nr. 1, str. Nicolae Testemițanu, 30

CÂND: 10:00

 

Sesiune Regională a Parlamentului Tinerilor Europei Moldova

UNDE: Parlamentul Tinerilor Europei Moldova, str. Calea Ieșilor, 10B

CÂND: 10:00, 15-17 februarie, curent

CONTEXT: Prima Sesiune Regională a Parlamentului Tinerilor Europei Moldova este un eveniment ce va simula o conferință a Parlamentului European, cu tema „Valorile europene în zilele noastre”. Evenimentul are drept scop educația non-formală, promovarea valorilor europene și educarea tinerilor Republicii Moldova cu privire la cetățenia activă și luarea deciziilor.

 

Susținerea Tezei de Masterat – Expoziție

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 10:00

CONTEXT: Invităm la evenimentul nostru special - Susținerea Tezei de Masterat Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Descoperiți creațiile remarcabile ale studenților masteranzi, manifestări ale expresiei artistice. Interacționați cu tinerii artiști și aflați mai multe despre inspirație și procesul de creare. Intrarea este liberă și deschisă pentru toți cei care doresc să descopere și să se bucure de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

 

Acțiuni consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

UNDE: Bălți, Piața Vasile Alecsandri, lângă havuzul orășănesc

CÂND: 10:00

CONTEXT: Cu prilejul a 35 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate sovietice din Republica Democrată Afganistan, se vor desfășura: depunerea de flori la monumentul „Tanc”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, marșul, mitingul și depunerea de flori la Monumentul ostaşilor bălţeni căzuţi în Afganistan (bd. M. Eminescu).

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 16 februarie 2024

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str, Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 16 februarie 2024 vor avea ca subiect „Evoluția prețurilor la imobile în municpiul Chișinău”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Forumului Internațional "Siguranța Online a Copiilor", cu desfășurare la Chișinău, între 15-16 februarie 2024

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 12:00, 15-16 februarie, curent

CONTEXT: Al cincilea panel, care poate fi urmărit Live, va pune accentul pe "Educația digitală: măsuri de prevenire a riscurilor online și de încurajare a utilizării pozitive a tehnologiilor de către copii". Subiectele principale vor evidenția politicile UE pentru educația digitală și siguranța online, implicarea Centrelor Europene de Siguranță Online, experiența țărilor din afara UE, educația privind siguranța online în contextul digitalizării, implementarea națională a Standardelor pentru Siguranța Copiilor Online și prioritățile pentru dezvoltarea competențelor digitale online pentru siguranța copiilor. În cadrul panelului, vor vorbi oficiali din domeniul educației din Republica Moldova, reprezentanți ai rețelei globale ECPAT International, dedicată protejării copiilor de exploatarea sexuală și European Schoolnet - o rețea de 34 de ministere ale educației din întreaga Europa.

 

Conferință de presă organizată de Partidul MAN cu privire la ilegalitățile din domeniul justiției

UNDE: Sediul Partidului MAN, str. Petru Movilă, 23/7

CÂND: 12:15

 

Prezentarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:00

 

Evenimentul de premiere „Cei mai buni angajatori ai anului 2023” din perspectiva Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă

CÂND: 13:00

 

Scriitoarea Alina Trofim în dialog cu cititorii săi

UNDE: Biblioteca „Transilvania”, bd. Mircea cel Bătrân, 7

CÂND: 13:00

CONTEXT: Invităm la un dialog cu Alina Trofim, poet, cercetător științific, doctor în științe, lector universitar pe marginea cărții „Miracolul iernii”. Parteneri: IPLT cu Profil Sportiv nr. 2, clasa I-a „B”, ghidați de invățătoarea Lilia Martea și clasa III-a „B”, ghidați de invățătoarea Inga Panaite. Evenimentul se încadrează în Săptămâna Națională a Lecturii (12-16 februarie 2024). Alina Trofim este o iubitoare de poezie, de a crea ceva frumos și a cultiva dragostea față de cuvânt și natură, combinând profesia și creația literară. Cartea „Miracolul iernii” este „scrisă după șoaptele fulguței”. Conține poezii dedicate anotimpului de iarnă, însoțite de desen alb negru, fiind o provocare pentru copii în dezvoltarea creativității în colorarea desenilor.

 

Masa rotundă de prezentare a Raportului de monitorizare a transparenței în procesul decizional și bugetar al comunei Cocieri, elaborat de către A.O. Cetățean Activ

UNDE: Primăria comunei Cocieri, raionul Dubăsari

CÂND: 13:00

 

Lansare de Carte: „Revenire” de Marcela Șeptelici

UNDE: Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă așteptăm la Lansare de cărți autoare: Marcela Șeptelici. Moderatoarea evenimentului jurnalista Gutiera Prodan. Vor participa: Scriitori, poeți, artiști ai cuvântului artistic - Veronica Bumbu, Angela Mândâcanu, Ana Onica, Veronica Pîrlea-Conovali, Olesea Dânga, Mitu Tamara, Tatiana Burdea, Valentina Ciobanu , Vera Popa Pâslaru, Svetlana Vizitiu și alții. Interpreți și artiști, cantautori- Adriana Spunei, Oxana Mardari, Ștefănel Pleșca, Gheorghe Cebotari, Veronica Pelin Grozova și alții.
 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 16 februarie 2024

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, str. Bănulescu Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Jānis Mažeiks, prezintă Forumul Internațional "Siguranța Online a Copiilor"

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 14:15

CONTEXT: Al șaselea panel, va pune in discuție "Prevenirea secundară prin măsuri centrate pe agresori sexuali: registrul național al agresorilor sexuali". Principale subiecte vor cuprinde: politici și legislație europeană privind obligativitatea înregistrării și monitorizării agresorilor sexuali; experiența statelor UE de creare a registrelor de monitorizare a agresorilor sexuali; analiza contextului național și al perspectivelor de dezvoltare a unui registru național de monitorizare a agresorilor sexuali; programe de reabilitare și reintegrare pentru agresorii sexuali. În cadrul panelului, va vorbi conducerea Ministerului Justiției din Republica Moldova și specialiști internaționali în investigarea cibernetică a abuzului/exploatării sexuale a copiilor.

 

Simpozion cu participare internațională „Practici integrative pentru prevenirea și combaterea fenomenului Bullying în organizațiile școlare”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Bloc 1, etaj 1, Sala „Google” str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Inspectoratul Școlar Județean, Buzău, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Nehoiu, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Buzău, în parteneriat cu Catedra de Științe ale Educației și Management de la Facultatea de Științe ale Educației UPSC, invită la simpozionul cu participare internațională „Practici integrative pentru prevenirea și combaterea fenomenului Bullying în organizațiile școlare”. Simpozionul este un prilej de reflecții, de practici împărtășite, de diseminare a cercetărilor realizate de cadrele didactice din perspectiva rezolvării situațiilor conflictuale până ca acestea să ajungă să se transforme în bullying. Vor fi oferite diplome nominale de participare.

 

Ședința „Eseul și alte produse pentru evaluarea scrisului”

UNDE: C.E. PRO Didactica, Online

CÂND: 15:00

 

Ceremonia de înmânare a certificatelor de participare și a granturilor în cadrul „Programului de suport privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la domiciliu” lansat de AFAM în parteneriat cu organizația internațională de caritate Street Child și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 15:00

 

Primul meetup dedicat maibank

UNDE: Maib Park, str. 31 August 1989, 127

CÂND: 15:30

CONTEXT: Te așteptăm la primul meetup din acest an, pe care îl dedicăm discuțiilor despre maibank: ce îți place, ce funcționalități noi ai prefera să dezvoltăm cu prioritate, aspecte pe care le vezi altfel etc. În cadrul evenimentului echipa dedicată dezvoltării maibank va împărtăși viziuni și planuri, va povesti despre strategiile aplicate, dar și va asculta vocea clientului și va face notițe care să se transforme în acțiuni de îmbunătățire.

 

Festivitatea de deschidere a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”, ediția a XII-a

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00

 

Expoziție de mozaic

UNDE: ȚOL, str. Mitropolit Varlaam, 50

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la o seară de turism cultural-dentar. Expoziția va fi însoțită de o masă rotundă la care o să vorbim despre artă, politică și supraviețuire în precaritate. Masa va fi pregătită de Sandu Macrinici și Victor Ciobanu.

 

Spectacol: „Puștoaica de la etajul 13, sau Dragă Societate”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate…” (regie Sandu Grecu, artist al poporului) vine să ia în răspăr o societate depravată și coruptă, cu guvernanți incapabili și cetățeni lipsiți de scrupule, cu toate tarele și perversiunile aduse de valurile așa-zisei capitalizări… Prin atitudinea și replicile pline de savoare ale unei adolescente abandonate de părinți și prieteni, aduse în pragul disperării și al autodistrugerii, sunt puse la stâlpul infamiei personajele reprezentative ale acestei societăți ostile: Polițistul, Judecătorul, Medicul, Sora medicală șefă, Antrenorul și însuși Președintele republicii… Aceasta e societatea noastră de azi, iar spectacolul e o oglindă fidelă a ei.

 

Proiecție de film: „Omul fără linia vieții”

UNDE: Bălți, Teatrul „Vasile Alecsandri”

CÂND: 19:00, 16-17 februarie, curent

CONTEXT: „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, este un film bazat pe fapte reale. Producția cinematografică relatează istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Cine se face vinovat: regimul inuman al lui Ceaușescu, traumele copilăriei sau însuși eroul?

 

Concert: „Iubirea înflorește primăvara”

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 19:00

CONTEXT: Paul Surugiu Fuego revine la Chișinău cu un concert de excepție dedicat iubirii și muzicii de dragoste! Spectacolul eveniment "Iubirea înflorește primăvara". Artistul va fi acompaniat de minunații artiști de la ETHNO REPUBLIC, conduși de talentatul Marcel Ștefăneț, aceștia fiind la prima colaborare de anvergură cu Fuego! Invitații evenimentului sunt Anișoara Puică, Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț, Lenuța Gheorghita, Corina Țepeș și Costi Burlacu, Ady Carp și Stela Botez. Fuego promite o explozie de simțire, de energie, cu cele mai frumoase cântece ale sale, reinterpretate și reorchestrate.

 

Proiecție de Film: „Alive in Mo...”

UNDE: Teatrul Radical, str. Mitropolit Dosoftei, 122

CÂND: 19:00

CONTEXT: Suntem bucuroși să vă prezentăm premiera filmului, la producția căruia a participat întreaga echipă a Teatrului Radical: Alive in Mo...Istoria unui student la medicină care a fost ademenit să plece la Moscova pentru a-și face bani pentru contractul de studii. Pentru a câștiga banii necesari, tânărul se ciocnește cu greutățile pentru care nu a fost pregătit... Un film cu Cătălin Lungu și Boris Bechet. Scenariul și regia - Grigore Bechet.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Președinta Maia Sandu, îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online: http://http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.

 

Oficiul Avocatului Poporului anunță prelungirea concursului pentru ocuparea unei funcții publice de conducere

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Funcție publică vacantă: șef/șefă a Direcţiei promovarea drepturilor omului şi comunicare - o oportunitate de a contribui semnificativ la protecția și promovarea valorilor fundamentale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Institutul Cervantes din București, Centrul de Examene DELE, Universitatea de Stat din Moldova, Facultateta de Litere USM, anunță începerea înscrierii pentru examenele DELE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 3 aprilie, curent

CONTEXT: Sesiunea va avea loc: 17-18 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova oferă un stagiu de practică plătit pentru tinerii absolvenți în cadrul Secției Politică, Presă și Informare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii privind modalitatea de înscriere în program pot fi găsite pe site-ul instituției: http://https://europa.eu/!QwyNXx

 

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, anunță înscrierea candidaților pentru acumularea minimului curricular inițial în vederea continuării studiilor superioare la ciclul II, master, la un program diferit de domeniul de formare profesională din cadrul studiilor de licență

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 martie, curent

CONTEXT: Pentru persoanele care doresc să-și continue studiile de master într-un domeniu diferit de studiile la licență; (circulara MEC Nr.04/1-09/3885 din 05.09.2022). Minimul curricular inițial vizează promovarea disciplinelor fundamentale și de specialitate aferente programului de studii pentru care se optează (30 credite de studiu). Minimul curricular poate fi acumulat în perioada februarie – iunie 2024. Actele pot fi sepuse la Centrul de Formare Continuă și Leadership din cadrul UPSC: str. Ion Creangă, 1, bloc 4, birou 7. Pentru mai multe detalii AICI https://cfcl.upsc.md/ și https://upsc.md/studii/

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcțiil publice vacante din cadrul aparatului central

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 februarie, curent

CONTEXT: Mai multe detalii găsiți la următorul link: https://shorturl.at/fxQT3

 

Centrul Municipal de Tineret Chișinău anunță angajarea specialiștilor principali în mai multe funcții vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Cei interesați de funcțiile vacante, pot accesa mai multe informații pe: https://chisinauedu.md/functii-vacante/

 

SABIT continuă înregistrarea candidaților pentru programul "Energia curată pentru Eurasia 2024”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 februarie, curent

CONTEXT: Pot participa reprezentanți ai organizațiilor implicate în dezvoltarea energiei curate, precum și responsabili de activități din acest domeniu, cum ar fi funcționari de stat, reprezentanți ai agențiilor de reglementare, conducători sau manageri de top ai companiilor energetice sau de generare sau de utilități publice, cadre universitare și academice (șefi de secții) precum și operatori de rețea. Perioada programului: 26 aprilie – 11 mai, 2024. Programul include deplasarea la Washington DC și vizitarea târgului Clean Power din Minneapolis, statul Minnesota. Înregistrați-vă accesând https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: http://https://www.trade.gov/sabit-program

 

Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent

CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://[email protected].

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00

CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected].

 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, lansează consultări publice pe marginea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală Satul European, pentru anii 2024-2028

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Programul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor prin implementarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare, de instalare a iluminatului public, construcția sau reparația clădirilor publice, dar și atragerea investițiilor în localitățile din țară. Așteptăm propunerile dumneavoastră la adresa: http://[email protected] sau la numărul de contact 022-250-553.

 

Peste 4000 de profesori din instituțiile de învățământ general din întreaga țară își vor dezvolta competențele în cadrul ediției II a Programului Național „Investim în profesori”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Cursurile de formare continuă sunt gratuite și se vor desfășura în perioada aprilie – decembrie 2024, atât în instituțiile de învățământ general selectate, cât și online. Pentru a participa la program, managerii instituțiilor de învățământ trebuie să completeze un formular conform structurii furnizate până pe data de 23 februarie 2024, accesând următorul link: https://bit.ly/investim_in_profesori. Menționăm că numărul minim de cadre didactice care vor fi implicate în programul de formare este de 20 de persoane per instituție.

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Concurs pentru studenți – „Maratonul Excel”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Concursul va avea loc la 22-23 martie 2024. Pentru mai multe detalii, vă adresați la Decanatul Facultății ASEM-Facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică, Prodecan Olga Chicu, bloc B, birou 401, e-mail: http://[email protected] Pentru mai multe detalii:http://https://ase.md/concurs-pentru-studenti-maratonul-excel/

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cooperare cu GIZ Moldova implementează Programul “Partnering in Business with Germany” al Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice din Germania

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curentCONTEXT: Programul prevede: Un curs de pregătire Academia Exportatorilor a candidaților; Un stagiu de 6 săptămâni online cu centre de instruire notorii din Germania; O vizita de 2 saptamini în Germania; Follow-up și networking între absolvenții Programului din 19 țări participante; Activități pentru absolvenții Programului, seminare, conferințe, mese rotunde, etc. Pentru mai multe detalii accesați următorul link: http://https://chamber.md/programul-de-pregatire-si.../

 

Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București

CONTEXT:  Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI  Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent

CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.

 

Cerere de candidaturi pentru funcționari publici și oficiali guvernamentali din Republica Moldova, cu accent pe Administrarea Justiției și Instituțiile Democratice

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 martie, curent

CONTEXT: Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Administration of Justice and Democratic Institutions", care va avea loc atât online, în perioada 15-26 aprilie 2024, cât și în persoană, în perioada 10-21 iunie 2024. Aplicarea este deschisă pe https://www.nhc.nl/matrarolt/ Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance: https://www.nhc.nl/about/

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa, instala și implementa sistemul de monitorizare, control/comandă și achiziție de date (SCADA) pentru municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 martie, curent,ora 16:30

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI


Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează despre lansarea procesului de recepționare a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 30 septembrie, curent

CONTEXT: Astfel, solicitanții pasibili subvenționării sunt: fermierii, grupurile de producători agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, organizațiile profesionale din domeniul agricol, organizația din domeniul cercetării și inovării și instituția de învățământ cu profil agroindustrial. În cadrul prezentei forme de subvenționare sunt eligibile costurile suportate începând cu data de 1 octombrie a anului precedent celui de depunere a cererii de subvenționare și în anul depunerii cererii de subvenționare. Astfel, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA - https://aipa.gov.md/.../ghid-solicitant-subventii...

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de formare și 1 bursă de predare (5 zile, pentru semestrul II al anului academic 2023-2024) la Universitatea Valahia din Târgoviște

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent

CONTEXT: Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF, la http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Primăria orașului Floreşti lansează concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Primăria or. Floreşti informează, că în perioada 15 februarie – 25 martie 2024 cetățenii orașului pot depune propuneri de proiecte finanțate din Bugetul local, Decizia Consiliului пr.08/01 din 15.12.2023 Cu privire la aprobarea bugetului orăşenesc pentru anul 2024. Propunerile de proiecte completate conform cerintelor stabilite în Regulament, pot fi depuse pe suport de hârtie în incinta primăriei Floreşti, biroul 19, et.1, sau pot fi expediate la adresa: http://[email protected]

 

Festival – concurs „Poezia-n vers de dor” – ediția a VII-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 martie, curent

CONTEXT: Invităm elevii claselor a V-a – a XII -a să expedieze o poezie (creație proprie). De Ziua Internațională a Poeziei 21 martie 2024 ora 10:00, va avea loc evenimentul de premiere a celor mai bune creații în Sala de Festivități a Universității de Stat „A. P. Hașdeu”din Cahul. Persoana de contact – Alexandra Hanganu – http://[email protected]

 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, va participa la cea de-a 60-a ediție a Munich Security Conference

UNDE: Munich

CÂND: 16-18 februarie, curent

CONTEXT: Agenda ediției din acest an va include discuții pe marginea rolului Europei în securitate și apărare, consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, noi viziuni asupra ordinii globale, implicațiile schimbărilor climatice în materie de securitate și altele. Evenimentul va reuni peste 50 de șefi de stat și de guvern și mai mult de 100 de miniștri din întreaga lume. În marja conferinței, vicepremierul Popșoi va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi, parlamentari și șefi de organizații internaționale. Discuțiile vor viza aspecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv vulnerabilitățile generate de contextul global actual, oportunitățile de fortificare a colaborării bilaterale, precum și parcursul european al țării noastre.

 

Lotul naţional de lupte greco-romane al Republicii Moldova participă la Campionatul European

UNDE: România

CÂND: 12-18 februarie, curent

 

Dragi studenți din Republica Moldova care vă aflați la studii în Franța, invităm la o întâlnire cu Ambasadoarea Corina Călugăru și echipa ambasadei

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Franța, Paris, 19 rue Henri Rochefort, 75017

CÂND: 18:00, 16 februarie, curent

CONTEXT: Discuțiile ne vor oferi posibilitatea de a împărtăși cunoștințe, experiențe și perspective, precum și oportunități de implicare în noi proiecte și diverse activități. Rugăm doritorii de a participa la acest eveniment să se înregistreze la adresa: http://[email protected], expediind următoarele informații: Numele, prenumele; Facultatea, Universitatea, nivelul de studii (licență, masterat, doctorat); Localitatea din Franța.

 

Alăturați-vă Alianței Lanțului de Valori Ecologice din Moldova (MOVCA) la cea mai importantă expoziție de produse ecologice din Europa, BIOFACH

UNDE: Nuremberg, Germania, Exhibition Center, Hala 4A, standul 4A-541

CÂND: 13-16 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul ultimilor ani, agricultura ecologică din Moldova a trecut printr-o transformare considerabilă, așa că în acest an suntem gata să prezentăm și noi produse procesate, inclusiv făinuri și uleiuri ecologice. Vizitați-ne la Biofach, deoarece prezentăm și suntem gata să vă spunem mai multe despre lumea ecologică din Moldova.
 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

Întrunire cu diaspora GA

UNDE: SUA, Lawrenceville First Baptist Church, 165 S Clayton Str, Lawrenceville, GA 30046

CÂND: 10:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Anunțăm că Ambasada Republicii Moldova în SUA, invită la o întrunire cu Ambasadorul Vioel Ursu. Sun invitați moldovenii din Atlanta, Georgia și împrejurimi.

 

Ambasada Republicii Moldova, Ambasada României și Institutul Cultural Român la Londra organizează un atelier de creație dedicat copiilor cu prilejul celebrării Mărțișorului.

UNDE: Londra, SediulICR Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

CÂND: 11:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Copiii din comunitățile noastre vor avea oportunitatea să confecționeze mărțișoare și să afle despre această frumoasă tradiție care vestește începutul primăverii. Atelierul va fi coordonat de cadrele didactice care predau cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școli britanice, desfășurat în UK de Institutul Limbii Române. Pentru a participa, vă rugăm să trimiteți un e-mail cu numele dumneavoastră și al/ale copilului/copiilor la adresa de http://[email protected]

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

În cadrul programului Ambasada vine mai aproape de cetățeni, secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Northampton

UNDE: Northampton,76-92 Great Russell St, Northampton NN1 3BU

CÂND: 25 februarie, curent

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, buletin de identitate, consultații pe teme consulare etc. La etapa actuală nu vor fi perfectate la distanță titluri de călătorie şi pașapoarte pentru călătorii în străinătate. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected] Vă rugăm să vă programați până la data de 21 februarie 2024 la ora 17.00

 

În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare

UNDE: Finlanda

CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curent

&

Meroslava Parii
15/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii