EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
În zilele de 16 și 17 mai, curent, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa, în Islanda, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei (CoE) al șefilor de state și de guverne. În cadrul Summit-ului al CoE, convocat la Reykjavik, Islanda, Președintele Maia Șandu, va avea mai multe întrevederi bilaterale cu șefi de state și de guverne pentru a avansa agenda europeană a Republicii Moldova.
Deplasări de tehnică militară pe drumurile naționale, în legătură cu desfășurarea exercițiului cu rezerviștii Forțelor Armate. În contextul desfășurării exercițiilor anuale ordinare cu participarea rezerviștilor Forței Armate, tehnica militară urmează să se dplaseze spre centrele de instruire ale Armatei Naționale, și, ulterior, la locurile de dislocare permanentă. Rugăm cetățenii să nu se îngrijoreze când vor observa vehiculele militare în această perioadă și să se abțină de la plasarea imaginilor în spațiul Online. Exercițiile se vor desfășura în perioada 15-19 mai și 22-26 mai, curent.
Președintele Consiliului Național al Republicii Austria, Wolfgang Sobotka, va efectua o vizită oficială la Chișinău. Este prima vizită în Republica Moldova a unui Președinte de Parlament al Austriei în cei 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-austriece. Spicherul va avea întrevederi cu conducerea țării – Președintele Moldovei, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Prim-ministrul, Dorin Recean. La Parlament, oficialul austriac se va mai întâlni cu vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, și cu membrii Grupului de prietenie cu Republica Austria.
O delegație, condusă de amiralul Robert Bauer, Președintele Comitetului Militar al Alianței Nord Atlantice (NATO), efectuează o vizită oficială la Chișinău, în perioada 15-17 mai, curent. În contextul vizitei, amiralul Bauer, va avea întrevederi de lucru cu conducerea Ministerului Apărării și Marele Stat Major al Armatei Naționale, oficiali din cadrul Instituțiilor de Stat, precum și cu reprezentanții Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică.
15- 19 mai - vizită de documentare a echipei de evaluare comitetului Consiliului Europei „Grupul de state contra corupției” (GRECO)
În perioada 15-19 mai 2023, în Republica Moldova se va afla într-o vizită de documentare echipa de evaluatori a comitetului Consiliului Europei „Grupul de state contra corupției” (GRECO) în cadrul rundei a V-a de evaluare privind prevenirea corupției și promovarea integrității în guvernele centrale (persoanele care exercită funcții executive de top) și agențiilor de aplicare a legii (autoritățile polițienești cu funcții de asigurare și menținere a ordinii publice) din Republica Moldova. Runda a V-a de evaluare GRECO cuprinde următoarele teme: principiile etice și reguli de conduită (codurile etice), consilierea confidențială privind problemele etice, conflictele de interese și regimul cadourilor/donațiilor, restricțiile și incompatibilitățile, sistemul depunerii și verificării declarațiilor de avere și interese personale, statutul avertizorilor de integritate și stabilirea canalelor de comunicare privind avertizările de integritate, formarea inițială și continuă, sensibilizarea publică, transparența procesului decizional, activitatea de influențare/participare a acestui proces și lobbyism-ul, mecanismele de responsabilitate și de asigurare a respectării legii, politicile anticorupție și de integritate, reglementările anticorupție la nivel instituțional, recrutarea și verificările integrității candidaților la funcțiile publice și ale persoanelor cu funcție de demnitate publică, personalului din cabinetele persoanelor cu funcții de demnitate publică din cadrul Guvernului/Administrației Prezidențiale, precum și ai funcționarilor cu statut special din cadrul agențiilor de aplicare a legii.
Conferință științifică națională: Lecturi în Memoriam academician Silviu Berejan – Ediția a VI-a
UNDE: Sala Polivalentă, șos. Hâncești, 55/4
CÂND: 09:30
Lansare Laboratoare Digitale – Cahul
UNDE: Instituția Publică Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Cantemir
CÂND: 09:30
Pria Employer Branding&HR Conference Republica Moldova
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15
CÂND: 09:30
CONTEXT: A ține pasul cu tendințele employer branding pe măsură ce am intrat în 2023 pe piața muncii este singura soluție pentru a supraviețui deficitului de talente. În cadrul acestui eveniment angajatorii din Moldova vor putea fi la curent cu cele mai noi tendințe pentru employer branding, recruitment, legislație și fiscalitate în HR. Totodată, prin intermediul informațiilor conferinței, vor putea să transmită angajaților actuali și celor viitori care sunt valorile lor, care este politica Brandingului și ce beneficii au pentru că sunt parte din echipa lor.
Conferință: Modernizarea guvernării în Republica Moldova
UNDE: MediaCor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 09:30
CONTEXT: Conferința își propune să încurajeze și să consolideze dialogul dintre specialiști din diverse domenii ale științelor politice și administrative – reprezentanți ai guvernării, insituțiilor publice, politicieni, membri ai mediului academic și societăți civile – în scopul evidențierii bunelor practici și definirii unei viziuni comune privind pregătirea cadrelor calificate penru serviciul public, prin dezvoltarea școlii politice din Republica Moldova.
Ședința Consiliului Municipal Chișinău
UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 10:00
Programul de Stagii al Uniunii Europene și Guvernului Republicii Moldova
UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Sala Senatului, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 10:00
CONTEXT: Dacă ești student sau masterand, proaspăt absolvent și interesat de o carieră în serviciul public, aplică Programul de Stagii al Uniunii Europene și Guvernului Republicii Moldova. Pentru a avea mai multe detalii vă așteptăm la evenimentul nostru.
Masă rotundă
UNDE: Universitatea Tehnică a Moldovei, Aula 205, bd. Ștefan cel Mare 168
CÂND: 10:00
CONTEXT: Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, Facultatea Electronică și Telecomunicații a UTM, Departamentul „Telecomunicații și Sisteme Electronice”, vă invită la la masa rotundă cu genericul: „Dezvoltarea Durabilă a Sectorului TIC în contextul Industriei 4.0”.
Briefing de presă al Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala penru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 11:00
Briefing de presă
UNDE: Ministerul Apărării al Republicii Moldova, șos. Hâncești, 84
CÂND: 11:25
CONTEXT: Briefingul de presă va fi susținut de Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi și Președintele Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer.
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 12:00
CONTEXT: Conferința de presă este organizată de A.O. Ecospectrum (Bender) și A.O.Eco-Tiras (Chișinău) cu tema: „Problema braconajului pe Nistru”.
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 13:00
CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Partidul AUR Republica Moldova și Consiliul Național al Unirii cu tema: „Reântregirea Tării sau dictatura lui Putin”.
Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 16 mai 2023
UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, Sala de conferințe, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26
CÂND: 14:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Eveniment cu genericul: „Finanțarea ilicită și lupta cu corupția ca priorități în materie de securitate: consolidarea rezilienței în era agresiunii ruse”.
UNDE: Hotel Radisson Blu
CÂND: 14.00-17.00
CONTEXT: Centrul pentru Studii de Criminalitate Financiară și Securitate (CFCS) din cadrul Royal United Services Institute (RUSI), în parteneriat cu Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) desfășoară un program de 2 zile, care să ia în considerare amenințarea reprezentată de finanțarea ilicită la adresa securității naționale, democrației și stabilității Republicii Moldova, alături de modalitățile de consolidare a răspunsurilor și de stimulare a societății civile și a altor actori naționali, și internaționali anticorupție.
Dezbatere publică
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 15:00
CONTEXT: Dezbaterea publică va avea ca temă: „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte”, desfășurată în cadrul campaniei de promovare a lecturii și a Zilelor Literaturii Române.
Prezentare de Carte: „Cartea Neagră: investigații jurnalistice în format video”
UNDE: Toro Center, str. Pantelimon Halippa, 6
CÂND: 15:00
CONTEXT: În cadrul evenimentului vor fi prezentate investigațiile jurnalistice în format video din Ediția 2022 a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”. De asemenea, va avea loc o discuție despre impactul acestor investigații.
Training: Business Campus: Students Lunch with Viorica Vanica
UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, bd. Ștefan cel Mare, 165
CÂND: 15:00
CONTEXT: Vei descopei cum să dezvolți propria afacere chiar din universitate, fără riscuri și investiții proprii. În cadrul programului veți adresa întrebări și veți avea răspunsuri. Află cum să realizezi visul.
Festivalul: „ Clipă Siderală”
UNDE: Manejul de Atletică Ușoară, str. Andrei Doga, 26
CÂND: 15:00-17:00
CONTEXT: Vă invităm la festivalul prieteniei, creativității și sportului „Clipa Siderală”. Veți fi spectatorii unor flashmoburi și activități sportive spectaculoase și captivante, veți urmări prezentări ale tinerilor acrobați și gimnaști talentați, precum și ale copiilor care practică Taekwon-Do și dansurile sportive.
Eveniment. „Academia Exportatorului”
UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova”, bd. Ștefan cel Mare, 151
CÂND: 16-24 mai, 2023
CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a RM, informează reprzentanții întreprinderilor mici și mijlocii din țară, că, în cadrul Proiectului „EU4Business: Connecting Companies” va fi organizată „Academia Exportatorului”. Academia va fi organizată în format Online, și a fost concepută penru a ajuta IMM-urile din țările Parteneriatului Estic să-și dezvolte afacerile la nivel Internațional și să-și intensifice exporturile spre statele Uniunii Europeme.
Moment Viorel Mardare: portret cinematograic și spoturi
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115
CÂND: 18:00
CONTEXT: Zilele Literaturii Române la Chișinău vor demara cu o dezbatere despre lectură în Parlament și un moment deidicat lui Viorel Mardare (Posmotrel). Vom putea viziona împreună spoturlie cu care ne-a emoționat Viorel într-unul din cele mai frumoase spații din Chișinău, Muzeul Național de Artă. Prietenii și colegii săi, Sergiu Prodan, Viorica Meșină, Tudor Pâslaru, îi vor realiza un portret cinematografic.Va modera seara scriitorul Emilian Galaicu-Păun.
Spectacol: „Antigona” de Jean Anouilh
UNDE: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Piața Vasile Alecsandri 1, Orasul Bălți
CÂND: 18:00
CONTEXT: „Antigona” este un spectacol ce invocă istorisirea antică a lui Sofocle: Antigona este nepoata despoticului Creon, conducătorul Tebei; acesta decisese ca corpul neânsuflețit al fratelui Antigonei să fie lăsat pradă disprețului public. Antigona sfidează voința lui Creon și reușește să își îngroape fratele în secret.Vă invităm să vedeți câtă energie și câte nuanțe expresive se pot naște și exploda pe o scenă de teatru în povestea tragică a Antigonei.
Ședința Clubului - Top Toastmasters
UNDE: Keystone Events str. Albișoara, 42/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Dacă ești pasionat de oratorie, vrei să știi cum să faci discursuri de impact, fie în scenă sau în fața unei camere de luat vederi, vă invităm la evenimentul clubului nostru. De data aceasta vom avea o ședință mai deosebită, vom alege noua echipă pentru mandatul 2023-2024. Din aceste considerente ședința va fi alcătuită din 2 runde: Discursuri și sesiunea de vot, la care au acces doar membrii clubului.
Spectacol: „Labirint”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: „Labirint” – o comedie despre relații umane exprimate prin iubire, prietenie, dar și instincte carnale, doar că aceste relații se ciocnesc cap în cap.
Curs: Introducere în Filosofie și Psihologie
UNDE: Centrul Cultural New Acropolis, str. Armenească, 81
CÂND: 19:30
CONTEXT: Cursul are ca obiectiv să transmită spiritul filosofului în manieră clasică, al omului îndrăgostit de înțelepciune, de adevăr, bine, frumusețe și se bazează pe studiul comparativ al mai multor filosofii din Orient și Occident, punând în evidență mesajul esențial al acestora într-un mod cât mai accesibil. Vom vedea cum se pot armoniza gândirea, sentimentele și acțiunea, cum se pot recunoaște și trăi valorile universale, cum să dezvoltăm capacitatea de a alege ceea ce ne face fericiți.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Summitul Comunității Politice Europene (EPC)
CÂND: Termenul limită de acreditare este până la 18 mai, ora 23:59
CONTEXT: A fost lansată platforma de acreditare a jurnaliștilor pentru Summitul Comunității Politice Europene (EPC). Aplicațiile care vor depăși termenul limită nu vor fi procesate. Jurnaliștii sunt încurajați să aplice pentru acreditare din timp pentru a se asigura că vor avea acces la eveniment. Pentru mai multe detalii pe pagina Facebook: Summitul EPC 2023 în Moldova și AICI
Concurs cu prilejul Zilei Mediului – 5 iunie 2023
UNDE: Ministerul Mediului al Republcii Moldova, bd. Ștefan cel Mare 162, birou 1214
CÂND: Dosarele pot fi depuse în perioada 28 aprilie – 26 mai, curent
CONTEXT: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, organizează concursul pentru acordarea unor premii speciale. Acesta are drept scop promovarea principiilor de mediu, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților în domeniu, sensibilizarea asupra fenomenelor negative asupra mediului, precum și dezvoltarea spiritului competitiv. La concurs pot participa cetățeni ai Republicii Moldova și cetățeni străini, reprezentanți ai mediului academic, organizații necomerciale, grupuri de inițiativă și administrații publice locale, care au realizat proiecte, au contribuit sau promovat activități cu impact pozitiv semnificativ pentru mediul înconjurător, finalizate pe parcursul ultimilor 12 luni calendaristice.
Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este deschis
UNDE: Secretariatul Comun a Programului la adresa: office@bsb.adrse.rom
CÂND: Termen limită de aplicare: 4 iulie, curent
CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK; Proiecte de scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată la link-ul
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Expoziția – HOMETEX 2023. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie din Bursa (Turcia), sub egida Ministerului Comerțului al Republicii Turcia, vă invită să participați la programul Internațional „Misiunea Cumpărătorului”, organizat în cadrul expoziției dedicată produselor textile pentru casă și accesorii – HOMETEX 2023, desfășurat la Istanbul, Turcia, în perioada 15-19 mai 2023.
De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii