AGENDA ZILEI//17.04.2023

Meroslava Parii
16/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Mărirea deversării apei din lacul de acumulare Nistrean

CÂND: 17 aprilie

CONTEXT: Luând în calcul rezerva de apă acumulată în lacul de acumulare Nistrean și prognoza pe termen lung a Centrului Hidrometeorologic Ucrainean pentru luna aprilie 2023 s-a acceptat propunerea de a începe deversarea viiturii ecologice pe data de 17 aprilie, pentru  o perioada de 26 de zile și cu un debit maxim de 700 - 800 m3/s. Debitele de apă deversate din lacul de acumulare Nistrean vor fi micșorate treptat și vor atinge valori de 300-400 m3/s. Finisarea viiturii ecologice este preconizată în prima decadă a lunii mai.  

 

Târgul cu tematică Pascală

UNDE: Bd. Dacia 2, bd. Cuza Vodă 23, Parcul Sarmisegetuza, bd. Traian intersecție cu str. Indpendenței, bd. Decebal intersecție cu str. Zelinski

CÂND: 10-24 aprilie, 2023

CONTEXT: Pretura sectorului Botanica organizează „Târgul cu tematică Pascală”. În cadrul Târgului vor fi expuse la vânzare produsele specifice Paștelui.

 

Învierea Domnului,  una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului

UNDE: Adresele amplasării punctelor de comerț sunt: bd. Mircea cel Bătrân, scuarul Arborelui solar (bd. Mircea cel  Bătrân, intersecție cu str. Igor Vieru (alee)

CÂND:  08:00-20:00, 12-24 aprilie, curent

CONTEXT:  A devenit o tradiție ca, în fiecare an, Pretura sectorului Ciocana să asigure populația cu produse de panificație tradiționale de Paști de înaltă calitate (pască, cozonac, colaci). Concomitent, susținem și promovăm producătorii autohtoni. Târgul Pascal se fa desfășura în perioada 12-24 aprilie, curent.

 

Campania: „Împarte o carte”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 10:00

CONTEXT: Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor  egale de dezvoltarea copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților „Împarte o Carte”. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare de limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova. Campania se desfășoară în perioada martie-aprilie, curent.

 

John WICK: Capitolul 4

UNDE: Cineplex Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 10:00

CONFEXT:  John Wick (Keanu Reeves) pornește împotriva celor mai periculoși adversari ai săi în acest al patrulea capitol al seriei. Cu o recompensă tot mai mare oferită oricui îl elimină, John are de înfruntat asasini din elita globală, iar lupta îl poartă de la New York la Paris și până la Osaka și Berlin.

 

Curs despre prezentări pentru copii

UNDE: Intelect Club SBC, Offline

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la cursul de prezentări pentru copii de la 9 la 13 ani. Copii vor învăța să creeze prezentări în power point.

 

Atelier de iconografie

UNDE:Orașul Ungheni,  Crama Mircești

CÎND: 16:00

CONTEXT: În cultura noastră  - icoana este mai mult decât un obiect de cult bisericesc, o găsim în casa fiecăruia, ea ne acompaniază în toate etapele vieții noastre. Arta icoanei este un univers aparte unde se regăsesc reprezentări ale diverselor școli iconografice ortodoxe. Dacă vreți să aflați tainele picturii iconografice, aveți ocazia să învățați a picta propria icoană,  ghidați de artistul de origine bulgară, Krasimir Savov, artist și iconograf cu o experiență mai bine de 40 de ani.

 

Cantonament de Pregătire Fizică Specială Cadeți  U18

UNDE: Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, bd Dacia 72/2

CÂND: 17:00

CONTEXT: Federația de Judo invită la Cantonament de pregătire fizică specială, membrii Lotului Național.

 

Expoziție: „Între mit și realitate”

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldvei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Zilnic

CONTEXT: Vă invităm să admirați expoziția „Între mit și realitate” de Tudor Cataraga. Este o expoziție de excepție, care prezintă 58 de lucrări de sculptură și 14 picturi realizate de talentatul artist.

 

Serviciul Național unic pentru apelurile de urgență 112 invită elevii în vizită de informare la Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112

UNDE: Centrul de preluare a Centrului de preluare a apelurilor de urgență 112

CÂND: Vizitele de informare sunt organizate în zilele de – Marți,  Miercuri, Joi, cu începere de la ora 13:00 cu o durată de 60 de minute

CONTEXT: Elevii au posibilitatea să asculte în cască un apel de urgență și să urmărească cum se desfășoară recepționarea și procesarea apelului de urgență. Grupurile școlare sunt formate de minim 20 și maximum 50 de persoane. Pe durata vizitei, grupul este însoțit de cel puțin o persoană adultă și de reprezentanții echipei 112. Planificarea vizitelor se face la adresa de email a Instituției Serviciului 112:   [email protected]. Programul de vizite a fost inițiat acum 5 ani odată cu lansarea serviciului de urgență în Republica Moldova, grație suportului României și Suediei. De la lansarea numărului de urgență 112 în Republica Moldova, au fost instruiți peste 10 mii  de elevi.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Strasbourg, 17 aprilie: Parlamentul European va adopta legi-cheie pentru atingerea obiectivului climatic pentru 2030. Deputații vor vota reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și un nou fond social pentru climă. Totodată, eurodeputații vor dezbate o nouă lege care obligă companiile să se asigure că produsele vândute în UE nu provin de pe terenuri defrișate oriunde în lume.

Meroslava Parii
16/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii