AGENDA ZILEI//17.07.2023

Meroslava Parii
16/07/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
 

 

Ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău din 17 iulie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

 

Tabăra de Business – Ediția a 16-a
UNDE: Academia Prospera, str. Căpriana 50 (ASEM, Bloc C)
CÂND: 10:00
CONTEXT: Pe teritoriul Moldovei o tabără de acest gen este organizata doar de Academia Prospera. Aceasta este o programă inovaţională pentru adolescenţi de educaţiei financiară, care dezvoltă gândirea antreprenorială. Invităm copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, să-şi identifice talentele, să înveţe, să viseze, să-şi facă planuri de viitor, să-şi aleagă calea profesională, să-şi administreze inteligent banii şi să gestioneze propriile activităţi.

 

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Dezbaterea publică  organizată de Agenția IPN are ca temă: „ Summitul NATO: impact asupra Ucrainei și Moldovei”.

 

 

Training: Lex Expert - curs de educație digitală
UNDE: Biblioteca Publica de Drept, filiala BM "B.P.Hașdeu", str. Armenească, 42

CÂND:11:00

CONTEXT: Din Program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea catalogului electronic; Top – surse – modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-Cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.

 

 

Săptămâna Alăptării 2023

UNDE: Curtea Spitalului Raional Ungheni

CÂND: 11:00

CONTEXT: Mamele și tații, femeile gravide și lucrătorii medicali sunt invitați la zece evenimente publice, în orașele și satele țării, pentru a discuta despre beneficiile alăptării, formarea laptelui matern, pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului, vaccinare și alimentația mamelor. Evenimentele sunt organizate de Ministerul Sănătății și OMS Moldova, cu participarea experților naționali, și cu suportul Uniunii Europene.
 

 

Clubul Psihologilor Creativi
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi colegi, vă invităm la întâlniri lunare de împărtășire și sprijin reciproc, cu privire la aspecte ce țin de profesia de psiholog și situațiile cu care ne confruntăm. Vă propunem un cadru de intervizare în care să putem beneficia de mai multe puncte de vedere și perspective de lucru pentru a putea oferi  beneficiarilor noștri - servicii cât mai bune, nouă, psihologilor - comunicare constructivă și voie bună.
 

 

Pictură Murală Egipteană
UNDE: New Acropolis Republica Moldova, str. Armenească, 81

CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce egiptene cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Scriere hieroglifică, simbolism și mitologie a Ochiului lui RA; Pictură murală pe reproducerea arheologică: Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice.
 

 

Examen de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul intermediar al Programului de Instruire în domeniul Auditului Intern în Sectorul Public

UNDE: Sala Ministerului Finanțelor, str. Pușkin, 44

CÂND: 13:00

CONTEXT: Ministerul Finanțelor anunță despre organizarea examenului de evaluare a cunoștințelor, inclusiv a sesiunii de susținere repetată, pentru nivelul intermediar al Programului de Instruire în Domeniul Auditului Intern în Sectorul Public. Examenul de evaluare, cu o durată de 3 ore, se desfășoară în limba de stat în baza unui test-grilă, format din 100 de itemi (subiecte) de evaluare selectate aleatoriu din lista aprobată de Comisia de certificare. Examenul de evaluare se consideră promovat în cazul acumulării de către candidat a unui număr de cel puţin 80 de puncte din totalul de 100 de puncte stabilite pentru testul-grilă.

 

 

Curs de grafică pentru adulți și adolescenți începând cu vârsta de 10 ani
UNDE: Atelier de artă "Șapte culori ale fericirii", str. Pușkin, 12

CÂND: 13:00
CONTEXT: Acest curs vă va oferi instrumentele profesionale de care aveți nevoie pentru a desena, trebuie doar să întindeți mâna și să luați această experiență neprețuită. Vei primi cele mai importante noțiuni de bază în materie de construcție și grafică, care vor face ca desenele tale să fie de dimensiuni uriașe și vei dori să le atingi imediat după ce le vei scoate de pe foaie. Cursul este conceput special pentru cei care iubesc să deseneze și să experimenteze în creativitate, care sunt interesați de tehnici clasice și de teme de desen moderne, celor care vor să își diversifice arsenalul de tehnici și mijloace de imagine și să găsească în el ceva al lor.
 

 

Clubul Jurnaliștilor de Investigație: „Corupția și finanțarea partidelor politice din Moldova. Cum se vede din afara țării?”

UNDE: Hotelul Jolly Alon, Sala Marmură, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 14:00

CONTEXT: Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii, la o nouă ședință a clubului Jurnaliștilor de Investigație, în cadrul căreia vom discuta cu experți internaționali și naționali despre schemele de corupție la finanțarea partidelor politice în Republica Moldova și cum se văd din afară.   Invitatul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, cu tema „Coruptia și finanțarea partidelor politice din Moldova. Cum se vede din afara țării” este Drago Kos, membru al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Discuțiile din cadrul Clubului vor viza mai multe probleme legate de finațarea partidelor politice, dar și constatările Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) în raportul nr. 3 „Banii care câștigă alegerile. Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în Moldova”.

 

Ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 17 iulie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 14:00

 

 

Eveniment: Polarizarea partidelor în SUA
UNDE: Consiliile Americane pentru Educație Internațională – Moldova, str. Mihai Eminescu, 41/1

CÂND: 17:00
CONTEXT: Moldova ReConnect dorește să invite absolvenții USG să ni se alăture la evenimentul "Polarizarea partidelor în SUA". Speaker: Dl: Dr. Edward Chervenak, Director la Centrul de cercetare a sondajelor de la Universitatea din New Orleans, Profesor asistent. Puncte cheie de discuție: Polarizarea partidelor. O definiție; Cauzele polarizării partidelor; Consecințele polarizării partidelor. Evenimentul  se va desfășura în limba engleză.
 

 

Vernisaj de Caricaturi

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 17:00

CONTEXT: TVR Moldova vă invită la un eveniment care îmbină plăcut arta, umorul și discuțiile savuroase. Participă la un vernisaj de caricaturi ale unor persoane cunoscute în spațiul public organizat de caricaturistul și jurnalistul TVR Moldova, Anatol Fornea. În cadrul expoziției vei avea ocazia să vezi caricaturile unor persoane cunoscute în spațiul public, precum: Beton, Satoshi, Mihai Budurin (Martin), Stela Botez, Titania, Kapushon și alții. Caricaturile au fost realizate pentru rubrica de autor „Portret Matinal”, difuzată în fiecare zi de vineri în cadrul emisiunii „Tele MATINAL”, la TVR Moldova. Organizatorii promit o atmosferă plăcută în aer liber, cu muzică aleasă, un pahar de vin și bună dispoziție.

 

 

Lansarea numărului 26 al Revistei „TIMPUL” din România
UNDE: Terasa Uniunii Scriitorilor, str. 31 August 1989, 98

CÂND: 18:00
CONTEXT:  La Terasa Uniunii Scriitorilor va avea loc lansarea numărului 26 al Revistei „TIMPUL” din România, ediția din Republica Moldova. Un proiect lansat de Mihai Vacariu - Manager Proiect TIMPUL, coordonat în Republica Moldova de poeta Maria Ivanov - Director Executiv al Revistei „TIMPUL” din România, a cărui Redactor-șef este scriitorul Dumitru Crudu. Proiectul este susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, StarNet, Digital Park, Alexandru Machedon , Aurelia Salicov, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Bavat-Print, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român. La eveniment vor participa: Dumitru Crudu - Redactor-șef, Maria Ivanov - Director Executiv, Augustina Visan - Secretar de redacție, Fulga Poiată - corector stilizator, Nicoleta Bencheci - distribuitor, Andrei Viziru - redactor, Adelina Labic - Redactor, Elvira Moroșan - Redactor și unii dintre autorii care au scris în acest număr.

 

Webinar: Analiza Afacerii Tale

UNDE: Expert Contabil, str. Hristo Botev, 9

CÂND: 19:00

CONTEXT: În cadrul Webinarului: Despre ce vorbesc cifrele din Bilanțul tău; Cum contabilitatea îţi serveşte pentru fundamentarea deciziilor; Cum calculezi şi apreciezi rentabilitatea şi lichiditatea afacerii tale; Cum stabileşti dacă afacerea este sau nu în echilibru financiar; Cum decizi dacă mai poţi contracta credite, atrage investitori şi multe, multe altele. Tematica cursului este orientată către antreprenori, fondatori, administratori, manageri cât şi pentru toţi cei interesaţi de Analiza economică a afacerii.

 

 

Clubul de vacanță Next Level – ZOO TERRA

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: Începând cu 17 iulie, curent

CONTEXT: Lumea animalelor este una fascinantă și plină de minuni. Pe tot globul există o varietate incredibilă de specii, care își găsesc adăpost în cele mai diverse medii, de la zonele reci ale Polului Nord, până la pădurile tropicale luxuriante și deșerturile aride. În Turul 4 te invităm să descoperi lumea magică a faunei, să călătorești virtual în savane și jungle. Te așteaptă un tur fierbinte cu multe activități interactive, cum ar fi: Victorine; Trasee aplicative; Quiz-uri; Șah; Ceramică; Pictură; Origami; Happy english; În pași de dans; Laser tag; Ieșiri în parc ș.a.
 

 

Expoziție tematică:  „Cu dor de Basarabia”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldoba, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 23 august, curent

CONTEXT: Expoziția este dedicată comemorării victimelor stalinismului și are ca scop elucidarea adevărului istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenții acestora, prezentarea și valorificarea lucrărilor documentare și memorii din colecțiile Bibliotecii Naționale din Republica Moldova.

 

 

Vă invităm la ultima zi a sărbătorii cu ocazia aniversării a 587 de ani de la prima atestare a Chișinăului, pe strada pietonală „Eugen Doga” din capitală, unde se desfășoară a treia ediție a Festivalului „Te salut, Chișinău”.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Reamintim că jurnaliștii, fotoreporterii și studenții facultăților de jurnalism pot depune dosarele de participare la concursul național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Toate informațiile le găsiți pe link-ul de mai jos. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie 2023, ora 18.00. Detalii AICI 

 

Au mai rămas doar câteva zile pentru depunerea dosarelor la funcția de director al Oficiului Național al Viei și Vinului ONVV. Persoanele interesate pot afla condițiile de participare la concurs, accesând link-ul: https://rb.gv/0hq9z.  Dosarul de concurs se depune la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciului managementul documentelor, bir. 1405, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 162. Data limita de depunere a dosarelor: 24 iulie 2023, ora 17:00.

 

În perioada 4-25 iulie, suntem în căutarea de voluntari dedicați pentru a ne susține în departamentele cheie ale organizației: Departamentul MKT≺ Departamentul Proiecte; Departamentul Resurse Umane; Departamentul Advocacy;  Departamentul MKT&PR, vei avea ocazia să promovezi activitățile și valorile PNTP, să dezvolți strategii de comunicare și să interacționezi cu publicul țintă prin intermediul rețelelor de socializare. Departamentul Proiecte este locul în care ideile devin realitate. Vei fi implicat în planificarea, implementarea și evaluarea proiectelor PNTP, contribuind astfel la dezvoltarea și impactul pe care îl avem asupra comunității. Departamentul Resurse Umane, vei juca un rol vital în gestionarea echipei noastre. Vei fi implicat în procesul de recrutare, selecție și dezvoltare a voluntarilor, asigurându-te că fiecare membru se simte valorizat și motivat. Departamentul Advocacy, vei fi implicat în campanii de advocacy, vei colabora cu alte organizații și vei avea ocazia să faci lobby pentru cauzele noastre. Nu mai astepta,   completează  formularul AICI

 

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori. Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța). Implică-te:  l.auf.org/prixecritures23
 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.  Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

 

Ministerul Culturii al Republicii Moldova angajează Directori generali/Director al Instituțiilor publice: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”; Teatrul Național „Mihai Eminescu”; Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți. Data limită pentru depunerea dosarului – 21 iulie, curent, 16:00. Modalitatea de depunere a dosarului: email – [email protected] 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova, reprezentată de echipa artiștilor plastici - Ștefan Beiu, Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Galina Vieru - participă la cea de-a 3-a Bienală Internațională a Salonului de artă, sculptură, pictură și fotografie, ediția 37, Salon International de Peinture et Sculpture de Vittel, care se desfășoară în perioada 8-23 iulie 2023 la Palais des Congrès, Vittel, Franța. Alături de autoritățile locale - viceprimarul Patrick Floquet și adjuncta pentru turism Nicole Charron, precum și comitetul de organizare condus de Președinta Asociației Art’East, Paquita Madrid, Ambasadoarea Corina Călugăru a salutat publicul numeros care și-a dat întâlnire la Vittel, subliniind importanța pentru Republica Moldova, în calitate de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, de a consolida legăturile interumane, de a promova dialogul intercultural cu țările europene și de a crea oportunități pentru susținerea artiștilor din țara noastră. Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate modalitățile de consolidare a cooperării cu autoritățile locale de la Vittel. Vă îndemnăm să vizitați expoziția până pe 23 iulie 2023.

Meroslava Parii
16/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii