AGENDA ZILEI//17.10.2023

Meroslava Parii
16/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
 

Ediția a IV-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova

CÂND: 08:00

CONTEXT: Autoritățile vor găzdui pe 17 octombrie ediția a IV-a a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de Germania, Franța și România. Suntem bucuroși să anunțăm la această etapă prezența la Chișinău în ziua Summitului a șefilor diplomației franceze, Catherine Calonna, germane - Annalena Baerbock și române Luminița Odobescu. În cadrul reuniunii, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării: Prima direcție este suportul bugetar. A doua direcție pe care o vom prezenta este crearea unui Fond pentru Infrastructură.  A treia direcție pe care o vom aborda este crearea unui Fond pentru Energie Verde. Conform agendei conferinței, vor fi semnate un șir de memorandumuri pentru Republica Moldova, după care evenimentul va fi deschis de prim-ministrul Dorin Recean. Cu un cuvânt de salut vor interveni și cofondatorii Platformei - șefii delegațiilor franceze, germane și române. Evenimentul se va încheia cu discursul președintei Maia Sandu, urmat de o conferință de presă,  susținută de miniștrii de Externe ai celor patru țări – Franța, Germania, România și Republica Moldova. Conferința va putea fi urmărită live, pe pagina de Facebook a Guvernului.

 

În perioada 16-20 octombrie, la Ministerul Mediului se află într-o misiune de lucru, reprezentanții Băncii Europene pentru Investiții. În cadrul întrunirii petrecute cu conducerea ministerului, luni, 16 octombrie, au fost abordate aspecte ce țin de programul de investiții cât și misiunea de evaluare privind contractarea asistenței financiare pentru implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru anii 2023-2032.

 

Inaugurarea Cursului de consolidare a capacităților specialiștilor din domeniul sănătății privind detectarea timpurie și răspunsul la urgențele în sănătate publică în Europa Centrală și Sud-Est

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, etaj 2, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 09:00

 

Conferința „GDPR4BUSINESS”

UNDE: Tekwill, str. Miron Costin, 13/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Conferința GDPR4BUSINESS este organizată de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC în cadrul Proiectului Inițiativei ABA Rule of Law "Protecția datelor cu caracter personal - drepturi și obligații în Republica Moldova" în parteneriat cu European Business Association (EBA Moldova). La lucrările Conferinței sunt invitați să participe experți în domeniul protecției datelor cu caracter personal, reprezentanți ai sectorului public și privat, mediului academic, societății civile. Prezentările și discuțiile propuse a fi desfășurate au drept scop clarificarea aspectelor legate de sector, cum ar fi: Principiul liberei circulații a datelor; Operatorii asociați; Noile drepturi ale persoanelor vizate; Evaluarea impactului asupra protecției datelor;
Acreditarea și certificarea operatorilor de date; Competențele de investigare ale autorităților de supraveghere; Sancțiuni și căi de regres ș.a.

 

Proiectul Comun al Uniunii Europene și Consiliul Europei „Suport pentru Reformele justiției în Republica Moldova”

UNDE: Radisson Blu, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30

CONTEXT: Conferința de lansare are scopul de a prezenta obiectivele și rezultatele așteptate ale proiectului și de a facilita dialogul pe marginea aspectelor importante ce țin de reforma justiției și standardele europene relevante. Evenimentul va reuni reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ai Consiliului Europei precum și peste 70 de reprezentanți ai autorităților naționale. Discursurile de deschidere ale reprezentanților Consiliului Europei, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și a Ministrei Justiției vor fi deschise presei între ora 10:00 și 10:25 ora locală. Nu este prevăzut un briefing de presă dedicat.

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, sala 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

https://www.parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=aBp2Xxxjtcg%3d&tabid=130&mid=507&language=ro-RO

 

Briefing de presă susținut de candidatul Partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Vasile Bolea, cu tema: „Problema tarifelor la începutul perioadei de iarnă și soluțiile propuse”

UNDE: SA „Termoelectrica”, str. Tudor Vladimirescu, 6

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de Liga Orașelor și Comunelor cu tema:„Declarația Ligii Orașelor și Comunelor cu privire la participarea în alegerile locale din mun. Chișinău”

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihail Kogălniceanu, 78

CÂND: 10:00

 

Conferință de amploare destinată agriculturii

UNDE: Primăria municipiului Cahul

CÂND: 10:00

CONTEXT: PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), și având ca și parteneri principali FinComBank, Federația Națională a Fermierilor și Svirol Agro, organizează prima conferință de amploare destinată agriculturii organizata la Cahul. Conferința reunește comunitatea agricolă moldoveană într-un eveniment extrem de prestigios. De această dată, organizatorii au ales regiunea de sud a Moldovei, o regiune cu potențial de creștere și de mare importanță pentru economia Moldovei.
Astfel, se va organiza în premieră primul eveniment de anvergură destinat agriculturii și creșterii acesteia, dar și dezvoltării fermierilor din Republica Moldova.
 

Instruire cu tematica „Aplicarea legislației muncii în activitatea ONG-urilor”

UNDE: Online

CÂND: 10:30

CONTEXT: Platforma Națională din Moldova va desfășura o instruire cu tematica: „Aplicarea legislației muncii în activitatea ONG-urilor”. Subiectele abordate: Prevederi generale din legislația muncii ce prezintă interes pentru Organzațiile Societății Civile: Documente și politici interne.

 

Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema: Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Briefing de presă susținut de Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, privind achitarea primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești și propunerile de modificare a legislației în domeniul asigurării obligatorii de asistență medicală

UNDE: Compania Națională de Asigurări în Medicină, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 12:00

 

Performance Workshop and Q&A session

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Sala Polivalentă

CÂND: 12:00

CONTEXT: Ambasada Statelor Unite U.S. Embassy Moldova vă invită la un eveniment inedit intitulat Marguerite Mariama: OurStories in the Music: Pioneering Jazz Voices Master Performance Workshop and Q&A session. Marguerite Mariama vine din Statele Unite ale Amercii pentru a ne dărui din talentul său excepțional muzical și a ne povesti impresionanta sa istorie despre legătura sa cu esența culturii muzicale. Fiecare dintre voi va avea posibilitatea să audieze interpretarea splendidă a invitatei și să-i adreseze întrebări despre muzică și cu dragoste pentru muzică autentică americană.
 

Sesiunea aniversară „Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală” – 10 ani de activitate

UNDE: CUSIM, str. 31 August, 1989, 137A

CÂND: 13:00

 

Conferință de presă organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu ocazia desfășurării de la 19 octombrie până la 22 octombrie, la CIE Moldexpo, a expozițiilor internaționale specializate „Modagroteh” și „Famer”

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 13:00

 

Conferință de presă cu tema: „Idei, Nu confruntări: Pactul unei Campaniei Civilizate”, susținută de candidatul la funcția de primar general al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu

UNDE: Sediul de campanie al Blocului Electoral Ruslan Codreanu. Str. Constantin Tănase, 6

CÂND: 14:00

 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră în această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Ședința Comisiei Electorale din 17 octombrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință științifică internațională:  „Identitățile Chișinăului: comunități istorice”

UNDE: Muzeul Național de Artă a Moldovei, str. 31 August 1989,

CÂND: 17-18 octombrie, curent

CONTEXT: Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural Vă invită să participaţi la ediția a VIII-a a Conferinţei științifice internaționale „Identitățile Chișinăului: comunități istorice”, organizată în parteneriat cu Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chişinău și Muzeul Național de Artă al Moldovei. La conferinţă sunt invitaţi oameni de cultură, istorici, sociologi, etnologi, antropologi,  scriitori, arhitecţi, urbanişti, specialişti în domeniul patrimoniului cultural pentru a discuta diverse aspecte specifice constituirii și dezvoltării comunităților istorice ale Chișinăului (etnice, naționale și religioase).
 

Program de formare: Echipament, utilaj și accesorii pentru producere în teren protejat

UNDE: Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole di Țaul, Dondușeni

CÂND: 16-27 octombrie, curent

CONTEXT: Din program: Măsura 1.4 Stimularea producerii în teren protejat; Măsura 2.1 Investiții în producere pe teren protejat. Mod de instruire online/prezența fizică.


Curs: Design Fundamentals Ed.12 Almost a meme

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30

CONTEXT: Fiecare ediție a cursului Design Fundamental este unică, fiind actualizată cu detalii și studii relevante și noi. Pe lângă viziunea de autor și experiența speakerului, studenții vor beneficia și de lecții livrate de speakeri invitați. La evenimentul de finalizare vom avea invitat un regizor olandez.

 

Curs intensiv: Specialist în Logistica Întreprinderii

UNDE:  HR Portal, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 18:30
CONTEXT: Cursul Logistica Întreprinderii te poate ajuta sa îți sistematizezi cunoștințele, să analizezi complex, să duci o evidență eficientă și să pregătești bugetul sistemului logistic corect.
Invitați: Vitalie Belescu– Director general compania “Gradalogistic”. Experiență de 20 de ani în domeniul logisticii de transport, Vasile Boldesco– Șef depozit ORBICO. Experiență de peste 10 ani în domeniul logisticii de depozitare, optimizării stocurilor, Mihai Guzun – Auditor-șef Compania Rina Dr. conferențiar, expertiză profesională de peste 15 ani în implementare a sistemelor de management al calității și de auditare, Marian Zaharia – Expert în proceduri vamale cu experiență de 15 ani, inclusiv în aplicarea facilităților vamal-comerciale, dezvoltarea și implementarea prevederilor facilităților comerciale în legislația vamală.

 

Webinar: Dezvoltarea creativității în școală

UNDE: Psihologie MD, bd, Dacia, 65/19

CÂND: 19:00

CONTEXT: O școală în care se pune accent pe memorarea și reproducereea exactă a informației nu poate fi nici atractivă și modernă. Școala contemporană tinde spre dezvoltarea aptitudinilor de creaţie a copiilor, crescuți în altfel de condiții chiar din primele zile de la naștere. Deși până nu demult creativitatea era considerată, ca fiind proprie unui număr mic de persoane, cercetările actuale demonstrează că această ipoteză este parțial adevărată. Iar psihologul școlar este cel care poate ajuta elevii să-și dezvolte creativitatea chiar din prima zi de școală. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar.

 

Expoziție: „Patrimoniu Cultural al Republicii Moldova”

UNDE: Muzeul Parlamentului, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: Până la data de 6 noiembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm să vizitați expoziția tematică „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova”, găzduită de Muzeul Parlamentului, care cuprinde 90 de cărți de preț pentru istoria și tradițiile neamului nostru. Lucrările expuse prezintă elemente ale autenticității neamului nostru: Costumul tradițional; covorul moldovenesc; meșteșugurile tradiționale; muzica populară; locurile pitorești;
vechile obiceiuri și tradiții ale neamului, printre care: rețete culinare vechi, obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă și pascale, tradiții autentice adunate din toate colțurile țării; monumente arhitecturale inedite, mănăstiri, cetăți de pe întreg teritoriul țării; icoane vechi basarabene.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Instituțiile de învățământ general sunt invitate să se alăture programului de reabilitare sau construcție a blocurilor sanitare. Inițiativa este lansată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova. În urma unui concurs, vor fi selectate 100 de instituții, care vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total care va fi alocat în acest scop se ridică la circa 85 milioane lei. Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular, care poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/blocurisanitare.
Data-limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie, 2023.

 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor publice vacante în cadrul aparatului central, după cum urmează: Direcția cooperare bilaterală; Secţia Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est - Ataşat / Atașată – 02 posturi; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia America - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Direcția drept internațional; Secţia tratate multilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia tratate bilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post (accesați anunțul în hyperlink);  Dosarul de concurs poate fi depus la sediul MAEIE  prin e-mail ([email protected])/ prin poștă / personal (str. 31 August 1989, nr. 80, MD – 2012, mun. Chişinău), până la data de 23 octombrie 2023 (inclusiv), ora 16:30. Pentru informații suplimentare nu ezitați să contactați Secția resurse umane și contencios: Nr. Telefon: 022 578 281; e-mail: [email protected].

 

Alătură-te echipei Ministerului Finanțelor. Aplică la una din următoarele funcții vacante scoase la concurs: Direcția generală politici și sinteză bugetară - Consultant principal; Consultant superior - Direcția analiză macrofinanciară, Consultant principal, Direcția bugetelor locale, Consultant principal; Consultant superior - Serviciul de raționalizare a cheltuielilor; Direcția generală datoria sectorului public și asistență externă - Consultant principal; Consultant - Direcția finanțarea externă, internă și datorii, Consultant superior, Direcția monitorizarea asistenței externe și administrarea datoriei sectorului public, Consultant superior; Consultant -  Secția analiză, strategie și risc; Trezoreria de Stat - Consultant superior; Consultant - Direcția managementul lichidităților; Direcția politici salariale - Consultant superior; Direcția generală politici bugetare sectoriale - Consultant principal, Direcția finanțele în sănătate și protecție socială, Consultant superior, Direcției finanțele autorităților publice, Consultant principal, Direcția finanțele în economie; Direcția achiziții publice -  Consultant superior; Trezoreria Regională Chișinău-bugetul de stat - Specialist principal, Secția contabilitate, Specialist principal, Serviciul de deservire a proiectelor și entităților nonbugetare,
Specialist principal, Serviciul de deservire a programelor de stat, Specialist principal, Secția deservirea autorităților/instituțiilor bugetare nr.2, Specialist principal, Secția de deservire a autorităților/instituțiilor bugetare nr.4; Direcția integrare europeană și cooperare transfrontalieră
- Consultant superior, Secția cooperare transfrontalieră; Direcția generală politici fiscale și vamale
- Consultant superior, Direcția impozite directe și reglementări internaționale, Consultant superior; Consultant principal - Direcția analitică și armonizarea politicilor.
Persoanele interesate urmează să depună dosarele personal/prin poştă/prin e-mail până la data de 03 noiembrie 2023. Adresa: https://mf.gov.md/ro/posturi-vacante

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md
#USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC- P  au lansat cel de-al III-ea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT). Apelul este valabil  până la data de 20 octombrie 2023. Granturile post-investiționale sunt destinate compensării cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole și aplicarea măsurilor care asigură conservarea și ameliorarea solurilor. Sunt invitați să solicite finanțare producătorii agricoli individuali, care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce  activează și  au efectuat investiții eligibile în sectorul agricol  și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii. Granturile nu vor depăși  30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon maxim de până la 10.000 dolari SUA per beneficiar și vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Un beneficiar poate  fi eligibil pentru un singur grant post-investițional. Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till, combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till), echipamente și sisteme de irigare. Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea măsurilor agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului
Detalii: https://www.capmu.md/.../programul-de-granturi-post.../ .

 

Ministerul Energiei din Republica Moldova, anunță deschiderea concursului pentru selectarea a 7 tineri cercetători talentați care vor avea oportunitatea unică de a lucra la Ministerul Energiei al Republicii Moldova  în cadrul Programului de Cercetare de Politici Publice susținut de Fundația Soros Moldova. Programul are ca scop principal susținerea dezvoltării și implementării politicilor publice în domeniul energetic și se va desfășura în perioada noiembrie 2023 - mai 2024, timp de 6 luni. Cine poate aplica: Tineri cu vârsta între 22 și 35 de ani; Studii superioare de licență sau masterat în domenii relevante; Cel puțin 1 an de experiență în domenii precum energetică, administrație publică, drept sau economie;  Cunoștințe de limba română, iar cunoașterea limbii engleze sau a altor limbi internaționale reprezintă un avantaj. Termen-limită de depunere a dosarelor: 20 octombrie 2023, 18.00. Pentru detalii suplimentare privind depunerea dosarelor vă rugăm să contactați coordonatorul de proiect, Maxim Moroga, la adresa de e-mail: [email protected] sau la numărul de telefon: +373768010085.

 

 

Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale, anunță concurs de admitere la studii superioare de doctorat (ciclul III) pentru anul de studii 2023-2024. Concursul se organizează simultan pentru locurile cu finanțare de la bugetul de stat și pentru cele cu taxă de studii. În total sunt alocate 67 de locuri finanțate de stat. Perioada de depunere a actelor este până la data de 20 octombrie, curent. Pentru mau multe detalii https://usmf.md/.../2-20-octombrie-2023-admiterea-la...

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Delegatia MAI participă la Reuniunea Asociației internaționale a sefilor de poliție din SUA. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al RM participă, în perioada 14-17 octombrie curent, la Reuniunea Asociației internaționale a sefilor din poliție, desfășurată în orașul San Diego, SUA. Timp de patru zile angajații MAI își vor fortifica capabilitățile profesionale însușind noi tehnici de aplicare a legii. În cadrul vizitei desfășurate, delegația MAI s-a întâlnit cu Secretarul Departamentului de Stat pentru Siguranță Publică din Carolina de Nord, Eddie Buffaloe, fiind abordate subiecte privind cooperarea bilaterală între Republica Moldova și SUA în domeniul securității și instruirii angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Participanții au fost informați despre activitatea și prioritățile Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, problemele și provocările cu care se confruntă autoritățile de aplicare a legii, cât și importanța partenerilor federali, statali, locali și globali.

 

Ambasada Republicii Moldova în Israel anunță: Menținem legătura cu cetățenii noștri din Fâșia Gaza, dar și cu alte state care încearcă să găsească o cale de evacuare a civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni din Fâșie. Mai multe țări continuă să desfășoare discuții cu autoritățile din Egipt. Reamintim că MAEIE a detașat un funcționar consular moldovean în Egipt pentru oferi asistență, în cooperare cu Ambasada noastră din Israel, cetățenilor din Fâșie. Listele de evacuare au fost pregătite de către Ambasadă și au fost transmise autorităților din Egipt, dar și țărilor vecine, România și Ucraina. Rugăm cetățenii moldoveni prezenți pe teritoriul Israelului să se înregistreze utilizând formularul de la sfârșitul postării. Până în prezent, 451 de cetățeni s-au înregistrat.
Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunile de securitate emise de autoritățile israeliene, dar și informare din surse oficiale și credibile.
Informații de contact:
Pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
Email: [email protected]
Telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772, +972527998396, +972 52-2787326 (în regim 24/7)
Centru de Apel MAEIE:
0 80 090 990 - gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: [email protected]
https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx...

 

Dragi prieteni,Vă invităm la vernisajul expoziției “KM zer0”, cu picturile artistelor plastice din Republica Moldova, Victoria Cozmolici, Luminița Mihailicenco, Vasiluța Vasilache, Doina Vieru și Dana Sereda, care va avea loc marți, 17 octombrie, ora 19:00, la adresa 59 rue de Rivoli, 75001 Paris. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 17-29 octombrie, de marți până duminică, între orele 13:00-20:00.

 

Pe 16-20 octombrie companiile din Moldova participă la expoziția GITEX GLOBAL, care în acest an are loc în Dubai. GITEX este o platformă globală apolitică, care reunește cei mai importanți stakeholderi din industria tech din lume. Evenimentul creează o legătură între trecut și prezent, tradiție și modernitate, nord și sud, est și vest, pentru a inspira strategii noi pentru viitor. Conferința din acest an abordează subiecte ce țin de viitorul investițiilor, cu accent pe noile tehnologii. La eveniment vor fi prezente delegații din partea țărilor cu economii care înregistrează cea mai rapidă creștere, cum ar fi China, India, Indonezia, Vietnam, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Africa de Sud și Nigeria, care vor contribui cu peste 45% din PIB-ul mondial până în 2050. Republica Moldova va participa la expoziție cu stand de țară. Moldova la GITEX GLOBAL este organizată de către Agenția de Investiții și Moldova IT Park.
 

În incinta teatrului Divadlo Pod Palmovkou  din Praga, a avut loc vernisarea expoziției  ”TransAction” a artistului plastic Teodor Buzu. În cuvântul său de salut, ambasadorul Alexandru Codreanu l-a felicitat pe autor cu cea de-a 99-a expoziție personală, mulțumindu-i-i pentru modul  său de a fi - în continuă interacțiune; pentru opera sa ce îmbină valorile culturale din estul si centru Europei;  pentru  activitatea sa artistică, care face legătura dintre cele două patrii ale sale - Republica Moldova și Republica Cehă; pentru creativitatea sa pozitivă ce îmbina atât de iscusit imaginația cu realitatea. Expoziția poate fi vizitată până la data de 20 octombrie, curent.
Evenimentul a marcat debutul Festivalului internațional PALM OFF FEST din Praga, în cadrul căruia vor evolua actorii Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău cu spectacolul ”Dosarele Siberiei”.

 

Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Germania, anunță că Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită într-o călătorie teatrală excepțională, cu piesa „ Dosarele Siberiei”, care va avea loc în incinta   Institutului Cultural Român, la Berlin,  pe data de 22 octombrie. Pășiți în adâncurile istoriei Siberiei și trăiți o poveste emoționantă despre supraviețuire și destinul prizonierilor politici din GULAG-ul sovietic. Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă așteaptă să fiți martorii unei producții impresionante despre deportările din Siberia. Fiecare scenă vă va atinge sufletul, redând emoțiile și trăirile celor care au înfruntat acele vremuri grele. Un eveniment susținut cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și ambasadelor partenere. Rezervați-vă locul acum și fiți parte din această experiență unică! https://linktr.ee/bb.eventagentur
Adresa: Berlin, Reinhardtstr 14 10117

 

Meroslava Parii
16/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii