AGENDA ZILEI//18.12.2023

Meroslava Parii
17/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 17- 22 decembrie curent, militarii din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii vor executa antrenamente la Centrul de Instruire de la Bulboaca. În acest context, în perioada menționată vor avea loc deplasări de tehnică militară pe drumurile naționale. Antrenamentele se vor desfășura în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023.

 

Discuție publică cu tema „Activitatea Parlamentului de legislatura a XI-a prin prisma monitorizării civice”

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:00

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului conformității asupra gestionării deșeurilor menajere solide

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Managementul Financiar pentru Antreprenori

UNDE: Keystone, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Esența și rolul managementului financiar pentru antreprenori; Analiza financiară ca bază în luarea deciziilor manageriale; Investițiile și valoarea banilor în timp; Politica de dividende în entitate; Studii de caz: analize financiare și decizii manageriale.

 

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 18 decembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Acordarea granturilor pentru clusterele economice în cadrul proiectului Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Molodva”

UNDE: Courtyard by Marriott, Sala de conferințe, str. Arborilor, 21A

CÂND: 10:00

 

Masă Rotundă în format online: „Provocările și perspectivele dezvoltării ÎMM-urilor în Republica Moldova”

UNDE: Online, Patforma ZOOM

CÂND: 10:00

CONTEXT: Masa rotundă este organizată de Secția „Cercetări în antreprenoriat” a Institutului Național de Cercetări Economice al ASEM. Evenimentul va aduce în discuție rezultatele cercetărilor derulate în cadrul proiectului Program de stat 20.80009.0807.38 „Evaluarea multidimensională și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial la nivel național și regional în vederea impulsionării sectorului IMM în Republica Moldova” (2020-2023).

 

Lansare oficială a lucrărilor de construcție a complexului radioterapeutic de la Institutul Oncologic

UNDE: Institutul Oncologic, str. Nicolae Testemițanu, 30

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă susținută de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și secretara de Stat, Valentina Olaru, privind lansarea primului pachet de măsuri de debirocratizare în sistemul educațional

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă susținută de Irina Vlah

UNDE: Agenția INFOTAG, Sala de ședințe, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 18 decembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Conferință de presă organizată de Partidul MAN cu tema „Atacul politic asupra sistemului educațional din țară”

UNDE: Sediul Partidului MAN, str. Petru Movilă, 23/7

CÂND: 12.15

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 18 decembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Conferința „Prezentarea proiectului cu tema „Oportunități educaționale pentru copiii refugiați și facilități profesionale pentru adulți: o analiză a impactului și rezultatelor obținute”

UNDE: Sediul UNHCR, Le Roi business center, etaj 5, str. Sfatul Țării, 29

CÂND: 13:00

 

Audiere publică cu tema: Proiectul bugetului pentru anul 2024

UNDE: Primăria municipiului Ungheni, Sala de ședințe

CÂND: 14:00

 

Activitate de formare „Design Thinking”

UNDE: Centrul CEF-ASEM, sala 411, bloc B, ASEM, str. Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 14:00

CONTEXT: Centrul Francofon de Angajabilitate al Academiei de Studii Economice din Moldova vă invită la activitatea de formare ” „Design Thinking” cu renumitul formator Ilie Dercaci.

 

Serviciul Fiscal de Stat informează

CÂND: 14:00-14:30

CONTEXT: Vă informăm că la data de 18 decembrie, curent, în intervalul 14:00-14:30 vor fi efectuate lucrări de mentenanță în cadrul SIA „Declarație electronică” și anume: Actualizarea Formei TFSP20, Darea de seamă privind taxele în fondul de susținere a popuației; Ajustarea Rapoartelor BNS (65-auto-22, 1_chelt, Nr.5-C, 9_agr). În acest sens, este posibil ca accesul la unele servicii fiscale electronice să fie restricționat temporar. Vă asigurăm că echipa noastră depune toate eforturile pentru a minimiza aceste inconveniente și pentru a finaliza cât mai repede aceste lucrări de îmbunătățire a sistemului. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă rugăm să consultați în continuare informațiile actualizate disponibile pe site-ul nostru.

 

Atelier: Entreprendre avec couleur

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc 3, Sala 103, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:30

CONTEXT: Centrul de Angajabilitate francofon al Universității de Stat din Moldova (CEF USM) încheie activitățile pentru acest an și Vă invită să vă alăturați unei experiențe creative în lumea antreprenoriatului, participând la atelierul - Entreprendre avec couleur. Din program: îți vei contura o perspectivă autentică asupra lumii afacerilor direct de la Veronica CELAC; îți vei dezvolta un cadru conceptual pentru abordarea provocărilor antreprenoriale; vei descoperi cum antreprenoriatul poate contribui la o schimbare pozitivă în societate și mediu.

 

Petrecere de Crăciun

UNDE: Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Biroul Național AUF Moldova și Lectoratul Francez organizează cea de-a treia ediție a Sărbătorilor de Iarnă. Evenimentul va reuni tineri francofoni de la diverse cursuri francofone din universitățile moldovenești membre ale AUF și din instituțiile de învățământ tehnic și profesional cu filieră francofonă în jurul unor activități interactive și concursuri distractive oferite cititorii FLE.
 

Caravana de Crăciun

UNDE: Primăria orașului Călărași, etaj 1, CISC

CÂND: 18-22 decembrie, curent

CONTEXT: Consiliul Local de Tineret vă invită să participați la Caravana de Crăciun. Toți cei care vor să devină spiriduși ai Moșului Crăciun și să aducă lumina pe chipul celor mai triști ca noi prin donații – obiecte noi (hăinușe, jucării, fructe) pot veni la sediul Primăriei Călărași. Copii se pot adresa la Directorii educativi din instituția unde învață.

 

Forumul pentru femei antreprenoare, organizat în cadrul proiectului "Afacerea pe tocuri"

UNDE: Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, str. Meșterul Manole, 12/2

CÂND: 17:30

CONTEXT: Vă invităm să participați la Forumul pentru femei antreprenoare, organizat în cadrul proiectului "Afacerea pe tocuri". La acest forum, veți afla despre oportunitățile de sprijin pentru afacerea dumneavoastră în viitor și veți avea ocazia să întâlniți participanții la proiect, și multe altele. La forum vor fi prezenți: Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova - Dl Tomasz Kobzdej, Președintele Fondului de Dezvoltare Regională - Dl Marek Dzwigaj și o Doamnă de Afaceri de Succes, blogger al Republicii Moldova, al cărui nume îl veți afla la eveniment - aceasta este surpriza noastră pentru toți participanții.

 

Pub Quiz – Sezonul 23
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Expoziție: „Inorogul cel fără de moarte”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Verde, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 3 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă invităm să vizitați expoziția „Inorogul cel fără moarte”, dedicată marelui cărturar și savant enciclopedist de talie europeană Dimitrie Cantemir. Aceasta prezintă viața și opera lui Dimitrie Cantemir în documente, cărți rare, artă plastică, filatelir și fotografii și va putea fi vizitată până pe 3 ianuarie 2024.

 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78a

CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul ”Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei(stereotip și adevăr) și libertatea și justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Funcții vacante în cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și altor Procuraturi

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 decembrie, curent, 17:00

CONTEXT: Invităm în echipa noastră specialiști principali și alți funcționari. Pentru mai multe detalii  AICI

 

Ambasada SUA la Chișinău anunță deschiderea sezonului de recrutare pentru instituțiile gazdă din Republica Moldova interesate să găzduiască un asistent de predare a limbii engleze (ETA) Fulbright ETA în anul universitar 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Acest program invită colegiile și universitățile situate în afara Chișinăului să aplice pentru a găzdui un asistent de predare a limbii engleze native pentru un an universitar, din septembrie 2024 până în mai 2025. Pentru mai multe informații despre programul Fulbright ETA și responsabilitățile instituției de primire, vă rugăm să consultați anunțul: http://https://bit.ly/4a444HH Pentru informații suplimentare, contactați: http://fulbright_moldova@state.gov .

 

Ofertă de mobilitate academică de studii la Universitatea de Științe Aplicate din Sopot, Polonia (SANS) în cadrul programului Erasmus+ KA171, pentru semestrul II al anului academic 2023/2024. Domeniul de studii: Economie, Management, Marketing, Administrarea Afacerilor, Finanțe și Contabilitate

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 decembrie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii accesează AICI  Pentru asistență contactează-ne la: http://mobilitati.academice@usm.md și/sau telefonați la 067560170.


Ministerul Educației și Cercetării anunță concurs în vederea acordării Bursei de excelență a Guvernului și Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 584/2020

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 18 decembrie, curent

CONTEXT: Bursa de excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, pentru sprijinirea studenților-doctoranzi capabili de performanțe înalte în domeniile cercetării și inovării, finanțați din bugetul de stat, cât și celor în bază de contract, începând cu al doilea an de studii, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență şi frecvență redusă. Dosarul va fi depus pe suport de hârtie la sediul Ministerului Educației și Cercetării, Piața Marii Adunări Naționale, 1 (cutia poștală de la etajul 1, intrarea din str. Bănulescu Bodoni) sau în variantă electronică format PDF la adresa: http://alina.rusnac@mec.gov.md Pentru detalii tel: 022 233 325

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD2033 anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de: director al Școlii Sportive din Bălți; director al Școlii Sportive din Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 09 ianuarie 2024, ora 16:00

CONTEXT: La concurs pot participa cetățeni ai Republicii Moldova cu studii superioare universitare, care au o vechime în activitatea didactică de cel puțin trei ani, care la data expirării termenului de depunere a dosarelor nu au împlinit vârsta de 65 ani, cunosc limba română, sunt apți din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea funcției, nu au antecedente penale, nu au fost concediați în ultimii 5 ani pe baza art. 86 alin. (1) lit. g)-r) și art. 301 alin. (1) lit. a)-b) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 sau destituiți dintr-o funcție publică conform art.64 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, nu au interdicție de a ocupa funcții de conducere. Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail: http://cancelaria@mec.gov.md sau prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330.Telefoane de contact: 022 233 560; 022 230 320.

 

Ministerul Finanțelor anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcții publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 decembrie, curent, 16:30

CONTEXT: Direcția politici în domeniul controlului financiar public intern. Consultant principal (pe domeniul auditului intern) – 1 funcție vacantă, Consultant principal (pe domeniul controlului intern managerial) – 1 funcție vacantă, Direcția protecția secretului de stat și integritate instituțională, Consultant superior - 1 funcție vacantă, Direcția managementul documentelor, Consultant superior - 1 funcție vacantă. Pentru mai multe detalii: http://mf.gov.md/ro/posturi-vacante

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită antreprenorii să se înscrie la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Așteptăm companiile ineresare să se înregistreze. Expoziția se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 04 februarie 2024, la CIE „Moldexpo ” (mun. Chișinău, str. Ghioceilor 1). Pentru mai multe detalii vă rugăm respectuos să găsiți scrisoarea anexată și formularul de participare, iar pentru orice neclaritate contactați Secția evenimente de afaceri, târguri și expoziții a CCI a RM la tel: 022 210 725, 022 238 410 sau la adresa de e-mail: http://tatiana.saincuc@ chamber.md Informații suplimentare despre eveniment, găsiți aici: „Fabricat în Moldova” 2024.

 

Guvernul Republicii Moldova continuă campania „Hai acasă de Crăciun”, care va promova tradițiile, obiceiurile și cultura noastră

CONTEXT: Îndemnăm cetățenii de acasă și din diasporă să povestească prin poze și video, cum se sărbătorește Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail: http://acasadecraciun@gov.md

 

Anunț concurs de participare la procedura de achiziție prin metoda cererii ofertelor de prețuri pentru procurarea echipamentelor pentru furaje și pentru procesarea si păstrarea produselor lactate

CONTEXT: Detalii privind condițiile de participare: http://https://shorturl.at/cuX01 Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Răspunsul Multidimensional la Provocările Emergente în Materie de Securitate Umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD Moldova.

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) invită tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care votează pentru prima, dată să participe la evenimentul emblematic “Europa Ta, Cuvântul Tău!” (YEYS). Evenimentul este destinat tinerilor din din țările candidate, inclusiv din Republica Moldova și Ucraina, toate statele membre UE și din Regatul Unit

TERMEN LIMITĂ DE APICARE: 31 decembrie, curent

CONTEXT: În acest an, evenimentul va avea loc la Bruxelles, la 6 martie 2024, în cadrul Săptămânii Societății Civile a CESE (4-7 martie 2024), în perioada premergătoare alegerilor europene. Evenimentul își propune să inspire participanții să își exercite dreptul democratic de a vota, să încurajeze în mod activ prietenii, colegii, rudele să facă acest lucru. Pentru candidații selectați, CESE va asigura și va plăti cazarea la Bruxelles pentru două nopți, un zbor dus-întors (clasa econom) sau o călătorie cu trenul/autobuzul între țara de reședință și Bruxelles. Pentru mai multe detalii  AICI
 

În conformitate cu prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Învîtîmântului al Republicii Chineze, semnat la 14 apeilie 2014, la Beijing, cetățenilor Republicii Moldova li se acordă pentru anul academic 2024-2025, 7 burse de studii superioare la ciclul I-Licență, II-Master, III-Doctorat

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Telfon de contact: 022 23 80 61. Dosarele se vor depune la Ministerul Educației și Cercetării în 2 exemplare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Tinerii cu vârsta de 16-17 ani sunt invitați să se înscrie la tabăra de vară „Tech&Engineering Swiss Summer Camp”, dedicată mai multor activități educaționale în domeniul ingineriei

CONTEXT: Tabăra va avea loc la Școala de Inginerie și Arhitectură din Fribourg (HEIA-FR), Elveția, în perioada 1-15 iulie 2024. Tinerii vor avea posibilitatea să asimileze noi cunoștințe în domeniul ingineriei, să-și perfecționeze abilitățile tehnice, să dezvolte relații profesionale și să favorizeze schimbul de cunoștințe. La fel, tabăra reprezintă o oportunitate de a conecta elevi din întreaga lume și specialiști în diverse segmente ale ingineriei. Programul include o săptămână de evenimente cu scop educațional – sesiuni de instruire, cursuri, ateliere, masterclass-uri, vizite la companii și laboratoare, activități distractive. Mai multe detalii aflați din comunicatul de presă: https://bit.ly/41pHohq

 

Asociația Obștească „Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova” invită companiile specializate să participe la concursul de oferte pentru furnizarea de servicii de instruire în cadrul programului „LEADER din Republica Moldova în tranziție – de la pilotare la instrument de coeziune economică, socială și teritorială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 decembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul Concursului: Achiziționarea serviciilor de instruire pentru implementarea eficientă a programului menționat. Cursuri solicitate: Contabilitatea în Asociațiile GAL; Resurse umane și relații contractuale în cadrul GAL; Conflictele de interese; Managementul riscurilor. Criteriile de evaluare le vedeți aici:http://https://leaderin.md/termen-extins-concurs-de-oferte.../

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ambasada Republicii Moldova în Austria, vă invită la un Concert inedit de muzică clasică

UNDE: Viena, Ehrbar Saal, Mühlgasse 30, 1040

CÂND: 19:00, 19 decembrie, curent

CONTEXT: În ajunul sărbătorilor de iarnă, avem plăcerea să vă invităm la un concert inedit de muzică clasică - Schubert, Enescu, Porumbescu în interpretarea tinerilor talente originari din Republica Moldova: Marcel Lazăr, Dan-Iulian Druțac, Ana și Cătălin Advahov, Marius Malanețchi și Sergiu Garabajii. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Vă așteptam cu drag. Intrarea este gratuită.

Meroslava Parii
17/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii