EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
În perioada 19-23 iunie curent, Armata Națională va desfășura exercițiile anuale planificate cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate. În acest context, informăm cetățenii că Centrele Militar - Teritoriale (CMT) vor invita rezerviștii pentru actualizarea datelor personale, precum și pentru înmânarea ordinelor pentru participare la instruire. Exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Acestea se desfășoară în conformitate cu Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate și au o durată de cinci zile. Amintim că Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate anual. Pentru anul 2023, acestea au fost planificate în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.
Ministerul Finanțelor anunță despre desfășurarea cursului de dezvoltare profesională, organizat în baza Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public – nivelul intermediar. Acesta va avea loc în perioada 19 – 30 iunie curent, în format online, pe platforma Zoom. Candidații pentru participare la Programul de instruire au fost admiși în baza deciziei Comisiei de certificare în domeniul auditului intern în sectorul public din data de 13 iunie 2023. Pentru mai multe detalii AICI
Clubul de vacanță: „Leagănul poveștilor”
UNDE: ARTICO, bd. Ștefan cel Mare, 169
CÂND: 08:00-17:00
CONTEXT: Echipa noastră de la Academia TA este extrem de entuziasmată să te invite să descoperi un loc magic, unde visele prind viață și poveștile devin realitate. Ești pregătit să te alături nouă într-un tur de vacanță care te va teleporta în lumea minunată a poveștilor și legendelor? Pentru a-ți oferi o experiență de neuitat, am creat un tur de vacanță unic, care combină aventura, relaxarea și farmecul poveștilor. #Leagănul_Poveștilor este destinat să satisfacă toate gusturile și dorințele.
Training: TVA: Constatare. Calcul. Declarare. Studii de caz
UNDE: Vioser, str Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Participă la trainingul „TVA: Constatare. Calcul. Declarare. Studii de caz. PROGRAM: Aplicabilitatea TVA; Modul de calculare și achitare; Administrarea contribuabililor; Deductibilitatea TVA; Calculul Proratei; TVA la import; TVA la importul Facebook și Google; Declarația TVA 12 și reconcilierea cu datele din contabilitate; Registrul de livrări și registrul de procurări; Facilități fiscale: livrări scutite de TVA și cote speciale; Restituirea TVA; Documentarea livrărilor și modul de eliberare a facturilor fiscale; Studii de caz.
Tabăra de Vară - Summer Art Camp @Art Studio Picasso
UNDE: Art Studio Picasso, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3
CÂND: 09:00
CONTEXT: Conceptul taberei de vară este unul artistic, echilibrat și totodată dinamic, fiind compus din 3 elemente de bază: Educație, Artă și Joacă Structurată . Summer Art Camp este un proiect dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani care doresc să-și dezvolte creativitatea și abilitățile artistice comunicând cu artiști profesioniști, experți în domeniu și interacționa cu semenii săi pasionați de artă.
Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00-18:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
Curs de educație financiară și antreprenorială pentru copii și adolescenți
UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Curs de educație financiară pentru copii și adolescenți, 11 – 13 ani, 19 iunie 2023 și 14 - 16 ani, 3 iulie 2023. Din păcate nici în școli, nici în universități nu se discută despre educația financiară. Iată de ce, Proactive și-a propus să organizeze cursuri de educație financiară pentru copii și adolescenți. Sub formă interactivă de predare prin jocuri, copiii vor însuși noi concepte despre bani, formarea bugetului, cheltuieli și economisire. În cadrul cursului, copii învață: Istoria banilor; Care este rolul și valoarea banilor; Menirea disciplinei financiare în îndeplinirea obiectivelor personale; Cum se stabilesc obiectivele; Bugetele şi bugetarea financiară ș.a.
Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării Guvernului Republicii Moldova nr. 184H/2023 privind verificarea constituționalității Partidului Șor”
UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28
CÂND: 10:00
Webinar: Descoperă Bebbo – Aplicația părinților și îngrijitorilor
UNDE: Ask a Mom e UNICEF Moldova, Online
CÂND: 10:00
CONTEXT: Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, au lansat în Moldova aplicația Bebbo. Aceasta oferă părinților sfaturi certificate de experți cu privire la o gamă largă de subiecte legate de sănătatea și dezvoltarea copilului, de la nutriție și alăptare, până la învățarea timpurie și valoarea jocului, parentalitate receptivă, protecție și siguranță. De asemenea, aplicația include funcții care le permit părinților să monitorizeze vaccinările, controalele de sănătate, precum și alte etape cheie de dezvoltare.
Curs de educație financiară și antreprenorială pentru copii și adolescenți
UNDE: Center Keystone, Str. Albișoara 42/1
CÂND: 10:00
CONTEXT: Din păcate nici în școli, nici în universități nu se discută despre educația financiară. Proactive și-a propus să organizeze cursuri de educație financiară pentru copii și adolescenți. Sub formă interactivă de predare prin jocuri, copiii vor însuși noi concepte despre bani, formarea bugetului, cheltuieli și economisire. Din program: Educație financiară: Banii; Educație financiară: Bugetul; Vizită la bancă (Grupa 11 - 13 ani); Educație antreprenorială: Leadership;
Educație antreprenorială: Responsabilitate socială; Instrumente de economii, plăți și securitatea lor (grupa 11 - 13 ani); Metaverse și criptomoneda (grupa 14 - 16 ani); Instrumente de plată în Metaversa și ce este crypto moneda.
Dezbatere publică
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 11:00
CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceirule razboiului?”.
Ședința operativă a serviciilor municipiului Chișinău din 19 iunie 2023
UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 83, Online
CÂND: 12:00
Curs: Pictură Murală Egipteană “Ochiul lui RA”
UNDE: New Acropolis Republica Moldova, str. Armenească, 81
CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce egiptene cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Scriere hieroglifică, simbolism și mitologie a Ochiului lui RA; Pictură murală pe reproducerea arheologică; Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice. Reproducerile noastre arheologice sunt executate manual, în manieră artizanală. “Ochiul lui Ra” este amuleta descoperită în mormântul faraonului ŞEŞONK. Dinastia a XXII-a. Piesa originală se află în Muzeul Luvru – Paris.
Evenimentul de lansare a rețelei Centrelor de zi pentru copii și familie
UNDE: Centrul de zi pentru copii și familie, str. Socoleni, 15
CÂND: 15:00
Eveniment: Cum luptăm cu dezinformarea - O dezbatere pornind de la cartea „Asta nu e propagandă!”, de Peter Pomerantsev
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 16:00
CONTEXT: În incinta MediaCor, Editura Cartier invită ziariștii, comunicatorii, profesorii, dar și publicul larg, la o dezbatere de maximă actualitate la tema "Cum luptăm cu dezinformarea?".
Vor participa la discuție președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Daniel Vodă și reprezentantul WatchDog Valeriu Pașa. Dezbaterea va porni de la volumul „Asta nu e propagandă!”. Aventuri în războiul cu realitatea, de Peter Pomerantsev, cercetător în studiul informației la Universitatea John Hopkins.
Lecție deschisă: Open Lecture: Randomness in videogames
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 16:00
CONTEXT: Ce trucuri psihologice folosesc dezvoltatorii de jocuri pentru a ține utilizatorii „prinși în joc” ore în șir? Ce influență are psihologia comportamentală în game development? Despre dopamină, teorii, jocuri bune și rele și alte secrete de psihologie te invităm să discutăm alături de psihologul Dmitrii Iachim, în cadrul lecției deschise - „Randomness in videogames. The good, the bad and the ugly”. Pe lângă terapie și consiliere, domeniile sale de interes includ: motivația umană, psihologia sportului, psihologia jocurilor video, neuroștiința și sociologia.
Lansarea SHEsNEXT by VISA in Moldova
CÂND: 17:00
QUIZUL #33 (19.06.2023)
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182
CÂND: 19:00
CONTEXT: Ca de obicei, pregătim întrebări bune, vă distrăm și oferim și premii. De la voi cerem doar zâmbete pentru fotograf și dispoziție bună. QUIZUL este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu.
Expoziție: „Achiziții noi în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”
UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A
CÂND: Până la data de 14 septembrie, curent
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze, expoziția cu genericul „Achiziții noi în colecțiile special ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”, având scopul de a valorifica documentele recent achiziționate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale: Moldavistica, carte veche și rară, arte și hărți, audiovideoteca, referințe, carte în limbi străine. Expoziția oferă publicului larg o varietate de tipuri de documente valoroase și reprezentative, cum ar fi: cărți, albume, discuri de vinil, documente electronice pe diverse suporturi, cărți poștale etc. Documentele expuse, circa 200 exemplare, sunt remarcabile atât prin valoarea intrinsecă, cât și prin prestanța editorial-poligrafică.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri; Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: stageinternational@avocatparis.org
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova anunţă concurs pentru ocuparea funcției publice / diplomatice vacante. Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare este disponibil pe pagina web a MAEIE la compartimentul Funcții vacante: https://mfa.gov.md/ro/cariere Termenul limită de depunere a dosarului: 23 iunie 2023, ora 16:30.
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are ca scop recunoașterea și recompensarea performanțelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.
Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este deschis
UNDE: Secretariatul Comun a Programului la adresa: office@bsb.adrse.rom
CÂND: Termen limită de aplicare: 4 iulie, curent
CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK; Proiecte de scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată la link-ul: https://jems-bsb.mdlpa.ro/
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea va avea loc în perioada 19-23 iunie, la Strasbourg, Republica Franceză. Din componența delegației parlamentare vor face parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, precum și membrii delegației naționale la APCE, Ana Calinici și Adela Răileanu. În cadrul sesiunii APCE vor ține discursuri Președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, precum și Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, Președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Lotul Național de Lupte corp la corp participă la Campionatul Mondial care va are loc în orașul Astana, Kazakhstan în perioada 16-19 iunie 2023. Din echipă fac parte cei mai titrați luptători din Republica Moldova. În ajunul competiției, sportivii au fost vizitați de secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin. Oficialul a discutat cu echipa națională și a transmis un mesaj de susținere și încurajare pentru sportivi. „Rezultatele pe care le-ați obținut pe parcursul acestor ani, demonstrează că ați muncit constant. Sunt sigur că străduința și sacrificiile depuse de membrii echipei se vor reflecta în rezultatul final al competiției. Nu uitați că noi, cei de acasă, vă susținem și vă așteptăm ca pe eroi, indiferent de rezultatul pe care îl veți obține”, a menționat Sergiu Gurin.
Pentru a sărbători Ziua IA, în Suedia, Stockholm, este organizată expoziția "Bluza tradițională cu broderie", care prezintă bluze tradiționale din România și Republica Moldova. Vernisajul este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Suedia, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și Episcopia Română pentru Europa de Nord. Expoziția IA este deschisă publicului până la 25 iunie 2023 și cuprinde ii din regiunea Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Române a Europei de Nord și ii din Republica Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii