AGENDA ZILEI//19.07.2023                                      

Meroslava Parii
18/07/2023

                                          

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 19 iulie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 08:30

 

Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 508, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Lansarea Concursului de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 09:00

 

Seminar practic: „Completarea Dării de seamă - IPC 21. Aplicarea corectă a clasificatoarelor”
UNDE: ProActive, Online

CÂND: 09:00
CONTEXT: Din program: Modulul 1. Impozitul pe venit reținut la sursa de plată și declararea acestuia în IPC 21 (Despre TABELUL 1 din IPC 21). Obiectul, subiectul și cotele impunerii cu impozitul pe venit reținut la sursa de plată în diverse situații; Calculul și declararea impozitului pe venit reținut din salariile angajaților; Calculul și declararea impozitului pe venit reținut din alte tipuri de plăți; Corelarea dintre dările de seamă IPC 21 și IALS 21; Sancțiuni și amenzi conform Codului Fiscal. Modulul 2. Declararea contribuţiilor de asigurări sociale și a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă (Despre TABELUL 2 din IPC 21). Aspecte problematice privind declararea contribuţiilor de asigurări sociale. Utilizarea corectă a categoriilor persoanelor asigurate și concordanța cu perioadele indicate;  Specificații privind stabilirea și declararea diferitor tipuri de indemnizaţii, inclusiv a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă;  Aplicarea corectă a Noului Clasificator al Ocupațiilor din RM – CROM 006-2021.
 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare a copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 19 iulie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 408, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816 c, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816 b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei culturră, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 716 b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT. Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718 b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 19 iulie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÎND: 11:00

 

Evenimentul de lansare a studiului privind impactul economic al instituționalizării serviciilor de îngrijire a copiilor organizat de Comisia protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu UN Women, UNICEF și UNFPA

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința va avea ca temă: „Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, invită companiile din Republica Moldova șă participe la cea de-a 52-a ediție a Expoziției Internaționale de Mobilă CIFF Shanghai 9 China Internațional Furniture Fair Shanhai) care se va desfășura la Shanghai, China  în perioada 5-8 septembrie, curent. Expoziția se va axa pe design, mobilier interior și decor”.

 

Comisia juridică, numiri și imunități invită sociatatea civilă la audieri publice privind proiectul Nr.232 din 10.07.2024, Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446,  str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința de presă este susținută  de activiștii pentru protecția animalelor cu tema: „Minciuni și demagogie în legătură cu proiectul de lege nr.189 „Cu privire la protecția animalelor”, consultările publice asupra acestuia și calomnia la adresa deputatului Iulia Dascalu”.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 19 iulie 2023

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 13:00

 

Ceremonia de înmânare a drapelului Republicii Moldova lotului național care va reprezenta țara noastră la Jocurile Mondiale Universitare 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni) str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:00

CONTEXT: Ministerul Educației și Cercetării vă invită miercuri, la ceremonia de înmânare a drapelului Republicii Moldova lotului național care va reprezenta țara noastră la Jocurile Mondiale Universitare 2023. La ceremonie va participa Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
 

 

Festivalul Internațional de Șah

UNDE: Școala de Sport, Clubul de șah Ungheni, str. Bălcescu, 9

CÂND: 14:30, 19-23 iulie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul Internațional de Șah, în orașul Ungheni, Capitala Tineretului.

Sunt invitați toți doritorii.

 

Masterclass Caligrafie - Emoții pe hârtie
UNDE: Art Studio Picasso, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 16:00
CONTEXT: Într-o lume din ce în ce mai dominată de comunicarea digitală, actul intim de a scrie de mână a trecut pe plan secund, dar permiteți-ne să vă reamintim puterea captivantă pe care o deține.
Alăturați-vă nouă pe 19 iulie pentru o călătorie extraordinară în artă veche a caligrafiei, unde scrierea de mână se face cu toc, peniță, cerneală, răbdare și emoție. De-a lungul acestei experiențe captivante, veți fi ghidat printr-o serie de exerciții captivante și demonstrații practice care vă vor trezi creativitatea și intuiția, descoperiți arta formării literelor, precizia trăsăturii și ritmul stiloului pe hârtie în timp ce vă perfecționați abilitățile sub privirea atentă a mentorului nostru pasionat, Alexander Kodimsky.

 

Lansare de carte: „Omul mării rămâne cu voi” de Ianoș Țurcanu
UNDE: Biblioteca „Târgovişte”, str. Ion Creangă 82/1

CÂND: 16:00
CONTEXT: Vă invităm  la evenimentul de lansare a volumului semnat de Ianoș Țurcanu „Omul mării rămâne cu voi”. Invitați de onoare: Mihai Cimpoi, academician, critic și istoric literar;
Aurelian Silvestru, scriitor, psiholog, publicist și pedagog;  Adrian Ghicov, doctor habilitat, conferențiar universitar; Vitalie Răileanu, poet, eseist, critic literar; Victoria Fonari, doctor în filologie, conferențiar universitar, poetă.

 

Masă rotundă „Alexandru MOȘANU în amintirile contemporanilor”, 91 de ani de la naștere
UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str 31 August 1989, 78

CÂND: 17:00
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează Masa rotundă cu genericul „Alexandru Moșanu în amintirile contemporanilor”, consacrată celor 91 de ani de la nașterea profesorului universitar, doctorului habilitat în științe istorice Alexandru Moșanu, primul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, primul Președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova care astăzi îi poartă numele, membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, la eveniment se va pune în discuție inițiativa edificării unui monument Alexandru Moșanu, în fața clădirii Parlamentului Republicii Moldova.
 

Curs teoretico-practic: „Diagnosticul în optometrie”
UNDE: IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime, str. Alecu Russo, 11

CÂND: 17:00
CONTEXT: Catedra de oftalmologie și optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Societatea de Ortokeratologie și Managementul Miopiei organizează cursul teoretico-practic „Diagnosticul în optometrie”.
Cursul are drept scop dezvoltarea abilităților practice în examinarea completă a aspectelor funcționale ale vederii, diagnosticului disfuncțiilor vizuale și managementul miopiei. Activitatea teoretico-practică este destinată studenților din anii II–IV de la programul de studii de licență Optometrie, membrilor catedrei de profil, medicilor oftalmologi, optometriștilor. Invitatul de onoare al evenimentului este președintele Academiei Europene și Internaționale de Ortokeratologie și Managementul Miopiei, profesorul Marino Formenti.

 

Webinar: Divorțul abordat în cabinetul psihologului școlar
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Un divorț afectează nu doar rutina unei familii. Divorțul poate avea impact negativ asupra performanței școlare ale copilului și relațiilor interpersonale în școală. Pentru a preveni aceste consecințe un psiholog școlar are în dotare un șir de tehnici și metode. Despre ele discutăm în cadrul webinarului. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competențelor profesionale ale psihologului școlar.

 

Academia de Vară pentru Bibliotecari – Ediția 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldoova, str. 31 August 1989, 78A, Online

CÂND: 19-20 iulie, curent
CONTEXT: Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova în parteneriat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova - Centrul de Formare Profesională Continuă, BNRM lansează apel deschis pentru participarea la ediția 2023 a Academiei de Vară pentru Bibliotecari. La lucrările ediția 2023, pot participa reprezentanții tuturor bibliotecilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, care corespund următoarelor criterii: dețin statutul de membru ABRM, bibliotecari cu vârsta până la 35 de ani, bibliotecari începători, cu o vechime de muncă până la 3 ani. Și în acest an sesiunile de formare vor avea loc în format online, pentru a oferi oportunitatea de a participa pentru mai multe persoane.

 

Training: Isteria la copii
UNDE: ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm la un seminar pentru a aborda un subiect solicitat de părinți: ,,Isteriile la copii". Vom face diferența dintre crize de isterie și capricii; Vom discuta despre cauzele isteriei, cum le evităm și cum ne comportăm în astfel de situații; Vom învața metode de recunoaștere a emoțiilor copiilor și cum îi putem ajuta și pe cei mici să și le recunoască, pentru a le gestiona mai usor.
Totodată, vom analiza situațiile când stările de isterie la copil sunt permanente, fapt care ar indica anumite afecțiuni ale sistemului nervos.
 

Pub Quiz: Sezonul #22
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Acesta este un joc intelectual – distractiv, unde fiecare participant, poate util și cu plăcere să își petreacă timpul, să își demonstreze ingeniozitatea și norocul, și nu în ultimul rând să își demonstreze cunoștințele sale, răspunzând la întrebări într-o companie de oameni veseli și pasionați.
 

Prima etapă a admiterii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

UNDE: Sediul Central al Universității, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 19-31 iulie, curent

CONTEXT: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va da startul concursului de admitere la studii superioare în anul universitar 2023-2024, pentru cetățenii țării noastre. La prima etapă a admiterii, desfășurată în perioada 19-31 iulie, candidații se pot înscrie în concurs atât on-line – cu aplicarea dosarelor pe platforma eadmitere.usmf.md saue-admitere.usmf.md, cât și cu prezență fizică. Dosarul de concurs va conține cererea de înscriere și toate actele scanate în format .pdf sau .jpeg. Candidații la studii care intenționează să participe la concursul de admitere doar la USMF „Nicolae Testemiţanu” pot anexa documentele în original. Tinerii au dreptul să se înscrie în concurs concomitent la cel mult trei programe de studii, dar pot fi înmatriculați numai la unul dintre acestea.
 

Program Național de Alfabetizare Digitală

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă 1, Online

CÂND: Până la data de 25 august, curent

CONTEXT: Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” a dat start  Programului Național de Alfabetizare Digitală. Este momentul perfect pentru ca profesorii să se adapteze cerințelor educației secolului XXI. Acest program unic oferă oportunități extraordinare pentru a vă dezvolta competențele digitale într-un mod captivant și interactiv. Pentru a asigura o instruire de cea mai înaltă calitate, vom avea peste 60 de formatori dedicați și experimentați, pregătiți să ofere suport și îndrumare tuturor celor peste 3.000 de participanți care s-au înregistrat la cursuri. Programul Național de Alfabetizare Digitală este implementat sub egida Ministerului Educației și Cercetării cu suportul financiar al USAID, Suediei și Marii Britanii prin Proiectul Tehnologiile Viitorului și Fundației Orange Moldova.

 

                                                 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Uniunea Europeană oferă granturi de până la 60 de mii de euro pentru consolidarea capacităților tinerilor în domeniul antreprenoriatului. Organizațiile societății civile din toate regiunile țării, inclusiv cea transnistriană, sunt invitate să depună propunerile de proiect. Cel puțin 10 OSC-uri vor putea beneficia de granturi care să sprijine inițiativele a aproximativ 200 de tineri, oferindu-le instrumentele și abilitățile necesare pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Termen limită de depunere a dosarelor: 16 august 2023. Pentru mai multe informații AICI

  

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.
Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța).
Implică-te:  l.auf.org/prixecritures23
 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.  Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

Ministerul Culturii al Republicii Moldova angajează Directori generali/Director al Instituțiilor publice: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”; Teatrul Național „Mihai Eminescu”; Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți. Data limită pentru depunerea dosarului – 21 iulie, curent, 16:00. Modalitatea de depunere a dosarului: email – [email protected] 

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investișionale privimd lucrările de îmbunătățiri  funciare, ameliorarea și protecția solului. Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.

 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că în data de 13 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial, Hotărârea Guvernului nr. 466 din 05.07.2023 cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Astfel, fermieri pot depune dosarele pentru subvenționare la oficiile teritoriale ale AIPA, până la data de 31 iulie 2023. Regulamentul prevede că subvenția complementară se acordă în două etape, pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, și se depune nu mai târziu de 31 iulie 2023, iar motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 până pe 30 septembrie 2023 inclusiv, se depune nu mai târziu de 30 septembrie, după cum urmează: în cuantum de: 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 3 248 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 2 980 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; în cuantum de: 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 974,4 lei per tonă – pentru fermierii mari;
30% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă – pentru fermierii mari.
Pentru a accesa Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de subvenționare accesați https://aipa.gov.md/ro/suport-financiar  la rubrica Intervenții ale Guvernului 2023.

 

 

                                         EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova, reprezentată de echipa artiștilor plastici - Ștefan Beiu, Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Galina Vieru - participă la cea de-a 3-a Bienală Internațională a Salonului de artă, sculptură, pictură și fotografie, ediția 37, Salon International de Peinture et Sculpture de Vittel, care se desfășoară în perioada 8-23 iulie 2023 la Palais des Congrès, Vittel, Franța. Alături de autoritățile locale - viceprimarul Patrick Floquet și adjuncta pentru turism Nicole Charron, precum și comitetul de organizare condus de Președinta Asociației Art’East, Paquita Madrid, Ambasadoarea Corina Călugăru a salutat publicul numeros care și-a dat întâlnire la Vittel, subliniind importanța pentru Republica Moldova, în calitate de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, de a consolida legăturile interumane, de a promova dialogul intercultural cu țările europene și de a crea oportunități pentru susținerea artiștilor din țara noastră. Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate modalitățile de consolidare a cooperării cu autoritățile locale de la Vittel. Vă îndemnăm să vizitați expoziția până pe 23 iulie 2023.

 

Ambasada Republicii Moldova în Estonia anunţă despre suspendarea temporară a activităţii secţiei consulare pentru perioada 03 iulie - 06 august 2023.  Secţia consulară îşi va relua activitatea începând cu data de 07 august 2023. În situații de urgență, accidente sau decese, vă rugăm să apelați la numărul de urgență al Ambasadei +37258583844, să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice: [email protected], sau vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova. Ne cerem scuze pentru eventuale incomodităţi create şi contăm pe buna înţelegere.

 

 

 

 

                                                  

Meroslava Parii
18/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii