EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Legislativul va găzdui ședința comună a Comisiei drepturile omului și relații interetnice din Parlamentul Republicii Moldova și a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul Parlamentului României. Evenimentul va avea loc marți, 20 iunie. În cadrul ședinței vor fi abordate subiecte de actualitate, printre care asigurarea drepturilor omului, precum și situația minorităților etnice, a refugiaților și a persoanelor cu dizabilități. Totodată, oficialii vor discuta despre oportunitățile de consolidare a cooperării bilaterale, precum și cooperarea în domeniile de interes comun. La Chișinău, membrii Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României vor avea întrevederi cu deputații din Grupul de prietenie cu România, cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, cu Avocatul Poporului, Ceslav Panico, cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.
În perioada 19-23 iunie curent, Armata Națională va desfășura exercițiile anuale planificate cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate. În acest context, informăm cetățenii că Centrele Militar - Teritoriale (CMT) vor invita rezerviștii pentru actualizarea datelor personale, precum și pentru înmânarea ordinelor pentru participare la instruire. Exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Acestea se desfășoară în conformitate cu Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate și au o durată de cinci zile. Amintim că Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate anual. Pentru anul 2023, acestea au fost planificate în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.
Ministerul Finanțelor anunță despre desfășurarea cursului de dezvoltare profesională, organizat în baza Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public – nivelul intermediar. Acesta va avea loc în perioada 19 – 30 iunie curent, în format online, pe platforma Zoom. Candidații pentru participare la Programul de instruire au fost admiși în baza deciziei Comisiei de certificare în domeniul auditului intern în sectorul public din data de 13 iunie 2023. Pentru mai multe detalii AICI
Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00-18:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
Conferință de presă
UNDE: Primăria Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 09:30
CONTEXT: Conferința are ca temă: „Fracțiunea PAS cere anularea noii taxe de salubrizare din municipiul Chișinău”.
Pria Gala Femeilor în Agricultură în Republica Moldova
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11
CÂND: 09:30
CONTEXT: Eveniment PRIAevents si AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, având ca parteneri principali pe FinComBank S.A., Kaufland Moldova, SMART CREDIT, Federatia Nationala a Fermierilor, FEODAL si Asociația Moldova Fruct, vă invită să sărbătorim succesul Femeilor in Agricultură in Republica Moldova.
Urgent Protest!
UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 09:30
CONTEXT: Cerem dezbateri publice! Dragi apărători ai animalelor și voluntari, primăria va supune votului un contract privind capturarea câinilor fără adăpost, un contract care permite capturarea necontrolată a câinilor fără adăpost și cheltuirea banilor fără transparență și fără o raportare adecvată. Societatea civilă a adresat de nenumărate primăriei, pe numele Irinei Gutnic, petiții de organizare a consultărilor publice privind acest proiect. Din păcate, dezbaterile publice nu au avut loc până în prezent. Proiectul dorește să fie implementat într-un mod foarte rapid și prin omisiunea procedurilor necesare. Proiectul este printre primele în listă, iar marți este posibil să se voteze în privința acestuia.
Summer Art Camp @Art Studio Picasso
UNDE: Art Studio Picasso, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 13
CÂND: 10:00
CONTEXT: Conceptul taberei de vară este unul artistic, echilibrat și totodată dinamic, fiind compus din 3 elemente de bază: Educație, Artă și Joacă Structurată . Cine poate să participe?
Summer Art Camp este un proiect dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani care doresc să-și dezvolte creativitatea și abilitățile artistice comunicând cu artiști profesioniști, experți în domeniu și interacționa cu semenii săi pasionați de artă. Ce activități vor fi incluse în program: Pictură,Ceramică, Arta anime manga, Arta decorativă, Confecționarea măștilor de carnaval, Caligrafie, Zumba, Street dance.
Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Briefing de presă al deputaților Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidarietate”, privind proiectul de lege cadru cu privire la protecția animalelor
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
Conferință de presă organizată de Serviciul Fiscal de Stat dedicat prezentării rezultatelor recepționării declarațiilor cu privire la impozitul de venit pentru anul 2022
UNDE: Serviciul Fiscal de Stat, str. Constantin Tănase, 9
CÂND: 10:00
Atelier de artă dedicat Zilei Mondiale a Refugiatului
UNDE: Institutul Național al Justiției, str. Serghei Lazo, 1
CÂND: 10:00
Formare Mesageri Digitali - Atelier de lucru pentru bibliotecari
UNDE: Agenția de Guvernare Electronică, bd. Ștefan cel Mare, 134
CÂND: 10:00
CONTEXT: În cadrul atelierelor, participanții, membri ai Asociației Bibliotecarilor din Moldova, vor fi familiarizați cu modalitățile de accesare online a serviciilor publice, prin intermediul platformelor digitale dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică, fiind antrenați în exerciții practice de autentificare MPass, semnătură electronică – MSign, acordare a împuternicirilor de reprezentare – MPower, plasarea unei comenzi de livrare - MDelivery, accesarea datelor personale din MCabinet, efectuarea plăților electronice - MPay, accesarea serviciilor publice la distanță prin intermediul Portalului Serviciilor Public etc.
Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integrare Europeană
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
Provocări STEM | Tabăra de vară
UNDE: America House, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27
CÂND: 10:00
CONTEXT: Programul educațional este dezvoltat pentru a pregăti elevii de liceu pentru facultate, studii postuniversitare și cariere în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM). Pe lângă învățarea specifică a unei materii, acest program urmărește să încurajeze mințile curioase, raționamentul logic și abilitățile de colaborare. După cinci zile, participanții vor învăța lucruri amuzante despre STEM și vor crea produse originale și creative care vor fi expuse în cadrul unei expoziții virtuale/tradiționale.
Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 20 iunie 2023
UNDE: Primaria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 10:00
Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:30
CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI
BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.
Dezbatere organizată de Institutul Mamei și Copilului și Organizația Salvați Copiii România cu privire la importanța susținerii sănătății mamei și copilului în contextul crizei umanitare a refugiaților, evenimentul fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului
UNDE: Institutul Mamei și Copilului, str. Burebista, 93
CÂND: 11:00
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 11:00
CONTEXT: Conferința este organizată de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht cu tema: „Lansarea programului de evenimente #SVA/Spații culturale Alternative 2023”.
Ședința Consiliului național al monumentelor
UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21
CÂND: 12:00
Seminar informativ: Asociații Seniorale
UNDE: ASEM, bloc F, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 61
CÂND: 13:00-15:00
CONTEXT: Asociația Seniorii ASEM, organizează Seminarul informativ Asociații Seniorale. Subiecte discutate: Evoluția Asociației „Seniorii ASEM” (AS ASEM) în primii trei ani de activitate; Agenda generală de activitate AS ASEM în anul 2023; Implicarea AS ASEM în evoluarea parteneriatelor ASEM etc.
Evenimentul de donație a 20 de aparate performante de anestezie destinate instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești raionale, republicane și municipale
UNDE: IMSP, Institutul de Cardiologie, Sala de conferințe, str. Nicolae Testemițanu, 29/1
CÂND: 13:30
Câștigătorii burselor de cercetare 2023-2024 oferite de Federația Mondială a Savanților (FMS)
UNDE: Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare, șos. Hîncești, 38A
CÂND: 14:00
CONTEXT: Ședința de înmânare a certificatelor de burse, organizată de Federația Mondială a Savanților (FMS), va avea loc la sediul instituției ANACEC cu transmitere online asigurată de #IDSI: https://www.youtube.com/watch?v=QdsLveBmviI. Pe parcursul evenimentului, bursierii (10 persoane) vor prezenta succint propunerile lor de proiect, evidențiind importanța temei de cercetare pentru știință și pentru Republica Moldova. În acest fel, se va oferi o oportunitate unică de a împărtăși cunoștințele și inovațiile pe care acești cercetători talentați le aduc în dezvoltarea societății noastre. Evenimentul va fi moderat de către coordonatorul FMS-Moldova, academicianul Gheorghe Duca.
Club de discuții despre îmbunătățirea comunicării dintre instanța de judecată și cetățeni
UNDE: Judecătoria Chișinău, Sediul Central, str. Zelinski, 13
CÂND: 14:00
CONTEXT: La discuții vor participa Președintele Judecătoriei Chișinău, șefii de secretariat și comunicatorii de la sediile instanței. În cadrul Clubului se vor aborda subiecte legate de comunicarea cu justițiabilii prin intermediul portalului instanței de judecată, îmbunătățirea relațiilor cu mass-media și a instrumentelor de dialog cu jurnaliștii și societatea civilă. Totodată, cei prezenți vor putea afla despre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi ale Judecătoriei Chișinău, vor avea ocazia să stabilească relații de colaborare cu comunicatorii instanței, dar și alte detalii de interes public din activitatea acestei instanțe.
Club de presă organizat în scopul diseminării rezultatelor proiectului de asistență tehnică finanțat de Uniunea Europeană „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.
UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97
CÂND: 14:30
Eveniment: Sănătatea glandei tiroide
UNDE: Medpark International Hospital, str. Andrei Doga, 24
CÂND: 15:00
CONTEXT: Te invităm la evenimentul “Sănătatea glandei tiroide” din cadrul proiectului Fundației Medpark– “O oră pentru sănătate”. Bolile tiroidiene sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni la nivel global. Nu ignorați importanța glandei tiroide sănătoase pentru a vă asigura menținerea bunăstării și a performanței zilnice. În cadrul evenimentului vom vorbi cu medicii endocrinologi: Natalia Baltag, Iana Nogai, Cezara Hinculov, Ana Vîrtosu. Dialogul cu echipa medicilor endocrinologi, vă va ajuta să fiți mai informați privind bolile tiroidei și menținerea sănătății tiroidei.
Programul Fete pentru Pace și Leadership
UNDE: Casa Americii, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27
CÂND: 15:00
CONTEXT: Programul își propune să împuternicească tinerele femei să devină avocate locale ale păcii prin angajament civic, alfabetizare mediatică și exprimare artistică pe baza resurselor American Spaces privind drepturile omului, leadership, gestionarea și rezolvarea conflictelor.
Through o serie de activități interactive, timp de 5 zile, tinerele fete vor descoperi oportunități de a deveni lideri tineri și motivați în societate.
Ziua Mondială a Refugiaților
UNDE: Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski”, orașul Edineț
CÂND: 15:00
CONTEXT: Programul include activități: lecții de pictură, ateliere de lucru manual, concerte, dulciuri pentru mici ș.a.
Evenimentul dedicat marcării Zilei Mondiale a Refugiaților
UNDE: Muzeul Național de Istorie, str. 31 August, 1989, 121A
CÂND: 17:00
Spectacolul „Dosarele Siberiei”
UNDE: Palatul de cultură Orașul Edineț
CÂND: 17:00
CONTEXT: Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă spectacolul „Dosarele Siberiei”.
Lansare de carte: „De #33 de ori” de Doina Danielean
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15
CÂND: 18:30
CONTEXT: Cartea Doinei Danielean - „De #33 de ori” este o autobiografie, și totodată, este mai mult decât atât. „De #33 de ori” este un monolog tăcut, înșirat pe foi - o mărturie a sufletului, despre iubire, durere și lupta care se petrece în mintea și sufletul unei femei. „De #33 de ori”; Doina-și exprimă admirația pentru cei care i-au oferit viață, cei care, în ciuda greutăților, și-au urmat visul până când l-au văzut realizat. „De #33 de ori” este un jurnal scris de-a lungul a 33 de ani, provocatori, aspri și frumoși în felul lor și este o mustrare pentru cei care încetează să lupte pentru visurile lor, pentru cei care obișnuiesc să lase mâinile jos și mai ales - pentru cei care-și pierd speranța.
Ședința Clubului Top Toastmasters Chișinău
UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
Spectacol: „Frumoasa călătorie a urșilor panda”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Teatrul „Geneza Art” te invită la spectacolul "Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt" de Matei Vișniec, în regia Danielei Burlaca, un delir, o bucurie fără margini, o abandonare de sine, care depășește orice așteptare, orice idee cinică, sau neconcepută despre iubire. Dorința de a se contopi și de a dispărea în iubire ia proporții absolute ale dizolvării în neant. Urșii panda - un spectacol de atmosferă și relaxare.
Fotbal: Moldova - Polonia
UNDE: Stadionul Zimbru
CÂND: 21 45
CONTEXT: După remiza puternică obținută în meciul de acasă cu Cehia, Naționala Moldovei este acum și mai motivată să continue seria surprizelor în meciurile următoare. La Stadionul Zimbru, va avea loc întâlnirea cu Polonia. Echipa Poloniei este renumită pentru jucătorii săi de clasă mondială, printre care se numără și superstarul Robert Lewandowski. Acesta va fi un adversar care va ține în suspans defensiva noastră, însă suntem încrezători că Echipa Țării va face față provocării și va lupta din greu pentru un rezultat pozitiv. Vino cu familia și cei dragi să petreci seara, alături de galeria de suporteri a Naționalei Moldovei. Avem nevoie de susținerea și de energia voastră.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Eduvației și Cercetării, Anatolie Topală, a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Prima etapă a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane de euro. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară. Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investișionale privimd lucrările de îmbunătățiri funciare, ameliorarea și protecția solului. Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.
USMF „Nicolae Testemițanu” – FORCE_med
Titlul sarcinii: Actualizarea curriculum-ului la disciplina „Genetică medicală” la Programul de studii superioare de master Tehnologii Moleculare în sănătate. Proiectul învățământul superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025. Prin intermediul acestui subproiect IP USMF „Nicolae Testemițanu” își propune realizarea unui set de intervenții orientate spre modernizarea procesului educational prin fortificarea capacităților tehnico-materiale și prin creșterea abilităților de cercetare a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, precum și a tinerilor cercetători. Termenul limită – 20.06.2023, ora 15:00. USMF citește mai mult pe : https://cercetare.usmf.md/ro/avize/actualizarea-curriculum-ului-la-disciplina-genetica-medicala-programul-de-studii-superioare
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea va avea loc în perioada 19-23 iunie, la Strasbourg, Republica Franceză. Din componența delegației parlamentare fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, precum și membrii delegației naționale la APCE, Ana Calinici și Adela Răileanu. În cadrul sesiunii APCE vor ține discursuri Președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, precum și Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, Președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Pentru a sărbători Ziua IA, în Suedia, Stockholm, este organizată expoziția "Bluza tradițională cu broderie", care prezintă bluze tradiționale din România și Republica Moldova. Vernisajul este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Suedia, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și Episcopia Română pentru Europa de Nord. Expoziția IA este deschisă publicului până la 25 iunie 2023 și cuprinde ii din regiunea Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Române a Europei de Nord și ii din Republica Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii