AGENDA ZILEI//22.03.2023

Meroslava Parii
21/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA), au dat startul unei campanii de informare pentri promovarea integrității în educație, care se va desfășura pe parcursul anului în toate raioanele republicii. Scopul activității este creșterea în continuare a nivelului de informare a cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional. Ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa în diferite localități, unde vor avea instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți, elevi, dar și activități pentru publicul larg.

 

Proba scrisă pentru candidații la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii de muncă

UNDE: Institutul Național al Justiției, str. Serghei Lazo, 1

CÂND: 21-22 martie 2023

CONTEXT: Proba orală va avea loc în intervalul 10-14 aprilie, curent, iar participanții la examen vor răspunde, în funcție de specializare la câte un subiect din următoarele domenii: drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, drept administrativ și drepturile omului.

 

Curs de „Jurnalism economic” cu Ion Preașca

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 09:00-14:00

CONTEXT:  La curs vei afla, cunoaște, învăța: Cum să „umanizezi” și să „citești” corect cifrele; De unde să iei date statistice pentru materiale ce reflectă subiecte economice; Cum să citești rapoartele financiare ale instituțiilor publice; Să elaborezi subiecte cât mai clare și exacte, pe interesul tuturor.

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 22 martie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 22 martie 2023

UNDE: Guvernul republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:15

 

Consultări publice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Consultările publice, organizate de Comisia administrație publică și dezvoltare  regională, la subiectul ce vizează „Conceptul de amalgamare voluntară în cadrul reformei administrației publice”.

 

Shared Breakfast with Luminița Crivoi and Sergiu Saman

UNDE:  Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 10:00

CONTEXT: Cu o experiență încă proaspătă de la cea mai mare conferință AgTeh din țară, invitații noștri ne vor povesti despre dezvoltarea domeniului agricol în concordanță cu accelerarea tehnologiilor, vor răspunde la întrebările noastre, vor puncta know-how-uri pentru tinerii antreprenori și ne vor bucura cu povești din experiența proprie.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința este organizată de IDEP Moldova cu tema: „Circa 120 membri ai Parlamentelor României, Moldovei și UE susțin și solicită extensia DiscoverEU între Iași-Chișinău (Odesa)”.

 

Eu Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene

UNDE: Online

CÂND: 13:00

CONTEXT: Tema „Formarea noii componente a Consiliului Superior al Magistraturii: provocări și soluții juridice”.

 

Eveniment – Ziua Mondială a Apei

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Tehnologia Alimentelor

CÂND: 13:00

CONTEXT: Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Departamentul Alimenntație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor UTM, organizează o serie de activități, scopul cărora este valorificarea și protejarea resurselor de apă.

 

Conferință de presă organizată de IDEP Moldova cu tema „Circa 120 membri ai Parlamentelor României, Moldovei și UE susțin și solicită extensia DiscoverEU între Iasi-Chisinau (Odesa).”
UNDE: Chișinău, str. Pușkin 22, etaj 4, biroul 446, Agenția IPN 

CÂND: Ora 13.00 

 

Finala Campionatului De Jocuri Intelectuale „amlQ”, Ediția a II-a

UNDE: Liceul Teoretic „Elena Alistar”, bd. Decebal, 74

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul finalei au acces 3 echipe cu cel mai bun punctaj obținut în cele 4 jocuri preliminare. Echipele calificate în finală: 12A – Talisman; 12B – Humanitas; 11C – Blitzkrieg. Rezultatele echipelor care au acces  în finala Campionatului se resetează la zero: punctele obținute în cadrul etapei preliminare nu afectează rezultatele și locurile în cadrul finalei  Campionatului.

 

Workshop - AR For Arts

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 14:00

CONTEXT: Realitatea augmentată permite artiștilor să creeze noi dimensiuni ale artei prin conectarea artei tradiționale cu cea digitală. Artiștii pot duce vizitatorii într-o călătorile prin timp, să explice, să descopere elementele ascunse, să extindă arta cu animații sau să arate cum au fost realizate lucrările. Veți învăța cum să utilizați tehnologia, să creați un narativ unic și să construiți povești, să creați propriile lucrări de artă, să întelegeți mediul și cum puteți integra tehnologia în muncă și proiectele actuale.

 

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu și Președintele Saeima  Republicii Letonia, Edvards Smiltens, vor planta copaci

UNDE: Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”

CÂND: 17:00

CONTEXT: La ora 17.25 vor fi făcute declarații de presă.

 

Master Class – Strategie Personală

UNDE: Royal Tower, str. Mihai Viteazul, 4

CÂND: 18:00

CONTEXT: Toți cei care tranzacționează pe conturi reale, știu cât de important este să deții o strategie personală care să-ți aducă profit, iar acei care sunt la început de cale trebuie neapărat să înțeleagă acest lucru. În cadrul Master Class-ului, vom discuta despre cum se dezvoltă aceasta, despre aspectele la care trebuie să atragem cea mai multă atenție atunci când  o dezvoltăm și despre factorii care pot influența acest întreg proces.

 

Cum  putem ajuta elevii să-și depășească fricile

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00-20:30

CONTEXT: Este firesc să ne fie frică într-o situație periculoasă. Totuși dacă sentimentul persistă,  frica se transformă în anxietate sau fobie și poate afecta calitatea vieții. Vă propunem să explorăm împreună metode și tehnici de diminuare a fricii. Webinarul face parte din cursul „Intervenții psihologice în școală”, organizat cu scopul dezvoltării competențelor profesionale ale psihologului școlar.

 

Sesiune de informare despre comunicarea ce creează relații și crește calitatea  vieții

UNDE: Centrul Municipal de Tineret Chișibău, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 18:00

CONTEXT: O sesiune pentru tineri de la 21-35 de ani. Program: Ce înseamnă intenția de conectare într-o relație;  Comunicarea ce blochează apropierea și conexiunea cu celălalt;  Cum îl invităm pe celălat să ne facă viața mai bună; Ce înseamnă comunicarea responsabilă și autentică etc.

 

Spectacol „Storcătorul De Fructe”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:30

 

Show Intelectual - Așa, Bună Seara

UNDE: SPLIT, bd. Constantin Negruzzi, 3

CÂND: 19:30

CONTEXT: Un show intelectual cu elemente de comedie. Comedianții răspund la întrebări legate de istorie, improvizând răspunsuri amuzante sau demonstrându-și cunoștințele din domeniu. Un quiz intelectual la care afli lucruri noi și râzi cu gust, ce poate fi mai bine pentru o seară plăcută și în bună companie.

 

Program de formare continuă: „Utlizarea echipamentelor digitale în activitatea de cerecetare”

UNDE: Univresitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”  din Chișinau, Online

CÂND: 16-25 martie 2023

CONTEXT: Centrul Națioal de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” invită profesorii la Programul de formare continuă: Utilizarea echipamentelor digitale în activitatea de cercetare. Este un program de Inovații în Educațe precum: Ozobot, Pocket Lab, Microscopul electronic, Adafruit sau Arduino. Pentru mai multe detalii AICI

 

Serviciul Național unic pentru apelurile de urgență 112 invită elevii în vizită de informare la Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112

UNDE: Centrul de preluare a Centrului de preluare a apelurilor de urgență 112

CÂND: Vizitele de informare sunt organizate în zilele de  marți,  miercuri, joi, cu începere de la ora 13:00 cu o durată de 60 de minute

CONTEXT: Elevii au posibilitatea să asculte în cască un apel de urgență și să urmărească cum se desfășoară recepționarea și procesarea apelului de urgență. Grupurile școlare sunt formate de minim 20 și maximum 50 de persoane. Pe durata vizitei, grupul este însoțit de cel puțin o persoană adultă și de reprezentanții echipei 112. Planificarea vizitelor se face la adresa de email a Instituției Serviciului 112:   [email protected]. Programul de vizite a fost inițiat acum 5 ani odată cu lansarea serviciului de urgență în Republica Moldova, grație suportului României și Suediei. De la lansarea numărului de urgență 112 în Republica Moldova, au fost instruiți peste 10 mii  de elevi.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 EVENIMENT PE PLAN EXTERN

Conferință de presă

UNDE: Parlamentul European, Bruxelles

CÂND: 15:00

CONTEXT: Conferința va fi susținută de co-Președinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Mihai Popșoi și Siegfried Mureșan.

 

Militarii Armatei Naționale se vor antrena, în perioada 20-22 martie curent, la exercițiul multinațional „Sea Shied 2023” desfășurat în România. Plutonul, format din ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii  de infanterie motorizată „Dacia”, vor executa trageri de luptă  alături de militari români și polonezi la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă „Babadag”. Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din diferite state și dezvoltarea capabilităților pentru executarea misiunilor.

Meroslava Parii
21/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii