AGENDA ZILEI//22.05.2023

Meroslava Parii
21/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Secretarii generali ai Parlamentelor din țările Parteneriatului Estic vor participa la o Masă rotundă, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul care va avea loc în perioada 22-23 mai, va reuni reprezentanți ai secretariatelor Parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și din țara noastră pentru un schimb de bune practici. În deschiderea reuniunii, participanții la discuții vor fi salutați de către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Secretarul General,Tamara Gheorghița, Secretarul General al Parlamentului Georgiei și Președinte al Rețelei Secretarilor Generali al Parlamentelor țărilor Parteneriatului Estic, Ketevan Kvinikadze, precum și Directorul de țară al GIZ Moldova, Claudia Hermes.

 

Conferință de lansare a proiectului socio-cultural „Arta de a rămâne integru”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 09:30

 

Curs de instruire

UNDE: Institutul Național de Metrologie, str. Eugen Coca, 28

CÂND: 10:00

CONTEXT: Cursul are ca temă: „Verificarea metrologică și etalonarea ACFN. Cerințele metrologiei legale. Studiul teoretic și exerciții practice”.

 

Audieri publice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Audierile sunt organizate de Comisia drepturile omului și relații interetnice, cu privire la evaluarea ex-post de impact a Legii privind măsurile și seviciile destinate copiilor cu comportament deviant (nr.299/2018). Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferințe zonale – Ediția 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00

CONTEXT: În perioada 22-24-30 mai, vom organiza conferințele zonale anuale cu genericul „Bibliotecile în susținerea incluziunii digitale, sociale și culturale a membrilor comunității”, în cadrul cărora vor fi analizate aspectele ce țin de implementarea inițiativelor profesionale ale anului 2023, fiind identificate problemele care necesită centrarea eforturilor la nivel național. Conferințele zonale vor reuni reprezentanți ai tuturor tipurilor de biblioteci.

 

Training: Excel și Google Dheets pentru afaceri Workshop în Excel

UNDE: EXCEL, Online

CÂND: 10:00-13:00

CONTEXT: EXCEL este instrumentul dvs. de lucru pentru a lua decizii de management, pentru a calcula  indicatorii financiari cheie, pentru a verifica rapoartele angajaților, pentru a găsi informația necesară în rapoarte voluminoase. Veți pregăti rapoarte, efectuați studii de piață și vizualizați rezultatele. EXCEL analizează toate aspectele performanței financiare și calculează marjele și costurile, ținând cont de ratele dobânzilor și de inflație.

 

Conferință de presă

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Teatrul Național „Eugene Ionesco” cu ocazia desfășurării Festivalului  Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a „Chișinău – locul ideal pentru întâlniri”.

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică are ca temă: „Moldova la răscruce: UE și alternativa sa”.

 

Forumul „Tranziția Verde – Bălți – Oraș pentru Oameni”

UNDE: Orașul Bălți

CÂND: Ora 12.30

 

Consultări publice

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 13:00

CONTEXT: Subiectul consultărilor publice:  Proiectul de Regulament privind măsurile și condițiile specifice de subvenționare a investițiilor. Scopul proiectului este elaborarea măsurilor, domeniilor de intervenție și condițiilor specifice de subvenționare a investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

 

Consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 11 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr.1024/2000

UNDE: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105, Parlamentul Republicii Moldova, etaj 5, biroul 508

CÂND: Ora 13.00

 

Concurs: „TRÂNTA”

UNDE: Zona Verde din fața Parcului Central orășănesc Fălești

CÂND: 13:00

CONTEXT: Primăria Orașului Fălești invită toți doritorii de a participa la competiția tradițională sportivă moldovenească - TRÂNTA .

 

Întâlnire cu scriitorul Alexandru Popescu

UNDE: Biblioteca „Târgul Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 13:30

CONTEXT: Vă invităm la un dialog cu Alexandru Popescu, autorul cărții „Montana”, inclusă în Programul „Chișinăul citește” 2023, ediția a XX-a. „Montana” – un roman despre o autoproclamată republică, o frescă modernă dedicată acestei fâșii de pământ care ne-a dat atâta bătaie de cap de la independență încoace, un roman despre Transnistria, unde eroul principal este o umbră a autorului.

 

Fragmente Pedagogice

UNDE: Academia de Teatru și Muzică, Sala 122, str. Alexei Mateevici, 111

CÂND: 14:00

CONTEXT: Shakespeare: Macbeth-Regele Lear, Nelly Cozaru; Richard al II-lea, Ala Menșicov; Hamlet, Anatol Durbală; Nevestele vesele, Mihai Țărnă.

 

Discuție publică

UNDE: IDIS Viitorul, str. Iacob Hâncu, 10/1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Discuția este organizată de IDIS Viitorul despre nivelul de implementare, de către Republica Moldova, a condițiilor de începere a procesului de aderare la Uniunea Europeană.

 

Curs – Top manageri

UNDE: Intellect HUB SBC, Format Offline

CÂND: 14:00-18:00, 22, 25 mai și 5 iunie, curent

CONTEXT: SBC organizează cursul – Față în Față Top- manageri. Rezultatul cursului: Managerul va învăța care funcții de resurse umane trebuie neapărat să fie luate cub controlul său personal; Angajații care vor vi identificați de către supervizor vor beneficia de o formare punctuală în componențe specifice de resurse umane; Managerul primește un pachet gata pregătit de reglementări, standarde și liste de verificare pentru organizarea și controlul funcțiilor de resurse umane într-o companie care nu are specialiști în resurse umane.

 

Consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului educației al Republicii Moldova nr.152/2014

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

Atelier: Crearea unui poster în Adoble Photoshop – masterclass pentru copii

UNDE: Step it Academy, etaj 3, str. Decebal 139

CÂND: 16:00

CONTEXT: Evenimentul este dedicat copiilor curioși și creativi, dornici de a-și petrece timpul efectiv și de a învăța instrumentele prin care ei singuri ar putea crea un poster  în Programul Adoble Photoshop. În doar o oră copiii vor învăța să: Creeze un colaj; Utilizeze filtrele: Modifice fundalul imaginei; Utilizeze straturile; Vor crea propria felicitare animată în format GIF.

 

Eveniment: Municipiul care ne Unește

UNDE: Orașul Bălți, Piața Independenței

CÂND: 20-22 mai,curent

CONTEXT: Municipiul orașului Bălți, în comun cu organizațiile necomerciale vor desfășura activități de binefacere, dedicate Hramului orașului: masterclassuri, activități pentru copii, expoziție de motociclete, expoziție de picturi, dulciuri, prezentări de carte, ateliere de creație, expoziție foto ș.a.

 

Concert: „38 Samurai”

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 24

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vă invităm la un spectacol extraordinar al Orchestrei Simfonice Crossover „38 Samurai”, care va intrepreta cele mai faimoase compoziții din Universul ANIME. Un spectacol vizual incredibil, costume strălucitoare ale muzicienilor realizate în stilul anime-ului tău preferat, muzică care îți va atinge inima și impresii cu adevărat de neuitat.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță, că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice în cadrul Programului ERASMUS+ pentru semestrul I, anul de studii 2023-2024, Middle East Techical University, Ankara, Turcia. Domenii propuse: Limbi moderne; Istorie; Pedagogie;  Psihologie; Drept; Administrație publică; IT; Business și administrare; Contabilitate; Inginerie. Perioada aplicare 19 mai – 25 iunie 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații Externe și Mobilitatea Academică, birou 224.

 

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

 

Concurs pentru tineri activi „Devino Ambasadorul Nistrului”. De Ziua Nistrului, am  dat start  unui concurs cu oferirea titlului onorific „Ambasadorul Nistrului”. Organizatorii concursului sunt: Agentia „Apele Moldovei” și Programul EU4Environment Resurse de apă & Date de mediu. Termenul limită: 24 mai, curent. Pentru alte detalii:  Agenția „Apele Moldovei” din Moldova.

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: [email protected]     

 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ofertă de mobilitate academică pentru studenții USM de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (METU), Ankara, Turcia, care anunță un nou apel de selectare a studenților în cadrul Programului ERSAMUS+Internațional Credit Mobility (ICM), pentru a-și urma studiile în mobilitate academică în perioada semestrului I al anului academic 2023-2024. Participanții vor primi bursă și contribuție de călătorie. Perioada de aplicare: 4 iunie, curent. Pentru detalii și asistență contactați Oficiul mobilități academice al USM mobilitați: [email protected].

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

O echipă de profesioniști a plecat la Tel Aviv, în cea mai spectaculoasă vizită legată de Securititate Cibernetică pentru a implementa bune practici în cadrul Academiei de Securitate la Universitatea Tehnică a Moldovei. Vizita este posibilă datorită proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID (USAID Moldova) și Guvernul Suediei (Embassy of Sweden în Chișinău).

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
21/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii