AGENDA ZILEI//22.06.2023

Meroslava Parii
21/06/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 19-23 iunie 2023, prof. univ. Mircea Brie, și lector univ., dr., Laura Ardelean, de la Universitatea din Oradea, România, se află în mobilitate Erasmus la Universitatea de Stat din Moldova. Scopul vizitei este consolidarea relațiilor de cooperare cu Facultatea de Istorie și Filosofie - Universitatea de Stat din Moldova și Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM,  pe dimensiunea de schimb de experiență, participarea comună la conferințele organizate, planificarea unor proiecte internaționale în comun, dezvoltarea revistelor științifice, identificarea unor trasee comune de cercetare etc.
 

O delegație a Forței de Jandarmerie Europene EUROGENDFOR, se află într-o vizită de lucru   în Republica Moldova în perioada 19-23 iunie, curent. Subiectele principale  de discuții  din cadrul vizitei, sunt  prioritățile de cooperare și oportunitatea aderării IGC  în calitate de observator la EUROGENDFOR, schimbul de practici între instituții, dar și coordonarea misiunilor în ceea ce privește asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii publice. EUROGENDFOR  susține aderarea Inspectoratului General de Carabinieri la Forța Jandarmeriei Europene.

 

În perioada 19-23 iunie curent,  Armata Națională va desfășura exercițiile anuale planificate cu participarea rezerviștilor  Forțelor Armate. În acest context, informăm cetățenii că Centrele Militar - Teritoriale (CMT) vor invita rezerviștii pentru actualizarea datelor personale, precum și pentru înmânarea ordinelor pentru participare la instruire. Exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.  Acestea se desfășoară în conformitate cu Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate și au o durată de cinci zile. Amintim că Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate anual. Pentru anul 2023, acestea au fost planificate în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 22 iunie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Conferință de presă organizată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării de prezentare a particularităților Programului guvernamental de simulare a investițiilor „373”

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.

 

GPeC Summit: E-Commerce & Digital Marketing
UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30
CONTEXT: Cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE: Conferința GPeC: 1 zi întreagă de conferință despre tot ce e actual în E-Commerce și Marketing Online, alături de experți consacrați internaționali și locali și 200+ participanți C-Level; GPeC Expo: În paralel cu Conferința GPeC, are loc GPeC Expo - locul în care furnizorii de servicii e-commerce își pot prezenta soluțiile în fața magazinelor online și pot obține lead-uri de la acestea; GPeC Networking Party: Seara de 22 Iunie îți aduce socializare, zâmbete și bucuria întâlnirii cu elita pieței Digital: 100+ reprezentanți ai celor mai importante companii de profil din România și Republica Moldova.

 

Atelierul „Managementul spațiilor verzi – Cele mai bune practici”

UNDE:  Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:45

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Întâlnirea fermierilor cu președintele RM, Maia Sandu

UNDE: Președinția RM

CÂND: Ora 10.00

 

Antrenamente în cadrul execițiului „Scutul Păcii 2023”

UNDE: Comuna Bulboaca, Anenii Noi

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă cu tema: „Lansarea Maratonului pentru sănătate emoțională cu ocazia aniversării a 20 de ani de la fondarea Asociației Obștești „Altruism”

UNDE: Uniunea Scriitorilor, str. 31 August 1989, 98

CÂND: 10:00

 

 

Ședința plenară din 22 iunie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Eveniment de donare a 22 de generatoare de curent electric pentru instituțiile medico-sanitare publcice din țară

UNDE: Sptitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”,  str, Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 10:30

CONTEXT: În fața Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și Directorul interimar al misiunii USAID în Moldova, John Riordan, vor participa la evenimentul  de donație de generatoare electrice pentru situații  de urgență.

 

Stabilirea relațiilor cu Companiile Franceze

UNDE: Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 10:30

CONTEXT: Antreprenorii autohtoni interesați de stabilirea relațiilor de colaborare cu companiile #franceze sunt invitați la întrevederi. Componența delegației participanților din Franța:
www.vecteursud.com – echipament hotelier; www.ineldea.com – farmaceutică; www.horus-pharma.com – farmaceutică (produse oftalmologice); www.afcb.fr – mobilier pentru magazine și farmacii; https://www.stanislas-industries.com – montare utilaj greu la construcții, produse din metal, materiale de construcție, case prefabricate;  www.protechsecurite.fr – proiectarea, construcția și montarea infrastructurii fizice/statice în domeniul securității; www.conseilouestest.com – servicii de consultanță. Pentru înregistare la sesiunile B2B, accesați link-ul: bit.ly/3JhkzEz.

 

Spectacolul „POMUL LUI GORIȚĂ”
UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi prieteni vă invităm la spectacolul "POMUL LUI GORIŢĂ". Autor – Ion Diordiev, regia – Niko Preskura, Artist Emerit, scenografa – Maria Gross, muzica – Valentin Dînga, coregrafia – Mariana Drozdov. Categoria de vârstă 2+.
 

Conferință cu participare internațională: „Actualități în pneumologia copilului”
UNDE: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Bloc Didactic Central, etaj 3, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 13:00-18:00
CONTEXT: Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează conferința cu participare internațională „Actualități în pneumologia copilului”. În cadrul evenimentului științific vor fi puse în discuție următoarele subiecte: Manifestări bronhopulmonare evolutive în infecția COVID-19 la copii, complicații pulmonare și pleurale în pneumonii, sindromul bronhoobstructiv (wheezing-ul) recurent, tratamentul sindromului bronhoobstructiv, corpii străini în căile respiratorii la copii – tehnici bronhoscopice de diagnostic, pneumonia în erorile congenitale ale sistemului imun, imunodeficiențe primare și infecțiile pulmonare ș.a.

 

Ziua Mondială a Refugiaților

UNDE: Parcul „Micul Cluj”, Orașul Ungheni

CÂND: 14:00

CONTEXT: Din program: Expoziții ale organizațiilor locale și internaționale; Întâlniri și discuții cu refugiații din Ungheni; Concert cu participarea artiștilor amatori din Ungheni.
 

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 22 iunie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Manifestare științifică „AZI-NOAPTE LA PRUT...”
UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 15:00
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, organizează manifestarea științifică și expoziție de documente cu genericul „AZI-NOAPTE LA PRUT...”.
În program: „22 iunie 1941: semnificația zilei în istoria Basarabiei și poporului român”. Prezintă: Anatol PETRENCU, dr. hab. în istorie, prof. univ., președinte al Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova.

 

Formare pentru învățători și profesori - CinEd
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:30 – 22 iunie; 18:30 – 23 iunie
CONTEXT: Evenimentul are rolul de a consolida și extinde rețeaua de profesori care folosesc filmul ca resursă pedagogică în clasă. Sesiunile de formare vor contribui la încurajarea cadrelor didactice să folosească platforma și resursele pedagogice CinEd și să le coreleze cu curricula școlară. Programul e unul strategic și structurat pe educație cinematografică, destinat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani care cuprinde o platformă digitală cu acces gratuit de vizionare a filmelor proiecții publice urmate de activități educaționale și creative pentru un public tânăr.

 

Proiect de Orientare în Carieră

UNDE: Diez,  pagina Facebook

CÂND: 17:00

CONTEXT: Fie că ai decis deja sau încă nu domeniul în care vrei să urmezi o carieră, te invităm la un alt eveniment online din cadrul proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la...”.
În ediția următoare, vom discuta despre cum e să fii student(ă) la pedagogie. Vor participa trei invitate – o conferențiară universitară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC), o profesoară de limba și literatura română și o studentă la UPSc: Împreună cu invitatele noastre îți vom povesti despre ce presupun studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, despre cum e să înveți să îi înveți pe alții, despre beneficiile studiilor, despre oportunitățile meseriei de profesor/profesoară, dar și despre perspectivele viitoare.
 

Expoziție de grup „Ex Tempore”
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 17:00
CONTEXT: O triadă de artiști plastici, legați de excelență în artele vizuale și chimie nedisimulată în cotidianul social, se întâlnesc pe simezele Muzeului Național din Chișinău. Plasticieni cu vocație universală, răsfățați de critică, Teodor Buzu, Vít Pavlík și Pavel Klíma, se disting prin acuitatea, spiritul pătrunzător și tran-scendența discursurilor plastice, prin modul sublim în care dezvoltă culoarea, forma, compoziția. Opţiunea lor pentru creaţia artistică este una intensă, covârşitoare, determinantă.

 

A Startup Journey Against the Odds with Xenia Muntean
UNDE: Orange Digital Center, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Te invităm să te alături discuției noastre live alături de Xenia Muntean, cofondatoarea startup-ului Planable - unul dintre cele mai de succes startup-uri din Moldova, care a reușit să dezvolte un produs tehnologic inovator și scalabil la nivel global. Planable este o soluție de aprobare și colaborare în rețelele sociale bazată pe cloud, care se adresează agențiilor media, freelancerilor și echipelor de marketing. Xenia Muntean,  ne va oferi detalii din spatele cortinei, despre traseul pe care l-a parcurs pentru a crea un produs scalabil cu un model de business care lucrează.
 

Spectacol: Banii, Banii sau „Borsetka” de Ray Cooney
UNDE: Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: De când lumea și pământul, omul a fost obsedat de bani. Banul e ochiul dracului, se zice în popor. Acest ochi te urmărește pretutindeni… Sau poate tu îl urmărești? În noul spectacol de comedie de la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, ambele aspecte ale binomului om-ban sunt reale. Omul caută bani și banii îl caută pe om. Cum? Foarte simplu. Găsește omul o geantă cu bani - o borsetkă, vorba politicianului moldovean - și nu știe cum să-i posede cu adevărat, pentru că banii nu se tăvălesc așa, pur și simplu, în drum; și apoi, unde-s banii acolo-i și mafia, teroriștii!… Până la urmă omul nu-i bucuros de norocul său și nici nu mai știe cum să scape de borsetka.


Reminisce the Kiss! - Întâlnire săptămânală TM
UNDE: Biblioteca Publică de Drept, str. Armenească, 42

CÂND: 19:00
CONTEXT: Noua săptămână vine cu o nouă întâlnire Toastmaster, și cu o temă foarte intrigantă. Amintiți-vă de sărut. Intrigant de-a dreptul. Vino să o descoperi și să te scufunzi în marea lume a Public Speaking-ului.
 

Spectacol: „3 + Cristina pe frecvența iubirii”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii” este o istorie a 3 bărbați, foști colegi de școală care au rămas prieteni în viață și care au format o tradiție de-a lungul anilor de a se aduna regulat la un pahar de vorbă. Totul ar fi fost bine, ca de obicei, dacă Iura nu ar fi tăinuit de ei faptul că a invitat la cină vechea lor iubire din anii de studenție, Cristina. Așadar, după aproape 20 de ani de la absolvire cei trei o vor revedea pe cea de care au fost îndrăgostiți. Cu excepția faptului că despre invitata surpriză știe doar Iura. Cum vor reacționa Nicu și Relu și cum va fi împărțit mărul discordiei, urmează să aflați, cunoscându-le secretele tăinuite după cortina anilor.

 


CHIOȘC AIR – artist talk cu Oleksandr Sirous[UA] / KIOSK AIR – artist talk
UNDE: Zpațiu / Zpace, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 19:00
CONTEXT: În prelegerea sa de o oră, Oleksandr Sirous va prezenta practica sa artistică și metodologia de colectare și traducere a diferitelor tipuri de date, modul în care lucrează cu motoare de joc și simulări complexe, folosind AI pentru diferite tipuri de entități în simulări. El va prezenta lucrările anterioare ca exemplu al metodologiei sale de lucru și va introduce contextul artei media ucrainene, studioul Photinus și rolul și activitățile sale pentru creșterea artei media ucrainene.
Prelegerea va fi urmată de un spectacol audiovizual de 40 de minute „Reconstrucția distrugerii”.

 

Exerciții de simulare a incendiului în cadrul unui depozit petrolier și a unei stații PECO

UNDE – CÂND: 1 Locație – str. Industrială nr. 34 – 21:00; 2 Locație – Stația PECO nr. 38, șos. Hîncești, 130/1 – 23:00

CONTEXT: Petrom Moldova este unica rețea de benzinării care desfășoară acest gen de exerciții de simulare. Scopul acesteia este de a verifica cunoștințele angajaților referitor la modul de intervenție și comportament în caz de incendiu, și antrenarea pompierilor să intervină optim în cazuri similare, dar reale. Urmărim testarea capacităților de reacție și intervenție ale angajaților stațiilor cu atribuții în domeniu, iar în cele de urmă și ale clienților care pot fi surprinși într-o astfel de situație nedorită.

 

Program de evenimente: Spații Culturale Atrenative – Ediția a II-a

UNDE: Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova

CÂND: 22-25 iunie 2023 în localitățile Bălți, Cahul, Dubăsari, Gura Galbenei, Hîrtop, Naslavcea, Puhăceni, și Volintiri și între 29 iunie – 2 iulie 2023 în Chișinău, Durlești și Trușeni.

CONTEXT: Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht invită la programul de evenimente Spații Culturale Alternative, scopul căruia este de a face vizibile și cunoscute organizațiile și inițiativele culturale independente, care dezvoltă un discurs artistic și teoretic alternativ celui dominant. Programul din acest an cuprinde peste 40 de activități culturale ce se vor desfășura în cursul a două weekenduri consecutive.

 

  APELURI DE ÎNSCRIERE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță, că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice în cadrul Programului ERASMUS+ pentru semestrul I, anul de studii 2023-2024, Middle East Techical University, Ankara, Turcia. Domenii propuse: Limbi moderne; Istorie; Pedagogie;  Psihologie; Drept; Administrație publică; IT; Business și administrare; Contabilitate; Inginerie. Termen limită  – 25 iunie 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații Externe și Mobilitatea Academică, birou 224.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investișionale privimd lucrările de îmbunătățiri  funciare, ameliorarea și protecția solului.  Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are scop recunoașterea și recompensarea performanțelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.

 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță  Concursul de aplicare în cadrul Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare locală pentru oferirea unor granturi mici, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Scopul Concursului de proiecte este de a susține dezvoltarea  socio-economică a localităților și sporirea calității condițiilor de trai a cetățenilor din localitățile Republicii Moldova. Dosarele cu Notele conceptuale pot fi depuse până în data de 22 iunie 2023, ora 17:00.  Mai multe detalii accesați aici https://rb.gy/7hshb

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În perioada 21-22 iunie, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de secretarul de stat Ruslan Bolbocean, participă la cea de-a doua ediție a Conferinței privind reconstrucția Ucrainei, care va avea loc la Londra. De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți oficiali europeni cum ar fi Miroslav Wlachovský, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovacia, Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe și europene al Regatului Luxemburg, Alexander Schallenberg, ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei.

 

Delegația Parlamentului Republicii Moldova  participă  la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea are  loc în perioada 19-23 iunie, la Strasbourg, Republica Franceză. Din componența delegației parlamentare  fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, precum și membrii delegației naționale la APCE, Ana Calinici și Adela Răileanu. În cadrul sesiunii APCE vor ține discursuri Președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, precum și Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, Președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

 

Pentru a sărbători Ziua IA, în Suedia, Stockholm, este organizată expoziția "Bluza tradițională cu broderie", care prezintă bluze tradiționale din România și Republica Moldova. Vernisajul  este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Suedia, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și Episcopia Română pentru Europa de Nord. Expoziția IA este deschisă publicului până la 25 iunie 2023 și cuprinde ii din regiunea Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Române a Europei de Nord și ii din Republica Moldova.

Meroslava Parii
21/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii