AGENDA  ZILEI//22.08.2023

Meroslava Parii
21/08/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Atena într-o vizită de lucru la invitația Prim-ministrului Republicii Elene, Kyriákos Mitsotákis.

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întreprinde în perioada 22-24 august o vizită de lucru în capitala Ucrainei, Kiev. În deplasarea sa la Kiev, premierul este însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Parlicov, ministru al Energiei, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale ș.a. Agenda vizitei în Ucraina prevede subiecte ce ţin de aceste domenii de activitate şi colaborare.

 

Lansarea atelierelor de lucru dedicate autorităților publice locale, pe subiectul cerințelor și specificațiilor minime de calitate și performanță energetică a materialelor și echipamentelor utilizate în proiectele de eficiență energetică și valorificare a energiei regenerabile
UNDE: Hotelul Jolly Alon, Sala Marmura, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 09:30

CONTEXT: În cadrul evenimentelor  veți avea posibilitatea să realizați interviuri cu factori-cheie din domeniu, precum și cu experți externi despre cele mai bune tehnologii și practici din domeniu.

 

 

Ședința a VII-a extraordinară a Consiliului municipal Bălți

UNDE: Primăria municipiului Bălți, Sala de ședințe, Piața Independenței, 1

CÂND: 10:00

 

 

Târgul Școlar 2023 la Moldexpo
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00, până la data de 27 august
CONTEXT: Ne pregătim de școală împreună.  O dată cu apropierea noului an de studii, ca de obicei, în luna august începe febra pregătirilor. Caiet la caiet, pix la pix, manual la manual - toata vara participanții târgului au muncit pentru a vă prezenta cele mai bune rechizite și accesorii necesare pentru a vă umple ghiozdanele. Veți găsi: Rechizite şcolare; Încălţăminte, articole vestimentare, uniforme; Genţi, Rucsacuri; Manuale; Cărţi; Mărfuri pentru sport; Servicii de educaţie; Programe şi jocuri cognitive.
 

 

Evenimentul de transmitere oficială a dispozitivelor medicale din partea INTERSOS Organizzazione Umanitaria Roma, Sucursala din Republica Moldova

UNDE: Depozitul „VITRA” SRL, str. Industrială, 5

CÂND: 11:00

 

 

Cursul prezidențial pentru adolescenți de la SBC "Prezentări. Nivel avansat"

UNDE: Intellect Hub, Școala de Business și Comunicare, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 13:00, 21-25 august, curent
CONTEXT: La acest program sunt acceptați doar elevii care au urmat cursul de bază de prezentare la SBC. 11-15 ani este vârsta recomandată pentru participanți. Din program: Vom învăța cum să împărțim o masă solidă de informații în construcții logice, realizând o ierarhie a acestora în funcție de importanță și semnificație; Vom discuta despre modul în care funcționează atenția noastră; Vom învăța tehnici care ne ajută să atragem și să păstrăm atenția publicului; Vom vorbi despre cum să structurăm o prezentare: de unde să începem, cum să transmitem relevanța, cum să vindem o idee, cum să încheiem. Vom stăpâni principiul "cu cât mai clar, cu atât mai bine", vom învăța să îl aplicăm chiar și la tipuri de informații complexe, cum ar fi tabele, diagrame, grafice.

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 22 august 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualiată AICI

 

 

 

Evenimentul de lansare Serviciul social „Locuința Social Asistată”

UNDE: Centrul de resurse și Suport pentru Tineri”, str. Tudor Vladimirescu, 1/1

CÂND: 14:00

 

 

Training pentru Psihologi: Arta de a trăi în echilibru: căi în atingerea eficienței profesionale
UNDE: Liceul de Creativitate și Inventică ”Prometeu-Prim”, str. Nicolae  Iorga 2

CÂND: 15:00

CONTEXT: Subiecte pe care le vom parcurge în cadrul trainingului: Autoanaliza valorică a activității personale și profesionale; Mecanismele de dezvoltare personală; Strategiile de realizare a planului de dezvoltare; Pericolele stagnării; Cum să-ti prețuiești munca și sa-ti ridici valoarea; Modelul psihologului de excelență; Cum să găsești echilibru și să nu ajungi la autosabotare.

 

 

Școala Viitorilor Părinți
UNDE: Medpark International Hospital, str. Anrei Doga, 24

CÂND: 15:00
CONTEXT: Cunoaștem prin câte emoții treceți din momentul în care aflați că veți deveni părinți. Medicii Medpark, cu vastă experiență în gestionarea sarcinilor și nașterilor de diferită complexitate, vin atât cu informații de ultimă oră, cât și cu un șir de practici benefice pentru mămicile și tăticii în devenire. În cadrul lecției se va discuta despre: Nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană; Tehnici de relaxare în travaliu; Procedurile şi intervenţiile medicale; Poziţii eficiente pentru naştere; Metode de diminuare a durerii; Îngrijirea nou-născutului: măsuri de prim ajutor şi soluționarea problemelor care pot apărea pe parcursul primului an de viață a bebelușului; Recomandări privind alăptarea corectă şi eficientă, alimentația în perioada alăptării.

 

 

Zilele municipiului Ungheni

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 18:00, până la data de 31 august, curent

CONTEXT: „Zi-le de Ungheni” este genericul din acest an al Zilelor municipiului Ungheni, care se desfășoară anual la sfârșit de august. Pe parcursul acestor zile vor avea loc numeroase evenimente, printre care expoziții, spectacole, concursuri și multe surprize pentru publicul larg,

 

 

Training: Cum îți ajuți copilul să reușească în era tehnologiilor și a inteligenței artificiale
UNDE: Liceul de Creativitate și Inventică ”Prometeu-Prim”, str. Nicolae  Iorga 2

CÂND: 18:00
CONTEXT: Despre influențe, dependențe, provocări educaționale vom discuta în cadrul trainingului pentru părinți: “Cum îți ajuți copilul să reușească în era tehnologiilor și a inteligentei artificiale!?” Vom discuta despre: nevoile copilului și crizele de vârstă; adaptarea la scoală  în funcție de vârstă sau schimbare de mediu; cum îl învăț pe copil să dețină controlul asupra tehnologiei; inteligența artificială: cum să-mi pregătesc copilul să-și valorifice propriul potențial etc.
 

 

Webinar: Automatizează crearea și publicarea articolelor pe rețelele de socializare
UNDE: PostPrompt, Online

CÂND: 19:00

CONTEXT: Te invităm la un webinar online, unde vei descoperi cum PostPrompt te poate ajuta să îți maximizezi prezența online și să-ți reduci costurile. Te așteptăm, pentru a vedea împreună cum PostPrompt poate fi motorul care îți va propulsa afacerea în lumea digitală.

 

 

Sesiune: Creative Talks
UNDE: Tucano Coffee Brasil, str. Alecsandru cel Bun, 91 A

CÂND: 19:00
CONTEXT: În cadrul acestei sesiuni, vom explora rădăcinile sindromului impostorului, în special în profesiile creative, cum ar fi designul, și modul în care acesta poate avea un impact asupra muncii și vieții personale. Vei ajunge să înțelegi de ce chiar și cei mai de succes designeri se pot simți ca niște impostori și cum să te eliberezi de acest ciclu autodistructiv. Apoi ne vom scufunda în strategii practice de combatere a sentimentelor de impostor, oferindu-ți instrumentele psihologice pentru a-ți spori încrederea și a-ți îmbrățișa realizările. Nu ratați această ocazie de a vă conecta cu alți designeri care se simt la fel ca dumneavoastră și de a învăța de la un terapeut Gestalt experimentat și manager de echipă de design.

 

 

Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 august, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, în perioada 1 august – 26 august 2023, programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general. Programele acreditate de ANACEC: Limba și literatura română în școala națională; Limba și literatura română pentru instituțiile cu predare în limba minorităților naționale; Limba și literatura rusă în școala națională; Limba și literatura rusă în școala rusă; Limba engleză; Limba franceză; Istorie; Educație pentru societate; Geografie; Educație tehnologică; Arte plastice; Psihopedagogia artelor.
 

 

Admiterea 2023 – Turul II

UNDE: Școala Profesională nr. 5, str. Burebista, 66

CÂND: Până la data de 23 august, curent

CONTEXT: Dragi absolvenți, noi IP Școala Profesională nr.5 din mun. Chișinău suntem pregătiți pentru admiterea 2023, pentru a vă instrui în cele mai solicitate meserii de pe piața muncii. Industria alimentară este cea care desfășoară toate fazele lanțului alimentar, de aceea cu multă dorință, entuziasm și atitudine poți obține o meserie de succes. Dacă ești pregătit, te așteptăm la studii.

                                            

 

Expoziție: „Dincolo de fotografie”

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 3 septembrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția "Dincolo de fotografie", dedicată fotografiei contemporane a artiștilor din Republica Moldova și România. Expoziția reprezintă un dialog cultural, care oferă oportunitatea unică de interacțiune, de înțelegere a culturii contextelor, schimb de idei și experiențe între autori din diferite generații. Prin diverse forme și tipuri de fotografie: documentară, conceptuală, postfotografie. Lucrările unor autori reflectă aspectele sociale, politice, ecologice și culturologice ale societății care au avut loc în ultimii 30 de ani în țară și în lume.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Având în vedere că Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre a primit recent o alocare suplimentară NDICI de aproximativ 20 de milioane de euro, programul are posibilitatea de a răspunde celor mai pertinente provocări cu care se confruntă în prezent regiunea bazinului Mării Negre. În acest context, programul se va concentra, de asemenea, pe o prioritate suplimentară a programului - "O regiune mai competentă și rezilientă", vizând Obiectivul specific Interreg 1 - "O mai bună guvernanță a cooperării", cu scopul de a spori capacitățile autorităților publice din întreaga zonă a programului, de a consolida încrederea reciprocă și de a consolida democrația durabilă.  Pentru a modela mai bine noua Prioritate în funcție de nevoile partenerilor Programului, vă invităm să răspundeți la un chestionar aici (aveți nevoie de aproximativ 5 minute), cel târziu până la data de 24 august 2023. Informații detaliate se găsesc la următorul link: https://slink.ro/KCwjC.

 

 

Anunț de selectare a participanților la schimbul de tineret Erasmus+. Proiect: “Culture In Your DNA”. Perioada: 22-29 august 2023. Locația: or. Tammispea & Tallinn, Estonia. Vârsta participanțlor: 15-19 ani.
Limba vorbită la proiect: Engleza. Scopul proiectului: Creșterea interesului participanților de a cunoaște cultura propriei țări și culturile altor țări în diferite moduri, prin activități, ateliere și seri culturale. Formular de aplicare: https://forms.gle/598F5QpNq57W55BH9
 

 

Agenția de Investiții invită companiile din industria producătoare de electronice din Republica Moldova să participe în calitate de co-expozanți la Productronica 2023 - cel mai mare târg internațional dedicat industriei producției de electronice, care va avea loc în perioada 14-17 noiembrie 2023, la München, Germania. Agenția de Investiții va fi prezentă cu stand de țară, B3/241, oferindu-vă astfel o platformă de expunere și interacțiune directă cu potențialii parteneri.
Aici veți putea întâlni persoanele cheie din industrie și să vă aventurați în explorarea unui spectru divers de oportunități inovatoare de afaceri: Contactați cu reprezentanți din toate industriile și domeniile de aplicare - de la servicii și retail până la producție, de la electronice de larg consum și medicale la electronice auto și industriale; Sporiți vizibilitatea, prezentând compania dumneavoastră și inovațiile unui public internațional; Creșteți vânzările. La expoziție veți întâlni vizitatori comerciali de mare calibru, 90 la sută dintre ei fiind factori de decizie. Intenția de participare la Productronica 2023 poate fi transmisă la adresa:   [email protected]. Termen limită – 1 septembrie 2023. Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesați: https://productronica.com/en/

 

 

CRJM anunță un concurs pentru: Funcția: Consilier/ă juridic/ă. Contract pentru un termen nedeterminat. Localizarea: Chișinău, Republica Moldova, sediul CRJM, str. A. Șciusev 33.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, neafiliată politic, care contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova prin activități de cercetare, monitorizare și advocacy. Noi promovăm justiția independentă, eficientă și responsabilă, mecanisme anticorupție eficiente, respectarea drepturilor omului și un mediu prielnic pentru societatea civilă și democrație. În aceste domenii identificăm problemele cu impact sistemic, propunem soluții, le aducem pe agenda publică, reacționăm la abuzuri și mobilizăm parteneri pentru schimbări în bine. Persoanele care corespund cerințelor  sunt rugate să expedieze prin e-mail o scrisoare de motivare și CV-ul actualizat, care să conțină contactele a cel puțin două persoane de referință, până la 5 septembrie 2023, ora 23:59, la adresa: [email protected].

 

 

S-a dat start concursului de selectare a instituțiilor de învățământ pentru participare în cadrul celei de-a doua runde de pilotare a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”. Cea de-a doua rundă de pilotare a Programului va fi implementată în perioada anului școlar 2023–2024 (octombrie 2023 – august 2024). Pentru pilotarea rundei a doua a programului vor fi selectate cinci instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Programul este implementat de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al USAID Moldova. în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Termenul limită: 31 august 2023, ora locală 18:00.
Detalii despre program, cerințe, procedura de selectare, dar și Formularul de participare găsiți accesând: https://tinyurl.com/4t6bv8e5

 

 

În conformitate cu prevederile articolului 9 al Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Ministerul Mediului a inițiat consultările publice asupra elaborării proiectului Hotărârii de Guvern privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr.273 din 13.03.2007 cu privire la aprobarea Nomenclatorului şi tarifelor la serviciile prestate, contra plată, de către Agenția pentru Silvicultură „Moldsilva” şi Regulamentului cu privire la modul de formare şi direcțiile de utilizare a mijloacelor speciale. Proiectul Hotărârii de Guvern  este elaborat în temeiul articolului art. 43 din Legea finanțelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014 cu modificările ulterioare, art. 25 alin.(1) din Legea vânătorii și fondului cinegetic nr. 298/2018.
Propunerile și recomandările pe marginea proiectului sus menționat pot fi expediate până pe data de 30 august 2023, în adresa persoanei responsabile: Lilia Zamăneagră, consultant principal al Direcției politici în domeniu biodiversității, la adresa de e-mail: lilia.zamăneagră@mediu.gov.md, sau pe suport de hârtie pe adresa Ministerului Mediului: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 162.

 

 

Companiile interesate să-și exporte produsele sau serviciile pe piața din România sunt invitate să participe la Programul Export Missions, implementat de Agenția de Investiții cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Pentru a fi una dintre cele 60 de companii ce vor avea parte de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri, completează formularul până la data de 5 septembrie.
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat pe următorul link https://drive.google.com/.../1ckBtU-VrJx_KOeq.../view... Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email [email protected]

 

 

Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă anunță aplicări pentru Echipa de Coordonare pe mandatul 2023-2024. Poți aplica in perioada 1-31 august la următoarele funcții: 2 poziții de vicepreședinte al Platformei; Secretar general;  Coordonator al departamentului de Proiecte; Coordonator al departamentului de Resurse Umane; Coordonator al departamentului de Advocacy. Pentru aplicare transmite pe e-mailul  [email protected]  dosarul ce conține CV-ul tău și o scrisoare de intenție ce ar include și strategia ce o ai tu, pentru pozitia vizată, pe perioada mandatului septembrie 2023- septembrie 2024. Indică în mesaj și poziția la care vrei să aplici. Noi te vom contacta pentru un interviu cu actuala echipă de coordonare, iar în luna septembrie, persoanele ce in urma interviului vor fi admiși, urmează a fi aleși prin procedură de vot.
 

 

La prima și unica Școală interactivă de televiziune Pixel Media Center din incinta ARTICO vom avea și cursul "Producerea emisiunilor TV". Laboratorul nostru "Producerea emisiunilor TV" oferă participanților cunoștințe și abilități practice pentru a înțelege și a se implica în diferite etape ale producției televizate. Chiar dacă e vară afară, suntem siguri că îți faci timp pentru a te înscrie la noi. Formularul de aplicare:  https://docs.google.com/.../1mbCc2sgRXt4YUvGa.../viewform... Perioada de înregistrare: până la 31.08.2023. Amănunte la numărul: 062 10 29 03.

 

 

Ministerul Finanțelor, prin prisma rolului de Autoritate Națională pentru programele de cooperare transfrontalieră și transnațională finanțate de Uniunea Europeană, anunță despre consultarea publică Ghidului solicitantului pentru proiecte de valoare mică a Programului Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021-2027. Astfel, încurajăm persoanele, instituțiile interesate, să intervină cu comentarii și propuneri relevante, prin prisma experienței în implementarea proiectelor transfrontaliere și transnaționale la care Republica Moldova este eligibilă. Comentariile, propunerile urmează a fi transmise până la 31 august 2023 la adresa [email protected].

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă, Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. 
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În perioada 21-25 august, curent, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la Seminarul de securitate pentru educație continuă dedicat absolvenților Universității Naționale de  Apărare a Statelor Unite ale Americii, care are loc la Praga, Republica Cehă.

 

Stimați cetățeni,Vă informăm despre sistarea serviciilor consulare de către Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei, Stockholm, în perioada 28 august – 08 septembrie 2023.
În caz de urgențe (deces, accident, arest, calamitate naturală) cetățenii Republicii Moldova pot apela la numărul de contact +46 769 423 423. La acest număr de telefon nu  se fac programări și nu se furnizează informații consulare de ordin general.

 

Ambasada Republicii Moldova în Spania informează - Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate anunță lansarea procedurii de achiziționare a transportului sanitar (ambulanțe de tip B) pentru IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Versiunea în limba română a anunțului poate fi vizualizată pe pagina web MTender Public Portal (gov.md), în timp ce cea în limba engleză - poate fi consultată aici: https://spania.mfa.gov.md/content/anun%C8%9B-6. Depunerea dosarelor de către agenții economici interesați  este disponibilă din data de 15.08.2023 pe platforma electronică achiziții.md.
 


THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI.

 

 

Meroslava Parii
21/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii