AGENDA ZILEI//23.03.2023

Meroslava Parii
22/03/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O delegație a Guvernului român, în frunte cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, va efectua  o vizită la Chișinău. Oficialul român va purta discuții cu premierul Dorin Recean, iar după  vor oferi detalii în cadrul unei conferințe de presă. Agenda mai include și întrevederi cu președinta Maia Sandu, dar și cu președintele Legislativului, Igor Grosu.

Conferință de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:50

CONTEXT: Conferința va fi susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

 

Vicepremierul Vladimir Bolea va efectua o deplasare în raionul Leova. Pe agenda oficialului sunt incluse mai multe întrevederi cu producătorii agricoli și reprezentanții Autorităților Publice locale (APL). De asemenea vicepremierul Vladimir Bolea , va vizita o  Gospodărie Tărănească din satul Sarata-Nouă, Școala Profesională, care pregătește cadre pentru sectorul agricol și se va familiariza cu procesul educațional. Oficialul va vizita și două gospodării din satul Tochile – Răducani, care implementează cu succes agricultura conservativă. Spre sfârșitul zilei, Vladimir Bolea va vizita sistemul de irigare de la Filipeni, reconstruit în anul 2015.

 

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, întreprinde o vizită de lucru în municipiul Ungheni și satul Mircești. Agenda include lansarea unui serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, vizitarea proiectelor de modernizare și dezvoltare în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană, precum și întâlniri cu antreprenori și alți beneficiari ai asistenței financiare a UE.

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 23 martie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ordinea de zi a Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Club de presă dedicat îmbunătățirii serviciilor climatice și de mediu în Repiblica Moldova

UNDE: Serviciul Hidrometeorologic de Stat, str. Grenoble, 134

CÂND: 09:30

 

Conferință de presă de lansare a Expozițiilor „Republica Moldova Prezintă” la Cluj-Napoca, Brașov

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 10:00

 

Briefing de presă al deputaților Fracțiunii Parlamentare a Partidului „ȘOR”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Seminar pentru Dezvoltarea Afacerilor – Sisteme Integrate de Management a Calității

UNDE: Camera de Comerț și Industrie, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND:10:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Centrul de Formare Antreprenorială a pregătit câteva oferte avantajoase de instruiri tematice, care vor ajuta în procesul de dezvoltare a afacerilor, pentru a vă îmbogăți cunoștințele și a însuși noi practici pentru a deveni mai competitivi pe piața locală și cea internațională.

 

Întâlnire cu absolvenți jurnaliști consacrați din Republica Moldova

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova,  Sala Mediateca, et 4, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 10:00

CONTEXT: Întâlnirea cu absolvenții jurnaliști consacrați din Republica Moldova, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, ULIM, va avea genericul: „Inspiră-te și urmează-i”.

 

Simpozion dedicat Mitropoliei Basarabiei la Academia de Științe din Chișinău

UNDE: Academia de Științe a Moldovei, Sala Azurie, bd. Ștefan cel Mare, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Mitropolia Basarabiei, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, invită doritorii la Simpozionul științific: „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr”. În cadrul Simpozionului vor fi semnate un Protocol de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Academia de Științe a Moldovei  și un Protocol de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

 

A  60-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră

UNDE: Online

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este organizată de AO „Forța veteranilor Ialoveni” cu tema: „Falsificatorul de acte  Constantin Covrig nu reprezintă veteranii de război în Cadrul Guvernului”.

 

Workshop  „Migrația de revenire: oportunitate pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova”

UNDE: ASEM, Academia de Studii Economice din Moldova, str. Mitropolit Varlaam Bănulescu Bodoni

CÂND: 11:30

CONTEXT: În cadrul evenimentului, discuțiile vor fi axate pe următoarele subiecte: Migrația de revenire drept sursă importantă pentru dezvoltarea țării;  Relația dintre migrație, dezvoltare și revenire; Programe de Stat pentru atragerea remitențelor și investirea lor în economia națională  etc.

 

Declarații de presă

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:50

CONTEXT: Declarațiile vor fi susținute de Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, și Laura Vicol, președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, după ședința comună.

 

Lansare de carte „Războiul Monumentelor, Volum II” de Iulian Rusanovschi

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la lansarea celui de-al doilea volum a cărții „Războiul Monumentelor – restabilirea monumentelor românești interbelice din Republica Moldova 2010-2022”. Cele trei volume vor cuprinde succesiv monumentele interbelice din nordul Bucovinei, Basarabia și Transnistria (primul volum  tipărit în 1918), peste 50  de monumente restabilite la inițiativa autorului, ASCOR și Asociația Monumentum); mormintele/cimitirele eroilor români căzuți pe teritoriul Basarabiei  în cele două Războaie Mondiale.

 

Eveniment de totalizare „Sprijinul UE pentru comunitatea de business din regiunile Cahul și Ungheni”

CÂND:15:00

CONTEXT:  Link-ul pentru vizualizare AICI

 

Atelier literar „Scriitorii români francofoni (Iulia Nașdeu, Eugen Ionesco, Matei Vișniec)”

UNDE: Filiala Târgoviște, str. Ion Creangă 82/1

CÂND: 15:00

CONTEXT:  Scopul evenimentului: Punerea în circuit a marilor opere, explorarea și proiectarea lor în experiența de viață profesională și personală. Obiective: să inițieze lectură aprofundată să dezvolte gândirea critică; să stabilească comunicarea interculturală.

 

Concert Vocal Simfonic – Beethoven Simfonia nr 9

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: Evenimentul este dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România 27 martie 1918.  Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” și a Primăriei Municipiului Botoșani, organizează un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România.

 

Seară poetică cu Nichita Danilov

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 18.15

CONTEXT: Nichita Danilov este unul dintre scriitorii de referință ai generației – 80. Este după cum afirmă Radu G.Țeposu -„Unul dintre puținii noștri poeți cu vibrație metafizică adevărată, aflat mereu în disputa dintre trăireși, cunoastere. Vedenia e la el o formă a viziunii, iar insolitul înregistrării, un mod de a traduce criza interiorității”.

 

Eveniment - 5th Aniversary of Tech Women Moldova Community

UNDE: Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Evenimentul încurajează și motivează femeile din Republica Moldova să își găsească vocația în sfera IT. Dorim să vă cunoaștem, să împărtășim povestea din spatele comunității noastre și să ascultăm împreună istoriile femeilor de succes care fac parte din comunitatea IT și îi ajută pe alții să-și găsească drumul.

 

Training – Dezvoltarea toleranței  față de sine și față de ceilalți – garant al relațiilor eficiente

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 19:00

CONTEXT: Pentru a te simți bine și confortabil printre oamneni atât  de diferiți, avem nevoie de toleranță, care înseamnă o atitudine deschisă și respect nu doar de diferențele care există între oameni dar și față de sine. Abilități dobândite: Manifestarea unor atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți; Exersarea atitudinilor și comportamentelor tolerante.

 

Spectacol  „Frumoasa călătorie a urșilor panda”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Un delir, o bucurie fără margini, o abandonare de sine, care depășește orice așteptare, orice idee cinică, sau neconcepută despre iubire... Dorința de a se contopi și a dispărea în iubire ia proporții absolute ale dizolvării în neant. Urșii panda – un spectacol de atmosferă și relaxare.

 

Eveniment – Artiști Români pe Mapamond

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, 31 August 1989, 115

CÂND:19:00

CONTEXT: Expoziția „Artiști Români pe Mapamond”, este poate  cel mai mare eveniment de acest fel ce a fost realizat în România la începutul 2023 și dedicat artei contemporane  românești, și care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Sunt prezenți peste 50 de artiști români cu lucrări, ce aparțin colecției av. George Șerban din București și care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează.

 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) găzduiește, în perioada 20-31 martie curent, o misiune a Băncii Mondiale care are scopul să asigure îndeplinirea condițiilor necesare pentru aprobarea unui viitor proiect în domeniul învățământului general. Proiectul își propune să sporească nivelul calității educației și să asigure acces la servicii educaționale, în special pentru copiii din grupurile dezavantajate.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 22-23 martie, curent, ministra Sănătății Ala Nemerenco, participă la Reuniunea la nivel înalt a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa privind forța de muncă în sănătate și asistență medicală, care se desfășoară la București, România.

Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) se va desfășura joi, la Parlamentul European. Din delegația legislativului de la Chișinău fac parte copreședintele CPA RM-UE, Mihail Popșoi și deputatele Olesea Stamate și Ina Coșeru, membre CPA RM-UE. Potrivit Legislativului, printre subiectele abordate în cadrul reuniunii figurează procesul de integrare  europeană a țării noastre, progresele înregistrate și situația geopolitică din Republica Moldova. Un alt subiect de pe agenda reunirii se referă la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova, reforma justiției și lupta împotriva corupției. În contextul celor discutate  vor fi adoptate mai multe  recomandări și o declarație comună. CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membrii numiți de Parlamentul Republicii Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Meroslava Parii
22/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii