AGENDA ZILEI//23.05.2023

Meroslava Parii
22/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Prim-ministrul Dorin Recean va efectua marți, 23 mai, o vizită în raionul Taraclia, unde va participa la sediul Universității de Stat „Grigore Țamblac” la evenimentul prilejuit Zilelor Scrisului și Culturii Slave. Ulterior, șeful Excutivului va avea o întrevedere cu autoritățile locale și serviciile desconcentrate din raionul Taraclia, în cadrul căreia vor fi discutate problemele existente și oportunitățile de dezvoltare a localităților. Programul în teritoriu va continua în localitatea Cealîc, unde oficialul va vizita o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor. Șeful Cabinetului de miniștri va discuta cu oamenii de afaceri despre proiectele Executivului, lansate în vederea susținerii producătorilor mici și mijlocii. După ora 12:30, prim-ministrul va susține o conferință de totalizare a vizitei în orașul Taraclia, care va fi transmisă pe pagina Facebook a Guvernului.

Armata Națională desfășoară în perioada 22-26 mai, curent, exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate la Centrul de Instruire de la Cahul. Activitatea are scopul să verifice aptitudinile rezerviștilor și familiarizarea acestora cu tehnica, echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Conform programului de pregătire, care va dura cinci zile, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințele de tragere. Instruirile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planul de Instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023.

O misiune de experți din Lituania se află la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pe parcursul acestei săptămâni, pentru a evalua cadrul normativ existent în Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea, a declarat că echipa minesterială și-a setat o agendă ambițioasă de reforme, având ca scop transformarea sectorului agricol, iar în acest sens, suportul partenerilor este de mare ajutor.

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 23 mai 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Reuniunea Comitetului Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

 

Seminar practic: Legislația muncii – Angajarea și concedierea salariaților

UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT:  Din momentul angajării unui salariat, părțile contractului de muncă – angajatul și angajatorul, au drepturi și obligații reciproce. Documentarea corectă, din punct de vedere legal, a tuturor relațiilor cu angajatul – de la angajare până la eliberare, vă va ajuta la evitarea multor consecințe juridice nedorite în viitor.

 

Arena Chișinău își deschide ușile

UNDE: Arena Chișinău, str. Calea Orheiului, 130

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la Ușile Deschise, pentru a petrece timpul sănătos, activ, relaxant și distractiv. Timp de două zile veți avea posibilitatea de a vizita Arena Mare, Arena Mică, Aqua Park, Bazinul Olimpic, Fitness&Welness, Olimpic Tenis Arena, Zona Tenis, la fel veți putea beneficia de informații despre costurile serviciilor Arena Chișinău.

 

Consultări publice

UNDE: Ministerul Mediului, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 10:00-12:00

CONTEXT: Ministerul Mediului anunță consultări publice pe marginea proiectului Programului pentru promovarea economiei verzi pentru anii 2023-2027.

 

Ședința online organizată de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău cu privire la evaluarea necesităților de instruire în domeniul reflectării violenței împotriva femeilor și violenței domestice

UNDE: Online

CÂND:10:00

 

Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

A 5-a Ședință a Grupului de Lucru Informal pentru Cercetare și Inovare în cadrul Parteneriatului Estic

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT. Conferința este organizată de Compania de cercetare sociologică IMAS – Cercetare și Strategii SRL cu tema: „Prezentarea rezultatelor studiului „Barometrul Socio-Politic - Mai 2023”.

 

Eveniment: „Deschiderea Școlii Securității cu genericul: „Împreună reducem riscurile”

UNDE: Localitatea Cornești, raionul Ungheni,  (pe traseul R1)

CÂND: 10:00

CONTEXT: Pe stadionul orășănesc din localiatatea Cornești, Ungheni, va avea loc ceremonia de deschidere a Școlii Securității cu genericul „Împreună reducem riscurile”, desfășurată de IGSU al MAI. Aici, 74 de copii din 6 echipe formate din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni vor participa la concursuri și ateliere interactive. Activitățile anuale sunt organizate de IGSU al MAI în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, având drept scop pregătirea copiilor în domeniul prevenirii riscurilor și bazelor securității vieții.

 

Forum de parteneriat #Interrget NEXT România-Republica Moldova

UNDE: Interget NEXT

CÂND: 23 mai, curent

CONTEXT: Evenimentul este dedicat autorităților publice, organizațiilor neguvernamentale, instituții de învătământ, organizații de cercetare, instituții culturale, alte organizații relevante etc. Atât în Republica Moldova, cât și din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați), interesate de parteneriat transfronhttps://bit.ly/3nSlyTctalier. Pentru a completa formularul de înregistrare AICI

 

Platforma Moldova

UNDE: LIVE

CÂND 10:00

CONTEXT: Inițiativa pentru Pace/I4P în parteneriat cu ONU Moldova și Swisspeace lansează un instrument inedit de măsurare a opiniei publice, pentru tinerii din țara noastră. Punem întrebări și facem publice cele mai populare răspunsuri pentru a înțelege mai bine care sunt așteptările, aspirațiile și problemele din societate.

 

Ziua Designului Italian în Moldova „Poduri și infrastructura străzilor”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 10:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie din Moldova, invită companii din Republica Moldova, care au următorul domeniu de interes: construcții civile și industriale, construcții din oțel, instalarea de rulmenți de pod, izolatori seismici articulați de dilatare, la Ziua Designului Italian. În cadrul reuniunii de afaceri vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde veți avea posibilitatea să stabiliți relații de afaceri și parteneriat cu agenți economici italieni.

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea este organizată de Agenția IPN cu Tema: Summitul Comunității politice Europene – responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica  Moldova”.

 

Lansare de Carte

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

CONTEXT: Asociația Henri Capitant invită pe toți cei interesați să participați la evenimentul dedicat lansării cărții ”Droit de la Moldavie”. De mai bine de opt decenii, Asociația Henri Capitant a lucrat pentru diseminarea, modernizarea și promovarea dreptului continental. În conformitate cu aceste obiective, a decis crearea „Bibliotecii Asociației Henri Capitant”. Diferite grupuri ale Asociației sunt astfel invitate să-și expună liniile principale ale dreptului lor în lucrări ordonate după un plan identic și într-un număr limitat de semne, care să permită tuturor să cunoască și să compare fundamentele și esența acestora.

 

Eveniment: Aripi de Eroi Înfrățiți sub Tricolor

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălți

CÂND: 12:30

CONTEXT: Fundația „General Grigore Baștan” în colaborare cu Primăria Coșcodeni și Universitatea USAR, vă invită la activitățile din cadrul evenimentului „Aripi de Eroi Înfrățiți sub Tricolor”:  Istoria și memoria parașutistului românesc, placa memorială a primului general parașutist al României din comuna Coșcodeni, ora 09:00, depuneri de flori la placa memorială general-maior Grigore Baștan, sesiune, fotografii; Simpozionul de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

 

Forum de parteneriat „Granițe comune, beneficii  comune” Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 13:00

 

Briefing de presă a deputaților Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova,  bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:30

 

Audieri publice asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea externă

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 14:00

 

Seminar: Competențe digitale pentru siguranță pe Internet

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Online

CÂND: 14:00

CONTEXT: Utlizarea noilor tehnologii în procesul de învățământ a devenit parte integrală a acestuia. Condițiile socio-economice din ultima perioadă au demonstrat că actul educațional nu mai poate fi disociat de instrumentele digitale, care facilitează crearea și utilizarea resurselor didactice. În aceste noi condiții apar noi reguli de utilizare a produselor activității pedagogice, dat fiind faptul că orice produs digital poate deveni victima unui atac cibernetic. Link-ul de acces: https://meet.google.com/ckr-dnbm-pip?hs=224

 

Atelier: „Arta de a vorbi în public”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc III, Str. Mihai Kogălniceanu, 65A

CÂND: 14:30

CONTEXT: Centrul de Angajabilitate francofon al USM, invită la formarea „Arta de a vorbi în public: discursul și improvizanța”. În cadrul cursului: Controlul emoțiilor; Controlul corpului în public speaking; Controlul audienței. La final, participanții vor primi un Certificat de participare.

 

Workshop cu participarea experțior din Uniunea Europeană

UNDE: Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Camera de Comerț a Republicii Moldova invită agenții economici la o serie de Workshop-uri Online, cu participarea experților din Uniunea Europeană, organizație în cadrul Online Export Academy for SMEs. EU4Business este o inițiativă a EUROCHAMBRES, care sprijină țările Parteneriatului Estic pentru a-și realiza întregul potențial, de a stimula creșterea economică și a consolida relațiile dintre UE și vecinii săi – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina. Lincul pentru înregistrare AICI

 

Briefing de presă al deputatului Igor Chiriac, președinte al interim al  Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe, bd. Ștefan cel Mare. 105

CÂND: 16:00

 

Evenimentul de decernare a premiilor Tulip Press Awards 2023

UNDE: MediaCor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 17:00

 

Webinar: Roata Vieții pentru un stil de viață de calitate

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Putem să ne asociem viața cu o roată, care, pentru a se roti, are nevoie să fie echilibrată, să fie pornită de un motor și să fie îndreptată în direcția cuvenită. Care sunt componentele vieții voastre? Vă propunem un webinar, care să vă ajute să identificați resursele personale, care o să vă ajute să aveți o viață de calitate.

 

Turnee n-autor: Bogdan Munteanu, Mihaela Buruiană și Doru Preda la Chișinău

UNDE: Cărturești la Muzeu, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 18.30

CONTEXT: Vă invităm la o serată inedită, alături de scriitorii Bogdan Munteanu, Mihaela Buruiană și Doru Preda. Vom vorbi despre cele trei volume: „Pe cine iubești mai mult?”, „Ai uitat să râzi” și „Mâine, când ne-am întâlnit”, alături de Eli Bădică, coordonatoarea colecției n-autor, iar la final vom avea parte de o sesiune de autografe.

 

Masterclass: Cum cresc performanțele școlare ale copiilor prin vorbirea în public

UNDE: Torro Center, etaj 2, str. Pantelimon Halippa, 6

CÂND: 19:00

CONTEXT: Din program: Vei fi ghidat prin tehnici și strategii chieie de gestionare a emoțiilor; Vei afla cum arta oratorică poate spori rezultatele academice ale copiilor; Părinții vor fi instruiți despre cum pot să-și încurajeze copiii, ca ei să-și dezvolte abilitățile de comunicare, și cum pot să le ofere sprijin, îndrumare în acest proces; Vor fi prezentate diferite strategii de motivare a copiilor, pentru a-i ajuta să-și depășească anxietatea de vorbitul în public, și să-și crească rezultatele la școală. Vei descoperi o structură a discursurilor ce poate fi folosită la scrierea temelor de acasă, structură cu ajutorul căreia se obțin note maxime.

 

Spectacol: „ZAGS”

UNDE: Geneza ART, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: O comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. O mireasă care așteaptă și un mire care nu vine.  „ZAGS” este o reflecție a societății anilor 90 cu re verberați în actualitate. Un spectru de relații clasice familiale, în care ne oglindim regăsindu-ne. 21 de caractere într-un delir nupțial.

În perioada 22-28 mai, este marcată Săptămâna Europeană a sănătății mintale. Genericul din acest an este „Comunități sănătoase” și reprezintă un îndemn pentru abordarea sănătății mintale în comunitățile noastre, școli, la locurile de muncă, acasă. În Republica Moldova sunt dezvoltate servicii comunitare de sănătate  mintală, acestea sunt acordate în cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din raioanele și municpiile din țară.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Program Național privind învățarea limbii române

UNDE: Ministerul Educației și Cercetării,  Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: Înscrierea la cursuri în perioada 5-26 mai, curent

CONTEXT: Ministerul Educației și Cercetării, a dat startul înscrierii la programul național privind  învățarea limbii române. Acesta este destinat inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Cursurile sânt gratuite, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat.

 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Concursul „Teza mea în 180 de secunde”

UNDE: Biroul Național al Agenției a Francofoniei (AUF), str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Termen de înscriere până la data de 6 iunie, 2023

CONTEXT: Concursul „Teza mea în 180 de secunde” oferă studenților doctoranzi posibilitatea de a-și prezenta tema de cercetare în termeni simpli unui public divers non-academic. Fiecare participant/ă trebuie să facă în trei minute, o prezentare clară, concisă, dar convingătoare asupra proiectului său de cercetare. Pentru mai multe detalii: AICI

 

Concurs cu prilejul Zilei Mediului – 5 iunie 2023

UNDE: Ministerul Mediului al Republcii Moldova, bd. Ștefan cel Mare 162, birou 1214

CÂND: Dosarele pot fi depuse până la data de  – 26 mai, curent

CONTEXT: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, organizează concursul pentru acordarea unor premii speciale. Acesta are drept scop promovarea principiilor de mediu, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților în domeniu, sensibilizarea asupra fenomenelor negative asupra mediului, precum și dezvoltarea spiritului competitiv. La concurs pot participa cetățeni ai Republicii Moldova și cetățeni străini, reprezentanți ai mediului academic, organizații necomerciale, grupuri de inițiativă și administrații publice locale, care au realizat proiecte, au contribuit sau promovat activități cu impact pozitiv semnificativ pentru mediul înconjurător, finalizate pe parcursul ultimilor 12 luni calendaristice.

                          

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 21-24 mai, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 76 sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară la Geneva, Confederația Elvețiană. Principalele subiecte pe pagina întrunirii la nivel înalt sunt acoperirea universală cu servicii de sănătate, protecția populației în cazul urgențelor de sănătate publică, asigurarea bunăstării populației, precum și eficientizarea sistemului OMS în acordarea asistenței statelor lumii.

Deputata Ana Racu, membra delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară OSCE, vicepreședinta Comisiei securitatae națională, apărare și ordine publică, participă la  o conferință, organizată în comun de către Milli Majilis-ul Republicii Azerbaidjan și Adunarea Parlamentară OSCE, cu tema: „Rolul parlamentelor naționale în promovarea securității și stabilității prin economie verde, conectivitate și dezvoltare durabilă”. Conferința are loc în capitala azeră, Baku, în perioada 22-23 mai, curent.

O echipă de profesioniști se află  la Tel Aviv, în cea mai spectaculoasă vizită legată de Securititate Cibernetică pentru a implementa bune practici în cadrul Academiei de Securitate la Universitatea Tehnică a Moldovei. Vizita este posibilă datorită proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID (USAID Moldova) și Guvernul Suediei (Embassy of Sweden în Chișinău).

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
22/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii