AGENDA ZILEI//24.03.2023

Meroslava Parii
23/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Dialog interactiv cu invitatul special, Veronica Sirețeanu, Ministra Finanțelor din Republica Moldova.Eveniment: „Finanțe publice”

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Campusul Botanica , Blocul de studii 10, aula 309

CÂND: 08:30

CONTEXT: Dialogul se va referi la finanțele publice.

 

Conferință de presă susținută de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str.Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:30

CONTEXT: Vor fi prezentate prioritățiler și perspectivele în domeniul educației.

 

Consultare publică a proiectelor de regulamente privind Registrul de Stat al Alegătorilor și privind întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale

UNDE: Summit Events, Sala Albastră, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:30

CONTEXT: Scopul proiectelor de acte normative constă în stabilirea cadrului normativ privind reglementarea conținutului și modului de administrare (formare, ținere, utilizare) a Registrului de stat al alegătorilor, responsabilitățile și atribuțiile posesorului, administratorului și registratorilor, regimul juridic de prelucrare și utilizare a datelor conținute în aceasta și controlul ținerii Registrului de stat al alegătorilor și, respectiv, privind procedura de întocmire, administrare, difuzare și actualizare a listelor electorale.

 

Discuții publice asupra  eficientizării și reglementării instrumentelor și a metodologiilor de cercetare a pieței de televiziune

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd. Ștefan cel Mare 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Consiliul Audiovizualului (CA) și-a setat în Planul de acțiuni pentru 2023 drept unul din obiective asigurarea unei activități corecte și transparente de reglementare a domeniului. Printre acțiunile  prevăzute în acest sens se numără selectarea instituției specializată în măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață a serviciilor media audiovizuale. Informațiile oferite de instituția ce va face măsurările vor fi folosite pentru evaluarea domeniului audiovizualului, generând date statistice corecte despre audiența fiecărei entități.

 

Audieri publice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Audierile sînt organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie, cu privire la  executarea Programului național de răspuns și tuberculoză pe anii 2022-2025.

 

Conferința Internațională „Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei – provocări actuale.

UNDE: Courtyard by Mariot Hotel, str. Arborilor 21A

CÂND: 10:00

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, biroul 446, str. Pușkin,22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Tema: „Unirea 1918, de ce a fost? Pentru ce a fost?”.

 

Campanie de sensibilizare a populației privind promovarea zilelor de combatere a tuberculozei și marcarea Zilei Mondilae de combatere a tuberculozei - „Da! Putem învingere tuberculoza”

Screening-ul  radiologic pulmonar cu consultarea medicului pneumolog - amplasarea instalației radiologice  mobile

UNDE: Scuarul Centrului Comercial UNIC, bd. Ștefan cel Mare, 8

CÂND: 10:00-15:00

Organizarea de Flash Mob-uri privind controlul tuberculozei, în parteneriat cu IMSP Institutul de Fiziopneumologie „Chiril Draganiuc”

UNDE: Grădina Publică Ștefan cel Mare și  Scuarul Centrului Comercial UNIC

CÂND: 11:00

Iluminarea în roșu a Porților Sfinte din Chișinău

UNDE: Arcul de Triumf

CÂND: 20:00-00:00

 

Expoziția: „Ambalaj pentru suflet” – Suzana Fântânăriu

UNDE: Facultatea de Arte Plastice și Design, UPSC, str. Cornului, 19

CÂND: 11:00

CONTEXT: Născută în localtatea Baia Suceava, Suzana Fântânăriu, își prezintă Expoziția personală „Ambalaj pentru suflet” la Chișinău. Organizatori sunt Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, Facultatea de Arte și Design din Iași, Facultatea de Arte Plastice și Design UPSC, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Institutul cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, Primăria Municipiului Iași.

 

Conferință Științifică  Națională „Știința politică și societatea în schimbare”, ediția a II-a

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

CONTEXT: Manifestație dedicată celei de-a 80-a aniversări a Academicianului Gheorghe Rusnac. Comunicările și discuțiile participanților se vor desfășura în cadrul sesiunii plenare „Academicianul Gheorghe Rusnac: Personalitate, Savant, Manager” și în atelierele de lucru dedicate problemelor actuale din domeniul politic, al relațiilor internaționale, integrării europene, administrării și guvernării la nivel național, regional și internațional.

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 24 martie 2023 au ca subiect „Războiul din Ucraina și efectele lui asupra economiei Republicii Moldova”.

 

Briefing de presă al Fracțiunii Partidului Politic „Sor”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:45

 

Ședința Consiliului Național al Monumentelor istorice din 24 martie 2023

UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 12:00

 

Conferință științifică: „100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova,  Aula „Regina Maria”, Blocul central, str.Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:30

CONTEXT: Universitatea de Stat din Moldova are onoarea să organizeze în comun cu Universitatea din București și Institutul Cultural Român/Romanian Cultural Institute, două conferințe științifice de amploare ce vor reuni pesonalități marcante din domeniul academic și științific din țara noastră și România.

 

Programul de lectură „Chișinăul citește” ediția a XX-a, 2023

UNDE: Biblioteca Transilvania, bd. Mircea cel Bărân, 7

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la un dialog cu Cristina Bujor, autoarea cărții „Întâmplări cu tâlc 3. despre responsabilitate 4. Despre iubire”. Micii cititori vor urmări experiențele prin care trec eroii și, astfel vor învăța toleranța, bunăvoința, curajul, fidelitatea, întregrându-se mai ușor în comunitate.

 

Eveniment: Dialog de politici  #2 – Proiectul Legii privind accesul la informații

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă invităm la cel de-al  doilea dialog despre proiectul de Lege privind accesul la informațiile de interes public, un eveniment organizat de Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) cu suportul organizației European Partnerdhip for Democracy (EPD). Scopul discuției este de a identifica și coordona posibile poziții comune în procesul de consultare a legii de către autorități. În același timp, dorim să continuăm dezbaterea punctelor de divergență și a strategiilor organizațiilor societății civile ca urmare a consultărilor organizate de Ministerul Justiției din 1 martie, curent.

 

Lansarea unui nou club de lectură „Tainele cărții”

UNDE: Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, str. Grădinilor, 21

CÂND: 15:00

CONTEXT: În incinta Bibliotecii „Tudor Arghezi”, va fi lansat un nou club de lectură cu genericul „Tainele cărții”. Vor  participa doritori și invitați din partea bibliotecii. La prima ședință vom avea drept scop formarea grupului de lectură și activitatea care urmează să fie desfășurată în cadrul Clubului. Va fi o literatură de companie, care se va baza pe puterea grupului format și coagularea lui pe parcursul sesiunilor.

 

Eveniment - Școala  incluzivă de calitate în cadrul  „Academia managerului debutant”

UNDE: Departamentul Educația adulților și Dezvoltarea personală, UPSC, Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Universitate Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău  a dat start „Academiei managerului debutant”. Timp de cinci săptămâni veți forma și dezvolta competențele unu manager de succes, unui lider educațional care promovează valori și este valoare.

 

EBEC Challenge Chișinău 2023

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Urbanism și Arhitectură, bd. Dacia 39, Bloc 9

CÂND: 15:00

CONTEXT: BEST Chișinău organizează cea de a 15-ediție a EBEC Challenge Chișinău 2023, anul acesta competiția va include doar două etape din cele trei.  Cele două probe vor avea loc concomitent: Case Study și Inovative Design.

 

Recital de Jazz și poezie „Un An Și O  Lună”

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinșu, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 17:00

CONTEXT: La eveniment vor participa: Radmila Popovici, Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România, acompaniată de instrumentistul, compozitorul și Directorul Festivalului Internațional „Jazz-n Chișinău”  Valeriu Gulea, Radu Zaplitnii (acordeon), Angela Aramă (jurnalistă). Prin muzică și poezie, susținem caracterul indestructibil al poporului ucrainean și transmitem valorile libertății pentru care luptăm, pentru victoria noastră.

 

Tech Talks: Music production al Mediacor & Berlin Music commission

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:50

CONTEXT: În Moldova, avem producători de muzică electronică care cântă pe aceeași scenă cu Armin van Buuren. Cine sunt ei? Unde și cum crează muzica? Ce posibiltăți are Moldova de a dezvolta piața de producție muzicală? Răspunsurile le veți avea de la oamenii din industria de muzică de la noi din țară, despre experiența cu muzicieni din Germania, Berlin Music Conference din  noiembrie 2022. Evenimentul este organizat  de Mediacor, cu suportul USAID Moldova și a Ambasadei Suediei la Chișinău, prin proiectul tehnologiile Viitorului.

 

Spectacol „Ecuații amoroase”

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18.30

CONTEXT: Scriitorul Aldo Lo Castro construiește în „Ecuații amoroase” o comedie cinică despre relații, căsnicie și despre cum prea multă iubire poate, într-adevăr, ucide. Totul pe fondul unor schimburi de replici pline de haz, al unor qui-pro-quo-uri irezistibile și al unor situații comice istețe, în care umorul este învăluit în ironie.

 

Proiecția filmelor:  „Bilion tree” și  „Fods  and dreamers”

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Sciusev, 79

CÂND: 19:00

CONTEXT: Și în această zi de vineri vă invităm la proiecția a două scurt metraje despre natură. După film, putem discuta opiniile voastre despre cum am putea contribui noi ca  societate, la extinderea suprafeței împădurite cât și păstrarea pădurilor existente.

 

Degustare WINE.MD

UNDE: str. Sciusev, 62

CÂND: 19:00

CONTEXT: La sfârșitul unei alte săptămâni, vă invităm să petreceți timpul interactiv, așa cum e primit la o șezătoare urbană.  Spre degustare: Spumant Clasic Gogu Winery brut alb;   Instinct Pinot Noir; Instinct Merlot; Instinct Cabernet Sauvignon, și vinul surpriză. Fiecare va fi asociat cu gustare.

 

Spectacol:  Trilogia Speranței - Matca Polifonic

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: Viață și moarte, realitate și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate... sau împreună. Puterea de a suferi și iubirea de dincolo de moarte îl fac pe omul pus în situații limite să fie nelimitat în virtute, în gând, în aspirație. Irina – axul central al piesei Matca – luptă până la capăt conștientă de împlinirea propriei misiuni de a da viață, devenind matrice a unei lumi noi, creatoare de viață și sens.

 

Fotbal – Moldova – Insulele Feroe

UNDE: Stadionul Zimbru, bd. Dacia 45

CÂND: 21.45

CONTEXT: Naționala Moldovei începe preliminările Campionatului European de Fotbal din 2024, cu două meciuri: pe 24 martie, întâlnim Naționala Insulelor Feroe, pe 27 martie jucăm cu Cehia. Ambele meciuri vor fi jucate pe stadionul Zimbru.

 

În perioada  22 – 24 martie, curent, la Ocnița are loc evenimentul „Primăvara la Ocnița”, organizat de filiala Edineț, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Raional Ocnița. Se invită toți doritorii să viziteze târgul petrecut pe Piața din fața Consiliului raional Ocnița.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, efectuează o vizită de lucru în perioada 23-24 martie la Bruxelles, unde va participa la cea de-a doua reuniune a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Dialogul este un cadru de cooperare între Republica Moldova și UE, care  se concentrează pe domeniul securității, dar și provocările legate de situația securității regionale și impactul umanitar și economic al acesteia asupra Republicii Moldova.                                  

Meroslava Parii
23/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii