AGENDA ZILEI//24.07.2023

Meroslava Parii
23/07/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O delegație a Grupului de prietenie cu țara noastră din cadrul Parlamentului Republicii Lituania se va afla, în perioada 24 – 26 iulie, într-o vizită în Republica Moldova. Din componența delegației Seimasului lituanian fac parte deputații Žygimantas Pavilionis, președintele Comitetului afaceri externe, Kazys Starkevičius, președintele Comitetului economie și Valentinas Bukauskas, vicepreședintele Comitetului administrație de stat și autorități locale. Oficialii lituanieni vor avea întrevederi cu conducerea țării – Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Prim-ministrul Dorin Recean. Agenda vizitei mai include discuții cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, cu vicepreședinta Comisiei economie, buget și finanțe, Valentina Manic, precum și cu deputații din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Lituania. La Guvern, delegația lituaniană va avea discuții cu vicepremierii Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, și Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. În cadrul discuțiilor vor fi abordate mai multe subiecte de actualitate, precum agenda de reforme a Republicii Moldova, parcursul european al țării noastre și oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-lituaniene în diverse domenii-cheie.

 

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 24-26 iulie. Președintele BERD se va întâlni cu autoritățile de la Chișinău, oameni de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor financiare internaționale și ai societății civile. Vor fi semnate acordurile pentru un nou împrumut cu una dintre băncile partenere ale BERD.

 


Admiterea 2023 - Depunerea fizică a dosarului

UNDE: Universitatea de Studii Europene din Moldova – USEM, str. Ghenadie Iablocikin, 2/1

CÂND: 08:30-17:00

CONTEXT: Care sunt documentele necesare? 1. Actul de studii, în original, cu anexa respectivă (copii – 2 exemplare) diploma de BAC, Colegiu/Centrul de excelență sau Studii superioare; 2. copia actului de identitate (buletin de identitate, pașaport) – în trei exemplare; 3. 4 fotografii 3x4 cm (color, semnate pe verso); 4. Cererea de înscriere la concursul de admitere (se va completa în cadrul USEM); 5. Livretul militar sau adeverința de recrut; 6. Chitanţa de plată a taxei de înscriere (se achită pe loc - 50 lei). Atenție! În perioada 07 august – 30 august 2023 va avea loc ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE STUDII și ACHITAREA TAXEI pentru anul unu de învățământ, în contabilitatea USEM, pentru candidații care au depus la Comisia de admitere actele în original.
 

 

Concursul de  Admitere 2023

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 08:30

CONTEXT: Universitatea de Stat din Moldova vă invită luni, 24 iulie, la evenimentul de lansare a Concursului de Admitere la studii, în anul 2023. Rectorul USM, Igor Șarov, prorectorii USM și membrii Comisiilor de Admitere, alături de studenți USM vor întâmpina primii candidați la concursul de admitere.
 


Curs practic de contabilitate pentru începători "Principiile  contabilităţii şi impozitării"
UNDE: Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Din program: Bazele contabilităţii; Contabilitatea financiară; Legislaţia fiscală a Republicii Moldova; Contabilitatea impozitului pe venit; Întocmirea şi analiza situațiilor financiare. Avantajele pentru participanți:  Formatori certificați cu o vastă experiență profesională și pedagogică; Caracter practic - aplicativ al cursului; Prețuri accesibile. Posibilitatea achitării în rate; - Reduceri pentru membrii ACAP și clienții corporativi; Sprijin în căutarea unui loc de muncă. Cursul este destinat tuturor persoanelor interesate în studierea profesiei de contabil, precum și în îmbunătățirea și perfecționarea cunoștințelor din acest domeniu
 

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023. Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
 

 

Briefing de presă

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Online pe pagina ministerului sau pe portalul www.privesc.eu

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vicepremierul Vladimir Bolea va susține un briefing de presă, împreună cu directorul adjunct al  AIPA  Diana Coșalîc. Oficialii vor comunica despre sumele subvențiilor debursate până acum pe conturile agricultorilor și despre principiile noii politici de subvenționare.
 

 

Lansarea concursului de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

UNDE: Univresitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 10:00

 

 

BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.

 

 

Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația ”Promo-LEX”, organizează o masă rotundă, în cadrul căreia vor fi prezentate studiile ”Controlul parlamentar exercitat de către Comisia de anchetă” și ”Reglementarea statutului opoziției parlamentare în Republica Moldova”, elaborate de Asociația ”Promo-LEX” în conlucrare cu Secretariatul Parlamentului

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Șfefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Consultări publice, organizate de Comisia economie, buget și finanțe, asupra proiectului de  lege pentru modificarea unor acte normative (reglementarea relațiilor între asociații-fondatorii societăților comerciale)

UNDE: Parlamnetul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Evenimentul „Controlul parlamentar exercitat de către Comisiile de anchetă” și „Reglementarea statutului opoziției parlamentare în Republica Moldova”. Realități și perspective de îmbunătățire a activității acestora”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea este organizată de Agenția IPN la tema: „Partidele între drepturi, responsabilități și  neconstituționalitate”.

 

 

Inaugurarea Centrului de consultanță în afaceri din Căprieni, cu suportul Uniunii  Europene

UNDE: Incinta Centrului de Afaceri, comuna Căprieni, raionul Hîncești

CÂND: 11:00

 

 

Partidul Liberal (PL)  va anunța candidatul PL la funcția de Primar General al mun. Chișinău

UNDE: sediul PL, Nicolae Iorga 15

CÂND: Ora 12.00

 

 

Pictură Murală Egipteană
UNDE: New Acropolis Republica Moldova, str. Armenească, 81

CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce egiptene cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Scriere hieroglifică, simbolism și mitologie a Ochiului lui RA; Pictură murală pe reproducerea arheologică: Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice.
 

 

Training: Comunicare și Dicție pentru Copii
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 17:00

CONTEXT: Copilul tău are probleme cu vorbitul  în faţa clasei sau la vreun spectacol? Nu își poate structura ideile pentru a-și crea prezentarea?  Dacă ai bifat măcar una din aceste probleme, înseamnă că are nevoie urgent de un Curs de Comunicare şi Dicţie pentru copii. Compania Vioser Tax Trainings, invită copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani la „Cel mai haios curs de Dicţie din Moldova”. Acest curs îl va ajuta să obţină performanţă la capitolul vorbirii, exprimării, gesticulării şi prestaţiei impecabile în faţa oricărui public. Dar mai ales, îi poate aduce un şir de aprecieri din partea colegilor, familiei și prietenilor.
 

 

17 luni de război

UNDE: Ambasada Rusiei în Republica Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 153

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă așteptăm în fața Ambasadei Ruse să spunem Stop agresiei Ruse în Ucraina!

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Bloc III, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 24-29 iulie, curent

CONTEXT: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, anunță concurs de admitere la studii superioare de licență și de master cu finanțare bugetară și contra taxă, la următoarele specialități: Ciclul I specialități: Pictură, Pictură Murală; Grafică; Arte decorative aplicate; Design interior; Modă-Design vestimentar; Istoria și teoria artelor plastice; Sculptură; Animație. Ciclul II Programe: Arta picturii contemporane; Arte Grafice; Arta designului de interior; Arta designului vestimentar; Sculptură-materie și formă; Arte textile; Arta ceramicii; Arta metalului; Istoria și teoria artelor vizuale.

 

 

Admiterea 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 24 iulie – 31 iulie, curent

CONTEXT: Profesiile viitorului pot fi studiate la Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău. Perioada de depunere a dosarelor 24-31 iulie, curent. Anunțarea rezultatelor intermediare - 1 august. Depunerea documentelor în original: 2-4 august. Anunțarea rezultatelor finale: 7 august. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

CÂND: 24-31 iulie, curent

CONTEXT: Ai posibilitatea să îți alegi singur viitorul. Poți să ocupi un post în concordanță cu nivelul tău de studii, care îți va aduce cu siguranță numeroase beneficii și satisfacție, de la cele de dezvoltare personală, până la recompensa financiară pe măsură. Ți se deschid noi orizonturi. În facultate vei avea numeroase oportunități de realizare atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Astfel, poți fi recrutat de firme care oferă job-uri convenabile din toate punctele de vedere. Te specializezi într-un domeniu. În 3/4 ani studiezi numeroase discipline legate de specializarea aleasă și cunoști aspecte pe  care nici nu bănuiai că au  legătură cu facultatea la care te afli. Acestă abordare îți oferă posibilitatea să realizezi ceea ce îți place cu adevărat și care e domeniul pe care îl stăpânești cel mai bine – lucruri esențiale în alegerea unui job.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Primăria orașului Glodeni, anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Specialist pentru reglementarea regimului funciar. Scopul general al funcţiei: Realizarea concepţiei unice de dezvoltare a relaţiilor funciare pe teritoriul gestionat, indiferent de forma orgnizaţional-juridică, tipul de proprietate asupra pământului şi hotarele administrativ-teritoriale. Sarcinile de bază: Organizarea şi efectuarea lucrărilor pentru reglementarea regimului proprietăţii funciare pe teritoriul primăriei;  Completarea registrului cadastral al deţinătorilor de terenuri; Pregătirea, înregistrarea şi eliberarea documentelor deţinătorilor de pămînt; Participarea la operaţiunile legate de privatizare a terenurilor de pămînt în perimetrul primăriei; Executarea controlului de Stat în domeniul folosirii protecţiei pămîntului. Atribuţiile specialistului pentru reglementarea regimului funciar: Dirijarea procesului de reglementare a regimului proprietăţii funciare. Data limită pînă la care poate fi depus Dosarul pentru participare la concurs, care va include proba scrisă şi interviul – 04 august 2023. Telefon de contact – (249) 2-26-73,  adresa poştală – or. Glodeni, str. Suveranității , 4, Primăria Glodeni.
 

 

Numărul comercianților care solicită compensații este în creștere. Beneficiază și tu de compensația costurilor pentru tranziția la activitatea independentă. Cererile se pot depune până la data de 31 august, curent,  și poți primi ajutor din partea Guvernului Republicii Moldova în sumă de până la 10.000 lei, prin Intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Află cum AICI

 

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori. Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța).
Implică-te:  l.auf.org/prixecritures23
 

 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

 

IP „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului” anunță lansarea, din data de 18 iulie 2023, a concursului de selectare pentru finanțare din Fondul Național pentru Mediu, a proiectelor din domeniul de protecție a mediului și schimbărilor climatice. Apelul de proiecte este destinat persoanelor juridice de drept public sau privat care vor înainta propuneri de proiecte pe domeniul de protecție a mediului. Concursul are drept scop identificarea și sprijinirea inițiativelor de implicare în acțiuni de protecție a mediului și punere în aplicare a celor mai bune practici de sporire a rezilienței atât a mediului natural, cât și a societății, la impactul schimbărilor climatice.
Persoanele interesate vor transmite în termenele stabilite propunerile de proiect către IP „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului”. Perioada de pre-apel, pentru depunerea Notelor  este până la 31 iulie 2023, ora 16.00.
Termenul de depunere a propunerilor de proiect care au promovat etapa de pre-apel este din 07 august 2023 până în 30 august 2023, ora 16.00. Sursa finanțării proiectelor de mediu este Fondul Național pentru Mediu.

 

 

Inspectoratul Social de Stat anunță prelungirea concursului pentru suplinirea următoarelor funcții publice vacante: inspector superior, Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; inspector Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; inspector principal, Direcția inspecția serviciilor sociale; inspector superior, Direcția inspecția serviciilor sociale; inspector, Direcția serviciilor sociale; inspector, Direcția inspecția serviciilor sociale; specialist principal, Sectia acreditare; specialist principal, Serviciul economic. Termenul limită de depunere a dosarelor – 2 august, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

Proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău, este în căutarea unei companii care să elaboreze un studiu despre sistemul de e-tiketing în transportul public urban. Termenul limită pentru plasarea ofertelor: 16 august, curent, 15:00. Toate detaliile în legătură cu depunerea dosarelor pot fi găsite AICI

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova vă invită să participați la programul internațional „Misiunea Cumpărătorului”, organizat în cadrul târgului de produse și servicii „UP International Trade Show”. Evenimentul va avea loc la Greater Noida, New Delhi, India, în perioada 21-25 septembrie 2023. Evenimentul va include de asemenea, seminare și ateliere pe diverse subiecte legate de comerț și tehnologie. Taxa de participare include rambursarea chetuielilor pentru biletul de avion (clasa econom) în valoare de maxim 650 de dolari SUA, cazare la hotel pentru două nopți, transfer aeroport-hotel, accesul la expoziție, organizare și asistență. Cererile de participare la Program vor fi acceptate până la data de 26 iulie 2023 inclusiv. Formularele completate pot fi expediate prin e-mail la: calin.gheorghiț[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează concursul de fotografie „Ungheni – orașul meu”, la care poate participa orice doritor, indiferent de vârstă și ocupație. Așteptăm fotografii cât mai frumoase și inspirate la adresa de email: media@uhgheni,md. Termenul limită – 7 august, curent.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În ziua de 29 iulie 2023, funcționarul Consular al Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, va efectua o deplasare în orașul Portimao, regiunea Algarve, pentru prestarea serviciilor consulare cetățenilor moldoveni în teritoriu. Persoanele interesate sun așteptate pe adresa: Rua Sabina Freire – Lote 21 Loja B 8500-731 (Gabinete Juridico), ora 10:00. Solicitanții care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată urmează să facă obligatoriu o programare prealabilă la e-mail: [email protected]  cu indicarea serviciului solicitat și a numărului de contact.

 

O expoziție de ceramică tradițională din Republica Moldova a fost inaugurată în localitatea Chiusi della Verna, Arezzo, Toscana, Italia. Expoziția cu tema:„ Apa, Pământ, Mâini, Foc - ceramici tradiționale din Republica Moldova” a meșteșugarilor  Adrian Triboi și  Vitalie Parlui va putea fi vizitată până în luna august, curent. Expoziția mai include și o selecție de fotografii de Alecu Reniță.

 

Militarii din primul contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), îşi continuă activitatea în Liban. Pacificatorii moldoveni sunt implicați în acțiuni de pază și apărare a Bazei multinaţionale „Sector West HQ UNP 2-3”, din localitatea Shama. Totodată, ofiţerii, sergenții și soldații moldoveni participă la trageri de luptă, antrenamente privind acordarea primului ajutor medical, executarea serviciului, precum și la diferite evenimente sportive alături de pacificatorii din Italia, Franța, Polonia, Serbia, Germania, Coreea de Sud și alte state. UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova a detașat un contingent format din 32 de militari profesionişti. Aceștia au plecat în Liban pe 16 februarie curent.

Meroslava Parii
23/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii