AGENDA ZILEI//24.08.2023

Meroslava Parii
23/08/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Podcastul de educație financiară „Dă sens banilor”. Invitată: Inguna Dobraja, Directoarea de țară a grupului Banca Mondială în Republica Moldova

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

 

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, împreună cu ex-președinții Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon, membrii și susținătorii PSRM și PCRM, depun flori cu prilejul aniversării a 79-a de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă

CÂND: 09:00

UNDE: Complexul Memorial „Eternitate”, str. Pantelimon Halippa

 

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”. Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”. Pentru fiecare carte citită vei avea 10 puncte. În baza punctajului acumulat, vei primi o diplomă și cadouri (suvenire, cărți).

 

 

Eveniment: „Împreună pentru siguranța ta”

UNDE: Orașul Edineț, Stadionul municipal

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul lansat de Ministerul Afacerilor Interne cu genericul:„Împreună pentru siguranța ta”, unde vor avea loc multe activități interactive în parteneriat cu poliția (competiții sportive, expoziții, dialog non-formal etc.), dar și o doză bună de informare despre importanța activității polițiștilor pentru viața și siguranța oamenilor, reducerea  riscurilor de victimizare, siguranța și protecția copiilor și multe altele.

 

 

Training: Contabilitatea în domeniul Alimentației Publice
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT:  Dacă ești responsabil de menținerea evidenței contabile în cadrul unei companii din sfera Alimentației Publice și ai multe întrebări sau provocări aferent acestei industrii,  dacă vrei să fii la curent cu toate aspectele problematice ale contabilității și impozitării în domeniul acesteea, să cunoști care sunt actele legislative și normative ce reglementează activitatea, Compania Vioser Tax Trainings te invită să facem claritate împreună la capitolul interpretarea și aplicabilitatea prevederilor actelor legislative, inclusiv contabilizarea corectă a operațiunilor contabile aferente tranzacțiilor specifice domeniului Alimentației Publice.

 

 

 

Expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”

UNDE: Orașul Bălți, Piața Vasile Alecsandri

CÂND: 09:00-21:00,  până la data de 21 septembrie, curent

CONTEXT: În municipiul Bălți se desfășoară expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”. Direcția generală financiar-economică (Direcția comerț) în comun cu SA „Incomlac” oganizează expo-târgul producătorului autohton, care se va desfășura până la data de 21 septembrie, curent,  cu amenajarea meselor în fața unității  de alimentație publică și cu realizarea produselor alimentare, producției de pregătire proprie, înghețatei, băuturilor răcoritoare, berii.

 

 

Atelier:  Prezentarea platformei demonstrative a soiurilor de soia

UNDE: Municipiul Bălți, incinta ICCC „Selecția”

CÂND: 10:00
CONTEXT: Scopul atelierului ține de prezentarea celor mai bune soluții pentru cultura soiei în materie de genetică și ameliorare în contextul schimbărilor climatice, precum și de tehnica de evaluare a producției de soia. Agenda include subiecte privind:  caracteristicile genotipice și fenotipice ale plantelor la diferite soiuri de selecție autohtonă și străină; Regulamentul privind testarea şi admiterea soiurilor în Catalogul soiurilor de plante. Soiurile de soia înregistrate în Catalog pentru anul 2023-2024; Importanța dezvoltării și implementării de soiuri de soia adaptate la schimbările climatice. Îmbunătățirea marketingului pentru a contribui la dezvoltarea pieței și la creșterea consumului de soia ș.a. La eveniment vor fi prezenți: autorități de stat și instituții științifice, producători  de  soia, entități antrenate în promovarea culturii de soia non-GMO, dar și toți cei interesați de acest subiect.
 

 

Târgul Școlar 2023 la Moldexpo
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00, până la data de 27 august
CONTEXT: Ne pregătim de școală împreună.  O dată cu apropierea noului an de studii, ca de obicei, în luna august începe febra pregătirilor. Caiet la caiet, pix la pix, manual la manual - toata vara participanții târgului au muncit pentru a vă prezenta cele mai bune rechizite și accesorii necesare pentru a vă umple ghiozdanele. Veți găsi: Rechizite şcolare; Încălţăminte, articole vestimentare, uniforme; Genţi, Rucsacuri; Manuale; Cărţi; Mărfuri pentru sport; Servicii de educaţie; Programe şi jocuri cognitive.
 

 

Ședința Comisiei Electorale din 24 august 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Cursul prezidențial pentru adolescenți de la SBC "Prezentări. Nivel avansat"

UNDE: Intellect Hub, Școala de Business și Comunicare, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 13:00, 21-25 august, curent
CONTEXT: La acest program sunt acceptați doar elevii care au urmat cursul de bază de prezentare la SBC. 11-15 ani este vârsta recomandată pentru participanți. Din program: Vom învăța cum să împărțim o masă solidă de informații în construcții logice, realizând o ierarhie a acestora în funcție de importanță și semnificație; Vom discuta despre modul în care funcționează atenția noastră. Și vom învăța tehnici care ne ajută să atragem și să păstrăm atenția publicului; Vom vorbi despre cum să structurăm o prezentare: de unde să începem, cum să transmitem relevanța, cum să încheiem. Vom stăpâni principiul "cu cât mai clar, cu atât mai bine". Vom învăța să îl aplicăm chiar și la tipuri de informații complexe, cum ar fi tabele, diagrame, grafice.

 


Training: Învață să rezolvi conflictele
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 14:30
CONTEXT: Zilnic ne ciocnim de lucruri care uneori ne deranjează doar, alteori sunt provocatoare de conflicte. Diverse sunt cauzele unui conflict. Strategiile utilizate de oameni, de multe ori sunt aceleași. În cadrul evenimentului vom discuta despre cele 5 strategii de conduită în situație de conflict și care din cele 5 strategii le utilizați mai des. Trainingul se desfășoară cu prezența fizică.

 


Festivalul Mamelor
UNDE: Continental Business Center. bd. Dimitrie Cantemir, 5/4

CÂND: 15:00
CONTEXT: Ești mămică sau viitoare mămică? Ești dornică de a cunoaște mai mult despre sănătatea copiilor sau viitorilor voștri copii? Odoraș te invită la Festivalul Mamelor unde vei afla multă informație prețioasă despre cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Revista Odoraș vă pune la dispoziție cei mai buni medici, râvniți de toți, companii farmaceutice de top și produse de îngrijire de cea mai înaltă calitate, pentru sănătatea dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră.
Vino să petreci o seară frumoasă și relaxantă ca între fete, la Festivalul Mamelor.
 

 

Atelier: Copilot X pentru dezvoltatori

UNDE: Technovator, str. Serghei Lazo, 38

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vino alături de noi la un atelier offline exclusiv dedicat explorării instrumentului de ultimă generație Copilot X. Pe parcursul a 4 ore, vei învăța, vei exersa și vei aplica noi cunoștințe. Din Program: Faceți cunoștință cu Copilot X: Faceți cunoștință cu noul dvs. tovarăș de codare. Copilot X nu este doar o unealtă, ci este ca un aliat super-inteligent de codare care vă ajută să rafinați, să depanați și să vă testați codul în mod eficient; Învățați despre LLM-uri: Scufundare în modelele de limbaj (LLMs) care îi permit lui Copilot X să dea sens textelor și să genereze cod. Practică practică: Suflecă-ți mânecile și gândește-te la idei pentru aplicații, apoi dă viață uneia dintre ideile tale folosind Copilot X. Vom încheia ziua revizuind principalele concluzii, plus veți primi resurse suplimentare pentru a învăța continuu cu Copilot X.

 

 

Zilele municipiului Ungheni

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 18:00, până la data de 31 august, curent

CONTEXT: „Zi-le de Ungheni” este genericul din acest an al Zilelor municipiului Ungheni, care se desfășoară anual la sfârșit de august. Pe parcursul acestor zile vor avea loc numeroase evenimente, printre care expoziții, spectacole, concursuri și multe surprize pentru publicul larg,

 

 

 

Ziua Independenței Ucrainei
UNDE: Ambasada Rusiei în Republica Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 153

CÂND: 18:00
CONTEXT: Pregătim o serie de evenimente pentru Ziua Independenței Ucrainei. Pentru data de 24 august, planificăm un marș, o expoziție, precum și un târg de caritate cu exponate neobișnuite.

 


Tech Talks: Experiența de dezvoltare a vehiculelor 3D în World of Tanks
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: La următoarea întâlnire Tech Talks vom vorbi despre dezvoltarea conținutului de joc pe exemplul World of Tanks. Vom învăța: despre detalii istorice, tehnice și artistice; la ce trebuie să acordăm o atenție deosebită în procesul de creație; cum să obținem texturi convingătoare; ce materiale trebuie folosite; ce este și ce importanță are îmbrăcămintea de echipaj; cum se creează măști de camuflaj; ce instrumente să folosiți pentru modelare și texturizare și de ce. Acest eveniment este organizat de Mediacor în parteneriat cu Asociația Companiilor Creative COR, cu sprijinul financiar al USAID, Suedia și Marea Britanie, în cadrul proiectului Future Technologies.

 

 

Spectacol:  „TOC”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00
CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai intors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa de la intrare sau nu? ca într-un final să te întorci din drum și să verifici. Ceea ce spun, nu e neapărat un semn de îngrijorare pentru tine ori pentru mine, decât dacă acest lucru reprezintă o „terapie” a rutinei, care se repetă iar și iar. Și tocmai din acest motiv, 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă. Există oameni care au tulburări obsesiv compulsive (TOC), care le transformă viaţa în coşmar. „Iar uneori poate fi dificil să te accepti, nu?"

 

 

Spectacol: Jazz afară
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00
CONTEXT: Mark Oselski și prietenii săi vă așteaptă să petreceți o seară remarcabilă în centrul capitalei, la Artcor. Ultimile concerte de jazz ale lui Mark s-au bucurat de un mare succes arătând faptul că orașul Chișinău știe să aprecieze frumosul.

 

Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 august, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, în perioada 1 august – 26 august 2023, programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general. Programele acreditate de ANACEC: Limba și literatura română în școala națională; Limba și literatura română pentru instituțiile cu predare în limba minorităților naționale; Limba și literatura rusă în școala națională; Limba și literatura rusă în școala rusă; Limba engleză; Limba franceză; Istorie; Educație pentru societate; Geografie; Educație tehnologică; Arte plastice; Psihopedagogia artelor.
 

 

Expoziție: „Achiziții noi în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”

UNDE: BNRM, Bloc Central Spațiu expozițional parter,  str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 14 septembrie, curent

 CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze, expoziția cu genericul „Achiziții noi în colecțiile special ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”, având scopul de a  valorifica documentele recent achiziționate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale: Moldavistica, carte veche și rară, arte și hărți, audiovideoteca, referințe, cărți în limbi străine. Expoziția oferă publicului larg o varietate de tipuri de documente valoroase și reprezentative, cum ar fi: cărți, albume, discuri de vinil, documente electronice pe diverse suporturi, cărți poștale etc. Documentele expuse, circa 200 exemplare, sunt remarcabile atât prin valoarea intrinsecă, cât și prin prestanța editorial-poligrafică.
 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Cu ocazia sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, vă invităm să vă alăturați campaniei „Tricolorul Meu", care se va desfășura în perioada 27 august - 1 septembrie 2023. Inițiativa vine să celebreze și să evidențieze valorile fundamentale ale Republicii Moldova, prin afișarea drapelului tricolor în cele mai creative și originale moduri. Fie că alegeți să arborați tricolorul în fața locuinței, să vă împodobiți mașinile cu steaguri tricolore sau să îmbrăcați haine în culorile naționale - fiecare gest contează și contribuie la edificarea unei comunități unite și puternice. Vă încurajăm să vă implicați activ în campanie, să împărtășiți fotografii sau videoclipuri ale acțiunilor voastre pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul #TricolorulMeu. Este un mod simplu și frumos prin care putem inspira și pe ceilalți să se alăture inițiativei noastre comune de a celebra valorile ce ne definesc ca națiune, oriunde ne-am afla. Sărbătorind Independența și Limba română, arătăm că suntem mândri de drumul pe care l-am parcurs și încrezători în viitorul prosper al Republicii Moldova. Să facem ca „Tricolorul Meu" să fluture în întreaga țară și nu numai, demonstrând că suntem uniți în diversitate și că iubim Moldova din toată inima.

 

 

Primăria orașului Fălești anunță: Continuă concursul pentru propuneri de proiecte de idei de design a monumentului  „Kilometrul Zero” din or. Fălești. Propunerile de idei se vor depune până la 01.09.2023, orele 9:00 la e-mail [email protected], sau la sediul primăriei str. Ștefan cel Mare și Sfânt 73, et 3, biroul 2, conform formularului de aplicare. ( https://docs.google.com/.../1faD20vvorlCYeBlOV9lo.../edit... ) Selectarea celui mai bun proiect de design se va efectua de locuitorii orașului conform chestionarului de votare google  pe site-ul primăriei www.falesti.md până la 08.09.2023 orele 17:00. Proiectul ce va acumula cele mai multe voturi a cetățenilor va fi desemnat învingător.

 

 

La prima și unica Școală interactivă de televiziune Pixel Media Center din incinta ARTICO vom avea și cursul "Producerea emisiunilor TV". Laboratorul nostru "Producerea emisiunilor TV" oferă participanților cunoștințe și abilități practice pentru a înțelege și a se implica în diferite etape ale producției televizate. Chiar dacă e vară afară, suntem siguri că îți faci timp pentru a te înscrie la noi. Formularul de aplicare:  https://docs.google.com/.../1mbCc2sgRXt4YUvGa.../viewform... Perioada de înregistrare: până la 31.08.2023. Amănunte la numărul: 062 10 29 03.

 

 

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice anunță admitere repetată și vă oferă o nouă oportunitate de a vă urma visul și a deveni artist. Indiferent de specialitatea pe care o alegeți, fie că sunteți pasionați de muzică, teatru, cinema, design sau arte plastice, vă încurajăm să participați la concursul de admitere și să deveniți student AMTAP - instituție acreditată internațional! Specialități cu locuri disponibile: Ciclul I Licență:  Animație, Producție Film, TV, Modă - design vestimentar,  Sculptură, Istoria și teoria artelor plastice. Interpretare instrumentală, Compoziție muzicală, Muzicologie, Actorie,  Scenografie, Dramaturgie și scenaristică, Teatrologie și management teatra, Coregrafie,  Culturologie. Ciclul II Master: Istoria și teoria artelor audio-vizuale, Arta interpretării instrumentale, Compoziție muzicală avansată, Calendarul admiterii: depunerea actelor: 21- 25 august 2023; desfășurarea probelor de aptitudini: 28 august 2023; înmatricularea: 29 august 2023.

 

 

Ministerul Finanțelor anunță: Dacă ai studii și experiență în finanțe, contabilitate, bănci, economie, relații internaționale, aplică. Avem funcții vacante atât de execuție, cât și de conducere, în următoarele subdiviziuni ale ministerului: Direcția generală politici și sinteză bugetară; Direcția generală datoria sectorului public și asistență externă; Trezoreria de Stat; Direcția comunicare și protocol; Direcția integrare europeană și cooperare transfrontalieră;  Direcția generală politici fiscale și vamale; Secția audit intern; Direcția generală politici bugetare sectoriale; Direcția politici salariale; Direcția achiziții publice; Trezoreria Regională Chișinău; Trezoreria Regională Centru. Promitem activitate interesantă, dinamică și interactivă cu colegi prietenoși și profesioniști. Lista este disponibilă la acest link:  https://mf.gov.md/ro/posturi-vacante. Dosarele pot fi depuse până la data de 25 august, ora 16:30.

 

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. 
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

Cel de-al doilea tur al admiterii la școlile profesionale și centrele de excelentă cu programe duale este în toi si va fi deschis până pe 25 august. Îți recomandăm prietenos să decizi chiar azi ce meserie îți dorești să îmbrățișezi. Sună la instituția de învățământ pe care o preferi și întreabă de programele duale gratuite. Învățământul dual oferă oportunitatea de a munci încă din primele luni de studii în cadrul unei companii parteneră a învățământului dual, iar pentru munca depusă, compania oferă și o remunerație. Astfel, la finisarea studiilor, tinerii au mai multe șanse de a se încadra în câmpul muncii. 25 august e termenul limită pentru depunerea dosarelor direct la adresa instituției de învățământ profesional tehnic care oferă programe duale sau online pe https://eadmitere.sime.md/
 sau https://edu.gov.md/ro/content/admiterea-1
 

 

Termenul de depunere a dosarelor la concursul „Premiul Național”, ediția 2022, a fost prelungit până pe 14 septembrie 2023. O decizie în acest sens a fost luată la cea de-a doua ședință a Comisiei pentru decernarea Premiului Național, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Reamintim faptul că, potrivit deciziei Comisiei din 30 iunie, în anul curent, etapele II și IV sunt comasate. Persoanele notorii pot semna o singură scrisoare de recomandare, astfel fiind asigurată ponderea acesteia. De asemenea, dosarele și scrisorile de recomandare se depun concomitent, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 14 septembrie, ora 17:00.
Anual, Guvernul decernează până la 10 premii naţionale în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei. Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească, în valoare de 100 de mii de lei. Pentru informații suplimentare, accesați  Regulamentul cu privire la Premiul Național  sau contactați reprezentanții Cancelariei de Stat la numerele de telefon: 022-250-481, 022-250-583.
Detalii, pe www.mc.gov.md

 

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023)
În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022;
interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

Programul FLEX este finanțat integral de Guvernul SUA şi oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA. Participanții își vor  realiza  studiile într-un liceu din SUA şi vor trăi într-o familie americană. Finaliștii sunt selectați în bază de concurs deschis, care include trei runde riguroase de testare. Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite. Pentru participare sunt invitați elevii: claselor a 9-a, a 10-a și a 11-a născuți în perioada 1 ianuarie 2007 - 15 iulie 2009; care dețin cetățenia Republicii Moldova; care studiază limba engleză;  îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA; nu s-au aflat mai mult de trei luni din ultimii cinci ani în SUA.
Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada august – 28 septembrie 2023. Solicitanții eligibili pot aplica la adresa:www.discoverflex.org/apply
Mai multe detalii pot fi solicitate la adresa de e-mail: [email protected], la tel.: 076007613 sau la pagina de Facebook sau Instagram – FLEX Moldova.
Informații suplimentare privind Programul de schimb academic FLEX pot fi găsite AICI

 

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina.
Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de email: [email protected]
 

 

Înscrie-te la concursul foto „Granițe comune. Soluții comune”, dedicat Zilei Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova. Concursul, organizat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, este deschis tuturor cetățenilor din Republica Moldova și România, cu vârsta mai mare de 18 ani, motivați să împărtășească ideile creative și să traducă în limbaj artistic tematica concursului. Lucrările fotografice înscrise vor pune în evidență rezultatele proiectelor în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, având ca scop promovarea unor soluții comune la problemele comune de pe ambele părți ale granițelor (din județele Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova pentru o regiune de prosperitate și vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră. Termenul limită: 27 august, curent. Pentru informaţii contactați: Direcția Programe transnaționale și transfrontaliere, I.P. „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă”, Tel: +373 767 78347, +373 22 233 045, e-mail: [email protected].

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întreprinde în perioada 22-24 august o vizită de lucru în capitala Ucrainei, Kiev. În deplasarea sa la Kiev, premierul este însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Parlicov, ministru al Energiei, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale ș.a. Agenda vizitei în Ucraina prevede subiecte ce ţin de aceste domenii de activitate şi colaborare.

 

În perioada 21-25 august, curent, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la Seminarul de securitate pentru educație continuă dedicat absolvenților Universității Naționale de  Apărare a Statelor Unite ale Americii, care are loc la Praga, Republica Cehă.

 

 

Stimați cetățeni,Vă informăm despre sistarea serviciilor consulare de către Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei, Stockholm, în perioada 28 august – 08 septembrie 2023. În caz de urgențe (deces, accident, arest, calamitate naturală) cetățenii Republicii Moldova pot apela la numărul de contact +46 769 423 423. La acest număr de telefon nu  se fac programări și nu se furnizează informații consulare de ordin general.

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Spania informează - Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate anunță lansarea procedurii de achiziționare a transportului sanitar (ambulanțe de tip B) pentru IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Versiunea în limba română a anunțului poate fi vizualizată pe pagina web MTender Public Portal (gov.md), în timp ce cea în limba engleză - poate fi consultată aici: https://spania.mfa.gov.md/content/anun%C8%9B-6
Depunerea dosarelor de către agenții economici interesați  este disponibilă din data de 15.08.2023 pe platforma electronică achiziții.md.
 

 

Un grup de agricultori din Republica Moldova vor participa în perioada 24-29 august curent, la un program  de studiu în Republica Cehă, organizată pentru cei care sunt orientați spre obținerea produselor alimentare ecologice.Vizita de studiu este organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă, pentru a facilita preluarea experienței fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice. Beneficiarii vor afla despre intrumentele moderne de promovare și marketing, vor cunoaște direcțiile de dezvoltare a comerțului exterior cu produse ecologice proprii pe piața UE și vor fi instruiți cu privire la procedurile de dezvoltare a agriculturii ecologice în condițiile Republicii Moldova. Evenimentul este și o bună oportunitate de a încheia parteneriate în sfera comerțului și producției cu fermierii cehi.

 

 

THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

Meroslava Parii
23/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii