AGENDA ZILEI//24.11.2022

Anticoruptie.md
23/11/2022
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 24 noiembrie 2022
UNDE: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 73, Procuratura Generală 

CÂND: 9.00

CONTEXT: Ordinea de zi a ședinței poate fi vizualizată aici.

________________________________________________________________________________ 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru dimineața zilei de joi, 24 noiembrie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE)

CONTEXT: Membrii comisiei vor evalua progresul obținut în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată la UE. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru perioada următoare. Tot joi, în prima parte a zilei, șefa statului a convocat ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a fi discutate provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a țării noastre.

________________________________________________________________________________

Deschiderea Conferinței de sănătate mintală
UNDE: Chișinău, str. Nicolae Testemițanu 25, Complexul Sociocultural Universitar  

CÂND: Ora 9.00

________________________________________________________________________________

„Moldova - de la o destinație turistică emergentă spre o destinație turistică durabilă”, eveniment organizat de Ministerul Culturii Republicii Moldova. 

UNDE: ARTCOR, Strada 31 August 1989,137, Chișinău

CÂND:  Ora 9.00

CONTEXT:  Evenimentul va cuprinde discuții strategice, seminar și atelier de lucru cu participarea următorilor invitați:

  • Sergiu PRODAN, Ministerul Culturii 
  • Randy DURBAND, Director general al Consiliului Global pentru Turism Durabil  (Global Sustainable Tourism Council) (GSTC)
  • Mihee KANG, Ph.D, Directoare al Programului Global de Asigurare a Calității (GSTC)
  • Benjamin TORIC, șeful Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA) USAID

Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC) stabilește și gestionează standarde globale pentru turism durabil, cunoscute sub numele de Criterii GSTC atribuite pentru destinații, dar și pentru industrie.

Ele sunt rezultatul unui efort mondial de a dezvolta un limbaj comun despre durabilitatea în turism, așa cum Moldova este o destinație de călătorie în curs de dezvoltare, renumită pentru traseele sale „nebătătorite”, oferind experiențe autentice care aduc împreună turiștii și comunitățile locale si care își propune să dezvolte o industrie turistică care să țină seama pe deplin de impacturile sale economice, sociale și de mediu actuale și viitoare, răspunzând nevoilor vizitatorilor, industriei, mediului și comunităților gazdă.

Evenimentul este organizat cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA), finanțat de USAID.

________________________________________________________________________________

Centrul Național Anticorupție (CNA) va găzdui Conferința Profesională Anuală și Adunarea Generală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN

UNDE: Chișinău, în incinta Palatului Republicii, în perioada 23-24 noiembrie 2022

CÂND: Ora 9.30

CONTEXT: Evenimentul va servi drept o platformă importantă pentru schimbul de experiență și stabilirea contactelor între membrii EPAC/EACN. Conferința va reuni nu doar vorbitori proeminenți din cadrul organizațiilor internaționale și membri EPAC/EACN, dar și conducerea țării în persoana Președintelui Maia SANDU, pentru a discuta subiecte cu referire la investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt; cooperarea internațională și schimbul de informații, privind recuperarea bunurilor infracționale, precum și noile instrumente de prevenire a corupției și evaluare a riscurilor. Aceasta va include și acordarea premiilor tradiționale EPAC/EACN pentru cea mai bună inițiativă anticorupție sau de supraveghere a poliției. Evenimentul se va încheia cu Adunarea Generală și discuții cu privire la rezultatele grupurilor de lucru/grupurilor operative existente și aprobarea noilor membri în cadrul EPAC/EACN. Evenimentul este găzduit de CNA și co-organizat cu sprijinul Proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, implementat de GIZ cu finanțarea Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

____________________________________________________________________________________

Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

UNDE: sediul Parlamentului

CÂND: Ora 11.00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată aici.  Parlamentul va examina și moțiunea simplă asupra politicilor desfășurate de Ministerul Justiției.

___________________________________________________________________________________

Clubul de presă cu tema „Ce presupune reforma Inspectoratului de Stat al Muncii”
UNDE: Chișinău, str. Pușkin 32, Bristol Central Park Hotel

CÂND: Ora 12.00

CONTEXT: Participă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, și  secretara de Stat, Corina Ajder.

_____________________________________________________________________________________ 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu va găzdui vizita ministrului afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili. Programul de lucru la Chișinău al oficialului georgian va include întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Discuțiile șefilor celor două diplomații vor viza modalitățile de fortificare a cooperării cu Georgia, agenda de integrare europeană,  implementarea de proiecte bilaterale comune în beneficiul cetățenilor noștri, precum și evoluția situația de securitate din regiune în contextul războiului nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Conferință de presă 

CÂND: ora 12:10 (Instituțiile mass-media vor asigura prezența în incinta ministerului a operatorilor și a echipamentului tehnic până la ora 11:55).

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, strada 31 august 1989, nr. 80, Chișinău. 

Conferința de presă vor putea fi urmărite online și pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

_____________________________________________________________________________________ 

Masă rotundă pentru prezentarea proiectului Regulamentului privind comunicările comerciale audiovizuale
UNDE: Chișinău, str. 31 august 1989 nr. 103, Zentrum Hotel, Sala mare de conferințe 

CÂND: Ora 12.30 

CONTEXT: Proiectul Regulamentului privind comunicările comerciale audiovizuale a fost elaborat de experții APEL, Ion Bunduchi, Alexandru Dorogan și Vasile State, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Susținerea Pluralismului Media și a Libertății de Exprimare în Republica Moldova”. Evenimentul de prezentare a proiectului face parte din proiectul „Dezvoltare strategică și consolidarea cadrului legal și de reglementare pentru mass-media independentă din Republica Moldova”, realizat de APEL cu susținerea International Media Support (IMS).

_________________________________________________________________________________

Forumul Tinerilor Specialiști

UNDE: Chișinău, str. Zimbrului 10, Institutul Muncii 

CÂND: Ora 13.00 

CONTEXT: Tema forumului: „Inserția profesională. Drepturile și garanțiile tinerilor specialiști încadrați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău în anul de studii 2022-2023”.

__________________________________________________________________________________

Conferință de presă susținută de către Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea
UNDE: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 162, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

CÂND: Ora 13.00 

CONTEXT: Conferința are loc în contextul Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, sărbătorită anual în a patra duminică a lunii noiembrie.

__________________________________________________________________________________ 

Lansarea Campaniei naționale de informare Erasmus+, ediția 2022
UNDE: Chișinău, str. Studenților 9/7, Universitatea Tehnică a Moldovei, Bloc 3, Aula 3-3  

CÂND: Ora 14.00

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

24-26 noiembrie,Varșovia: Secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, Igor Chiriac, va participa la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE). Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul Poloniei, este dedicată subiectului războiului din Ucraina, precum și rolului OSCE și al parlamentelor naționale în gestionarea consecințelor acestuia. De asemenea, participanții la Reuniune vor mai discuta despre criza de securitate și energetică, protecția drepturilor fundamentale ale omului în contextul conflictului armat și criza umanitară. La eveniment sunt așteptați circa 200 de parlamentari din 52 de țări. Adunarea Parlamentară a OSCE a fost creată în 1990, fiind una dintre cele mai importante organizații internaționale în domeniul securității și al respectării drepturilor și libertăților democratice. În prezent, AP OSCE este constituită din 323 de parlamentari din 57 de țări.

 

Anticoruptie.md
23/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii