AGENDA ZILEI//25.04.2023

Meroslava Parii
24/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Briefing de presă susținut de Președinta Maia Sandu, privind Programul Național „Satul  European”

UNDE: Președinția Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 154

CÂND: 09:00

 

Consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (referitor la Zonele Economice Libere) înregistrat în Parlament cu nr. 88 din 05.04.2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

 

Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău din 25 aprilie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Lansarea Campaniei de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 10:00

CONTEXT: Campania de sensibilizare și mobilizare socială „Prinde Aripi. Set Free” are drept scop informarea publicului cu privire la această problemă și promovarea serviciilor disponibile pentru persoanele care au fost supuse violenței sexuale, precum și mobilizarea multisectorială în combaterea acestui fenomen. Campania de sensibilizare și mobilizare împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free” se desfășoară în contextul Denim Day, marcată la sfârșitul lunii aprilie. În această zi, milioane de oameni din jurul lumii poartă blugi, într-un efort comun de conștientizare și prevenire a violenței sexuale. Campania a început în 1999, când Curtea Supremă de Justiție din Italia a anulat o condamnare pentru viol, motivând că tânăra purta blugi strâmți, ceea ce ar fi însemnat că și-ar fi dat acordul să-i fie scoși pantalonii. Denim Day a fost inițiat ca un act de protest împotriva acestei decizii și a concepțiilor greșite despre viol și consimțământ. În această zi, oamenii sunt încurajați să poarte blugi pentru a arăta solidaritatea cu supraviețuitorii violenței sexuale și pentru a susține discuții despre prevenirea violenței și drepturile supraviețuitorilor.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 25 aprilie 2023

UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință științifică - Symposia Studentium

UNDE: Universitateta Liberă Internațională din Moldova,  str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 10:30

CONTEXT: Facultatea Științe Sociale și ale Educației, ULIM, vă invită la Conferința Științifică Anuală. În program:  Impactul psiho-emoțional al informațiilor asupra deciziei de vaccinare contra Covid-19 în Republica Moldova; Asistența Socială și Expertiză Socială. Proiect inovativ de antreprenoriat social prin dezvoltarea turismului eco-cultural; Asistența Socială și Expertiza Socială. Împuternicirea persoanelor cu dizabilități prin dezvoltarea competențelor de antreprenoriat social.

 

Conferință de presă a ministrului de Externe și Integrării Europene  

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August, 1989, 80

CÂND: 11:00

CONTEXT: Șeful Diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, va susține o conferință de presă în contextul depunerii de către Republica Moldova a contribuției la Raportul de extindere al UE pentru anul 2023, precum și statutul implementării celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, ultimele evoluții cu privire la sancțiuni dar și misiunea civilă a UE care urmează să fie detașată în țara noastră.

 

Ceremonia de Lansare a Proiectului „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovare a formalizării”

UNDE:  Hotel Vispas, Sala Silver, str. Alexandru  Lăpușneanu, 26

CÂND: 11:00

 

Ședința a Consiliul Audiovizualului 

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Prezentare de carte „DOGGY”

UNDE: Biblioteca „Ovidius”, Șoseaua Hâncești, 32

CÂND: 11:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului va avea loc o întâlnire cu poeta, scriitoare și critic literar Maria Pilchin, de asemenea,  va fi prezentat volumul „DOGGY” (ARC, 2023)  elevilor de la Gimnaziul nr. 53.

 

Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integritate europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

 

Fundația Soros Moldova și Asociația Obștească „Copiii Ploii” din Chișinău Vă invită la lansarea Centrului de zi pentru copiii cu boli rare „Fluturele Albastru”, creat cu sprijinul Uniunii Europene. 

UNDE:  sala de ședințe a Centrului, mun. Chișinău, Braniștii, 5/6

CÂND: 13.00 

CONTEXT La evenimentul vor participa primarul Ion Ceban, reprezentanți ai Uniunii Europene și ai Fundației Soros Moldova, alți invitați.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX- Ediția a XII-a 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 13:00

CONTEXT: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de autor, precum și de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecilor și a persoanelor fizice juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii și structura infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai importanr serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

 

Spectacol „Ce caută un prieten?” 2+

UNDE: Teatrul Republican de păpuși „Licurici”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

Atelier de discuții organizat de Asociația Promo-LEX cu tema:„ Finanțarea  politică și electorală de către  „părți terțe”

UNDE: Asociația Promo-LEX str. Petru Movilă 23/13

CÂND: 14:00

Consultări publice pe marginea pachetului de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 14:00

Seminar științifico-practic: „Managementul educațional și coachingul familial eficient”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Moldova „Ion Creangă”, Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Facultatea de Științe ale Educației UPSC, în cadrul Proiectului – „Zilele Ușilor Deschise, descoperă Facultatea de Științe ale Educației”, organizează Seminarul „Managementul educațional și coachingul familial eficient”.

Conferință de presă: președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, și ministrul Economiei în Guvernul României, Florin Spătaru

UNDE: sediul Partidului Social Democrat European, str. M. Cebotari 4.

CÂND: 16.00  

Curs Practic MS Excel, nivel începător

UNDE:  Pro-Active, bd. Moscovei  21, Online

CÂND: 17:30

CONTEXT: Cursurile de Excel pentru începători, reprezintă o oportunitate de a dobândi noi cunoștințe și abilități, de a eficientiza munca de birou de zi cu zi și de a economisi timp în sarcinile de rutină. De asemenea, în cadrul cursului  veți  învăța cum să introduceți date, să formați celule, să copiați, să filtrați, să sortați, să efectuați calcule elementare folosind funcțiile încorporate, să construiți diagrame și să imprimați un document. Acest lucru este suficient pentru a efectua multe sarcini practice.

 

Webinar: Copilul meu merge la școală

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Începutul școlarității îi aduce multă neliniște părinților. În această perioadă, este bine ca părinții să se asigure că copilul are o maturitate psihologică suficientă pentru a studia la școală De ce? Ce este pregătirea școlară? Ce trebuie să știe părinții? Acestea sunt întrebările la care veți primi răspuns în cadrul webinarului.

 

Spectacol „Căsătorie cu de-a sila”

UNDE: Teatrul Național  Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: „Căsătoria cu de-a sila”, una din comediile de referință ale lui Moliere, ni-l prezintă pe celebrul  personaj Sganarelle într-o situație pe cât de dificilă, pe atât de ridicolă. Piesa, și respectiv, spectacolul omomim se încheie – cum altfel – cu un happy end în toată legea. Evisent în stil satinic, caricatural, grotesc, parodic.

 

Curs: „Fundamentele IT”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vino să explorezi lumea tehnologiei la Hub-ul de învățare Orange Digital Center șă te pregătești pentru viitorul carierei tale IT. Cu 24 de subiecte speciale esențiale acoperite, vei dobândi cunoștințe despre hardware, sotware, sisteme de operare, dezvoltare și testare de aplicații. Programul este deschis pentru liceeni, studenți, profesioniști din orice domeniu și antreprenori interesați de domeniul tech și dezvoltarea abilităților IT.

 

Ședința Clubului Top Toastmasters  Chișinău

UNDE: Club Toastmasters, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie pe scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Clubul îți dă posibilitatea să învătăm împreună.

 

Concurs: Selectarea membrilor Comisiei Programului Național de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active

UNDE: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, str. Vasile Alecsandri, 2

CÂND: Termen de  depunere a CV-ului până la data de 28 aprilie, curent

CONTEXT: Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul privind organizarea și desfășurarea Programulul Național de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. Pentru mai multe detalii la adresa electronică: [email protected].

 

Curs: Academia Exportatorilor – Ediția a VI-a

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Centrul de formare Anreprenorială, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: Până la data de 27 aprilie, curent

CONTEXT: În cadrul acestui curs, beneficiarii vor obține cunoștințe  avansate despre legislația vamală, comerțul preferențial, procedurile simplificate: INCOTERMS și Agent Economic Autorizat AEO, de asemenea vor obține și cunoștințe noi necesare dezvoltării unei afaceri de succes, orientate spre export, prin sporirea abilităților teoretice dar și practice.

 

Concurs: Design pentru monedele jubiliare și comemorative anul 2023

UNDE: Banca Națională a Moldovei, bd. Grigore Vieru, 1

CÂND: Termenul limită până la 19  mai, curent

CONTEXT: Banca Națională a Moldovei, a lansat concursul de design pentru monedele jubiliare și comemorative, anul 2023. La concurs pot participa persoanele fizice , care au atins vârsta de 18 ani, precum și persoanele juridice, care își pot expune viziunea grafică asupra viitoarelor monede. Criteriile de bază pentru selectarea proiectelor prezentate se referă la originalitate, creativitate și coerența elementelor de design, astfel  încât să fie posibilă cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

Forumul European pentru schimbul de experiență și descoperirea unor abordări noi de creare a valorii din descoperiri și invenții științifice

CÂND: 25-28 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Forum de Guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum)

UNDE: Platforma Fin Teh Hub Chișinău

CÂND: 27-28 aprilie, curent

CONTEXT: Participanții la MIGF, vor aborda practici globale și naționale în utilizarea internetului, inclusiv în condițiile situațiilor de criză, probleme ce țin de reziliența și securitatea infrastructurii digitale, prioritățile securității cibernetice, întrebări ce țin de etică și noile provocări în ceea ce privește drepturile omului în mediul digital, posibilitățile internetului în dezvoltarea economiei naționale, extinderea accesului la internet, inovațiile și strategiile naționale. Toți participanții, trebuie să se înregistreze prin intermediul formularului de înregistrare Online. Urmăriți mai multe detalii pe paginile de Facebook și Twitter ale Asociației „Comunitatea Internet”, secretariatul neutru al Forumului de Guvernare a Internetului din Moldova.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Forumul Mondial de date al ONU

CÂND: 08:30, 25 aprilie, curent

CONTEXT: Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, va prezenta, în cadrul Forumului mondial de date al ONU din acest an, care se desfășoară in  China, cum platforma compensații.gov.md, creată cu sprijinul UNDP Moldova, European Union în the Republic of Moldova și Guvernul Slovaciei, a contrubuit la reducerea vulnerabilității energetice în Republica Moldova, țara cea mai afectată de criză energetică, după Ucraina. În cadrul evenimentului va fi pusă în discuție importanța politicilor bazate pe date. De asemenea va fi prezentată versiuna  beta a Data Policy Navigator, o nouă resursă care își propune să permită factorilor de decizie guvernamentali șă integreze sistemic datele în politicile și programele pe care le dezvoltă.În cadrul vizitei, Ministrul Alexei Buzu, a avut deja o întrevedere cu  echipa digitală a UNDP, printre care și Gayan Peiris, șeful de date și tehnologii al Biroului digital UNDP. De asemenea, Ministrul s-a mai întâlnit cu Subsecretarul general al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale ale Națiunilor Unite (DESA), Li Junhua.

În perioada 24 – 25 aprilie, speakerul Igor Grosu se află în Republica Cehă, unde se desfășoară Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană. Totodată, șeful legislativului va avea întrevederi cu omologii săi din diferite țări, precum și cu cetățenii moldoveni care locuiesc, învață sau muncesc în Cehia.

La Muzeul Național al Costumului din Lisabona, este activă, de pe 14 aprilie curent, Expoziția „Patrimonio vivo da  UNESCO” cu 30 de cămăși tradiționale românești, cusute la cursurile online Măiestria, de femei din Moldova, România, Italia, Franța, Suedia, Germania, Belgia, Elveția. Expoziția poate fi vizitată până la data de 4 mai. Muzeul costumului e deschis și în weekend. Evenimentul este susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Meroslava Parii
24/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii