AGENDA ZILEI//25.08.2023

Meroslava Parii
24/08/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 25  august 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Seminar de întroducere pentru studii superioare, ciclul II Master ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 09:00

CONTEXT: Programul de master „Studii avansate în asistență și expertiză socială” mai are locuri pentru câțiva candidați motivați, plini de energie și spirit creativ. Oferim un program inedit de cursuri cu impact asupra dezvoltării abilităților antreprenoriale și de organizare comunitară.

 

 

Eveniment: „Campania de informare – împreună pentru siguranța ta” – Ediția 2023

UNDE: Municipiul Drochia, Stadionul mic din Parcul Central

CÂND: 10:00

CONTEXT: Inspectoratul de Poliție Drochia invită toți doritorii la evenimentul cu genericul: „Campania de informare – împreună pentru siguranța ta” - Ediția 2023.

 

 

Conferință științifică internațională: „Development Through Research and Innovation - 2023”, 4 ed. (Conference for Young Researchers, PhD and Post-Doctoral Students)
UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 10:00
CONTEXT: Vă invităm la Conferința științifică internațională - „Development Through Research and Innovation - 2023”, 4 ed. (Conference for Young Researchers, PhD and Post-Doctoral Students). Categorie de personal țintă: doctoranzi, mediu academic, mediu antreprenorial, tineri cercetători. Domeniul: Filologie, Filosofie, Istorie şi arheologie, Matematică, Media şi comunicare, Psihologie, Religie şi teologie, Sociologie, Ştiinţa informaţiei, Ştiinţe agricole, Ştiinţe ale educaţiei, Ştiinţe economice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii, Științe juridice, Ştiinţe medicale, Ştiinţe militare şi informaţii, Ştiinţe politice, Studiul artelor şi culturologie.
 

 

 

Expoziție: „Graiul, Patria, Neamul...”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția de documente are drept scop valorificarea și promovarea valorilor naționale, accentuarea importanței rolului istoric, științific, cultural al evenimentelor din anii de Renaștere Națională, trezirea la o viață politică activă a poporului nostru, evoluția evenimentelor în timp, lupta înaintașilor noștri pentru limbă, alfabet, identitate națională. Impactul expoziției: Familiarizarea vizitatorilor cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, care oglindesc viața politică din 1989-1991, mișcarea de renaștere națională, obținerea independenței Republicii Moldova, reîntoarcerea la vatră a istoriei adevărate, a alfabetului latin și a flamurei tricolore.

 Târgul Școlar 2023 la Moldexpo
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00, până la data de 27 august
CONTEXT: Ne pregătim de școală împreună.  O dată cu apropierea noului an de studii, ca de obicei, în luna august începe febra pregătirilor. Caiet la caiet, pix la pix, manual la manual - toata vara participanții târgului au muncit pentru a vă prezenta cele mai bune rechizite și accesorii necesare pentru a vă umple ghiozdanele. Veți găsi: Rechizite şcolare; Încălţăminte, articole vestimentare, uniforme; Genţi, Rucsacuri; Manuale; Cărţi; Mărfuri pentru sport; Servicii de educaţie; Programe şi jocuri cognitive.
 

 


Conferința Națională – Particularitățile Recoltei 2023
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:30

CONTEXT: Oficiul Național al Viei și Vinului organizează Conferința Națională – Particularitățile Recoltei, un eveniment dedicat recoltei de struguri din sezonul 2023. În cadrul acestei conferințe, se vor desfășura discursuri și sesiuni interactive susținute de participanți de seamă din industria vitivinicolă și agricolă. În deschiderea evenimentului, vor lua cuvântul personalități de prestigiu din domeniu, precum directoarea interimară a ONVV Elizaveta Breahnă, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,Vladimir Bolea, Ambasadorul Uniunii Europene  în Republica Moldova, Janis Mazeiks, reprezentantul MAIA Adrian Digolean și alții.
 

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 25 august 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță au ca subiect: „Republica Moldova la cei 32 de ani. 1991-2023”.

 

 

Conferință de presă dedicată lansării recensământului de probă al populației și locuințelor

UNDE: Biroul Național de Statistică, Sala de conferințe, str. Grenoble, 106

CÂND: 12:30

 

 

Ședința  consiliului național al monumentelor istorice din 25 august 2023

UNDE: Ministerul Culturii din Republica Modova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 13:00

 

 

Cursul prezidențial pentru adolescenți de la SBC "Prezentări. Nivel avansat"

UNDE: Intellect Hub, Școala de Business și Comunicare, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 13:00, 21-25 august, curent
CONTEXT: La acest program sunt acceptați doar elevii care au urmat cursul de bază de prezentare la SBC. 11-15 ani este vârsta recomandată pentru participanți. Din program: Vom învăța cum să împărțim o masă solidă de informații în construcții logice, realizând o ierarhie a acestora în funcție de importanță și semnificație; Vom discuta despre modul în care funcționează atenția noastră. Și vom învăța tehnici care ne ajută să atragem și să păstrăm atenția publicului; Vom vorbi despre cum să structurăm o prezentare: de unde să începem, cum să transmitem relevanța, cum să încheiem. Vom stăpâni principiul "cu cât mai clar, cu atât mai bine". Vom învăța să îl aplicăm chiar și la tipuri de informații complexe, cum ar fi tabele, diagrame, grafice.

 

 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 25 august 2023

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, Sala de conferințe, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Atelier: Antreprenoriat Digital si Erasmus+
UNDE: Municipiul Cahul, Centrul Municipal de Tineret

CÂND: 14:00
CONTEXT: Te invităm să participi la un Atelier pe domeniul Antreprenoriatului Digital și programul Erasmus, unde vei afla informații despre oportunitățile internaționale pentru tineri, antreprenoriat și instrumente digitale. Agendă: Prezentarea asociației SENSE; Prezentarea programului Erasmus; Atelier despre Antreprenoriat digital și cunoaștere de sine.

 

 

Ședința Consiliului municipal Ungheni

UNDE: Primăria municipiului Ungheni, Sala CIC

CÂND: 15:00

 

 

Clubul de gândire critică. Revoluția verde pe ecran: o filosofie ecologică
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00
CONTEXT: Discutăm adesea subiectul ecologiei și cum putem proteja mediul înconjurător. Dar v-ați gândit vreodată că revoluția verde ar putea fi pe ecran și chiar în tehnologia modernă? La următoarea întâlnire a Clubului de Gândire Critică, ne vom scufunda în lumea ecologiei și în diferitele sale dimensiuni. Vorbitorul nostru, Eugene Tokarsky, este doctorand și profesor de filosofie la USM. Despre ce anume vom vorbi: Vom discuta despre ecologia clasică, studiind interrelațiile dintre organismele vii și mediul lor; Apoi, ne vom face drum prin ecologia întunecată, dezvăluind laturile întunecate ale impactului uman asupra naturii; Ecologia profundă ne va introduce în conceptul de interconectare a tuturor lucrurilor vii și ne va oferi o nouă perspectivă asupra rolului nostru în lume.
 

 

Expoziție: „Alb, negru-color. Modalități ale expresiei artistice”
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August, 1989, 115

CÂND: 16:00
CONTEXT:  Muzeul Național de Artă al Moldovei, va inaugura expoziția personală a artistului plastic Mihai Țăruș  „Alb, negru-color. Modalități ale expresiei artistice”.

 

Zilele municipiului Ungheni

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 18:00, până la data de 31 august, curent

CONTEXT: „Zi-le de Ungheni” este genericul din acest an al Zilelor municipiului Ungheni, care se desfășoară anual la sfârșit de august. Pe parcursul acestor zile vor avea loc numeroase evenimente, printre care expoziții, spectacole, concursuri și multe surprize pentru publicul larg,

 

 

Terapie prin dans  pentru Cupluri
UNDE: Parcul Dendrarium

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm cu bucurie să vă alăturați celui de-al 2-lea eveniment dedicat conexiunii profunde în Cuplu  prin intermediul terapiei prin dans. Este o oportunitate de a vă aduce în prim-plan relația și de a explora împreună modalități creative de comunicare și exprimare. De ce este benefic să dansați împreună? Dansul este o formă de exprimare și comunicare nonverbală care ne permite să ne conectăm într-un mod profund și autentic. Prin intermediul dansului, putem explora și exprima emoțiile, putem construi încrederea, compasiunea și empatia în relație.

 

 

Masa Critică Chișinău
UNDE: Liceul Teoretic Român-Francez "Gheorghe Asachi", str. București, 64

CÂND: 19:00
CONTEXT: În fiecare ultimă vineri din lună, ne plimbăm împreună prin Chișinău pe biciclete, trotinete, monocicluri și orice altă formă de transport alternativ. Pe lângă faptul că plimbarea în sine e foarte distractivă, cu multă lume și muzică, ea are ca scop și creșterea conștientizării despre existența utilizatorilor/toarelor de transport alternativ, despre respectul reciproc în trafic și dorința de a promova acest mod alternativ de deplasare prin oraș. Alătură-te plimbării lunare și fii parte din comunitate.

 

 

Festivalul „Dinastia Ștefăneț”
UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 19:00
CONTEXT: Festivalul „Dinastia Ștefăneț” – evenimentul care valorifică dragostea de muzică autentică, transmisă prin generații mai bine de 100 de ani. Vă invităm la prima ediție a Festivalului „Dinastia Ștefăneț”- un spectacol muzical, care va sublinia diversitatea și profunzimea muzicii populare. Veți avea ocazia să distingeți 3 concepte muzicale diferite, dar totuși unite prin pasiune, identitate și valorile familiale.

 

 

Concert caritabil la Queer Cafe
UNDE: Queer Café, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 20:00
CONTEXT: Vino să ascultăm împreună muzică live la Queer Cafe și susține crearea bibliotecii noastre comunitare. Vrem să petrecem deosebit una dintre ultimele zile ale verii, fiind conectați prin artă și muzică, iar cu această ocazie să colectăm donații pentru înființarea unei biblioteci.
Ne dorim ca în biblioteca noastră să se regăsească literatură de ficțiune și non-ficțiune, queer, feministă, intersecțională, reviste și publicații, cărți de artă și de sociologie. Sperăm ca prezența acesteia să ofere un cadru de conectare și dialog prin literatură, accesibil și prielnic tuturor doritorilor de cunoaștere și înțelegere a lumii din jur.

 

 

Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Crangă, 1

CÂND: Până la data de 26 august, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, în perioada 1 august – 26 august 2023, programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general. Programele acreditate de ANACEC: Limba și literatura română în școala națională; Limba și literatura română pentru instituțiile cu predare în limba minorităților naționale; Limba și literatura rusă în școala națională; Limba și literatura rusă în școala rusă; Limba engleză; Limba franceză; Istorie; Educație pentru societate; Geografie; Educație tehnologică; Arte plastice; Psihopedagogia artelor.
 

 

Vă reamintim că, în contextul organizării manifestărilor cultural-artistice consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova, în perioada 25 august, ora 20:00, și 27 august, ora 24:00, în centrul capitalei va fi sistată circulația rutieră.  Traficul rutier va fi suspendat pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și A.Pușkin. Rugăm conducătorii auto să se deplaseze pe străzile adiacente. Vă mulțumim pentru înțelegere.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

CRJM anunță un concurs pentru: Funcția: Consilier/ă juridic/ă;Contract: Pentru un termen nedeterminat;Localizarea: Chișinău, Republica Moldova, sediul CRJM, str. A. Șciusev 33.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, neafiliată politic, care contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova prin activități de cercetare, monitorizare și advocacy. Noi promovăm justiția independentă, eficientă și responsabilă, mecanisme anticorupție eficiente, respectarea drepturilor omului și un mediu prielnic pentru societatea civilă și democrație. În aceste domenii identificăm problemele cu impact sistemic, propunem soluții, le aducem pe agenda publică, reacționăm la abuzuri și mobilizăm parteneri pentru schimbări în bine. Persoanele care corespund cerințelor  sunt rugate să expedieze prin e-mail o scrisoare de motivare și CV-ul actualizat, care să conțină contactele a cel puțin două persoane de referință, până la 5 septembrie 2023, ora 23:59, la adresa: [email protected].

 

 

Companiile interesate să-și exporte produsele sau serviciile pe piața din România sunt invitate să participe la Programul Export Missions, implementat de Agenția de Investiții cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Pentru a fi una dintre cele 60 de companii ce vor avea parte de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri, completează formularul până la data de 5 septembrie.
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat pe următorul link
https://drive.google.com/.../1ckBtU-VrJx_KOeq.../view...Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email [email protected]

 

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023.
Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md
#USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

 

Ministerul Culturii iniţiază o sesiune suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale – 2023. Termenul limită de depunere a ofertelor: 30 septembrie 2023,  ora 15.00. Detalii pe www.mc.gov.md
Notă: Precizăm că Ofertele și activitățile ce țin de editarea de carte în cadrul prezentei sesiuni suplimentare, vor avea loc în anul financiar în curs, prin urmare, până la închierea anului financiar 2023, și în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

 

 

Centrul Național de Inovații Digitale  în Educație „Clasa Viitorului” anunță concurs:

Funcția: Manager de programe educaționale în cadrul CNIDE „Clasa Viitorului”
Atribuții și responsabilități: participă la planificarea, implementarea și coordonarea activităților din cadrul proiectelor CNIDE „Clasa Viitorului”, în special coordonarea rețelei de școli Clasa Viitorului la nivel național; gestionează procesul de dotare a instituțiilor membre ale rețelei Clasa Viitorului (face evaluări de necesități, centralizează informații și lucrează cu baze de date); asigură comunicarea dintre CNIDE și beneficiarii/profesorii din instituțiile membre ale rețelei Clasa Viitorului; efectuează deplasări în teritoriu către instituțiile beneficiare; elaborează și coordonează implementarea de activități la nivel local în instituțiile membre ale Clasa Viitorului, spre exemplu instruiri sau lecții publice, colectează și analizează informații, elaborează rapoarte după caz;
- participă la ședințele de lucru/planificare, sesiuni de instruire și evaluare, precum și la evenimente publice desfășurate în cadrul Centrului și în teritoriu.
Sediul CNIDE ”Clasa Viitorului”, în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, pe adresa: mun. Chișinău, strada Ion Creangă nr. 1, bloc 1, etaj 3.
Perioada de contractare: Manager de programe educaționale - 1 septembrie 2023 - 30 septembrie 2024
Pentru a aplica și pentru mai multe detalii accesați: https://forms.gle/yDKXhe1P9mM1SNxv6

 

 

Ministerul Finanțelor anunță: Dacă ai studii și experiență în finanțe, contabilitate, bănci, economie, relații internaționale, aplică. Avem funcții vacante atât de execuție, cât și de conducere, în următoarele subdiviziuni ale ministerului: Direcția generală politici și sinteză bugetară; Direcția generală datoria sectorului public și asistență externă; Trezoreria de Stat; Direcția comunicare și protocol; Direcția integrare europeană și cooperare transfrontalieră;  Direcția generală politici fiscale și vamale; Secția audit intern; Direcția generală politici bugetare sectoriale; Direcția politici salariale; Direcția achiziții publice; Trezoreria Regională Chișinău; Trezoreria Regională Centru.
Promitem activitate interesantă, dinamică și interactivă cu colegi prietenoși și profesioniști.
Lista este disponibilă la acest link:  https://mf.gov.md/ro/posturi-vacante 
Dosarele pot fi depuse până la data de 25 august, ora 16:30.

 

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important.
Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. 
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

Cel de-al doilea tur al admiterii la școlile profesionale și centrele de excelentă cu programe duale este în toi si va fi deschis până pe 25 august. Îți recomandăm prietenos să decizi chiar azi ce meserie îți dorești să îmbrățișezi. Sună la instituția de învățământ pe care o preferi și întreabă de programele duale gratuite. Învățământul dual oferă oportunitatea de a munci încă din primele luni de studii în cadrul unei companii parteneră a învățământului dual, iar pentru munca depusă, compania oferă și o

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Festivalul Codru 2023. Suntem încântați să anunțăm revenirea noastră pentru încă un an de muzică, instalații artistice imersive și o selecție de alimente și băuturi locale și organice pentru a vă menține energic pe tot parcursul weekend-ului. După ce s-a clasat în  TOP 10 Festivals în Europe,  Festivalul CODRU se întoarce în 2023 și este mai hotărât ca niciodată să creeze o experiență uimitoare pe care nu vrei să o ratezi. Vino alături de noi pentru TREI zile de neuitat de spectacole LIVE susținute de unii dintre cei mai cunoscuți artiști Internaționali și Naționali. Pentru mai multe detalii: https://www.codrufestival.ro. Nu uitați că Codru Festival este mai mult decât un simplu festival de muzică. Este un manifest dedicat  Naturii și un apel la acțiune pentru un viitor sustenabil. Vă așteptăm la cu drag în pădurea Bistra, Timișoara, începând cu ora 12:00, 25 – 27 august, curent.

 

În perioada 21-25 august, curent, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la Seminarul de securitate pentru educație continuă dedicat absolvenților Universității Naționale de  Apărare a Statelor Unite ale Americii, care are loc la Praga, Republica Cehă.

 

 

Stimați cetățeni,Vă informăm despre sistarea serviciilor consulare de către Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei, Stockholm, în perioada 28 august – 08 septembrie 2023.
În caz de urgențe (deces, accident, arest, calamitate naturală) cetățenii Republicii Moldova pot apela la numărul de contact +46 769 423 423. La acest număr de telefon nu  se fac programări și nu se furnizează informații consulare de ordin general.

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Spania informează - Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate anunță lansarea procedurii de achiziționare a transportului sanitar (ambulanțe de tip B) pentru IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Versiunea în limba română a anunțului poate fi vizualizată pe pagina web MTender Public Portal (gov.md), în timp ce cea în limba engleză - poate fi consultată aici: https://spania.mfa.gov.md/content/anun%C8%9B-6
Depunerea dosarelor de către agenții economici interesați  este disponibilă din data de 15.08.2023 pe platforma electronică achiziții.md.
 

 

Un grup de agricultori din Republica Moldova vor participa în perioada 24-29 august curent, la un program  de studiu în Republica Cehă, organizată pentru cei care sunt orientați spre obținerea produselor alimentare ecologice.Vizita de studiu este organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă, pentru a facilita preluarea experienței fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice.
Beneficiarii vor afla despre intrumentele moderne de promovare și marketing, vor cunoaște direcțiile de dezvoltare a comerțului exterior cu produse ecologice proprii pe piața UE și vor fi instruiți cu privire la procedurile de dezvoltare a agriculturii ecologice în condițiile Republicii Moldova. Evenimentul este și o bună oportunitate de a încheia parteneriate în sfera comerțului și producției cu fermierii cehi.

 

 

THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

Meroslava Parii
24/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii