AGENDA ZILEI//26.06.2023

Meroslava Parii
25/06/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Armata Națională desfășoară, în perioada 19-30 iunie curent, exerciţiul „Scutul Păcii 2023”, la centrul de instruire al Armatei Naţionale. În cadrul exerciţiului din acest an, va fi evaluat întregul efectiv al Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC). Militarii sunt verificați la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale de menținere a păcii. În acest context, pacificatorii vor fi examinaţi la îndeplinirea misiunilor de patrulare, convoiul şi escortă, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical.

 

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financire consolidate ale Ministerului Apărării încheiate la 31 decembrie 2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Susținerea publică a tezelor de master la Școala în Managementul Sănătății Publice, Ziua I-a

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Sala Senatului, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 09:00

 

 

Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00-18:00
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de Magie cu Lecturi o Mie” în perioada 15 iunie – 25 august 2023.
Cine și cum poate participa? Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de utilizator la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului. La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de utilizator la BNC „Ion Creangă”.
 

 

Eveniment de informare privind Ziua Mondială Antidrog

UNDE: Piața Mihai Eminescu

CÂND: 09:30

 

 

Ședința operativă a serviciilor municipale din 26 iunie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00


 

Chișinău Maker Summer Camp: SMART HOUSE
UNDE: FabLab Chisinau, str. Studenților, 9/11

CÂND: 10:00

CONTEXT: La Maker Summer Camp: Smart House Edition, veți avea șansa de a vă aventura în lumea caselor inteligente și de a învăța cum să transformați o locuință obișnuită într-un spațiu conectat și eficient. Maker Summer Camp nu este doar despre lucru la case inteligente, pe langa toate ne vom distra, vom petrece timpul frumos împreună, vom lega prietenii și vom crea aminiri frumoase la Clubul Tinerilor Makeri.

 

 

Ședința grupului de lucru pentru ratificarea Convenției 190 OIM

INDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 


Excel, care va fi util - Сurs pentru adolescenți cu vârsta între 10 și 15 ani

UNDE: Intelect HUB SBC, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 10:00

CONTEXT: La cursul “Excel, care va fi util”, copilul dumneavoastră va învăța cum să împarte calculele mari în calcule simple, să înțeleagă formulele și formatarea condiționată, să formateze tabele și să structureze seturi mari de date. Și asta doar într-o săptămână. Dar cel mai important, lucrul cu tabele îi învață pe adolescenți să gândească algoritmic: să formalizeze problema în numere pentru a o rezolva.

 

Prezentarea de către Asociația Promo-Lex a raportului „Finanțarea partidelor politicie în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2022”

UNDE: Asociația Promo-Lex, str. Petru Movilă 23/13

CÂND: 10:00

 

 

Summer Art Camp @Art Studio Picasso
UNDE: Art Studio Picasso, str Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 10:00
CONTEXT: Conceptul taberei de vară este unul artistic, echilibrat și totodată dinamic, fiind compus din 3 elemente de bază: Educație, Artă și Joacă Structurată. Summer Art Camp este un proiect dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani care doresc să-și dezvolte creativitatea și abilitățile artistice comunicând cu artiști profesioniști, experți în domeniu și interacționa cu semenii săi pasionați de artă. Ce activități vor fi incluse în programă:  Pictură, Ceramică, Arta anime manga, Arta decorativă, Confecționarea măștilor de carnaval, Caligrafie,
Zumba, Street dance.

 

 

Eveniment: Grafică-Pictură

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău, Blocul 6, str. Cornului, 10

CÂND: 10:00

CONTEXT: Facultatea Arte Plastice și Design vă invită la susținerea tezelor de licență a programelor de studii – Grafică-Pictură.

 

 

Briefing de presă al deputatului Vasile Bolea

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă. bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.

 

Moldovan-Romanian-German Trade Forum

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 12:00

 


Pictură Murală Egipteană
UNDE: New Acropolis Republica Moldova, str. Armenească, 81

CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce egiptene cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Scriere hieroglifică, simbolism și mitologie a Ochiului lui RA; Pictură murală pe reproducerea arheologică: Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice.
 

 

Prezentări grozave -  Curs pentru adolescenți cu vârsta între 9 și 13 ani

UNDE: SBC Intellect Hub, str. Mitropolit Petru Movilă,  23/7

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la un curs despre prezentări în Power Point de la compania SBC.
Un școlar modern trebuie să știe să creeze prezentări interesante. O astfel de abilitate este necesară și pentru proiectele școlare, și pentru susținerea diplomei, și ulterior în viața de adult. Cu cât mai devreme copilul va prinde această abilitate cu atât mai ușor îi va fi în viitor. Ce va învăța copilul în timpul cursului: Să creeze rapid slide-uri atractive; Să consolideze contextul vizual; Să elaboreze grafice clare; Să pună accent pe ce este important.
 

 

Seminar Științific cu participare Internațională, dedicat Zilei Mondiale a Mediului

UNDE: Institutul de Ecologie și Geografie al USM, aula 253, str. Academiei, 1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Din program: Metode de cercetare a climatului urban; Creșterea cantităților de precipitații prin acțiunea intervențiilor active în atmosferă;  Aspecte privind clima și riscurile climatice în bazinul inferior al râului Prut; Calculation of the rainfall erosivity factor (R) and its spatial distribution; Utilizarea Unmanned Aerial Vehicle (UAV) în cartarea geomorfologică; Prezentarea Planurilor de Management ale siturilor EMERALD: „Cărbuna” și „Pădurea Hîncești”; Rețeaua de monitoring a resurselor de apă în Regiunea de Dezvoltare Nord. Realizări, probleme și recomandări de optimizare. Evenimentul include și lansarea de carte „Solurile Pădurilor din Republica Moldova”, Monografie colectivă - Institutul de Ecologie și Geografie, Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.
 

Seminar Științific de Profil

UNDE: Institutul de Fizică Aplicată, USM, Sala 109, str. Academiei, 5

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul ședinței Seminarului Științific de Profil, specialitatea 142.02 Electrochimie, va fi prezentată spre examinare teza de doctor în chimie cu titlul: Efecte dimensionale ale vitezei de coroziune în obținerea electrochimică a nanomaterialelor, autor Viorica Mârzac. Conducător științific: Alexandr DICUSAR, membru corespondent al AȘM, doctor habilitat în chimie, profesor universitar.

 

 

Campionat de voley

UNDE: Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, str. Miron Costin, 26/2

CONTEXT: Echipa noastră vrea să vadă sala plină de pasiune și talent la cel mai mare Campionat de volley al anului.

 

 

Expoziție: „Împreună au făcut Istorie”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 1 septembrie, curent
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită oaspeții și vizitatorii să se familiarizeze cu documente inedite expuse în cadrul expoziției „ÎMPREUNĂ AU FĂCUT ISTORIE”, consacrată poeților Dumitru MATCOVSCHI (10 ani de la trecerea în neființă), Nicolae DABIJA (75 de ani de la naștere), Adrian PĂUNESCU (80 de ani de la naștere), cei care au luptat pentru Renașterea Națională, care au stat de strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova. Operele lui Dumitru MATCOVSCHI, Nicolae DABIJA, Adrian PĂUNESCU au rămas mărturie zbuciumului pentru adevărul istoric și pentru grafia latină, care este haina firească a limbii române.
 

 

Expoziție: „Casa Mare”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND:  Zilnic

CONTEXT: Expoziția întruchipează o casă mare, unde, conform tradiției, se păstrează cele mai alese țesături, obiecte de rit, zestrea și unde au loc cele mai importante evenimente și obiceiuri din viața oricărei familii. Pe fundalul picturilor murale sunt expuse costume populare din toate zonele etnografice ale republicii.
 

  APELURI DE ÎNSCRIERE

                                   

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investiționale privimd lucrările de îmbunătățiri  funciare, ameliorarea și protecția solului.  Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.

 

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Prima etapă a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane  de euro. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară. Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Prim-ministrul Dorin Recean, efectuează o vizită de lucru în Confederația Elvețiană (25 - 26 iunie 2023) și în Principatul Liechtenstein (26 - 28 iunie 2023), desfășurată cu prilejul semnării cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) a unui Acord de Comerț Liber. Oficialul este însoțit de Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.Luni, 26 iunie, curent, premierul va avea o întrevedere cu reprezentanții de țară ai corporației Google, cu care va discuta despre oportunitățile de cooperare cu autoritățile și mediul de afaceri din Republica Moldova. Programul mai include și desfășurarea unui eveniment promoțional de prezentare a potențialului economic și de afaceri al țării noastre cu genericul: „Acordul de Liber Schimb Republica Moldova - AELS: O nouă eră pentru comerț și investiții în Moldova”.Marți, 27 iunie, curent, Prim-ministrul Dorin Recean și Vicepremierul Dumitru Alaiba, vor participa la semnarea cu țările AELS a unui Acord de Comerț Liber ambițios și comprehensiv, precum și vor avea întrevederi cu mediul de afaceri din regiune și oficiali locali.
 

Sunteți reprezentantul unui Start-Up sau al unei companii din industria ușoară din Republica Moldova? Sau poate aveți tangențe directe cu lumea modei și vreți o nouă experiență? Dacă ați răspuns afirmativ la întrebările de mai sus, aveți o șansă reală să petreceți zilele de 25-30 iunie  la Torino Fashion Match Evenimentul  TorinoFashionMatch face parte din Săptămâna Modei Torino 2023. Programul celor 5 zile va combina prezentări de modă, oportunități de afaceri, discuții cu experți internaționali și activități de networking. Acest eveniment vă oferă posibilitatea de a dezvolta propria afacere la nivel mondial, dar și de a interacționa cu potențiali parteneri de afaceri.

 

Expoziția “Zwy Milshtein, Chants d’Est”. La Muzeul Orangerie al Senatului Franței, este  vernisată  expoziția “Zwy Milshtein, Chants d’Est”, dedicată pictorului, gravorului, sculptorului și scriitorului Zwy Milshtein, născut în 1934 la Chișinău. Expoziția prezintă parcursul personal și artistic al lui Zwy Milshtein. Ambasadoarea Corina Călugăru a adus mulțumiri celor implicați în organizarea acestei expoziții, care urmează să călătorească în Republica Moldova anul viitor, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a nașterii lui Zwy Milshtein. Evenimentul a oferit, de asemenea, oportunitatea de a efectua un schimb de opinii cu publicul referitor la pagini din istoria țării noastre. Expoziția se va desfășura până la 26 iunie 2023, de la ora 11:00 la 20:00, la Muzeul Orangerie al Senatului Franței, situat în Jardin du Luxembourg.

 

Meroslava Parii
25/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii