EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Președinta Maia Sandu va avea pe 28 iunie, la Președinție, o discuție cu reprezentanții mai multor partide politice din Republica Moldova. Întrevederea va avea loc cu partidele „care se declară pro-europene” pentru a se identifica „noi modalități de conlucrare în vederea îndeplinirii agendei europene a țării noastre”
Armata Națională desfășoară, în perioada 19-30 iunie curent, exerciţiul „Scutul Păcii 2023”, la centrul de instruire al Armatei Naţionale. În cadrul exerciţiului din acest an, va fi evaluat întregul efectiv al Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC). Militarii sunt verificați la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale de menținere a păcii. În acest context, pacificatorii vor fi examinaţi la îndeplinirea misiunilor de patrulare, convoiul şi escortă, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical.
Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului încheiate la 31 decembrie 2022
UNDE: Online
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718b, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice
UNDE: Parlamentul Republcii Moldova, birou 816b, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică
UNDE: Parlamentul Republicii Molodova, birou 610, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agnda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Curs practic: Contabilitatea în Organizațiile Necomerciale
UNDE: Vioser, Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: În program; Organizarea contabilității în organizațiile necomerciale; Contabilitatea surselor de finanțare ale organizațiilor necomerciale; Particularitățile contabilității activelor organizațiilor necomerciale; Particularitățile contabilității veniturilor și cheltuielilor organizațiilor necomerciale; Situațiile financiare și rapoartele fiscale ale organizațiilor necomerciale.
Susținerea publică a tezelor de master la Școala în Managementul Sănătății Publice
UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Sala Senatului, bd. Ștefan cel Mare, 165
CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă susținerea publică a tezelor de master în Managementul sănătății publice de către Promoția 2023 a Școlii de Management în Sănătate Publică, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Evenimentul cu genericul „Provocări în managementul sănătății publice” se desfășoară în perioada 26-29 iunie, și poate fi urmărit online prin intermediul platformei Privesc.Eu.
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 28 iunie 2023
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei economie, buget și finanțe
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Evenimentul „Accelerarea dezvoltării economice prin sprijinirea antreprenoriatului feminin” organizat de UN Women în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
UNDE: Coutyard by Mariott Hotel, str. Arborilor 21A
CÂND: 10:00
Discuție publică: „Aspecte privind dezinformarea în UTA Găgăuzia”
UNDE: Summit Events Moldova, str. Tighina 49/3
CÂND: 10:00
CONTEXT: Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT” organizează,o discuție publică pe subiectul ”Aspecte privind dezinformarea în UTA Găgăuzia”. Evenimentul este organizat cu scopul de a reuni reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile și mass-media pentru a discuta despre fenomenul dezinformării în UTA Găgăuzia, a demonta cele mai răspândite falsuri și a încerca identificarea unor soluții pentru combaterea acestui fenomen în contextul intenției de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a procesului de reformare prevăzut de acest proces. De asemenea, va fi prezentat un raport analitic elaborat de ADEPT împreună cu un grup de inițiativă abilitat în identificarea și combaterea dezinformării, care se referă la percepțiile locuitorilor din UTA Găgăuzia privind fenomenele și evenimentele social-politice și economice din țară și din regiune.
Conferință de presă după Ședința Guvernului din 28 iunie 2023
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 11:00
Conferință de presă în prag de premieră cu spectacolul „Domnișoara Iulia” de August Strinberg
în regia Liminiței Țicu
UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79
CÂND: 11:00
Atelier de Pictură Aztecă
UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81
CÂND: 12:30
CONTEXT: Cursul va cuprinde 4 lecții: Desen si Transpunere prin cadrane; Realizarea unei fresce aztece cu pictură prin tehnica Al-Fresco Al Secco; Simbolism și mitologie a lui Quetzalcoat; Pictură murală pe reproducerea arheologică; Finalizarea și corectarea reproducerii arheologice.
Seminar Științific
UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc Cenrtral, Sala 327, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND; 13:00
CONTEXT: În cadrul Ședinței Seminarului Științific de Profil 521.03 Economie mondială; relații economice internaționale, va fi prezentată spre examinare teza de doctor în științe economice, cu tema: „Integrarea economică Internațională din Perspectiva economiei educației”, elaborată de către Andrei Munteanu. Conducător științific – Zorina-Svetlana Șișcan, conferențiar universitar, doctor habilitat în economie.
DIB Club -Tinerii citesc
UNDE: Universitatea Liberă Internațional din Moldova, Sala Polivalentă de Lectură nr. 2, str. Vlaicu Pârcălab 52
CÂND: 13:00
CONTEXT: Luna aceasta vom discuta despre bestseller-ul "Biblioteca de la Miezul Nopții" de Matt Haig. Această discuție va fi moderată de către Valeria Țurcan. Împreună vom reflecta asupra natura regretului, căutarea fericirii și semnificația alegerilor pe care le facem. Ne vom adânci în teme de auto-descoperire, acceptare și importanța îmbrățișării momentului prezent.
Ședința Comisiei Naționale pentru consultări și negocieri colective din 27 iunie 2023
UNDE: Ministerul Sănătății, str, Vasile Alecsandri, 2
CÂND: 13:00
Conferință Științifică Internațională „Știința și Arta pentru Pace”
UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1
CÂND: 14:00
Evenimet științific
UNDE: Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, USM, str. Academiei, 1
CÂND: 14:00
CONTEXT: În cadrul Consiliul științific specializat D 165.01-23-15, Specialitatea 165.01 – Fiziologia omului şi animalelor, la Universitatea de Stat din Moldova, va avea loc susținerea tezei de doctor în științe biologice, cu tema „Potențialul reproductiv al suinelor în funcție de statusul fiziologic al organismului”, autor Galina Osipciuc, cercetător științific din cadrul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie al Universității de Stat din Moldova. Consultant ştiinţific: Oleg Mașner, doctor în științe agricole, conferențiar universitar.
FACE2FACE – Adresează o întrebare Ministrei Veronica Sirețeanu
UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 15:00
CONTEXT: Veronica Sirețeanu, Ministrul Finanțelor, este invitata din această săptămână la dialogul cu Proactive. Deși, cadrul legislativ este continuu îmbunătățit, comunitatea contabilă are încă multe întrebări, dileme, confuzii legate de aplicarea corectă a acestuia în activitățile desfășurate. Astfel, scopul întâlnirii constă într-un schimb de opinii vizavi de actele legislative pe mai multe dimensiuni, discutarea subiectelor problematice cu care se confruntă mediul de afaceri, în scopul de a identifica soluții optime în depășirea acestora. Evenimentul va putea fi urmărit LIVE.
Seminar gratuit "Сopilul meu interior: Cum să-l înțeleg?"
UNDE: Asociația Altruism, 31 August 1989, 98
CÂND: 16:00
CONTEXT: Vă invităm cu drag la seminarul gratuit în limba română, condus de psihologa Valeria Crasov - magistru în psihopedagogie, consiliere și psihoterapie, psiholog licențiat, gestaltist, specialist în psihodrama în activitate cu copiii. Acest serviciu este prestat în cadrul Maratonului de Sănătate Emoțională dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea Asociației Obștești “Altruism” cu ajutorul psihologilor voluntari din Republica Moldova și Ucraina.
Evenimet: „Forme de manifstare ale eului – poezie și traducere, jurnalism și diplomație”
UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateeevici, 79
CÂND: 16:00
CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o întâlnire cu poetul și traducătorul, jurnalistul francez și diplomatul originar din România, Dinu Flămând. În cadrul evenimentului se vor organiza două întâlniri: miercuri, 28 iunie, la ora 16.00 și joi, 29 iunie, la ora 18.15.
Miercuri, 28 iunie, la ora 16.00, în sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române, se va desfășura seara de dezbateri cu tema „Forme de manifestare ale eului – poezie și traducere, jurnalism și diplomație”, moderată de directorul muzeului, Maria Șleahtițchi.
Coaching for Life & Business
UNDE: VEO COACH ACADEMY, Online
CÂND: 17:00
CONTEXT: Coaching e despre a fi Socrate în filmul propriei vieți, în fiecare din episoade: familie, carieră, sănătate, afacere, societate. Capacitatea de asumare a rolului lui Socrate, prin învățarea și aplicarea tehnicilor și instrumentelor din coaching îți asigură dezvoltarea armonioasă în viața privată și carieră, iar dacă ești antreprenor îți asigură obținerea rezultatelor remarcabile în echipă.
Design-ul cursului Coaching for Life & Business este gândit pentru a multiplica abilitățile personale de dezvoltare continuă pentru sine, cât și pentru a obține deprinderi de gestiune eficientă a echipelor întru maximizarea rezultatelor și crearea unui climat cald de colaborare, cu respectarea principiului ”work-life balance” atât de căutat în societatea actuală.
Inaugurarea Festivalului Internațional de Folclor „Nufărul Alb”
UNDE: Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, Orașul Cahul
CÂND: 18:30
CONTEXT: Colectivele Palatului de Cultură "Nicolae Botgros" din Cahul se află în ultimele repetiții, pregătindu-se cu pasiune și entuziasm pentru spectacolul grandios.
Vino la inaugurarea Festivalului Internațional de Folclor "Nufărul Alb" și bucură-te de un spectacol de neuitat. Nu rata ocazia de a trăi atmosfera unică a acestui festival de folclor. Ia locul tău și lasă-te purtat de dansuri și cântece autentice, într-o experiență culturală ce te va fascina.
ChatGPT Workshop for Business Usecases – Inteligența Artificială în Acțiune
UNDE: HUB Chisinau, str. 31 August, 1989, 78
CÂND: 19:00
CONTEXT: Te invităm să te alături unui eveniment special, unde vei descoperi cum să-ți transformi afacerea folosind puterea extraordinară a inteligenței artificiale. Acest workshop îți va dezvălui strategiile și tactici avansate pentru a-ți seta propriul ChatGPT personalizat, care va deveni expertul și asistentul indispensabil al companiei tale. Din programul acestui workshop: Cazuri de utilizare practice: Descoperă cum să folosești GPT pentru a-ți spori serviciul de asistență clienți, generarea de conținut pentru social media sau capturarea lead-urilor. Implementarea GPT în compania ta: Vei învăța cum să setezi și să personalizezi GPT pe baza datelor specifice afacerii tale, transformându-l într-un asistent virtual inteligent și adaptat nevoilor tale ș.a.
Eveniment: „Cartea din interior și dintr-o parte” – Ediția a XI-a
UNDE: Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148
CÂND: 27-30 iunie, curent
CONTEXT: Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” organizează cea de-a XI-a ediție a Colocviilor de vară. Genericul ediției din acest an este „Cartea din interior și dintr-o parte”. Evenimentul va împărtăși bunele practici și metode inovative de promovare a culturii lecturii și sporirii interesului pentru activități de calitate în rândul chișinăuienilor. Pe parcursul celor patru zile vor avea loc un șir de activități, precum: Masa rotundă „Finanțarea și gestionarea resurselor informaționale”; Prezentarea studiului barometrului lecturii Consumul de lectură al cititorilor”; Talk-show-ul „Cum creăm și organizăm serviciile de lectură”; Lansarea clubului de lectură „Forzaț”; Expoziție de afișe ale cluburilor, cenaclurilor și atelierelor de lectură; Discuții despre cartea „Biblioteca” de Mircea V. Ciobanu.
Screening Oftalmologic – Servicii gratuite
UNDE: Chișinău - până la data de 28 iunie, Unhgeni 28 iunie - 1 iulie, curent
CONTEXT: Studenți, masteranzi, medici rezidenți de la programul de studii Optometrie, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, oferă servicii gratuite de screening oftalmologic mai multor refugiați din Ucraina, cât și persoanelor din familii vulnerabile din municipiul Chișinău și raionul Ungheni. Acțiunea este organizată de Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați în Republica Moldova (UNHCR-Moldova) și UNHCR Italia, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Primăria Ungheni, în colaborare cu Fundația OneSight și Low Vision Moldova, care, în perioada 26 iunie – 1 iulie 2023, derulează o clinică oftalmologică temporară. Pentru Informații: Programul de studii Optometrie USMF „Nicolae Testemițanu”.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău lansează etapa a 4-a a Programului Național de Alfabetizare Digitală, destinat cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal. Acest program oferă oportunități unice pentru cadrele didactice de a acumula și dezvolta competențele digitale esențiale în contextul actual al educației. Prin participarea la acest program, profesorii vor avea posibilitatea de a se familiariza cu noile tehnologii și instrumente digitale, precum și de a explora modalități inovatoare de utilizare a acestora în procesul de predare-învățare-evaluare. Înregistrarea - până în data de 15 iulie 2023.
Formular de înregistrare: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdypqC2u8eDye.../viewform
Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este deschis
UNDE: Secretariatul Comun a Programului la adresa: [email protected]
CÂND: Termen limită de aplicare: 4 iulie, curent
CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK; Proiecte de scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată la link-ul.
Comisia economie, buget și finanțe anunță despre organizarea concursului deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Termenul limită de depunere a dosarelor – 10 iulie 2023. Pentru mai multe detalii AICI
Ministerul Culturii al Republicii Moldova anunță Concursul Directori generali-Directori al instituțiilor publice: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți. Data limită pentru depunere a dosarului – 21 iulie 2023. Modalitatea de depunere a dosarului: email - [email protected]. Fizic – str. Nicolae Iorga, 24.
Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Eduvației și Cercetării, Anatolie Topală, a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior „Învățământul Superior din Moldova, finanțat de Banca Mondială. Prima etapă a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane de euro. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară. Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
În perioada 26-28 iunie, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, întreprinde două vizite de lucru, una la Luxemburg și cealaltă la Copenhaga. La Luxemburg, la invitația președinției suedeze a Consiliului UE, Ministrul Nicu Popescu va prezenta evoluțiile în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale. CAG este alcătuit din miniștrii și secretarii de stat responsabili de afaceri europene ai tuturor statelor membre ale UE și din oficialii de rang înalt ai blocului comunitar. CAG răspunde de o serie de domenii de politică transsectoriale, printre care se numără extinderea UE și negocierile de aderare. De asemenea, în timpul vizitei, ministrul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți omologi și oficiali ai UE, inclusiv cu Prim-Ministrul Luxemburgului. La Copenhaga, șeful diplomației Republicii Moldova va participa la Conferința dedicată aniversării a 30 de ani de la stabilirea criteriilor de la Copenhaga. Oficialul moldovean va susține un discurs despre importanța extinderii Uniunii Europene și va avea întrevederi cu mai mulți oficiali de rang înalt.
Prim-ministrul Dorin Recean, efectuează o vizită de lucru în Principatul Liechtenstein (26 - 28 iunie 2023), desfășurată cu prilejul semnării cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) a unui Acord de Comerț Liber. Oficialul este însoțit de Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Sunteți reprezentantul unui Start-Up sau al unei companii din industria ușoară din Republica Moldova? Sau poate aveți tangențe directe cu lumea modei și vreți o nouă experiență? Dacă ați răspuns afirmativ la întrebările de mai sus, aveți o șansă reală să petreceți zilele de 25-30 iunie la Torino Fashion Match Evenimentul TorinoFashionMatch face parte din Săptămâna Modei Torino 2023. Programul celor 5 zile va combina prezentări de modă, oportunități de afaceri, discuții cu experți internaționali și activități de networking. Acest eveniment vă oferă posibilitatea de a dezvolta propria afacere la nivel mondial, dar și de a interacționa cu potențiali parteneri de afaceri.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: