AGENDA ZILEI//28.08.2023

Meroslava Parii
27/08/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

 

Desfășurarea probelor de aptitudini

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 111

CÂND: 09:00

CONTEXT: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice anunță admitere repetată și vă oferă o nouă oportunitate de a vă urma visul și a deveni artist. Indiferent de specialitatea pe care o alegeți, fie că sunteți pasionați de muzică, teatru, cinema, design sau arte plastice, vă încurajăm să participați la concursul de admitere și să deveniți student AMTAP - instituție acreditată internațional. Specialități cu locuri disponibile: Ciclul I Licență:  Animație, Producție Film, TV, Modă - design vestimentar,  Sculptură, Istoria și teoria artelor plastice. Interpretare instrumentală, Compoziție muzicală, Muzicologie, Actorie,  Scenografie, Dramaturgie și scenaristică, Teatrologie și management teatra, Coregrafie,  Culturologie. Ciclul II Master: Istoria și teoria artelor audio-vizuale, Arta interpretării instrumentale, Compoziție muzicală avansată.

 

 

Curs practic de contabilitate pentru începători "Principiile  contabilităţii şi impozitării"
UNDE: Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Program: Bazele contabilităţii; Contabilitatea financiară; Legislaţia fiscală a Republicii Moldova; Contabilitatea impozitului pe venit; Întocmirea şi analiza situațiilor financiare; Etica profesională a contabililor şi auditorilor.
 

 

Briefing de presă

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sala de  protocol, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 09:30

CONTEXT: Viceprim-ministrul Vladimir Bolea împreună cu directorul adjunct al AIPA Diana Coșalîc, vor susține un briefing de presă privind plățile subvențiilor pentru anul 2022 și lansarea apelurilor de subvenționare pentru 2023. Declarațiile oficialilor vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a ministerului și pe portalul www.privesc.eu.

 

Ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău

UNDE: Online

CÂND: Ora 10.00

 

 

Conferință de presă organizată de Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” privind impasul vieții politice din Republica Moldova și angajamentul nostru în fața cetățenilor

UNDE: Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 11:00

 

 

QUIZUL 35
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

 

Recensământul de Probă al Populației și Locuințelor

UNDE: Sectoarele Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și satul Colonița

CONTEXT: În perioada 28 august - 10 octombrie 2023, în sectoarele Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și satul Colonița se va desfășura Recensământul de Probă al Populației și Locuințelor. În această perioadă veți fi vizitat la domiciliu de către recenzorul de sector care va colecta date despre persoane și gospodărie. Datele pe care le veți oferi sunt confidențiale și protejate prin lege, ele se utilizează doar în scopuri statistice. Aveți încredere în recenzor și oferiți răspunsuri corecte și complete la toate întrebările din chestionar.
 

 

Expoziție: „Graiul, Patria, Neamul...”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00, până la 25 septembrie, curent

CONTEXT: Expoziția de documente are drept scop valorificarea și promovarea valorilor naționale, accentuarea importanței rolului istoric, științific, cultural al evenimentelor din anii de Renaștere Națională, trezirea la o viață politică activă a poporului nostru, evoluția evenimentelor în timp, lupta înaintașilor noștri pentru limbă, alfabet, identitate națională. Impactul expoziției: Familiarizarea vizitatorilor cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, care oglindesc viața politică din 1989-1991, mișcarea de renaștere națională, obținerea independenței Republicii Moldova, reîntoarcerea la vatră a istoriei adevărate, a alfabetului latin și a flamurei tricolore.

 

 

 

Expoziție: Colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare

UNDE: Biblioteca Națională din Republica Moldova, parter, blocul central, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: Până la data de 13 octombrie, curent

CONTEXT: În contextul marcării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, care au debutat la 13 iulie 1995, dar și pentru a marca prima ediție a Zilelor vizibilității Consiliului Europei în Statele sale membre, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să răsfoiți filele unor publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare. Potrivit organizatorilor, o să analizați cele mai recente publicații care au fost oferite de partenerii de la Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dar și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2
Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai ulte informații AICI

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.
Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a ajutorului, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor, accesați https://t.ly/FvRA0

 

 

Companiile interesate să-și exporte produsele sau serviciile pe piața din România sunt invitate să participe la Programul Export Missions, implementat de Agenția de Investiții cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Pentru a fi una dintre cele 60 de companii ce vor avea parte de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri, completează formularul până la data de 5 septembrie.
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437 Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat pe următorul link Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email [email protected]

 

 

Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă anunță aplicări pentru Echipa de Coordonare pe mandatul 2023-2024. Poți aplica in perioada 1-31 august la următoarele funcții: 2 poziții de vicepreședinte al Platformei; Secretar general;  Coordonator al departamentului de Proiecte; Coordonator al departamentului de Resurse Umane; Coordonator al departamentului de Advocacy. Pentru aplicare transmite pe e-mailul  [email protected]  dosarul ce conține CV-ul tău și o scrisoare de intenție ce ar include și strategia ce o ai tu, pentru pozitia vizată, pe perioada mandatului septembrie 2023- septembrie 2024. Indică în mesaj și poziția la care vrei să aplici. Noi te vom contacta pentru un interviu cu actuala echipă de coordonare, iar în luna septembrie, persoanele ce in urma interviului vor fi admiși, urmează a fi aleși prin procedură de vot. Avem nevoie de oameni buni, de oameni responsabili, și de oameni care își doresc să contribuie la construirea unui sector de tineret puternic.

 

 

Continuă concursul de selectare a instituțiilor de învățământ pentru participare în cadrul celei de-a doua runde de pilotare a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”. Cea de-a doua rundă de pilotare a Programului va fi implementată în perioada anului școlar 2023–2024 (octombrie 2023 – august 2024). Pentru pilotarea rundei a doua a programului vor fi selectate cinci instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Programul este implementat de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al USAID Moldova. Termenul limită: 31 august 2023, ora locală 18:00. Detalii despre program, cerințe, procedura de selectare, dar și Formularul de participare găsiți accesând: https://tinyurl.com/4t6bv8e5

 

 

În cadrul primei cereri de propuneri lansate de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, căutăm evaluatori care să efectueze evaluarea calității (strategică și operațională) și evaluarea conformității. Se preconizează formarea unei echipe de cel puțin 6 evaluatori externi și 2 experți în domeniul ajutorului de stat. Informații detaliate legate de posturile vacante, criteriile de selecție, precum și procedura de candidatură și de recrutare pot fi descărcate din Termenii de referință. Candidații interesați își vor depune candidatura până la data de 8 septembrie 2023, ora 23:59 (ora României), la adresa [email protected].

 

 

THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI.

 

 

În conformitate cu prevederile articolului 9 al Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Ministerul Mediului inițiază, începând cu 08 august 2023, consultările publice asupra elaborării proiectului Hotărârii de Guvern privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr.273 din 13.03.2007 cu privire la aprobarea Nomenclatorului şi tarifelor la serviciile prestate, contra plată, de către Agenția pentru Silvicultură „Moldsilva” şi Regulamentului cu privire la modul de formare şi direcțiile de utilizare a mijloacelor speciale. Proiectul Hotărârii de Guvern  este elaborat în temeiul articolului art. 43 din Legea finanțelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014 cu modificările ulterioare, art. 25 alin.(1) din Legea vânătorii și fondului cinegetic nr. 298/2018.
Propunerile și recomandările pe marginea proiectului sus menționat pot fi expediate până pe data de 30 august 2023, în adresa persoanei responsabile: Lilia Zamăneagră, consultant principal al Direcției politici în domeniu biodiversității, la adresa de e-mail: lilia.zamăneagră@mediu.gov.md, sau pe suport de hârtie pe adresa Ministerului Mediului: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 162.

 

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția  „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected][email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 


Platforma Ofemeie organizează Gala ‘’Ofemeie’’ ediția II, un eveniment grandios pentru a sărbători și recunoaște realizările remarcabile ale femeilor din diasporă din întreaga lume. Evenimentul va avea loc la Paris, în data de 17 septembrie, curent. Acest cadru elegant și rafinat va oferi o experiență unică, înconjurată de frumusețea orașului luminat de romanticele luminări nocturne ale Parisului. În cadrul evenimentului va avea loc decernarea de diplome pentru cei mai activi lideri comunitari din Diaspora. Astfel ne dorim să punem în valoare și să motivăm spre implicare socială și comunitară mai mulți cetățeni în vederea dezvoltării relațiilor dintre Republica Moldova și comunitatea din Diaspora. Vă invităm să continuăm networking-ul la cina festivă unde vom sărbători și recunoaște împreună realizările remarcabile ale anului 2022, a femeilor vorbitoare de limba română din Diaspora. Pentru a procura bilet și pentru Forumul Economic European accesează link-ul: https://iticket.md/event/forumul-economic-european

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Un grup de agricultori din Republica Moldova participă în perioada 24-29 august curent, la un program  de studiu în Republica Cehă, organizat pentru cei care sunt orientați spre obținerea produselor alimentare ecologice.Vizita de studiu este organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă, pentru a facilita preluarea experienței fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice. Beneficiarii vor afla despre intsrumentele moderne de promovare și marketing, vor cunoaște direcțiile de dezvoltare a comerțului exterior cu produse ecologice proprii pe piața UE și vor fi instruiți cu privire la procedurile de dezvoltare a agriculturii ecologice în condițiile Republicii Moldova. Evenimentul este și o bună oportunitate de a încheia parteneriate în sfera comerțului și producției cu fermierii cehi.

 

 

THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

 

Meroslava Parii
27/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii