AGENDA ZILEI//29.05.2023

Meroslava Parii
28/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Luni, 29 mai, la ora 09:00, Președinta Republicii  Moldova, Maia Sandu, va susține un briefing. Șefa statului va vorbi despre situația de securitate informațională a țării noastre și acțiunile de combatere a propagandei, care vor fi întreprinse de autorități.

Termenul de prezentare în plenul Parlamentului a candidaturilor la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, a fost extins cu 60 de zile. Potrivit hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la Funcția de Avocat al poporului pentru drepturile copilului, candidaturile urmau să fie prezentate în plenul Parlamentului în termen de 60 de zile. Dat fiind faptul că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost extins cu încă 60 de zile.

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Training: Rapoarte specifice și impozitarea Rezidenților Parcului IT

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: În program: Domeniul tehnologiei Informative; Informații despre scutiri, facilități, particularități fiscale pentru rezidenții parcului pentru tehnologia informație; Aplicarea  și impozitarea plăților extra-salariale.

 

Ședința operativă a serviciilor municipale din 29 mai 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social cu tema: „Planul de acțiuni pentru economia socială a UE și oportunitățile pentru Republica Moldova”.

 

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Ceremonie de inaugurare a drumului G122M3

UNDE: Satul Nou, raionul Cimișlia

CÂND: 10:30

CONTEXT: Luni, 29 mai, va fi dat în exploatare drumul G122M3 – Sagaidacul Nou-Satul Nou-Mihailovca-R26, sectorul km 5,14 – 18.08. La ceremonia de inaugurare vor fi prezenți președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, directorul Administrația de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale.

 

Transportul rutier și mobilitatea – Calea spre Sustenabilitate și Reziliență

UNDE: Facultatea Urbanism și Arhitectură, Bloc 9, UTM, bd. Dacia, 39

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vom discuta despre nevoile actuale de mobilitate urbană ale oamenilor, având  în vedere problema congestiei infrastructurii urbane, care reprezintă o provocare socială și de mediu. Vom explora modalitățile prin care putem reimagina dezvoltarea orașului și a regiunii și cum ne putem implica în acest sens.

 

Consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (referitor la zonele economice libere)

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 1, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 12:00

 

Ziua ușilor deschise la Parlament

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

 

În dialog cu Angela Cutașevici, viceprimar al municipiului Chișinău

UNDE: Biblioteca „Târgul Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la  programul de orientare în carieră pentru absolvenți „Viitoarea mea carieră”. Programul are ca scop orientarea și ghidarea tinerilor în viitoarea meserie. Persoane cu merite în domeniile în care activează răspund tinerilor la întrebările care îi frământă, ajutându-i astfel să facă alegerea potrivită și să-și urmeze vocația, construindu-și o carieră de succes.

 

Program de formare continuă: Științe ale Educației

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 29 mai – 14 iunie, 2023

CONTEXT: Centrul Național de Inovații Digitale în Educație, Clasa Viitorului invită cadrele didactice la Programul de formare continuă: Științe ale Educației (Tehnologii inovative în formarea-dezvoltarea personală). Forma de instruire Online-Offline. Scopul programului este de a promova inovațiile digitale prin utilizarea echipamentelor moderne în activitatea didactică a profesiilor, pentru valorificarea și implementarea resurselor educaționale.

 

Expoziție: Ștefan Eșanu – Old & New Idols

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:00

CONTEXT: Toți fanii star wars dar și a esteticii bizantine sunt invitați să tragă cu ochiul peste cele 27 de picturi din colecție. Totodată veți avea ocazia să aflați întreaga poveste din spatele acestei serii de la însuși Ștefan Eșanu, care vă invită la o discuție publică.

 

Concertul „...Dacă ai fi o Stea”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂBD: 18:00

CONTEXT: În incinta Palatului Republicii, un concert extarordinar cu genericul „...Dacă ai fi o Stea”, cu participarea elevilor și profesorilor Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, susținut de invitați speciali, artiști consacrați ai țării noastre: Constantin Rusnac, Marian Stârcea, Silvia Goncear, Mihaela Tabură, Nătălița Munteanu, Larisa Ungureanu, Vasile Rusu, Maria Mihailova.

 

Spectacol: „Sunt vântul”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul „Vântul” de Jon Fosse, în regia lui Wang Leu (Theatre Chrusma Arte Centre, China), este o meditație scenică asupra lumii noastre și asupra vieții însăși.

 

Spectacol: „Ucraina. Testamentul lui Șevcenco”

UBDE. Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 21:00

CONTEXT: Spectacolul este o reprezentare a Teatrului Academic Woskreinia din Lviv (Ucarina). Artiștii din Lvov vor prezenta istoria Ucrainei prin prisma destinului lui Taras Șevcenko, vor ilustra experiențele dramatice și situația luptei permanente a poporului ucrainean pentru independența statală – un subiect atât de actual astăzi, în timpul evenimentelor de război din Ucraina.

 

Expoziție: „Ucraina: Între pace și război”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str.31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 10 iunie, curent

CONTEXT: În contextul declarării anului 2023 Anul Culturii Ucrainene în Republica Moldova, Biblioteca Națională vă invită la expoziția de documente „Ucraina: Între pace și război”. Pentru a înțelege prezentul, dar și viitorul Ucrainei, este necesar să ne întoarcem privirile spre trecut și să examinăm devenirea istorică.  Expoziția înserează peste 200 de publicații – monografii, albume, publicistică, ediții periodice ș.a care sunt sistematizate în comportamente ce redau: trecutul zbuciumat al Ucrainei; personalități marcante ucrainene; relații moldo-ucrainene, destinul Ucrainei contemporane, viitorul european al Ucrainei, solidarietatea europeană în acțiune.

 

A fost  extinsă perioada în care parcarea auto a Aeroportului Internațional Chișinău va avea regim special.În perioada premergătoare Summitului Comunității Politice Europene,  Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vă informează: Parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău, va activa în regim special, conform următorului program: În perioada 1 iunie (ora locală 00:01) – 2 iunie (ora locală 07:00),  Aeroportul Internațional  din Chișinău este declarat zonă temporar restricționată. Publicul larg nu va avea acces în zona Aeroportului. În perioada 28.05 – 02.06 (până la 07:00 ora locală) accesul în parcare va fi interzis pe toate nivelele. Mașinile parcate până pe 28 mai, vor putea fi recuperate până pe 31 mai, ora 23:00 sau după 2 iunie, ora 07:00.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: [email protected]     

 

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

 

Ofertă de mobilitate academică pentru studenții USM de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (METU), Ankara, Turcia, care anunță un nou apel de selectare a studenților în cadrul Programului ERSAMUS+Internațional Credit Mobility (ICM), pentru a-și urma studiile în mobilitate academică în perioada semestrului I al anului academic 2023-2024. Participanții vor primi bursă și contribuție de călătorie. Perioada de aplicare: 4 iunie, curent. Pentru detalii și asistență contactați Oficiul mobilități academice al USM mobilitați: [email protected].

 

Este în curs selectarea dosarelor pentru  Concursul Național  a membrilor Consiliului Național al Elevilor de pe  lângă Ministerul Educației și Cercetării pentru anul de studii 2023-2024. Consiliul Național al Elevilor de pe lângă Ministerul Educației și Cercetării constituie o platformă de comunicare a elevilor cu reprezentanții ministerului privind activitatea instituțiilor de învățământ, dar și un mecanism prin care conducerea ministerului consultă tinerii în elaborarea politicilor educaționale.  Directorii instituțiilor de învățământ vor  transmite dosarele candidaților până la data de 31 mai. Pentru mai multe detalii AICI

 

Expoziția: „Republica Moldova Prezintă”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: Cererile de participare vor fi primite până la 31 mai, curent

CONTEXT: Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a expoziției naționale anuale – „Fabricat în Moldova” din orașul Chișinău și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic la Iași, Ploiești și Baia mare, care au determinat orientarea agenților economici mu doar spre piețele în care au avut loc evenimentele, dar și în general, orientarea către un obiectiv comun de penetrare a pietei europene. Ediția curentă va fi organizată  de CCI a RM în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Primăria Municipiului Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

 

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

 

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

 

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
28/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii