AGENDA ZILEI//29.08.2023

Meroslava Parii
28/08/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Asociația Veteranilor de Război cu tema: „Inacțiunile autorităților Republicii Moldova vizavi de veteranii de război”.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este dedicată desfășurării Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2023.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este susținută de Ion Rață, președintele Consorțului Internațional „Implementarea proiectelor Inovative„ cu tema: „Dezvoltarea energiei verzi prin colaborarea malurilor Prutului”.

 

 

Expoziție – Eveniment – „Limba Română, revistă de Știință și Cultură”
UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 11:00
CONTEXT: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Revista de știință și cultură „Limba Română”, vă invită la expoziția – eveniment cu genericul „Limba Română, revista de Știință și Cultură”, 33 de ani în serviciul Moldovei Europene. Expoziția își propune să reflecte destinul revistei, care pe parcursul a trei decenii a contribuit la revigorarea limbii române, la repunerea în circuit a valorilor culturale românești. Pe parcursul celor 33 de ani au fost editate un număr impresionant de studii, articole, comunicări, documente, recenzii, constituind o importantă sursă de informare privind identitatea etnică, lingvistică și culturală a românilor basarabeni, evoluția științei filologice românești în cele mai diverse și specifice aspecte lingvistice și literare.
 

 

Ședința Audiovizualului din 29 august 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința extraordinară a Consiliului orășenesc Călărași

UNDE: Primăria orașului Călărași

CÂND: 14:00

CONTEXT: Primăria orașului Călărași Vă comunică: Consiliul orășenesc Călărași se va întruni în ședință extraordinară pentru a discuta repetat aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. "Gospodăria Comunal Locativă".
 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 29 august 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Expoziția „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru (1923-1988)
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 15:00
CONTEXT: În cadrul sărbătorilor Naționale ale Republicii Moldova: Ziua Independenței și Ziua Națională „Limba Noastră”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu familia Vieru, organizează expoziția cu genericul „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea pictorului Igor Vieru. În expoziție sunt incluse o serie de picturi și ilustrații de carte semnate de Igor Vieru, precum și obiecte personale ale pictorului, păstrate în patrimoniul Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Obiectele personale din expoziție sunt prezentate publicului larg pentru prima dată, acestora adăugându-li-se și o serie de fotografii oferite pentru expoziție de familia lui Igor Vieru.

 

 

Seminar pentru viitorii părinți
UNDE: Spitalul Repromed, str. Valea Crucii, 19

CÂND: 16:00
CONTEXT: Un părinte informat este un părinte protejat. Participă gratuit la Seminarul dedicat viitorilor părinți, organizat de Spitalul Repromed. În cadrul evenimentului, vei afla totul despre: Conduita sarcinii; Naștere; Perioada postpartum. Participanţii la seminar vor primi informaţii importante şi sfaturi utile de la Dr. Vadim Scarlat, medic obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Repromed+. Te îndemnăm să pregătești din timp întrebările la care dorești să obții un răspuns.
 

 

Informații despre oportunitățile Centrului municipal de Tineret

UNDE: Zona - bd. Ștefan cel Mare, intersecție str. Vlaicu Pârcălab, sectorul Centru

CÂND: 17:00

CONTEXT: Centrul Mobil de Tineret iese în teren alături de voluntarii noștri dedicați pentru a vă aduce cele mai noi informații despre oportunitățile și serviciile Centrul municipal și filialele acestuia. Sunteți curioși să aflați mai multe? Voluntarii noștri vor fi prezenți în diverse locații din oraș, spații publice, instituții de învățământ pentru a vă oferi informații în timp real despre evenimentele și activitățile noastre viitoare. Pregătiți-vă să ne întâlnim și să descoperim împreună cum Centrul Municipal de Tineret Chișinău poate fi sursa voastră de inspirație și dezvoltare personală.

 


Curs de desen academic pentru adulți și adolescenți

UNDE: Studioul de Artă „Șapte culori ale fericirii”, str. Pușkin, 12

CÂND: 18:00
CONTEXT: Acest curs este potrivit pentru tine dacă vrei să înveți de la zero bazele desenului academic, să pui mâna și să înveți să transmiți lumina, volumul și forma pe hârtie cu ajutorul unui creion. Vei fi învățat pas cu pas cu un artist profesionist, iar la prima lecție vei putea crea prima ta lucrare chiar dacă nu ai experiență în desen.Vei trece de la elementele de bază la tehnici mai complexe și mai interesante, iar la sfârșitul cursului vei putea desena singur o figură umană proporțională. Cursul va fi util pentru oricine dorește să încerce să se descurce în domeniul graficii și să deprindă abilitatea de a desena pentru sine sau pentru a lucra în domeniul designului de modă, de interior și peisagistic.

 

 

„Maraton de poezie” în cinstea zilei Limbii Române
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 18:00
CONTEXT: În parcul Digital Park, Revista TIMPUL din România, ediția din Republica Moldova în parteneriat cu StarNet, Tracom și Digital Park, organizează un „Maraton de poezie” scrisă în limba română. Evenimentul este consacrat sărbătorii „Limba română”, care va fi celebrată  pe data de 31 august în toată țara. La maraton vor participa poeții din Republica Moldova. În mod prioritar, vor fi invitați poeții care au publicat de-a lungul Timpului în Revista TIMPUL din România, ediția din Republica Moldova. La eveniment au fost invitate mai multe oficialități. Maratonul de poezie își propune consolidarea identității noastre culturale românești prin intermediul limbii în care vorbim și în care scriem.
 

 


Webinar: Minciuna la copii și adolescenți
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Nu există copil care nu minte, de fapt – ca și adulții. Evident că nu este plăcut să descoperi că ești mințit. Totuși, când un copil minte ar trebui să stabilim scopul acestui comportament pentru a reacționa corect. Copilul imită părinții. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilități: Identificarea cauzelor minciunii la copii; Stabilirea strategiilor comportamentale în cazul copilului care minte.

 

 

Film Talks 5: De ce violența în cinema este încă la modă?
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CCÂND: 18:00
CONTEXT: Ați auzit vreodată de un termen precum cinema transgresiv? Este vorba de cinema extrem. Una dintre cele mai dificile forme de cinema de avangardă pentru psihicul spectatorului, deoarece transcende toate normele acceptate de societate. Dar, în același timp, astfel de filme sunt încă relevante. În cadrul evenimentului vom încerca să înțelegem de unde a apărut acest fenomen, cum s-a dezvoltat și de ce cruzimea în cinema este încă la modă? Vorbitorul nostru este Vadim Tristan Belokur, regizor, conferențiar, scenarist și editor.
 

 

 

Ședința Clubului Top Toastmasters Chișinău
UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună. Ședința aceasta va fi una diferită în care vom învăța ce sunt dezbaterile. Acestea presupun discursuri improvizate.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași. În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023). În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022; interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

Agenția de Investiții invită companiile din industria producătoare de electronice din Republica Moldova să participe în calitate de co-expozanți la Productronica 2023 - cel mai mare târg internațional dedicat industriei producției de electronice, care va avea loc în perioada 14-17 noiembrie 2023, la München, Germania. Agenția de Investiții va fi prezentă cu stand de țară, B3/241, oferindu-vă astfel o platformă de expunere și interacțiune directă cu potențialii parteneri.
Aici veți putea întâlni persoanele cheie din industrie și să vă aventurați în explorarea unui spectru divers de oportunități inovatoare de afaceri: Contactați cu reprezentanți din toate industriile și domeniile de aplicare - de la servicii și retail până la producție, de la electronice de larg consum și medicale la electronice auto și industriale; Sporiți vizibilitatea, prezentând compania dumneavoastră și inovațiile unui public internațional; Creșteți vânzările. La expoziție veți întâlni vizitatori comerciali de mare calibru, 90 la sută dintre ei fiind factori de decizie. Intenția de participare la Productronica 2023 poate fi transmisă la adresa:   [email protected]. Termen limită – 1 septembrie 2023. Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesați: https://productronica.com/en/

 

 

CRJM anunță un concurs pentru: Funcția: Consilier/ă juridic/ă. Contract pentru un termen nedeterminat. Localizarea: Chișinău, Republica Moldova, sediul CRJM, str. A. Șciusev 33.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, neafiliată politic, care contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova prin activități de cercetare, monitorizare și advocacy. Noi promovăm justiția independentă, eficientă și responsabilă, mecanisme anticorupție eficiente, respectarea drepturilor omului și un mediu prielnic pentru societatea civilă și democrație. În aceste domenii identificăm problemele cu impact sistemic, propunem soluții, le aducem pe agenda publică, reacționăm la abuzuri și mobilizăm parteneri pentru schimbări în bine. Persoanele care corespund cerințelor  sunt rugate să expedieze prin e-mail o scrisoare de motivare și CV-ul actualizat, care să conțină contactele a cel puțin două persoane de referință, până la 5 septembrie 2023, ora 23:59, la adresa: [email protected].

 

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția  „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected][email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

 

Programul FLEX este finanțat integral de Guvernul SUA şi oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA. Participanții își vor  realiza  studiile într-un liceu din SUA şi vor trăi într-o familie americană. Finaliștii sunt selectați în bază de concurs deschis, care include trei runde riguroase de testare. Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite. Pentru participare sunt invitați elevii: claselor a 9-a, a 10-a și a 11-a născuți în perioada 1 ianuarie 2007 - 15 iulie 2009; care dețin cetățenia Republicii Moldova; care studiază limba engleză;  îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA; nu s-au aflat mai mult de trei luni din ultimii cinci ani în SUA. Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada august – 28 septembrie 2023. Solicitanții eligibili pot aplica la adresa:www.discoverflex.org/apply Mai multe detalii pot fi solicitate la adresa de e-mail: [email protected], la tel.: 076007613 sau la pagina de Facebook sau Instagram – FLEX Moldova. Informații suplimentare privind Programul de schimb academic FLEX pot fi găsite accesând site-ul: https://www.moldova.americancouncils.org/flex-ro

 

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă, în toamna anului 2001, Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

La prima și unica Școală interactivă de televiziune Pixel Media Center din incinta ARTICO vom avea și cursul "Producerea emisiunilor TV". Laboratorul nostru "Producerea emisiunilor TV" oferă participanților cunoștințe și abilități practice pentru a înțelege și a se implica în diferite etape ale producției televizate; Chiar dacă e vară afară, suntem siguri că îți faci timp pentru a te înscrie la noi. Formularul de aplicare:  https://docs.google.com/.../1mbCc2sgRXt4YUvGa.../viewform... Perioada de înregistrare: până la 31.08.2023. Amănunte la numărul: 062 10 29 03.

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Un grup de agricultori din Republica Moldova participă în perioada 24-29 august curent, la un program  de studiu în Republica Cehă, organizat pentru cei care sunt orientați spre obținerea produselor alimentare ecologice.Vizita de studiu este organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă, pentru a facilita preluarea experienței fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice. Beneficiarii vor afla despre intsrumentele moderne de promovare și marketing, vor cunoaște direcțiile de dezvoltare a comerțului exterior cu produse ecologice proprii pe piața UE și vor fi instruiți cu privire la procedurile de dezvoltare a agriculturii ecologice în condițiile Republicii Moldova. Evenimentul este și o bună oportunitate de a încheia parteneriate în sfera comerțului și producției cu fermierii cehi.

 

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

 

Meroslava Parii
28/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii