AGENDA ZILEI//30.05.2023

Meroslava Parii
29/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Armata Națională va desfășura în perioada 25 mai – 2 iunie, curent, exercițiul Internațional combinat pe domeniul apărării antiaeriene „Bastion Aerian-2023, în scopul asigurărilor măsurilor de securitate pe perioada desfășurării celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE). Exercițiul planificat după cele mai înalte standarde internaționale, va avea loc la centrele de instruire ale Armatei Naționale și în regiunile adiacente și va reuni 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români și americani.

Recomandări pentru liceenii și profesorii implicați în examenul național de bacalaureat. Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene informează: Întrucât pe 2 iunie traficul va fi ocazional restricționat în legătură cu plecarea oficialilor europeni, pot fi cauzate unele îngreunări ale traficului în zona centrală a municipiului Chișinău. Autoritățile informează liceenii și profesorii, să ia măsuri respective pentru a vă planifica din timp deplasarea spre centrele de bacalaureat.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Economiei încheiate la 31 decembrie 2022

UNDE: Online

CÂND:09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Briefing de Presă

UNDE: Ministerul  Agriculturii și Industriei Alimentare, etaj 11, Sala de protocol, bd. Ștefan cel Mare, 162, Online pe pagina Ministerului

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vicepremierul Vladimir Bolea, împreună cu directorul interimar al AIPA, Diana Cosalîc, vor susține un briefing de presă. Briefingul este organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu tema: „Consolidarea capacităților instituționale ale AIPA și procesul de achitare a subvențiilor către producătorii agricoli”.

 

Curs: Managementul Financiar pentru Antreprenori

UNDE: Vioser, etaj 3, of. 339, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: În program: Esența  și rolul managementului financiar pentru antreprenori; Analiza financiară ca bază în luarea deciziilor; Investițiile și valoarea banilor în timp; Politica dividende în entitate; Studii de caz: analize financiare și decizii manageriale.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 30 mai 2023

UNDE: Primăria municipiului Chișinău,  Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Inaugurarea după reparație capitală a secției Gastrologie și Hepatologie a Institutului Mamei și Copilului

UNDE: Institutul Mamei și Copilului, str. Burebista, 93

CÂND: 10:00

 

Inaugurarea după renovare, a pasajului pietonal subteran de la intersecția bd. Dacia-bd. Decebal-bd. Traian, sectorul Botanica

UNDE: Intersecția bd. Dacia și bd. Traian

CÂND: 10:00

 

Conferință de Presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este susținută de Primarul s. Condrița, dr. conf. Andrei Donica, Președintele Mișcării social-politice STOP GENOCID, succesoarea de drept a formațiunii politice Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadejda.

 

Ședința Consiliului Magistraturii din 30 mai 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Întrunirea organizațiilor necomerciale în vederea depunerii dosarelor la PFON-23

UNDE: Primăria Orașului Bălți, birou 334

CÂND: 10:00-12:00

 

Conferință de Presă

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, 31 August 1989, 80

CÂND: 10:00

CONTEXT: Șeful Diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, va susține o conferință de presă în contextul organizării de către țara noastră a celei de-a doua ediții Summitul EPC 2023 în Moldova.

 

Conferință de Presă

UNDE: Centrul Național Anticorupție, bd. Ștefan cel Mare, 198

CÂND: 11:00

CONTEXT: Directorul  CNA, Iulian Rusu și Jill Thomas, consilierul superior al Rețelei Balcanice a Agențiilor de Administrare a Bunurilor Infracționale Indisponibilizate, vor susține o conferință de presă. Conferința are ca temă: „Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA preia președinția Rețelei Bancare a Agențiilor de administrare a bunurilor infracționale  indisponibilizate (BAMIN). Evenimentul este unul important pentru Republica Moldova și este o premieră când o țară din afara spațiului balcanic cu statut de membru-observator preia președinția acestei structuri internaționale. În prezent, rețeaua BAMIN are 8 membri permanenți din Balcanii de Vest și 6 membri-observatori și asociați din Republica Moldova, România, Ucraina, Belgia, Marea Britanie și Irlanda.

 

Masă rotundă organizată de Partidul Renaștere cu tema: „CSI și Uniunea Economică Euroasiatică: strategii și perspective de dezvoltare”.

UNDE: Hotelul Jolly Alon, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 11:00

 

Dezbatere Publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea are  ca temă: „Summitul Comunității Politice Europene – oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale încheiate  la 31 decembrie 2022

UNDE: Online

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

EU Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu tema: „Summitul Comunității Politice Europene mizele și implicațiile pentru Republica Moldova”

UNDE: Institutul pentru Politici Europeme, str. București, 90

CÂND: 13:00

 

Consultări  publice asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 14:00

 

Youth Clinic: Împreună de 21 de Ani

UNDE: Centrul de Resursă YK Neovita, Poșta Veche, str. Socoleni, 19

CÂND: 14:00

CONTEXT: Neovita este primul centru de servicii de sănătate prietenoase tinerilor (10-24 de ani) din actuala rețea Youth Klinic Moldova, rețea care reunește un total de 41 de astfel de centre pe întreg  teritoriul Moldovei, dintre care 6 în municipiul Chișinău. Vei descopei cele 8 superputeri ale vârstei, datorită atelierelor interactive cu prietenii tăi – ginecologi, urologi-andrologi, dermatologi-venerologi, psihologi, asistenți sociali, consilieri testare HIV ș.a.

 

Atelier:„ Montaigne - 490 ani de la naștere”

UNDE: Biblioteca „Târgoviște” str. Ion Creangă, 82/1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Serviciul Ecolectura, atelier literar, invită toți doritorii la „ Montaigne – 490 ani de la naștere”. Coordonator: Carolina Dodu-Savca, doctor în filologie, conferențiar universitar, decana facultății Litere, ULIM. Activitatea se va desfășura pe platforma ZOOM: Join Zoom Meeting.

 

Training: Cum să previi infarctul miocardic

UNDE: Medpark Internațional Hospital, Bloc B,etaj 6, Sala de conferințe, str, Andrei Doga, 24

CÂND: 15:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului vom vorbi despre: Ce este infarctul miocardic; Care sunt primele simptome; Ce investigații sunt necesare pentru prevenția infarctului miocardic; Cum trebuie modificat stilul de viață pentru a reduce riscurile cardiovasculare; Metodele de tratament a infarctului; Perioada de reabilitare post-infarct.

 

Ședința Biroului permanent

UNDE: Parlamentulu Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

Youth Festival 2023 – USARB

UNDE: Universitatea de Stat  „Alecu Russo” Bălți

CÂND: 17:00

 

Spectacol: „Micul Prinț”

UNDE: Teatrul ”Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 17:00

CONTEXT:  „Micul Prinț”, este  un spectacol pentru întreaga familie, după cea mai cunoscută lucrare a autorului francez Antoine de Saint-Exupery. Să călătorim împreună cu Micul Prinț, printre stele, asteroizi, planete și lumi, o poveste încântătoare, interesantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Pentru cei adulți, piesa este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp. Este o meditație profundă despre valorile umane.

 

Proiecție de film: „O scenă a memoriei”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 17:30

C)NTEXT: „O scenă a memoriei”, este un film documentar, în regia lui Petru Hadârcă, este dedicat a 100 de ani de Teatru Național Chișinău.  Filmul va povesti istoria luptei actorilor de la teatrul Național pentru dreptul de a face teatru în limba română, dreptul de a crea și gândi liber în contextul dramatic al istoriei secolului XX-lea.

 

Webinar: Cui și pentru ce să fim recunoscători

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Putem merge mai departe, putem fi oameni buni, profesioniști buni, putem fi familiști buni doar atunci, când putem și suntem gata să fim recunoscători, când avem un obicei format de a mulțumi sie și altora pentru ceea ce are loc în viața noastră. Abilități dobândite: Conștientizarea importanței recunoștinței pentru dezvoltarea personală și profesională.

 

Spectacol  Coregrafic „Hora Copilăriei”

UNDE: Centrul de Cultură Populară „Veselia”, bd. Grigore Vieru 22/2

CÂND: 18:00

CONTEXT: Evenimentul este consacrat Zilei Internaționale a Copilului. Veți avea plăcerea de a face cunoștință cu Centrul nostru și să vă bucurați de numerele artistice pregătite  de artiștii noștri talentați. Micii spectatori vor fi onorați cu un cadou și program distractiv.

 

Tech Talks #$: DroneFilming

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: În Moldova, avem  piloți de dronă excelenți. Pe doi  dintre ei îi invităm să ne spună mai multe despre cum să creezi video-uri impresionante și profesioniste cu drona, vom discuta și despre noile tehnologii de filmmaking, instrucțiuni și secrete de cunoscători despre utilizarea dronelor.

 

Concert Simfonic: „ Nopțile pianistice” – Ediția a 21-a

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 19:00

CONTEXT: În program: Grieg, Brahms, Dvorak, Ceaikovski. Pe scenă Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor Misha Katz, Franța.

 

Spectacol: „Terapie clasică”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 20:00

CONTEXT: MozART Group din  Polonia va  prezenta spectacolul muzical „Terapie clasică”, care va oferi o  perspectivă asupra memorabilului an 2020 cu toate fațetele sale. Timp de 25 de ani, MozART, a emoționat publicul din mai mult de 50 de țări pe cele mai importante scene a lumii.

 

Expoziție: „Sfatul Țării – file de istorie”

UNDE: Muzeul Parlamentulul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: Până la data de 12 iunie, curent

CONTEXT: Expoziția cu genericul „Sfatul Țării – file de istorie”, ce cuprinde o colecție de fotografii și documente care reprezintă procesul decizional, personalitățile implicate și evenimentele-cheie din perioada de activitate a Sfatului Țării, este găzduită de Muzeul Parlamentului și este deschisă vizitatorilor. Exponatele oferă o imagine detaliată a activității organului legislativ suprem al Basarabiei din perioada 1917-1918

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE                                    

Concursul „Teza mea în 180 de secunde”

UNDE: Biroul Național al Agenției a Francofoniei (AUF), str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Termen de înscriere până la data de 6 iunie, 2023

CONTEXT: Concursul „Teza mea în 180 de secunde” oferă studenților doctoranzi posibilitatea de a-și prezenta tema de cercetare în termeni simpli unui public divers non-academic. Fiecare participant/ă trebuie să facă în trei minute, o prezentare clară, concisă, dar convingătoare asupra proiectului său de cercetare. Pentru mai multe detalii: AICI

 

Expoziția: „Republica Moldova Prezintă”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: Cererile de participare vor fi primite până la 31 mai, curent

CONTEXT: Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a expoziției naționale anuale – „Fabricat în Moldova” din orașul Chișinău și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic la Iași, Ploiești și Baia mare, care au determinat orientarea agenților economici mu doar spre piețele în care au avut loc evenimentele, dar și în general, orientarea către un obiectiv comun de penetrare a pietei europene. Ediția curentă va fi organizată  de CCI a RM în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Primăria Municipiului Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov.

 

Mobilități Erasmus+ la Universitatea din Akdeniz, Turcia, pentru personal academic și non academic. Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 3 burse de formare pentru personal academic și asministrativ (2 burse pentru cadre academice, 1 bursă pentru cadre administrative la Universitatea din Akdeniz, Turcia. Dosarele vor fi depuse la Secția relașii Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă, 1, bl. 2, of.25, până la data de 31 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
29/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii