EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, va efectua o vizită oficială la Chișinău, în perioada 29 iunie-1 iulie. Președinții legislativelor de la Chișinău și Paris, Igor Grosu și Yaël Braun-Pivet, vor semna Acordul de cooperare interparlamentară între Parlamentul Moldovei și Adunarea Națională a Republicii Franceze. De asemenea, președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, va rosti un discurs în ședința plenară a Parlamentului, planificată pentru vineri, 30 iunie. Ulterior, va susține o conferință de presă împreună cu președintele Legislativului, Igor Grosu. Agenda vizitei la Chișinău a oficialului de la Paris include întrevederi cu conducerea țării: șeful statului, Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, președinta Adunării Naționale a Franței va purta discuții cu președintele Grupului de prietenie cu Republica Franceză, Marcela Adam, și cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, precum și cu reprezentanți ai societății civile. La finalul vizitei, în semn de prietenie între cele două state, președintele Parlamentului Republicii Moldova și Președinta Adunării Naționale a Franței vor planta copaci la Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.
Armata Națională desfășoară, în perioada 19-30 iunie curent, exerciţiul „Scutul Păcii 2023”, la centrul de instruire al Armatei Naţionale. În cadrul exerciţiului din acest an, va fi evaluat întregul efectiv al Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC). Militarii sunt verificați la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale de menținere a păcii. În acest context, pacificatorii vor fi examinaţi la îndeplinirea misiunilor de patrulare, convoiul şi escortă, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical.
Evenimentul de semnare a unui Memorandum de colaborare dintre instituția camerală și Fondul ONU pentru Populație (UNFA Moldova)
UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodova, bd. Ștefan cel Mare, 151
CÂND: 09:00
Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou, 408, bd.Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 508G, bd. Ștefan ce Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Așenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Moldova Youth Forum 2023 – Ziua 1
UNDE: Orașul Comrat
CÂND: 09:30
Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 30 iunie 2023
UNDE: Online
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Chișinău Maker Summer Camp: SMART HOUSE
UNDE: FabLab Chisinau, str. Studentilor, 9/11
CÂND: 10:00
CONTEXT: La Maker Summer Camp: Smart House Edition, veți avea șansa de a vă aventura în lumea caselor inteligente și de a învăța cum să transformați o locuință obișnuită într-un spațiu conectat și eficient. Maker Summer Camp nu este doar despre lucru la case inteligente, pe langa toate ne vom distra, vom petrece timpul frumos împreună, vom lega prietenii și vom crea aminiri frumoase la Clubul Tinerilor Makeri.
VARA VARA Aquacity
UNDE: Aquacity Chișinău
CÂND: 10:00
CONTEXT: Atenție, tineret - Sărbătorim în stil mare "Zilele Tineretului" la VaraVara pe 29 și 30 iunie.VaraVara este locul unde tinerii se simt în elementul lor. Iată de ce nu trebuie să ratezi acest eveniment unic în an: Atmosferă de neegalat; Distracții fără sfârșit; Premii fabuloase și experiențe unice; Dansul și muzica fără limite; Delicii gastronomice din diverse bucătării ale lumii.
Dialogul european de nivel înalt „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat. Exemplul Moldovei”
UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77
CÂND: 11:00
CONTEXT: Modul în care Republica Moldova a reușit să treacă peste criza energetică din ultimii ani, asigurând compensații în factură pentru consumatorii casnici și agenții economici, este prezentată ca o istorie de succes în cadrul conferinței internaționale „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat. Exemplul Moldovei”, care se desfășoară pe 29-30 iunie la Chișinău. Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, sub egida Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul UNDP Moldova, și reunește reprezentanți de nivel înalt din țările UE, Guvernul Republicii Moldova, organizații internaționale, experți naționali și internaționali și ai sectorului privat, cu expertiză în aceste domenii.
Ședința Plenară din 30 iunie 2023
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 11:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Consiliului Audiovizualului din 30 iunie 2023
UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46
CÂND: 11:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Analize economice
UNDE: Online
CÂND: 11:30
CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 30 iunie 2023 vor avea ca subiect: „Creditarea ipotecară în Republica Moldova, o revenire promițătoare”.
Conferință de presă susținută de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Președinta Adunării Naționale a Republicii Franceze, Yael Braun-Pivet
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 11:35
Conferință de presă susținută de avocații Ion Crețu și Alexandr Bodnariuc cu tema: „Acțiunea organelor de drept îndreptate spre îngrădirea drepturilor pensionarilor la adresarea cererilor pentru indexarea pensiilor”
UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76
CÂND: 12:00
VARA CHISINAU 2023
UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 12:00
CONTEXT: Federaţia de Badminton din Republica Moldova are onoarea să vă invite la Campionatul Internațional pentru amatori și veterani „Vara Chișinău-2023”, organizat în perioada 30.06 – 2 iulie 2023. În vederea extinderii numărului de participanți în cadrul acestei competiții, invitaţia este adresată tuturor pasionaților de badminton: profesioniștilor, începătorilor și veteranilor. Scop şi obiective: Promovarea valenţelor culturii fizice şi a sportului: Promovarea modului sănătos de viaţă în rândurile copiilor din toate categoriile de vârstă; Antrenarea tinerilor generaţii în practicarea probei de badminton; Consolidarea relaţiilor şi a colaborării cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova si Federațiile de Badminton din alte țări ș.a.
Ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 30 iunie 2023
UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21
CÂND: 13:00
Nectar la NXNHouse
UNDE: La Nixon, str. Eminescu, 36
CÂND: 15:00
CONTEXT: Casa de pe strada Eminescu, în stilul construcționismului, cunoscută nu doar de fiecare locuitor al Chișinăului, ci și de oaspeții capitalei, a primit viață datorită arhitectului Nicolae Mertsu în anul 1939. Casa și-a dobândit viața artistică datorită istoricului de artă Irina Kalashnikova și operatorului de film Vitaliy Kalashnikov, care au creat prima galerie privată de artă din Moldova, numită Coral, în această casă. În prezent, aceasta nu este doar o galerie de artă, ci și un centru de artă - un loc de atracție pentru muzicieni și artiști. Concertele, expozițiile, conferințele și performance-urile sunt componentele principale ale vieții centrului de artă. Această activitate are loc în cadrul programului de evenimente SCA2023 / Spații Culturale Alternative, organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht, cu suportul Fondului Noii Democrații (Danemarca), Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău și Fundației Culturale Europene.
Sânzâene, cap de vară
UNDE: Biblioteca de arte „Tudor Arghezi", str. Grădinilor, 21
CÂND: 15:00
CONTEXT: În incinta Bibliotecii de arte „Tudor Arghezi”, la 30 iunie, va avea loc ședința ordinară a Clubului de lectură „Tainele cărții” cu genericul „Sânzâene, cap de vară”. La ședință este invitată Dna Raisa Osadcii, cercetător științific, etnolog. Membrii clubului se vor axa în discuții și la operele scriitorilor români, care au scris la acest subiect.
Competition Cafe: Practici de prevenire a sancțiunilor concurențiale
UNDE: Community Business Center, Bloc A, etaj 2, bd. Gagarin 10,
CÂND: 15:00
CONTEXT: Aveți o afacere de succes, dar concurenții vă creează probleme? Aflați toate soluțiile la Competition Cafe, eveniment organizat de BAA "Cărare Viorica & Partners" în parteneriat cu Community Business Center. Subiecte: Ce trebuie să faceți, în cazul în care concurenții vă denigrează pe rețele de socializare, publică informații false, folosesc marca Dvs, vă “fură” clienții și specialiștii; Cum să procedați în cazul când concurenții operează cu un preț exagerat de mare sau de redus, doar ca să vă ruineze afacerea; Regulile care trebuie respectate, pentru a nu fi sancționat conform normelor concurențiale; Soluții legale de extindere a afacerii și practici concurențiale acceptate.
Expoziție: Patrimoniul Cultural în viziunea tinerilor artiști
UNDE: Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60A
CÂND: 16:00
CONTEXT: În ultima zi a lunii iunie, vă invităm să urmăriți expoziția de grafică și pictură a studenților de la Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Clubul de gândire critică. Estetizarea violenței în artă
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 16:00,
CONTEXT: La următoarea întâlnire a Clubului de gândire critică - vom încerca să analizăm de ce unora le place să privească violența virtuală din filme și jocuri, doar violența reală provoacă în noi o teroare primară. În cadrul acestei prelegeri vom discuta această întrebare și vom identifica diferența fundamentală dintre plăcerea de a privi violența reprezentată, frica de moarte și modul în care regizorii sunt pricepuți să ne transmită aceste stări. Vorbitorul nostru, Eugeni Tokarski, este doctorand și predă filosofia la Universitatea de Stat din Moldova. A ales această cale după ce a renunțat la o carieră în domeniul IT.
Program expozițional
UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103
CÂND: Vineri, 30 iunie, 17:00-22:00; Sâmbătă, 1 iulie, 18:00-22:00 (18:00 - vernisajul expozițiilor urmat de un tur ghidat cu curatorii expozițiilor); Duminică, 2 iulie, 15:00-18:00
CONTEXT: Între 29 iunie - 2 iulie 2023, în cadrul programului SCA2023 / Spații Culturale Alternative, Casa Zemstvei găzduiește 8 expoziții de artă contemporană și artă video cu participarea artiștilor locali și ucraineni în rezidență, picturi ale studenților de artă, instalații, publicații samizdat și lucrări ale copiilor participanți la atelierul de artă. Vernisajul expozițiilor va avea loc Sâmbătă, pe 1 iulie, în ziua când programul SCA2023 pune accent pe activitățile de la Casa Zemstvei în calitate de un centru cultural alternativ gestionat de artiști.
Spectacol: „Made in Molodova” de Constantin Cheianu
UNDE: Teatrul National Satiricus Ion Luca Caragiale, str. Mihai Eminescu, 55
CÂND: 18:30
CONTEXT: Interpretat de o echipă omogenă, mereu în vervă, generoasă de a confirma scenic inventivitate dramatică şi parodică, „Made in Moldova!” este un spectacol de viziune, modern şi percutant, de la accentul pus pe cuvânt până la experivitatea plastică a imaginilor. Esența tragică a spectacolului nu ne face să disperăm, ci doar să ne punem întrebări: De ce se întâmplă la noi toate aceste lucruri. De ce societatea civilă nu ia o atitudine adecvată? De ce suntem pasivi și nepăsători?
Oriental Music Night
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A
CÂND: 19:00
CONTEXT: Moldovan National Youth Orchestra vă invită la Oriental Music Night - eveniment ce prezintă misterul culturilor orientale printr-un concert scos din tipare.
Evenimentul aduce un concept nou în care contrastele, senzualitatea și frumusețea culturilor orientale sunt redate prin muzică. Concertul va cuprinde muzică magică din China, Irak, Afganistan, Armenia, Israel, România, Siria, Liban, Egipt, Turcia și Grecia. Surpriza muzicală a serii va fi lucrări de sorginte turcă realizate de Dmitrie Cantemir, în premieră absolută.
„Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră: Un festival de virtuozitate muzicală de neratat”
UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 37
CÂND: 19:00
CONTEXT: Festivalul Nopțile Pianistice din Moldova - Marea Neagră, eveniment emblematic al programării culturale a Aliantei Franceze din Moldova, va reuni, pentru a 21-a ediție, în perioada 21 iunie - 5 iulie, virtuoși internaționali și autohtoni pentru interpretarea mai multor capodoperemuzicale clasice și contemporane. Ambasada Franței în Republica Moldova și partenerii asociației – TV5Monde, Orange Moldavie, Le Bridge și înghețata Sandra, susțin acest eveniment de neratat și mult așteptat în agenda culturală a Republicii Moldova.
Eveniment: „Univer Art Fashion 2023”
UNDE: Parcul „Valea Morilor” (partea de jos a scărilor de granit)
CÂND: 19:00
CONTEXT: Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, organizează prezentarea de modă cu genericul „Univer Art Fashion 2023”.
Parteneri principali: Direcția Cultură a municipiului Chișinău și partener media – Compania Publică Teleradio Moldova. Intrare liberă.
HumAInity
UNDE: Scuarul Mihai Eminescu
CÂND: 20:00
CONTEXT: Descoperă "HumAInity" - expoziția revoluționară ce explorează legătura dintre inteligența artificială și creativitatea umană. Te așteptăm în scuarul Mihai Eminescu pentru o experiență captivantă și îndrăzneață. Explorează evoluția tehnologică și reflectă asupra impactului său asupra umanității în secolul 21. Fii parte din acest dialog plin de provocări și descoperă frumusețea necunoscutului prin proiecțiile captivante și inovatoare create de artistul AI Diana Neacsu.
Eveniment: „Cartea din interior și dintr-o parte” – Ediția a XI-a
UNDE: Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148
CÂND: 27-30 iunie, curent
CONTEXT: Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” organizează cea de-a XI-a ediție a Colocviilor de vară. Genericul ediției din acest an este „Cartea din interior și dintr-o parte”. Evenimentul va împărtăși bunele practici și metode inovative de promovare a culturii lecturii și sporirii interesului pentru activități de calitate în rândul chișinăuenilor. Pe parcursul celor patru zile vor avea loc un șir de activități, precum: Masa rotundă „Finanțarea și gestionarea resurselor informaționale”; Prezentarea studiului barometrului lecturii Consumul de lectură al cititorilor”; Talk-show-ul „Cum creăm și organizăm serviciile de lectură”; Lansarea clubului de lectură „Forzaț”; Expoziție de afișe ale cluburilor, cenaclurilor și atelierelor de lectură; Discuții despre cartea „Biblioteca” de Mircea V. Ciobanu.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are scop recunoașterea și recompensarea performațelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.
Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarele posturi: I NNL Law Enforcement Program Program Coordinator. Termen limită pentru depunerea cererilor: 7 iulie 2023. Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/3NoA2UC INLL Law Enforcement Program Coordinator. Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/42XJiER. Termen limită de aplicare: 7 iulie 2023. Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).
Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Îi invităm pe toți conaționalii noștri stabiliți în Spania la o întâlnire cu vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, întâlnirea fiind programată pentru sâmbătă, 1 iulie, începând cu ora locală 18:00, la sediul ambasadei noastre de la Madrid. Toți cei interesați să participe la discuții se pot înregistra la adresa de email: [email protected] sau la nr. de tel: 918287989. Adresa ambasadei: Paseo de la Castellana 178, 5º Dcha. Madrid, C.P. 28046. Vă așteptăm cu drag!
Sunteți reprezentantul unui Start-Up sau al unei companii din industria ușoară din Republica Moldova? Sau poate aveți tangențe directe cu lumea modei și vreți o nouă experiență? Dacă ați răspuns afirmativ la întrebările de mai sus, aveți o șansă reală să petreceți zilele de 25-30 iunie la Torino Fashion Match Evenimentul TorinoFashionMatch face parte din Săptămâna Modei Torino 2023. Programul celor 5 zile va combina prezentări de modă, oportunități de afaceri, discuții cu experți internaționali și activități de networking. Acest eveniment vă oferă posibilitatea de a dezvolta propria afacere la nivel mondial, dar și de a interacționa cu potențiali parteneri de afaceri.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: