AGENDA ZILEI//30.08.2023

29/08/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

 

Briefing de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va susține un briefing de presă cu tema „Rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldova-Gaz și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz”.

 

 

Ziua Limbii Române

UNDE: Palatul Municipal de Cultură Edineț

CÂND: 09:00

CONTEXT: Palatul Municipal de Cultură Edineț în parteneriat cu Secția raională de Cultură Edineț, Biblioteca publică municipală Edineț, Grădinița „Soarele”, Grădinița nr. 1, Casa de Creație, prezintă un concert consacrat Zilei Limbii Române.

 

 

Expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”

UNDE: Orașul Bălți, Piața Vasile Alecsandri

CÂND: 09:00-21:00,  până la data de 21 septembrie, curent

CONTEXT: În municipiul Bălți se desfășoară expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”.
Direcția generală financiar-economică (Direcția comerț) în comun cu SA „Incomlac” oganizează

expo-târgul producătorului autohton, care se va desfășura până la data de 21 septembrie, curent,  cu amenajarea meselor în fața unității  de alimentație publică și cu realizarea produselor alimentare, producției de pregătire proprie, înghețatei, băuturilor răcoritoare, berii.
 

 

Ședința Guvernului din 30 august 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND:10:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova – China cu tema „Participarea agenților economici din Republica Moldova la cea de 134-a ediție a expoziției Canton Import & Export Fair 2023 care va avea loc în Guanqzhou (Canton), China, în perioada 15 octombrie-5 noiembrie”.

 

 

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00-20:00, 30 august – 3 septembrie, curent

CONTEXT: Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale, ce totalizează peste 30 de mii de volume de cărți. La Bookfest Chișinău vor fi prezente cu stand: Editura AGIR, Editura Arc, Asociația ARI, Grupul Editorial Art, Cartego, Editura Cartier, Casa Poveştilor, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Eikon, Epigraf, Eurodidactica, Editura Gama, Humanitas, Editura Institutului Cultural Român, Editura Junimea, Litera, Editura Lumen, Editura Mega, Nemira Publishing House, Editura Paralela 45, Polirom, Prior Media Grup, Prut, RAO, Sigma, Supergraph Prest Com, Editura Ştiinţa, Trei, Editura Universitaria / Universitatea din Craiova, Vellant. Vizitatorii Bookfest vor avea ocazia să găsească să răsfoiască cele mai frumoase cărți din oferta curentă a editurilor dar și să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu scriitorii îndrăgiți.

 

 

Editura Polirom la Bookfest Chişinău, ediţia a VI-a, 2023
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00
CONTEXT: Editura Polirom va participa în perioada 30 august-3 septembrie 2023 la cea de-a VI-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Chişinău, care se va desfășura la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova – intrarea din strada Aleksandr Pușkin. La standul editurii vizitatorii târgului vor găsi peste 500 de titluri.


Editura Nemira la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00
CONTEXT: La standul editurii Nemira vă așteaptă noutăți editoriale proaspăt ieșite din tipar, seriile cele mai populare și autorii cei mai îndrăgiți, alături de multe alte surprize și momente de citit.
Suntem entuziasmați să ne revedem la Chișinău și să ne bucurăm împreună de plăcerea  lecturii.

 


Cartego & Frontiera la Bookfest Chișinău
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00
CONTEXT: Și în 2023 ne veți putea găsi la Bookfest Chișinău, cu și mai multe titluri bune și foarte bune pentru maturi și copii. Împreună cu noi vor expune prietenii noștri de la editura frontiera, iar aceasta face ca vizita la Bookfest și, în special la standul Cartego, să fie și mai obligatorie, deoarece toate cărțile vor fi la  reducere pe toată perioada târgului.

 

 

Librăria Sophia la Bookfest Chișinău 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00

CONTEXT: Librăria Sophia din București, vă așteaptă cu drag la târgul de carte „Bookfest” Chișinău. Ne găsiți la standul 19, cu reduceri  la toate cărțile și numeroase pachete promoționale.

 

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 30 august 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

 

Prezentarea primului raport de monitorizare privind reflectarea corupției în mass-media din Republica Moldova

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 11:00

CONTEXT: Evenimentul este organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente.

 

 

Ședința consiliului național al monumentelor istorice din 30 august 2023

UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 11:00

 

 

Conferință susținută de Alexandru Brătuțel, cercetător științific, cu tema: „Diversificarea agriculturii și a industriei de prelucrare a roadelor pe ambele maluri ale Prutului prin prisma Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Realitate, provocări, obiective naționale și transfrontaliere”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 30 august 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 12:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Eveniment muzical dedicat Zilelor Naționale – „Moldova Mea”
UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova , str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 12:00
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Music School Dinastia Văluță și cu Centrul Educațional „Guguță” vă invită la Salonul Muzical Junior, în cadrul căruia va avea loc un eveniment muzical dedicat Zilelor Naționale cu genericul „Moldova Mea”. În cadrul evenimentului vă invităm să admirați tinerii muzicieni, care vor interpreta un program de creații vocale și instrumentale. Salonul Muzical Junior are obiectivul de stimulare a interesului tinerilor pentru valorificarea tradițiilor culturale muzicale; încurajarea studierii creației personalităților din domeniul muzical; generarea unui spirit al creativității și artistismului; descoperirea, cultivarea și promovarea tinerelor talente.
 

 

Lansare de carte: ”Frumoasă era Sena pe sub florile mele” – Adrian Cioroianu
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 13:30
CONTEXT: În cadrul Bookfest, vă invităm la lansarea  cărții „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, de Adrian Cioroianu, istoric, scriitor, diplomat, prilejuită de lansarea, urmată de sesiune de autografe. Autorul, ne invită să luăm Parisul la pas și să-l privim prin ochii lui, în perioada mandatului de ambasador UNESCO. Alături de el, aflăm la fiecare colț de stradă un subiect de analizat, aprofundat sau admirat: istoria e pretutindeni. Descoperim scene de viață emoționante, ne molipsim de dragostea pentru cărți, buchiniști și volume de benzi desenate, degustăm vinuri fine deopotrivă românești și franțuzești, scotocim prin anticariate și hoinărim prin surprinzătoarele brocantes de la sfârșit de săptămână, adulmecăm parfumuri vechi și ne lăsăm izbiți de miasmele străzii. Nu se poate rata această întâlnire cu autorul și cartea sa, una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pentru Paris.

 

 

Ceremonia de revenire a primului contingent al Armatei Naționale din misiunea de menținere a păcii UNIFIL din Liban

UNDE: Aeroportul Internațional Chișinău, Sala Delegațiilor Oficiale, bd. Dacia, 80/3

CÂND: 15:40

 

 

Campionatul național la Hipism ”Cupa sf. Florus și Laurus”
UNDE: Școala Republicană de Hipism si Pentatlon Modern, str. Calea Orheiului, 90

CÂND: 18:00, 30-31 august, curent

CONTEXT: Vă invităm la Campionatul național la Hipism ”Cupa sf. Florus și Laurus – Ediția IX”.
Disciplina: Dresaj – Free style. Categorii: Copii/Cadeti/Cercul Mic.

 

 

Master Class: Analiză + Strategie = Combinația perfectă
UNDE: Royal Tower, str. Mihai Viteazul, 4

CÂND: 18:30
CONTEXT: Deși în trading există mai multe variabile care te pot duce spre propriul succes, două elemente trebuie și este necesar să rămână constante în această ecuația, acestea fiind Analiza și

Strategia. Acestea, combinate, îți pot asigura o tranzacționare mai eficientă și cu riscuri reduse. Îți va asigura creșterea constantă și te va ajuta în crearea propriului plan de acțiune.

 


Pub Quiz: Sezonul 22
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Ce reprezintă Pub Quiz? Acesta este un joc intelectual – distractiv , unde fiecare participant, poate util și cu plăcere să își petreacă timpul, să își demonstreze ingeniozitatea și norocul, și nu în ultimul rând să își demonstreze cunoștințele sale, răspunzând la întrebări într-o companie de oameni veseli și pasionați. La final, pe primul loc se plasează echipa ce a dat un număr cât mai mare de răspunsuri corecte, aceasta, dar poate și nu doar ea, primește toată gloria, faima și recunoștința organizatorilor împreună cu daruri și buna dispoziție

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023).
În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022;
interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

CRJM anunță un concurs pentru: Funcția: Consilier/ă juridic/ă. Contract pentru un termen nedeterminat. Localizarea: Chișinău, Republica Moldova, sediul CRJM, str. A. Șciusev 33.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, neafiliată politic, care contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova prin activități de cercetare, monitorizare și advocacy. Noi promovăm justiția independentă, eficientă și responsabilă, mecanisme anticorupție eficiente, respectarea drepturilor omului și un mediu prielnic pentru societatea civilă și democrație. În aceste domenii identificăm problemele cu impact sistemic, propunem soluții, le aducem pe agenda publică, reacționăm la abuzuri și mobilizăm parteneri pentru schimbări în bine. Persoanele care corespund cerințelor  sunt rugate să expedieze prin e-mail o scrisoare de motivare și CV-ul actualizat, care să conțină contactele a cel puțin două persoane de referință, până la 5 septembrie 2023, ora 23:59, la adresa: [email protected].

 

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția  „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected]http://[email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

 

S-a dat start Concursului Crama Viitorului 2023. Concursul vizează inovația și modernizarea de la butuc până la sticlă. Toate vinăriile înscrise vor beneficia de asistență tehnică și consultanță. Pot participa  toate vinăriile din Republica Moldova, înregistrate conform legislației în vigoare, care au o reputație bună și sunt înregistrate în Registrul Vitivinicol. Care sunt pașii de urmat?
1. Completați formularul de înscriere la concurs - https://rb.gy/iutlk
2. Elaborați o propunere de proiect (pitch), conform modelului care poate fi descărcat aici: https://rb.gy/2xn8s
3. Trimiteți pitch-ul la: [email protected] până pe 20 septembrie 2023, ora 17:00.
Ocazie unică pentru a fi în pas cu cele mai noi tehnologii precum IoT, roboți, drone, ERP, CRM, inteligență artificială și multe altele. Fiecare companie-candidat la program poate beneficia de servicii de consultanță subvenționate prin program pentru identificarea tehnologiilor, elaborare specificații tehnice, facilitare dialog cu furnizorii tech. Concursul este organizat de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR),  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).
 

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă, în toamna anului 2001, Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. 
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere.
Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

29/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii