ANALIZĂ// Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
16/07/2021
Agora

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep, se arată într-o analiză a Veridica.ro

O înfrângere a Rusiei

PAS a defilat și a obținut un scor de 52,80% din totalul celor aproape un milion și jumătate de voturi exprimate, dintre care circa 212.000 în diaspora. Acest lucru înseamnă 63 din cele 101 de mandate de deputat din Parlament. Restul fost adjudecate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și de Partidul Șor (6 mandate), condus de oligarhul fugar cu același nume.

Rezultatul este notabil, în condițiile în care este o premieră în istoria Republicii Moldova ca un partid de centru-dreapta proeuropean să obțină un astfel de scor și o majoritate atât de confortabilă în Legislativul de la Chișinău.

Este, totodată, o înfrângere usturătoare pentru forțele politice de stânga proruse de la Chișinău și, in extenso, o lovitură pentru influența și interesele directe ale Rusiei la Chișinău.

Dar să le luăm pe rând și să explicăm care ar fost semnele care au stat la baza acestui eșec care pune Moscova într-o lumină mai apropiată de realitate și mai puțin gonflată în raport cu imaginea atotputernică pe care și-a creat-o în fostul spațiu ex-sovietic, incluzând aici și Republica Moldova.

Deși există o pleiadă de instrumente prin care Rusia își exercită influența la Chișinău – de la mass media de propagandă aservite, până la oligarhi cu afaceri în Rusia și o regiune separatistă transformată într-o platformă militarizată de contrabandă etc. – Moscova nu a putut face mai mult în aceste alegeri.

Există voci care susțin că Rusia nu a vrut să se implice și a stat mai mult în tribune, fără a umbla la antrenor sau la banca de rezerve.

În realitate, Moscova s-a implicat masiv. De la televiziunile de propagandă până la inundarea rețelelor de socializare cu fake news-uri, a folosit tot instrumentarul din dotare.

Chiar și la nivel oficial, vizitele președintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la Moscova, în timpul campaniei electorale, cu Igor Dodon strecurat printre oficialii moldoveni, ar fi trebuit să aducă un plus în campanie. Nu mai vorbim de nășirea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) de către Kazbek Taisaev, deputat în Duma de Stat de la Moscova.

De asemenea, luările de poziție ale MAE rus, prin vocea Mariei Zaharova, care a denunțat un așa-zis „amestec extern al Occidentului în politica internă moldovenească” au completat raportul simbiotic dintre BeCS și Kremlin.

Toate acestea au fost zbateri în gol, care în final au condus la dezastrul care a lovit stânga în Republica Moldova la acest scrutin parlamentar. 

Nu în ultimul rând, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a potențat prin acțiunile sale capitalul politic și de imagine al BeCS. AUR, prin unionismul său populist de paradă, a făcut doar un deserviciu acestei cauze. 

După incidentele de la punctul de control Varnița și apoi de la bătaia golănească recentă din fața sediul PSRM cu „Garda Tânără” a Socialiștilor și „titușkii” socialiștilor de la clubul deputatul Nicolae Pascaru (sportivii afiliați crimei organizate -n.r.), AUR a fost una din gurile de tun ale Moscovei prin comportamentul său. 

Pe de o parte a mobilizat electoratul prorus, alimentând retorica BeCS că vin „românii să ne ocupe”, iar pe de altă parte AUR a dus cauza unionistă în derizoriu, într-o zonă din care greu va mai fi spălată. Din ambele perspective, activitatea AUR-ului a făcut un deserviciu forțelor de centru-dreapta din Republica Moldova, dar și României ca imagine peste Prut.

Provocări pentru noua putere

După ce va trece euforia victoriei, PAS va avea de înfruntat o serie de provocări majore. PAS trebuie să treacă testul de maturitate și să arate ca un partid așezat, cu o viziune compactă, care este un partener al președintelui Maiei Sandu și nu instrument politic al liderei la Chișinău. 

PAS trebuie să evite greșelile experienței recente a Socialiștilor, când Igor Dodon era și șef de stat, și lider al majorității și al guvernului de paie al lui Ion Chicu.

Acest lucru nu este ușor de realizat, chiar și din prisma celor 63 de mandate care îi apropie pe cei din PAS de majoritatea constituțională. PAS este foarte aproape de limita maximă de putere, ceea ce poate crea și o serie de inconveniențe pe viitor, nu numai avantaje politice. În primul rând, puterea vine și cu o responsabilitate majoră ce apasă pe umerii PAS-ului, dar și a Maiei Sandu.

Sistemul cleptocratic clădit la Chișinău în cele trei decenii de independență nu se va preda deloc ușor. Se va ascunde în spatele unor redute puternice de cercuri de afaceri influente și de justiție coruptă. Fruntașii PAS nu au stofă de măcelar și nu le va fi ușor să taie în carne vie. Chiar dacă vremea unor oligarhi ca Vlad Plahotniuc sau Ilan Șor pare să fi apus în Republica Moldova, sistemul cleptocratic va ridica noi vârfuri din acea masă critică a celor care exploatează sistemul de ani de zile.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii