ANALIZĂ// De la Intermarium la Inițiativa celor Trei Mări: cum pot limita foștii sateliți ai URSS influența Rusiei în Europa

Mădălin Necșuțu
01/10/2021

După anexarea Crimeii în 2014, mișcările agresive ale Rusiei și atitudinea sa militaristă în zona flancului estic al NATO au devenit inevitabil un motiv de îngrijorare pentru mai multe țări central și est-europene, în special a celor care s-a aflat în partea rusească de influență, după Cortina de Fier. Inițiativa de conectare a infrastructurii de la nord la sud poate limita influența Moscovei în regiune și, indirect, poate spori securitatea colectivă a statelor central și est europene, se arată într-o analiză publicată de portalul Veridica.ro

Noua realitate de securitate de după anexarea Crimeii a făcut ca mai multe state din centrul și estul Europei, cele mai expuse în fața unei posibile agresiuni rusești, să gândească politici de dezvoltare rapidă care să vină și în sprijinul întăririi capabilităților defensive. În această categorie se încadrează și Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Iniative – 3SI) care își propune o interconectare accelerată, în plan economic, a statelor cuprinse în triunghiul format din Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Am luat pulsul ultimelor evoluții legate de această inițiativă la un eveniment organizat în Polonia, principalul susținător al 3SI.

De la „cordonul sanitar” al lui Pilsudski la Inițiativa celor Trei Mări

Ideea unei alianțe central-estice europene nu este tocmai nouă, ci își trage rădăcinile din proiectul geopolitic denumit „Intermarium” al liderul statului polonez Jozef Pilsudski în anii 1920 .

Pilsudski visa la un „coordon sanitar” între Rusia și Vestul Europei format din țările central și est-europene, pe care mari puteri continentale și le-au disputat constant de-a lungul timpului, încetinindu-le în acest fel procesul de coagulare și dezvoltare. Evident, ideea mareșalului polonez stârnit nemulțumirea Rusia, dar și a puterilor occidentale.

Proiectul Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Initative - 3SI) reprezintă astăzi, cu actualizările de rigoare, proiectul de acum un secol al lui Pilsudski, dar într-o variantă mai lărgită, alt climat politico-economic și de securitate.

3SI își propune să interconecteze în ritm mai accelerat nu mai puțin de 12 state europene din centrul și estul Europei. Chiar dacă nu pune accent pe zona militară, ci este o inițiativă mai degrabă bazată pe viziune politică și dezvoltare economică, este evident că o infrastructură inter-conectată aduce și beneficii de securitate.

„În prezent ceea ce se discută în cadrul Inițiativei celor Trei Mări este mai degrabă dezvoltarea infrastructurii civile. Deci drumurile sale, infrastructura, conexiunile sale energetice, infrastructura sa digitală. Nu luăm în considerare acest lucru în domeniul securității și cooperării militare. Aceasta este mai degrabă o parte luată în considerare în NATO și în consultările noastre la nivel guvernamental în sfera securității. Cu toate acestea, există analiști și experți care susțin că, dacă vom dezvolta mai multă infrastructură în Europa Centrală, dacă vom îndeplini aceste promisiuni și planurile la care ne gândim, vom avea o infrastructură în viitor care va permite, de asemenea, să fim mai rezistenți și în acest domeniu al securității”, a declarat într-un interviu pentru Veridica.ro ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia și reprezentantul guvernului de la Varșovia pentru Inițiativa celor Trei Mări, Pawel Jablonski.

Pe hârtie, Inițiativa celor Trei Mări a fost desenată pentru a se sprijini pe trei piloni importanți – transport, energie și digitalizare – care să ajute la dezvoltarea țărilor cuprinse în triunghiul format din Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

3SI acoperă peste 112 milioane de oameni care trăiesc în regiune pe o suprafață totală de peste un 1,2 milioane de kilometri pătrați, fapt ce constituie un vast potențial, care trebuie însă dezvoltat. Zona acoperă o treime din teritoriul UE dar generează doar 10% din PIBul comunitar, iar salariul mediu în cele 12 state ale 3SI este de aproximativ 1.080 de euro, de două ori mai mic decât media țărilor din UE.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii