ANALIZĂ// Fenta lui Dodon: dezertarea aparentă din politica internă și „defectarea” la Moscova

Mădălin Necșuțu
29/10/2021

Anunțul brusc al lui Igor Dodon că se va retrage din politică și se va lansa în afaceri, la începutul săptămânii trecute, a ridicat mai multe semne de întrebare despre jocul pe care fostul președinte pro-rus de la Chișinău dorește să-l facă pentru viitor, se arată într-o analiză a portalului Veridica.ro

Dacă fostul său mentor Vladimir Voronin a declarat luna trecută că va pleca de la șefia Partidului Comunist, după ce l-a condus cu mână forte mai bine de două decade, Igor Dodon va părăsi doar formal cârma Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM.

În realitate, nu va fi deloc o retragere, ci mai degrabă un pas în lateral în perioada în care opoziția pro-rusă de la Chișinău este lipsită de orice putere. Popularitatea lui Dodon este de ceva vreme într-o scădere constantă. A pierdut prezidențialele în noiembrie 2020 și parlamentarele anticipate din iulie 2021. Ultimele două eșecuri i-au fost fatale în ochii Moscovei care vrea să-i găsească fie înlocuitor, fie să-i înlocuiască cu totul partidul, care patronează zona de centru-stângă politică prorusă de la Chișinău de circa zece ani.

În conferința de presă de săptămâna trecută, Dodon nu și-a numit succesorul la Congresul PSRM ce va avea loc pe 18 decembrie, dar a menționat – fără a da detalii – înființarea unui așa-numit „board de conducere” alcătuit din mai multe personaje. PSRM, ca de altfel mai toate partidele din Republica Moldova, este structurat pe o verticală a puterii bine definită. Liderul formațiunii este conducătorul suprem și hotărăște tot ce mișca în materie de decizii politice.

Este greu de crezut că viitorul „organ colegial”, așa cum l-a numit Dodon, va fi altceva decât o camarilă loială acestuia. Oricum în „triumviratul” format din Corneliu Furculiță, Vlad Bătrâncea și Bogdan Tîrdea sunt doar oameni fideli lui Dodon. Un al patrulea care li s-ar putea alătura ar fi primarul Chișinăului, Ion Ceban, un apolitic aparent, dar care joacă de facto în curtea socialiștilor dintotdeauna. Rămâne de văzut și cine ar putea fi al cincilea membru al „organului colegial” în viziunea lui Dodon.

Deocamdată, Moscova tatonează terenul și nu a luat o încă decizie în ceea ce privește viitoare structură a leadership-ului formațiunii care îi va reprezenta interesele la Chișinău. Fie urmează un rebranding și o aparentă nouă conducere a PSRM-ului, fie acesta se va destrăma. Există analiști la Chișinău care cântă deja prohodul Socialiștilor în forma actuală. Dar mai sunt și alții care cred că deocamdată jocul lui Dodon este să țină ocupat acest culoar politic de stânga pro-rusă de la Chișinău și să încerce să-i convingă pe cei de la Moscova că nu este un lider expirat și o „mână moartă”. Apariția unei noi forțe pe centru-stânga cu o oarecare credibilitate le-ar fi fatală lui Dodon și PSRM-ului, care nu au avut niciodată concurență reală în ultimii 10 ani pe acest segment.

În același tip, cu imaginea șifonată după eșecuri electorale consecutive, este dificil de crezut că Moscova îi va pune din nou în brațe resurse și sprijin politic ca acesta să-și continue aventura politică ca prim solist.

Activarea factorilor de presiune inter-etnică

Dodon a spus că vrea să fie mai aproape de oameni după ce și-a anunțat dubla demisie din Parlament și de la șefia PSRM, dar de fapt încearcă să se ascundă în spatele susținătorilor săi pro-ruși, de altfel din ce în ce mai puțini în Republica Moldova, și să încerce să profite de orice criză și să o amplifice.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
29/10/2021Become a Patron!

Comentarii