ANALIZĂ// Gas bucket challenge: cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
21/01/2022
ZdG

Pe rețelele de socializare din Republica Moldova s-a văzut în ultima perioadă o adevărată explozie de fotografii ale facturilor la gaze post-scumpiri. Creșterile de preț și criza energetică sunt reale, iar Moscova și opoziția le folosesc pentru a submina guvernarea pro-europeană și reformele acesteia, se arată într-o analiză a Veridica.ro

Valul de reacții în cascadă din online moldovenesc aduce aminte de fenomenul „ice bucket challenge” din 2014, replicat bineînțeles la o scară mult mai mică, atunci când oameni din toată lumea au postat pe rețelele de socializare înregistrări în care își turnau în cap găleți cu apă rece. „Jocul” a fost lansat pentru o cauză bună, aceea de a dona pentru susținerea cercetării medicale în domeniul sclerozei laterale aminotrofice, dar a fost dus până la urmă în derizoriu, devenind o simplă formă de mimetism golit de conținut și făcut doar de dragul unei discutabile popularități online.

De data aceasta, nemulțumiți de facturile la gaze, o parte dintre cetățenii Republicii Moldova s-au prins în jocul unui partid extraparlamentar de opoziție, care, culmea, are un discurs pro-european, ce o ține sus și tare cu o paralelă forțată între o situație ipotetică de nemulțumire în Republica Moldova și scânteia revoltelor populare recente din Kazahstan și anume ridicarea prețului la gas lichefiat – GPL – folosit cu precădere de mașinile cetățenilor kazahi.

În timp ce formațiunile pro-ruse de la Chișinău instigă doar voalat la proteste, foștii aliați din 2019 ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat acum la guvernare, sunt foarte vocali și vorbesc de necesitatea protestelor în stradă. Ținta principală este vicepremierul Andrei Spînu, cel care a bătut palma cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, pentru un contract pe cinci la un preț a cărui formulă de calcul nu o știm nici astăzi.

Parte amuzantă a acestei isterii din social media este că mulți oficiali, funcționari sau diverse persoane publice care se plâng de facturi mari, arătă facturi pentru niște spații de locuit generoase, a căror achiziționare presupune venituri consistente. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco chiar a taxat, ironic, această victimizare, pe pagina sa de Facebook:

<>.

Continuare pe Veridica.ro 

Mădălin Necșuțu
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii