Pe parcursul anului 2024, portalul Anticorupție.md al Centrului de Investigații Jurnalistice a publicat 28 interviuri cu experți și experte în diferite domenii din Republica Moldova și din afara țării. Realizate de echipa CIJM sau de partenerii noștri - Radio France International și Fundația Friedrih Ebert din Moldova, interviurile au vizat probleme de interes publica sporit, cum ar fi reforma Justiției și politicile anticorupție ale guvernării de la Chișinău, războiul dim Ucraina și consecințele acestuia asupra economiei Republicii Moldova, criza energetică, criza refugiaților sau războiul hibrid. Printre protagoniștii interviurilor au fost jurnaliști de investigație din Moldova, Georgia, Ucraina, Lituania, dar și din Belaruși, nevoiți să lucreze din exil. La fel, și-au spus opiniile și expertiza politicieni, experți și activiști civici.
Interviurile din anul 2024 care au trezit interesul cititorilor portalului Anticoruptie.md au înregistrat între 10 000 și circa 17 000 de accesări. Cinci dintre protagonistele interviurilor sunt incluse în Baza de date cu informații despre femei experte din țările Parteneriatului Estic – Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia, bază de date lansată de Centrul de Investigații Jurnalistice în 2024 în cadrul WIJN - Women Investigative Journalists Network, în parteneriat cu organizații din Ucraina, Armenia și Georgia.
Cel mai citit interviul în anul 2024 a fost realizat în Georgia, cu jurnalistul Saba Tsisikashvili, din orașul Gori, unde s-a născut Iosif Stalin. Interviul „Se promovează narațiunea că dacă susținem Ucraina, Georgia va fi atrasă într-un nou război și mulți georgieni se tem”, realizat și în variantă video, este unul actual întrucât jurnalistul georgian vorbește despre cum în ultimii ani în Georgia s-a instalat influența rusă, cu este atrasă în războiul hibric presa regională și ce narative anti UE și anti Ucraina au fost promovate în media.
Saba Tsisikashvili este jurnalist din orașul Gori, Georgia. M-a însoțit în câteva localități din Osetia de Sud, la linia de demarcație după care sunt teritoriile ocupate de Federația Rusă, în acea zonă aflându-se și o bază militară rusă. Linia de demarcație pe care Tbilisi o numește frontieră administrativă, în timp ce regimul de ocupație din Osetia o consideră graniță de stat, se schimbă permanent, întrucât forțele ruse ocupă din ce în ce mai mult teritoriu. Localnicii ne spun că se întâmplă să se culce seara în Georgia și dimineața să se trezească în Federația Rusă. Interviul a stat la baza unei investigații jurnalistice: GEORGIA: păpușari și paiațe dirijate de Kremlin. Interviuil a fost accesat de aproape 17 mii de ori pe portalul anticoruptie.md.
AUDIO // Serghei Smirnov, jurnalist rus aflat în exil: „Putin are un mare obiectiv: restaurarea Uniunii Sovietice” - este un alt interviu, care a fost citit de aproape 17 mii de ori și a fost realizat cu jurnalistul rus, Serghei Smirnov, redactor-șef la portalul Mediazona, instituție de presă axată pe opoziția anti-Putin, care se bucura de popularitate în Rusia, până a fost declarată drept agent străin de guvernarea de la Moscova. Mediazona a fost fondată de Maria Alyokhina și Nadezhda Tolokonnikova, care sunt și co-fondatoare ale grupului de protest și ale trupei Pussy Riot. La câteva luni de la începutul războiului de agresiune din Ucraina toată echipa de jurnaliști a fost nevoită să fugă din țară. Mediazona, împreună cu BBC și un grup de voluntari, derulează un proiect privind soldații ruși uciși în războiul din Ucraina.
La fiecare două săptămâni ei anunță numărul soldaților morți pe care îi documentează. Publică informații doar despre cei pentru care s-au găsit dovezi că au murit: fie pe rețelele de socializare, fie morminte într-un cimitir cu numele lor. „Sunt din Moscova, dar acum sunt în exil. Adică nu reprezint jurnaliştii ruşi în ţară”, așa s-a prezentat Serghei Smirnov când am început să discutăm. Am vorbit despre presa din Rusia, cea care a mai rămas în țară și cea care a emigrat. „Noi suntem conștienți că s-ar putea să nu mai revenim niciodată în țară. Regimurile autoritare se pot menține foarte mult timp la guvernare”, sușține Serghei. Echipa pe care o conduce a rămas fidelă publicului din Rusia și lucrează pentru el, dar, spune jurnalistul, este tot mai greu să influențezi opinia publică de acolo - „e multă presiune și frică, dar și indiferență”.
Într-un alt interviu - VIDEO // Refugiată din Abhazia: „Soldații ruși făceau aceleași lucruri oribile pe care le fac acum în Ucraina și atunci când au ocupat Abhazia”, acordat portalului Anticoruptie.md, Lana Acubardia, o tânără din Geoirgia, care s-a născut și a trăit într-un sat frumos, pe malul mării, în Abhazia, republică ocupată de trupele rusești, în urma războiului din 1992-1993, a povestit cum, a fugit cu familia și cu rudele din calea războiului. Și de atunci nu a mai revenit în locurile natale, deși gândul că se va întoarce acasă nu o părăsește.
A absolvit școala, apoi universitatea într-un oraș din Georgia, după care a venit în capitală, unde are un loc de muncă. Este administratoare într-un hotel din Tbilisi. Războiul din Ucraina o face să retrăiască momentele prin care a trecut atunci când țara ei a fost atacată de Federația Rusă, Abhazia rămănând și acum ocupată de ruși. „Soldații ruși făceau în Abhazia aceleași orori despre care am văzut că fac în Ucraina. Și în Abhazia violau femei și copii, împușcau oameni nevinovați. Vecinii noștri, toată familia lor, a fost omorâtă”, își amintește tânăra. Interviul a înrtegistrat pe portalul Anticoruptie.md peste 13 mii de accesări.
Și interviul cu Anastasiia Shybiko, directoare Radio Vilne din Bakhmut, Ucraina „Am decis să rămânem în cadrul standardelor jurnalistice și să nu ne transformăm într-un fel de contra-propaganda față de ceea ce face Rusia”, a înregistrat peste 13 mii de accesări pe portalul Anticoruptie.md. Anastasiia Shybiko este jurnalistă de investigație și directoare la Radio Vilne din orașul Bahmut, regiunea Donețk, oraș vechi de 400 de ani din estul Ucrainei, pentru care s-au dus lupte timp de nouă luni de zile și mii de oameni au murit apărându-l. Cum e să faci jurnalism pe timp de război, să pleci din orașul tău, să-ți relochezi echipa, redacția și în acelaș timp să reușești să descoperi abuzuri și scheme de corupție și să respecți deontologia și etica profesională. Este istoria Anastasiiei și a echipei de la Radio Vilne, în traducere - Radio Libertatea. Toată echipa a fost nevoită să caute refugiu. Anastasiia a fugit din calea războiului, dar a nimerit sub ocupație rusească lângă Kiev. A reușit să iasă pe un ultim coridor verde, dar a trebuit să lase mașinile și echipamentul de la redacție. Ea continuă să facă reportaje și investigații de pe front și din regiunile Lugansk și Donețk, să scrie pentru ascultătorii postului de radio pe care îl conduce.
Arcadie Barbăroșie: „Dacă vrem să treacă referendumul pro-european, trebuie de muncit. Președinția ar trebui să comunice mai mult cu cetățenii” - este unul dintre interviurile care au intrat în top 10 în anul 2024. Interviul, realizat de Valeria Vițu de la Radio France Interntional, cu expertul Arcadie Barbăroșie, abordează subiectul referendumului pro-european, care urma să aibă loc în toamnă în Republica Moldova. „Dacă vrem să treacă referendumul pro-european, trebuie de muncit, de explicat lumii că anume acest referendum este foarte important pentru viitorul european al R.Moldova. Președinția ar trebui să comunice mai mult cu cetățenii”, spunea în luna iunuie, cu aproape cinci luni înainte de referendum, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroșie. Interviul a fost accesat pe portalul Anticoruptie.md de peset 11.500 de ori.
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu: „Când vine vorba despre Banca Națională, contează foarte mult principiul de reputație” - este un alt interviu preferat de cititorii Anticoruptie.md în anul 2024. Interviul cu guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a fost realizat în cadrul Podcastului „Dă sens banilor”, realizat de jurnalista Liliana Barbăroșie. „Vom răspunde astăzi, în mod special, la întrebările presei, dar pentru că sunteți la început de mandat și oamenii abia încep să vă cunoască, voi începe cu câteva întrebări din registrul - cine este Anca Dragu? Două avantaje care vă scot în evidență: știți bine ce este UE și nu toată lumea știe acest lucru și, doi, nu aveți nici un fel de afinități pe aici, în condițiile în care Moldova este considerată „țara cumetrilor”. Cum vedeți dvs. aceste avantaje? Cum vă pot ajuta?”, menționează moderatoarea. În cadrul interviului Anca Dragul a răspuns la întrebările parvenite de la mai multe medii de informare. Interviul a fost citit de peste 11.500 de ori pe portalul Anticoruptie.md.
VIDEO // Dainius Radzevicius, președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Lituația: „Noi îi apăram pe rușii noștri de agresiunea propagată de canalele rusești” - Dainius Radzevicius este președintele Uniunii Jurnaliștilor Lituanieni. Ne-am întâlnit anul trecut de mai multe ori la diferite activități. Interviul de față l-am realizat la Strasbourg, la o reuniune pentru susținerea jurnaliștilor belarusi care sunt nevoiți să lucreze din exil.
Am discutat despre jurnaliștii belarusi, cum pot fi ajutațim, ca să poată lucra pentru cetățenii din țara lor, care este condusă în mod dictatorial. Subiectul mai cu greutate din discuția noastră ține de propagandă și dezinformare, fenomente care au fost puse la punct în Lituania încă acum câțiva ani. Lituania a închis primele posturi TV rusești care propagau violența și agresiunea încă din 2014, când Rusia a anexat abuziv Crimeea. Interviul a fost accesat de peste 10.500 ori pe portalul Anticoruptie.md.
Soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova: „După doi ani de război înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început” - este un alt interviu preferat de cititorii Anticoruptie.md în anul 2024. „După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Doar cu ajutorul țărilor europene și din lume putem învinge inamicii noștri”, spune într-un interviu la RFI, Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko. Interviul a fost citit de peste 10 mii de ori pe portalul www.anticoruptie.md.
Un alt interviu care a intrat în top 10 cele mai citite interviuri pe portalul Anticoruptie.md în anul 2024 a fost interviul VIDEO // Politiciană din Georgia: „Puterea nu trebuie să facă niciun fel de compromisuri, înțelegeri cu oligarhii, pentru că o să ne coste scump mai târziu”. Helen Khoshtaria este politiciană georgiană, a fost deputată în Parlamentul de la Tbilisi din partea Mișcării pentru Libertate - Georgia Europeană. M-am întâlnit cu ea și când era deputată, dar ne-am revăzut, la Tbilisi, la sfârșitul anului trecut, înainte ca Georgia să obțină statut de țară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană. Am discutat despre situația țărilor noastre, reforme, cum să mențină Georgia și Moldova cursul democratic, să nu se abată de la reformele pornite. Interviul a fost realizat în Georgia în cadrul investigației GEORGIA: păpușari și paiațe dirijate de Kremlin.
VIDEO // Asel Sooronbaeva, Checkit Media din Kârgâzstan: „Se încearcă distrugerea presei independente în favoarea propagandei” - Asel Sooronbaeva este o jurnalistă curajoasă de investigație și trainer media din Kârgâzstan, o țară din spațiul ex-sovietic din Asia. Ea conduce Checkit Media, un portal de investigații din Bishkek.
Ne-am întâlnit la Conferința Globală a Jurnaliștilor de Investigație, care a avut loc în septembrie 2023, în Goteborg, Suedia, iar, o lună mai târziu, ne-am revăzut în Kârgâzstan. Asel a deconspirat în ultimii ani în investigații jurnalistice scheme de corupție, dar și cum funcționează fabricile de troli și cum politicienii își fac imagine prin intermediul lor. Ea și echipa sa fac parte din presa care se încăpăținează să reziste în Kârgâzstan în condiții tot mai dificile, cu presiuni, atacuri, concurență neloială. Kârgâzstan a fost una din țările post-sovietice din Asia cu cea mai avansată democrație și o presă liberă, care devenise puternică, dar acum câțiva ani situația s-a schimbat radical, conducerea de la Bishkek a început a neutraliza criticii, ziariștii de investigație și societatea civilă, utilizând aceleași practici de represiune pe care le folosește Moscova.
Notă: În anul 2024 site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md a fost supus unui atac puternic cu virusi, care l-a făcut inactiv aproape o sătămână. A fost repus în funcțiune grație ajutorului acordat de organizația suedeză Queium. Din păcate, după acest atac site-ul încă mai are probleme tehnice, una dintre care este contabilizarea incorectă a numărului de accesări, din care cauză în partea a doua a anului, numărul de accesări pe site este mult mai mic decât de obicei, din această cauză interviurile realizate în partea a doua a anului nu au intrat în topul celor 10 cele mai citite interviuri ale anului.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii