Averea lui Ruslan Flocea, directorul ales al CNA: Casă de lux dăruită de socri și automobil în folosință gratuită

Mariana Colun
30/07/2019
Casa din Ciorești a lui Ruslan Flocea. Foto: CIJM

Ruslan Flocea, candidatul ales de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului la funcția de director al Centrului Național Anticorupție, locuiește cu familia sa într-un imobil de lux din comuna Ciorescu, mun. Chișinău. Casa i-a fost dăruită în decembrie 2014 de socrii săi, iar acum este înregistrată pe numele soției sale. 

Foto: CIJM

Terenul de opt ari pe care e amplasată casa a fost cumpărat în octombrie 2008 și înregistrat pe numele companiei Vigamol-Agro SRL, fondată de soții Galina și Victor Molodețchi, socrii lui Ruslan Flocea.

Doi ani mai târziu, terenul a fost trecut pe numele lor, iar în aprilie 2013 a fost dată în exploatare și casa.

În martie 2014 un alt teren de un ar pe care e amplasată casa a fost cumpărat de părinții soției lui Flocea, iar în decembrie 2014 lotul a fost cumpărat de el și soția sa.

Potrivit datelor cadastrale, tot atunci, imobilul de 160,4 de metri pătrați a fost înregistrat, cu titlu de donație, pe numele lui Ruslan Flocea, după care, în aceeași zi, pe numele soției sale, Raisa.

Casa are două niveluri, pe acoperiș sunt montate mai multe panouri solare și este supravegheată din față și din spate de mai multe camere video. Aceasta este evaluată cadastral la mai puțin de un milion de lei. Prețul de piață al unui astfel de imobil este însă de câteva ori mai mare.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Victor Molodețchi susține că împreună cu soția au ridicat imobilul de lux din comuna Ciorescu. „Am construit casa pentru noi, am locuit acolo o perioadă, după care soția a decedat și am dăruit casa fiicei”, ne-a declarat Victor Molodețchi.

Precizăm că socrul lui Ruslan Flocea este proprietarul mai multor terenuri în Cuconeștii Noi, raionul Edineț, unde își desfășoară activitatea de lider local, gestionând compania Vigamol-Agro SRL. Datele publice deschise arată că firma a avut în ultimii trei ani venituri modeste, cele mai mari cifrându-se la 243.000 de lei în 2017.

Foto: CIJM

Pentru jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, Ruslan Flocea a precizat că a contribuit împreună cu soția la construcția imobilului, acesta însă a fost construit de socri. „Casa a fost construită în comun, dar investiția de bază a fost a socrilor, pentru că ideea consta în faptul că o să locuim acolo două familii. Și, așa a și fost, până în vara acestui an, când, din păcate, a decedat mama soacră. Am locuit toți împreună. Cea mai mare parte a investiției a fost al socrilor, dar desigur că am contribuit și noi”, a subliniat Ruslan Flocea.

Cariera și averea lui Ruslan Flocea

Ruslan Flocea a acces în funcție publică în octombrie 2001, când s-a angajat la Inspectoratul Fiscal de Stat în județul Edineț, localitatea sa de baștină, în calitate de inspector al Gărzii Financiare. Nouă luni mai târziu, a ajuns la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), în calitate de inspector, funcție pe care a deținut-o până în aprilie 2006. Ulterior a ocupat funcție de consilier, iar apoi consilier principal de stat al prim-ministrei Zinaida Greceanîi.

În septembrie 2009, revine la CCCEC, inițial în calitate de șef al Aparatului directorului, iar ulterior a fost promovat la funcția de șef al Direcției Investigații Speciale. În urma reformării CCCEC, Flocea a rămas șeful aceleiași direcții. În martie 2014, Ruslan Flocea a ajuns la șefia Direcției Teritoriale „Centru” a CNA, pe care a deținut-o până la 23 decembrie 2016, pentru ca la trei zile distanță să fie prezentat drept secretar general al Aparatului Președintelui Igor Dodon, funcție pe care a deținut-o până în prezent.

Presa a mai scris că Ruslan Flocea s-a numărat printre ofițerii de investigație numiți de fostul procuror general Corneliu Gurin să facă parte din echipa care a efectuat urmărirea penală în dosarul privind jaful din sistemul bancar. Flocea ar fi fost responsabil de grupul de ofițeri de investigație din cadrul Centrului Național Anticorupție, care trebuia să se ocupe inclusiv de recuperarea banilor fraudați.

De-a lungul anilor și pe parcursul promovării în carieră, a sporit și averea lui Ruslan Flocea. În cea mai veche declarație de avere a acestuia, cea pentru 2012, funcționarul a trecut venituri de 158.000 de lei din salariul său și al soției și indemnizația pentru îngrijirea copilului minor, un teren agricol de 1,6 hectare și o casă de locuit de 21,6 metri pătrați, moștenite în 1994, dar și un automobil de model Opel Zafira, în valoare de 88.000 de lei.

În următoarea declarație, pentru 2013, Flocea a raportat venituri în mărime de 254.000 de lei, celelalte informații rămânând aceleași. În 2014, an în care Ruslan Flocea a fost promovat la șefia Direcției Teritoriale „Centru” a CNA, a sporit și averea acestuia. Pe lângă veniturile de 318.000 de lei, terenurile și casa de locuit raportate anterior, candidatul ales pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție a mai trecut pe hârtie și terenurile intravilane, dar și casa de 160,4 metri pătrați, cu o valoare de 937.000 de lei, pe care a primit-o drept donație. 

În același timp, Flocea a declarat că, începând cu 2015, conduce prin mandat un Volkswagen Touran în valoare de 255.000 de lei. Pentru 2015, el a raportat venituri de 480.000 de lei din salariul său și al soției și vânzarea automobilului de model Opel, pe care îl avea în proprietate. Potrivit declarației pentru 2016, oficialul a încasat împreună cu soția venituri totale de 548.000 de lei, iar în 2017 – 353.000 de lei.

Conform informațiilor din ultima declarație de avere și interese, pentru anul 2018, Ruslan Flocea a înregistrat împreună cu soția venituri în mărime de 325.000 de lei. Pe lângă casa și terenurile pe care este amplasată, Flocea a mai declarat un apartament de 29 de metri pătrați, cumpărat în 2018, precum și un automobil de model Volvo, fabricat în 2016, pe care îl are în posesie.

Mariana Colun
30/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii